8 semne că nivelul zahărului din sânge este prea mare

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Să ai un nivel ridicat la zahărului în sânge (hiperglicemie) constituie o problemă serioasă de sănătate. Pentru ca aceasta să nu aibă consecințe din cele mai neplăcute, este necesar să știi cât mai bine care sunt semnele prezenței ei. De asemenea, nu ezita să soliciți ajutorul unui medic în caz de simptome precum cele menționate în articolul de mai jos.

Ce înseamnă să ai un nivel mare al zahărului în sânge

Când glucoza (zahărul) din sânge are tendința de a crește în anumite intervale putem vorbi de prezența hiperglicemiei.
Dacă hiperglicemia se menține pentru mai mult timp, atunci poate duce la complicații serioase, precum prezența deshidratării. Chiar și o hiperglicemie ușoară (o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge la peste 109 mg/dL la adolescenți și adulți și la peste 100mg/ dL la copiii până în vârsta pubertății ) poate duce, dacă nu este depistată la timp, la complicații precum lezarea unor țesuturi de la nivelul ochilor, rinichilor sau chiar ale creierului. De asemenea, dacă hiperglicemia este însoțită de prezența corpilor cetonici în urină (substanțe toxice, produse atunci când corpul nu mai dispune de insulină pentru a produce energie și apelează, în locul ei, la lipide), atunci este neapărat nevoie să solicitați ajutor medical, întrucât poate fi vorba despre diabet.
Nu în ultimul rând, dacă sesizezi că valoarea glicemiei este de 175 mg/dL sau mai mare, gândește-te că probabil suferi de diabet. Nu mai sta pe gânduri și consultă de îndată un medic, astfel încât acesta să-ți prescrie o dietă și un tratament.

Citește și: Tabel cu valorile glicemiei

Semne că suferi de o hiperglicemie ușoară

În cazul în care nivelul zahărului din sânge este ridicat, dar are constant o valoare cuprinsă 200 mg/dL-350 mg/dL sau de 200-240 mg/dL în cazul copiilor și adolescenților, te poți confrunta cu oricare dintre simptomele de mai jos:

Ai o senzație de sațietate crescută, dar vei și urina mai frecvent

De fapt, cfeșterea senzației de sațietate este strâns legată de urinarea frecventă. Când nivelul zahărului din sânge este mare, corpul are tendința de a depozita excesul de fluide în rinichi, ceea ce-i va face pe aceștia să „lucreze" mai mult pentru a filtra toxinele. Din acest motiv, vei urina mai des, fapt care te va face să simți nevoia să bei mai multă apă.
Pentru a te convinge că este vorba despre hiperglicemie, gândește-te dacă ai eliminat o cantitate de urină mai mare decât te așteptai, raportat la cantitatea de lichide ingerată.

Apare deshidratarea

În condițiile în care nu vei reuși să suplinești suficient cantitatea de lichide eliminată prin urină, riști să te deshidratezi rapid. Unul dintre primele simptome ale deshidratării este senzația de gură uscată. În plus, pielea ta va fi mai caldă față de cum o știi în mod obișnuit și va avea tendința să fie mai uscată.

Începi să pierzi în greutate, deși apetitul este crescut

Acest fenomen poate avea loc din momentul în care corpul va începe să ardă grăsimi în loc să utilizeze glucoza pentru energie, întrucât aceasta se va elimina mai ușor prin urină.
Apetitul va crește întrucât dezechilibrele nivelului de zahăr din sânge vor duce la intensificarea așa-numitelor „atacurilor de foame", care te pot face să mănânci mai mult ca de obicei. Mai mult, acestea te pot face să fii dornică de alimente ce te fac să crezi că îți vor da energie, dar care de fapt te vor introduce într-un „cerc vicios", întrucât vei fi dornică mai ales de unele pe bază de zahăr.
Iată de ce, dacă observi că pierzi în greutate fără să știi că suferi de anumite afecțiuni, fără să ții dietă sau fără să-ți crești activitatea fizică, ia în calcul faptul că poți avea hiperglicemie.

Femeie in pantaloni ce-i sunt foarte mari

Te confrunți adesea cu stări de oboseală

Deoarece hiperglicemia duce la eliminarea glucozei prin urină, aceasta nu va mai fi aptă să-ți ofere energia de care ai nevoie. Acesta este motivul pentru care te poți simți permanent obosită. În plus, faptul că vei urina mai des te va face să te trezești mai mult pe timpul nopții, ceea ce nu-ți va oferi un somn odihnitor.
Nu de puține ori ți se poate întâmpla, când suferi de hiperglicemie, să simți nevoia să dormi cât mai mult și îți va fi foarte greu și să te trezești.

Femeie foarte obosita, ce sta cu capul pe birou

Ce înseamnă să ai hiperglicemie moderată sau severă

Dacă se întâmplă ca nivelul zahărului din sânge să fie permanent ridicat (să aibă peste 300-350 mg/dL la adulți și peste 240 mg/dL) , cel mai probabil suferi de hiperglicemie moderată sau severă.
Cele mai importante simptome ce ne pot arăta prezența acestei afecțiuni sunt:

Ai senzația că ai creierul învăluit în „ceață" și ai dificultăți de concentrare

Corpul nostru are nevoie de glucoză pentru a funcționa așa cum trebuie. Dacă aceasta se elimină prin urină, iar secretarea insulinei nu se face în parametrii normali, atunci nu vom beneficia de energia de care avem nevoie. Se poate întâmpla să obosim mai ușor, să simțim că nu mai facem față activităților zilnice și că avem probleme de concentrare.

Îți este mereu foarte sete

Așa cum s-a precizat și mai sus, creșterea nivelului de zahăr din sânge îți va crește dorința de a bea cât mai multe lichide. Nu de puține ori ți se poate întâmpla să te trezeși și pe timpul nopții pentru a bea apă.
Este important să-ți asiguri necesarul de apă, pierdut prin urină, pentru a evita să ajungi la deshidratare.

Pielea ta este uscată, fierbinte și roșie

Și acesa este un efect direct al hiperglicemiei și este un semn clar de deshidratare.

Ai adesea vederea încețoșată

În situația în care nivelul zahărului din sânge este mai ridicat decât în mod normal, vasele de sânge de la nivelul ochilor se inflamează, ceea ce va tulbura vederea.
Când ți se pare că nu mai vezi bine, deși nu ai un motiv solid pentru acest lucru, mergi la un control medical, inclusiv la medicul oftalmolog.
Trebuie să știi că hiperglicemia severă poate duce, în cazul în care nu este tratată, la leziuni permanente ale nervului optic, ajungându-se chiar la orbire.

Fata ce se uita la o pereche de ochelari

Vânătăile sau rănile se vindecă foarte greu

În condițiile în care nivelul zahărului din sânge este ridicat, arterele devin mai rigide, cauzând o îngustare a vaselor de sânge și scăzând fluxul sanguin. De aceea, sângele nu mai ajunge așa cum trebuie la locurile în care sunt răni/vânătăi și nu va mai putea oferi oxigenul și nutrienții ce promovează vindecarea și ne feresc de infecții.
Rănile profunde sunt unul dintre cele mai comune simptome ale unei hiperglicemii grave.

Slăbești tot mai mult

Nu trebuie să te bucuri dacă începi să pierzi în greutate în mod nejustificat. Din păcate, poate fi un indiciu că suferi de o formă mai gravă de hiperglicemie.

Când observi că aceste simptome persistă, ia legătura cu un medic, întrucât există pericolul ca în timp să apară și alte manifestări, deloc de neglijat, precum:
• Dificultăți în respirație
• Amețeli puternice
• Stări de confuzie și de somnolentă
• Pierderea cunoștințe
i.

Când hiperglicemia impune să soliciți neapărat ajutor medical

Lăsată netratată, hiperglicemia poate duce la apariția cetoacidozei (cetoacidoza diabetică sau coma diabetică). Această afecțiune se declanșează când corpul nu are suficientă insulină pentru a converti glucoza în energie și va fi nevoit să apeleze la lipide în acest scop. Unele dintre substanțele nocive, așa-numiții corpi cetonici, se vor elimina prin urină, dar alții nu.
Cetoacidoza poate fi fatală dacă nu se solicită ajutor imediat de urgență. Simptomele ei sunt următoarele:
• Deshidratare
• Respirație întretăiată
• Confuzie
• Somnolență
• Un nivel al zahărului din sânge ce staționează la o valoare mai mare de 160 mg/dL pentru o perioadă mai mare de o săptămână
• Greață și vărsături

Citește și: Remedii naturale pentru diabet

Voi știați până acum care sunt semnele ce ne arată că avem un nivel mare al zahărului în sânge?

Surse:
www.emedicinehealth.com; www.rd.com; www.webmd.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  6 semne că îți lauzi prea mult copilul
  6 semne că îți lauzi prea mult copilul

  Studii realizate în ultimele decenii au ajuns la concluzia că laudele aduse copiilor pot avea efecte pozitive asupra lor, dar acestea vor fi vizibile numai dacă părinții vor ști...

  7 semne că micuţul tău este nefericit. Copilul tău are nevoie de tine
  7 semne că micuţul tău este nefericit. Copilul tău are nevoie de tine

  Să îţi observi cu atenţie copilul este una dintre cele mai potrivite modalităţi de a descoperi dacă nu cumva acesta se confruntă cu probleme care cer o rezolvare cât mai...

  A reușit să-și aducă tripleții pe lume în ciuda diagnosticului dat de medic: „Mi s-a spus că sunt prea „mare” ca să duc sarcina la bun sfârșit”
  A reușit să-și aducă tripleții pe lume în ciuda diagnosticului dat de medic: „Mi s-a spus că sunt prea „mare” ca să duc sarcina la bun sfârșit”

  O femeie în vârstă de 38 de ani din Weston-super-Mare a reușit să nască tripleți, deși medicii i-au spus că nu are nici o șansă. Parcurge articolul pentru restul...

  7 reţete fără foc pentru zilele de vară când este prea cald să găteşti
  7 reţete fără foc pentru zilele de vară când este prea cald să găteşti

  În timpul zilelor caniculare îţi doreşti, pe de o parte, să petreci cât mai puţin timp în bucătărie şi, pe de altă parte, să le pui la dispoziţie celor...

  Este timpul să intervii! 12 semne că ai un copil dependent de telefon
  Este timpul să intervii! 12 semne că ai un copil dependent de telefon

  Dependența de telefon reprezintă o problemă cu care se confruntă mulți copii și adolescenți, iar pe termen lung poate conduce la multe probleme comportamentale. Iată care sunt...

  Acești gemeni s-au născut din embrioni congelați de 30 de ani. Mama lor este doar cu 3 ani mai mare
  Acești gemeni s-au născut din embrioni congelați de 30 de ani. Mama lor este doar cu 3 ani mai mare

  Chiar dacă au deja copii, unele cupluri decid să-și lărgească mai mult familia. Un exemplu în acest sens este și cuplul format din Rachel și Philip Ridgeway (din SUA), care au...

  I-am spus surorii mele că este prea săracă pentru a face un copil
  I-am spus surorii mele că este prea săracă pentru a face un copil

  Dorința de a avea copii poate fi atât de mare încât, chiar dacă nu ți-ai permite la un moment dat un tratament de fertilizare in vitro, ai fi gata să ceri fără...

  Studiu: Nivelul de vitamina D al mamei în sarcină influențează IQ-ul copilului
  Studiu: Nivelul de vitamina D al mamei în sarcină influențează IQ-ul copilului

  Pentru dezvoltarea optimă a copilului tău și pentru o stare de bine în timpul sarcinii, este neapărat necesar să ai parte de nutrienți valoroși. Printre aceștia se numără și...

  © 2022 Qbebe