8 mituri legate de metabolism

Alina Nedelcu - Redactor Senior

De cele mai multe ori, asociem ideea de metabolism cu capacitatea noastră de a slăbi mai ușor sau mai greu. Dar metabolismul este de fapt un proces mult mai complex. Din articolul de mai jos veți afla ce este metabolismul, precum și care sunt cele mai importante mituri legate de cum funcționează acesta. Veți fi surprinse să constatați că, în realitate, lucrurile funcționează cu totul altfel decât ne imaginam.

Ce reprezintă metabolismul și care este rolul său

Metabolismul se referă la totalitatea reacțiilor biochimice care se produc în organism. El cuprinde două procese:
Anabolismul- Înseamnă totalitatea reacțiilor chimice ce conduc la o sinteză sau la o fabricare, necesitând, în general, consum de energie. Ele contribuie la menținerea țesuturilor, dar și la depozitarea de energie pentru viitor. În timpul anabolismului, mici molecule se transformă în unele mari, mai complexe, precum carbohidrați, proteine sau grăsimi.
Catabolismul- Cuprinde ansamblul reacțiilor ce duc la o degradare. Acest fenomen duce de obicei la eliberarea de energie. Practic, celulele descompun moleculele mari și se poate produce energia. Datorită catabolismului, mușchii se contractă și noi ne vom putea mișca. De asemenea, reziduurile care rămân în urma acestui proces vor fi eliminate din corp prin intermediul pielii, rinichilor, plămânilor, intestinelor.
Metabolismul are rolul de a converti substanțele din hrană în energie, atât de necesară pentru a ne putea desfășura activitățile zilnice.
Proteine specifice din corpul uman controlează reacțiile chimice din cadrul metabolismului, fiecare dintre aceste reacții fiind coordonate cu o funcție a corpului. De fapt, mii de reacții metabolice se petrec în organism în același timp, în scopul de a menține funcționarea optimă a acestuia.
Metabolismul este un proces ce se întinde pe durata întregii vieți, din momentul în care ne naștem și până când vom muri.

Care sunt cele mai cunoscute mituri legate de metabolism

„Va fi mai bine dacă vom lua mai multe mese mici peste zi, decât să ne limităm la cele trei mese principale"
Deși există opinii care susțin luarea mai multor mese pe zi pentru a ne stimula metabolismul și a reuși să slăbim, medicii nutriționiști spun că în realitate nu este așa.
Explicația este următoarea: mai multe mese luate peste zi nu ne vor accelera funcționarea metabolismului, ci doar ne vor ține la distanță de „atacurile" de foame, ne vor ajuta să ne simțim mai sătuli și să avem mai multă energie. Dar toate acestea nu vor face decât să ne ajute să ne menținem o greutate corporală cât de cât stabilă.
Cu toate acestea, mai multe mese peste zi ne pot „sabota" încercările de a mai pierde din kilograme, dacă nu suntem suficient de atenți și nu mâncăm porții mici de mâncare. Dacă vom avea parte de mese multe și porții mari, efectul va fi exact invers: ne vom îngrășa!

Citește și: Dieta care îți poate schimba metabolismul

 „Micul dejun determină o revigorare a metabolismului"
Specialiștii sunt de părere că, deși micul dejun constituie cea mai importantă masă a zilei, acest lucru nu înseamnă că luând-o ne vom putea accelera metabolismul. De fapt, când servim micul dejun și orice masă de peste zi, se va produce un „efect de încălzire" a corpului, ceea ce va duce la transformarea nutrienților din hrană în energie. Acest fenomen se referă la doar 10-15% din totalul procesele produse în cadrul metabolismului.
Un studiu apărut în anul 2014 în „American Journal of Clinical Nutrition" a arătat că micul dejun nu va stimula metabolismul și nu ne va îngreuna sau facilita un eventual efort de a scăpa de kilogramele în plus.
Cu toate acestea, specialiștii ne îndeamnă, pentru a ne menține mai ușor silueta sau pentru a slăbi, să nu sărim peste micul dejun. Acest demers nu va accelera metabolismul, dar ne va ține la distanță de „atacurile" de foame de peste zi și ne va diminua nevoia de a mai mânca mult. În același timp, micul dejun ne va furniza energia de care avem atâta nevoie pentru a face față mai ușor provocărilor de peste zi.

Fata la micul dejun

„Metabolismul nostru va deveni mai lent pe măsură ce înaintăm în vârstă"
Specialiștii ne atrag atenția asupra următorului aspect: nu vârsta este cea care ne va stimula sau nu metabolismul.
Ceea ce contează cel mai mult este să ne menținem un stil de viață sănătos, să nu devenim mai puțin activi și să fim în continuare atenți la ceea ce mâncăm
. Reușind să procedăm așa, ne vom putea menține greutatea dorită, inclusiv pe măsură ce îmbătrânim.

„Oamenii slabi au un metabolism mai activ"
Cercetări recente, realizate în cadrul „Universității din Ottawa" (Canada) au arătat că faptul de a fi slab nu are neapărat legătură cu un metabolism accelerat. Dimpotrivă, de cele mai multe ori persoanele slabe au un metabolism puțin activ, prin comparație cu cele ce au kilograme în plus.
Specialiștii canadiene ne spun că, în cazul în care vom compara doi indivizi similari ca greutate și înălțime, vom constata că aceea care are o masă musculară mai mare are un metabolism mai rapid decât cealaltă, ce are o masă musculară mai mică.

„Dacă vom avea parte de exerciții fizice intense, metabolismul nostru va deveni mai activ"
Deși exercițiile fizice foarte solicitante pot facilita arderea caloriilor, nu este neapărat nevoie ca ele să influențeze și modul în care funcționează metabolismul.
Conform specialiștilor, exercițiile fizice de acest tip ne vor face să ne creștem masa musculară și ne vor reduce și grăsimile, dar cele ce sunt de tip cardio (bazate pe rezistentă) sunt cele ce ne pot ajuta să slăbim mai ușor, în condițiile în care așa se vor distruge mai bine depozitele de grăsime.
Practic, ni se recomandă, dacă vrem să ne creștem ritmul metabolismului și să pierdem kilograme, să ne orientăm cu precădere spre exerciții de forță, ce ne vor ține metabolismul mai activ pe parcursul a 24 de ore.

Cuplu la o sala de forta

„Dacă vom sări peste mese, metabolismul nostru va deveni mai lent"
Cercetătorii au ajuns la următoarea concluzie: faptul că vom sări, la un moment dat, peste vreo masă, nu înseamnă că așa ceva va avea prea mare efect asupra metabolismului. Ca să se ajungă la așa ceva, este nevoie să adoptăm o dietă strictă, cu puține calorii, astfel încât corpul nostru să intre în starea de înfometare, iar metabolismul să se încetinească.
Ceea ce va fi dăunător pentru noi, dacă vom sări peste mese, este să ni se facă repede foame și să ajungem să mâncăm mai mult. Din acest motiv ne vom îngrășa, nu pentru că metabolismul a deveni mai „leneș".

„Carbohidrații consumați noaptea se transformă automat în grăsime"
Cu siguranță că am auzit de multe ori în jurul nostru cum se spune să nu mâncăm în niciun caz alimente cu carbohidrați seara, întrucât aceștia se vor transforma peste noapte în grăsimi și așa ne vom îngrășa.
În realitate, spun experții, dacă acumulăm sau nu kilograme nedorite nu depinde de orele la care luăm mesele. Mult mai important va fi să fim atenți la ce, cum și cât mâncăm. Practic, metabolismul nostru nu se va încetini dacă vom mânca mai târziu și dacă ne vom baza pe alimente care conțin carbohidrați.
Cel mai important este să avem mare grijă la dieta pe care o adoptăm și să nu uităm să fim cât mai activi din punct de vedere fizic.

„Cafeina și alimentele picante accelerează metabolismul"
Chiar dacă un consum de cafeină sau niște alimente mai condimentate pot crește puțin rata de ardere a grăsimilor și vor produce mai multă „căldură" internă, nu înseamnă neapărat că acestea vor accelera ritmul de funcționare atât de mult încât să poți să slăbești.
Nutriționiștii cred că nu o dietă bazată pe produse ce conțin cafeină sau pe mîncăruri picante sunt cheia pentru a scăpa de kilogramele în plus, ci adoptarea unei diete echilibrate, care să conțină o gamă variată de alimente.

Mancare condimentata

Ce putem face pentru a ne stimula metabolismul și pentru a scăpa mai ușor de kilogramele nedorite

Experții ne sfătuiesc, dacă vrem să reușim să slăbim cât mai eficient, să nu avem grijă doar la dieta adoptată.
Un rol important în eliminarea surplusului ponderal îl pot avea și unele suplimente alimentare. De exemplu, studiile din domeniu au arătat că administrarea de anumite vitamine și minerale poate facilita procesul de slăbire, activându-ne metabolismul. Printre acestea trebuie să includem: vitamina B, vitamina D, fierul și magneziu.
Pe acestea le putem regăsi și în cadrul suplimentelor alimentare de la „Vitabiotics" . Aceasta este o companie britanică, înființată încă din anul 1970, ce a dezvoltat o gamă de produse complexe. Ele se bazează pe studii științifice și au rolul de a intensifica procesele metabolice specifice organismului uman, furnizând energie. Practic, rezultatele cercetărilor sunt materializate în crearea unor produse eficiente, potrivite unui stil de viață modern.
Cheia succesului „Vitabiotics" o reprezintă inovația. Aceasta se referă la:
• Ingrediente combinate cu grijă pentru un efect maxim
• Formule îmbunătățite permanent, pe baza rezultatelor celor mai recente cercetări
• Produse testate clinic, ce și-au dovedit mereu eficiența
• Produsele sunt fără conservanți, coloranți artificiali, gluten, proteine din lapte, sare și nu sunt testate pe animale
De asemenea, gama „Vitabiotics" are în vedere arii terapeutice cheie, bazându-se pe nevoile variate ale consumatorilor. Astfel, în cadrul ei sunt disponibile suplimente alimentare pentru:
• copii, respectându-le necesitățile etapelor de dezvoltare
• femei (inclusiv pentru perioadele speciale din viața noastră, precum sarcina sau menopauza) și bărbați
• sănătate și frumusețe
• oase și articulații
• sportivi de performanță
Nu în ultimul rând, produsele „Vitabiotics" sunt ideale pentru funcționarea optimă a imunității.

Logo produse Vitabiotics

 

Voi știați până acum despre aceste mituri legate de metabolism?

Citește și: 10 obiceiuri zilnice care îți vor accelera metabolismul

Surse:
www.healthline.com, www.kidshealth.org, www.leaf.nutrisystem.com,www.lesliehooper.com, www.prevention.com, www.sfatulmedicului.ro

Surse poze:
www.pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Asigurarea nevoilor de nutriție și metabolism ale copilului: ghid pe vârste
  Asigurarea nevoilor de nutriție și metabolism ale copilului: ghid pe vârste

  Pe măsură ce se dezvoltă și își diversifică activitățile, copilul va avea nevoie de tot mai multă energie pe care să o utilizeze pentru a putea descoperi lumea din jur....

  6 mituri despre autism pe care nimeni nu ar trebui să le mai creadă
  6 mituri despre autism pe care nimeni nu ar trebui să le mai creadă

  Despre autism se vorbește tot mai mult în ultimii ani dar, în ciuda creșterii numărului de informații pe acest subiect, nu se poate spune că, în momentul de față,...

  Mituri și adevăruri despre pielea delicată a bebelușilor
  Mituri și adevăruri despre pielea delicată a bebelușilor

  Ca proaspătă mămică, este firesc să te simți uneori copleșită de avalanșa de sfaturi și recomandări primite de la cei din jur despre cum ar trebui să îți îngrijești...

  6 mituri despre vaccinare! Află adevărul din spatele lor
  6 mituri despre vaccinare! Află adevărul din spatele lor

  Dacă în vremurile îndepărtate miturile se făceau cunoscute mai ales prin viu grai, ceea ce implica o întârziere mai mare de propagare, în lumea modernă...

  7 mituri despre oliță care chiar sunt adevărate
  7 mituri despre oliță care chiar sunt adevărate

  Să îți vezi copilul folosind olița este o mare bucurie, în condițiile în care îți dai seama că a mai făcut un pas important pentru evoluția sa și pentru...

  Înghețata, curentul și roșu în gât. Cele mai frecvente mituri despre sănătatea copiilor, demontate de medicul pediatru Oana Vîrban
  Înghețata, curentul și roșu în gât. Cele mai frecvente mituri despre sănătatea copiilor, demontate de medicul pediatru Oana Vîrban

  Copilul răcește dacă îl trage curentul. Cu cât este mai înfofolit, cu atât este mai protejat de răceli. Consumul de înghețată provocă roșu în...

  Două cuvinte pe care fiul meu cu autism mi le spune în fiecare zi, fără să vorbească
  Două cuvinte pe care fiul meu cu autism mi le spune în fiecare zi, fără să vorbească

  Nu folosește cuvinte, dar îmi spune de o sută de ori pe zi că mă iubește, în sute de moduri diferite. Îmi spune cu ochii, când se trezește și sunt prima...

  Care sunt țările și orașele pe care trebuie să le vizitezi, conform zodiei tale
  Care sunt țările și orașele pe care trebuie să le vizitezi, conform zodiei tale

  Dacă te simți mai atrasă de anumite țări sau orașe ale lumii prin comparație cu altele, trebuie să știi că această preferință nu este întâmplătoare. Astfel, zodia...

  © 2022 Qbebe