Cele mai mari realizări medicale ale anului 2018

Irina Olteanu - Redactor Senior

Anul 2018 a fost încărcat de o mulțime de realizări medicale remarcabile, precum dezvoltarea unui nou vaccin împotriva rotavirusului sau eliminarea malariei din Paraguay. Vei afla aici și restul descoperirilor care nu vor contribui doar la o stare mai bună de sănătate la nivel global, ci chiar la schimbarea istoriei.

Accesul la servicii de sănătate reprezintă o necesitate de bază la nivel mondial, deoarece toate ființele vii au nevoie de ea pentru a-și susține acțiunile zilnice. În lipsa unei bune stări de sănătate, copiii întâmpină mari provocări în educație, fetele pot să își pericliteze dezvoltarea profesională ca urmare a lipsei de educație sexuală și reproductivă. Atunci când condițiile economice precare persistă, cresc șansele ca serviciile de sănătate de bază să aibă de suferit. Iată totuși câteva realizări care aduc lumină la nivelul contextului global.

1. A fost aprobată dezvoltarea unui nou vaccin anti-rotavirus

În luna ianuarie 2018, producătorul de vaccin Bharat Biotech a anunțat că Organizația Mondială a Sănătății a aprobat dezvoltarea unui nou vaccin împotriva rotavirusului, ROTAVAC, cu prețul de numai 1$ pe doză. Un vaccin pentru prevenirea acestui virus contagios are capacitatea de a împiedica milioane de decese deoarece rotavirusul și alte boli diareice sunt pe locul 2 în clasamentul mondial al cauzelor de deces la copii sub 5 ani.

2. Terapie inovatoare anti-cancer

Un nou tip de tratament, denumit terapie cu celule CAR T, personalizează un medicament pentru fiecare pacient, colectând celulele sale imunitare și apoi modificându-le pentru a distruge cancerul. Reprezintă un tratament pe termen lung sau chiar pentru întreaga viață.

3. În Italia au fost vaccinați un procent de 95% dintre copii împotriva bolii a șasea

Guvernul italian a anunțat în luna martie că s-a atins obiectivul la nivel național de vaccinare, după ce a impus obligativitatea vaccinurilor în cazul copiilor care merg la grădiniță și la școală. Cu câteva luni mai târziu, ministrul italian al sănătății, Giulia Grillo, a anunțat că dovada vaccinării nu va mai fi necesară. Nu se cunoaște încă impactul acestei decizii asupra viitoarelor obiective din domeniul vaccinării.

realizari medicale ale anului 2018

4. Epidemia de Ebola a fost ținută sub control datorită unui nou vaccin

În decursul anului 2018 au existat două focare epidemice în Republica Democratică Congo; unul continuă să reprezinte o amenințare serioasă la nivel național, însă cel de-al doilea a fost eradicat grație utilizării unui nou vaccin. Acest vaccin poate să reducă semnificativ numărul de decese asociat acestei boli și să prevină o epidemie devastatoare precum cea care a condus la 11 000 de decese din vestul Africii între 2014-2016. În prezent focarul epidemic este dificil de controlat deoarece este și zonă de conflict militar. Există șanse de recuperare deoarece tratamente experimentale funcționează pentru pacienți.

5. Implanturi spinale 3D

O serie de astfel de implanturi sunt fabricate din pudră de titaniu și dispun de structură poroase și suprafețe abrazive, care le permit să se integreze mai rapid și complet în corp. Ele sunt concepute să permită creșterea oaselor în și prin implant. În 2018 două implanturi 3D au fost aprobate de Agenţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA: unul poate stabiliza coloana în zone în care au fost îndepărtate vertebre, iar al doilea poate fi implantat în pacienți cu probleme ale articulației sacro-iliace, cauza pentru aproape ¼ din durerea cronică de spate.

6. În Paraguay a fost eliminată malaria în mod oficial

În luna iunie a anului 2018 s-a confirmat faptul că nu a mai existat niciun caz de malarie de 5 ani, așadar Organizația Mondială a Sănătății a anunțat în mod oficial că statul a eliminat această boală.

7. Trachoma a fost eliminată din Ghana

Ghana a devenit primul stat din Regiunea Africană a Organizației Mondiale a Sănătății care a eliminat cu succes trachoma (infecție bacteriană localizată oculară cauzată de lipsa condițiilor de igienă și a apei curate) de pe lista de probleme ale sistemului public de sănătate. Această boală face parte din sfera bolilor tropicale trecute cu vederea, deși reprezintă principala cauză de orbire prevenită la nivel mondial (afectează un număr de aproximativ 1.9 milioane de persoane, conform OMS).

8. Un nou medicament pentru cancerul ovarian și mamar

Un nou tip de medicament, denumit inhibitor PARP, poate întârzia uneori evoluția cancerului ovarian până la 2 ani și poate fi de asemenea eficient împotriva cancerului mamar. Două medicamente sunt în prezent disponibile pe piață. S-a crezut inițial că funcționează doar în cazul femeilor care poartă mutații ale genelor BRCA1 și BRCA 2, însă se pare că poate fi folosit la toți pacienții cu cancer ovarian relevant.

9. O modalitate de a realiza compatibilitate între toate grupele sanguine

Cercetătorii din cadrul Univesității British Columbia, Canada, au descoperit o nouă modalitate de a transforma toate tipurile de sânge în tipul universal 0 negativ, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Grupa de sânge 0 negativ funcționează ca donator universal - poate fi transfuzată persoanelor cu grupa de sânge A, B, AB sau 0, dar este cea mai rar întâlnită și adesea cea mai necesară.

10. În Australia a fost eliminată rubeola în mod oficial

Organizația Mondială a Sănătății a confirmat că în luna noiembrie Australia a reușit să elimine în mod oficial rubeola, alăturându-se astfel unui grup de peste 30 de state care au eliminat cu succes această boală prevenibilă prin vaccinare.

11. Primul transplant dublu de față

Chirurgii francezi au reușit în luna ianuarie 2018 să efectueze primul transplant dublu de față, după ce corpul unui pacient a respins grefa inițială inserată în urmă cu 10 ani. Astfel de intervenții chirurgicale sunt extrem de dificile, iar riscul de respingere a țesutului facial este ridicat. S-a dovedit însă că re-transplantarea este posibilă.

12. Alăptarea în public a fost legalizată în toate cele 50 de state din SUA

Alăptarea oferă beneficii numeroase atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș și nu ar trebui să fie niciodată stigmatizată. În această vară a devenit legală pe întregul teritoriu al SUA. Alăptarea poate preveni 823 000 de decese infantile și 20 000 decese materne în fiecare an, la nivel mondial, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

realizari medicale ale anului 2018

13. Lentile de contact medicinale - câștigătorul premiului MIT de inovație

Sub denumirea de Theraoptix, aceste lentile de contact au fost create de către cercetătorii din cadrul Școlii de Medicină Harvard, având capacitatea de a elibera medicație în timpul purtării. Lentilele pot fi folosite pentru a trata o mulțime de afecțiuni oculare, inclusiv glaucomul. Theraoptix a câștigat premiul de 25 000$ din acest an pentru inovație și este fabricat din materiale aprobate de Agenţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA. Durata maximă de purtare este de 2 săptămâni și faptul că elimină necesitatea picurării de picături le transformă într-o soluție mult mai eficientă de a trata bolile ochilor.

Surse: www.globalcitizen.org; https://acacert.com; https://interestingengineering.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cele mai amuzante fotografii din natură ale anului 2021. Avem nevoie și de zâmbete!
  Cele mai amuzante fotografii din natură ale anului 2021. Avem nevoie și de zâmbete!

  Chiar și în vremuri tulburi, natura își urmează nestingherită cursul ei. O dovadă clară în acest sens este oferită și de fotografii realizate pe parcursul acestui...

  Festivalul Internațional de film KINOdiseea revine la Tulcea cu cele mai premiate filme ale anului, pentru publicul tânăr
  Festivalul Internațional de film KINOdiseea revine la Tulcea cu cele mai premiate filme ale anului, pentru publicul tânăr

  După ce își încheie programul la București, Festivalul internațional de film pentru publicul tânăr KINOdiseea, ajuns anul acesta la cea de-a XIII-a ediție, sosește...

  Cele mai mari povești de dragoste din toate timpurile
  Cele mai mari povești de dragoste din toate timpurile

  Au provocat războaie și controverse, au creat capodopere în literatură, muzică și artă și au cucerit inimile publicului prin dragostea lor capabilă să înfrunte cele mai...

  Ce măști de protecție dăm copiilor la școală? Cele medicale sau cele cu filtru? Ce spun specialiștii
  Ce măști de protecție dăm copiilor la școală? Cele medicale sau cele cu filtru? Ce spun specialiștii

  Redeschiderea școlilor se apropie cu pași repezi, iar masca de protecție trebuie purtată permanent în orele petrecute la școală. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru...

  Cele mai mari manipulatoare! Zodiile care te învârt pe degete ca la circ
  Cele mai mari manipulatoare! Zodiile care te învârt pe degete ca la circ

  Fiecare dintre noi apelăm, într-o oarecare măsură, la tehnici de manipulare atunci când vrem să obținem ceva. Însă există persoane care sunt maestre în...

  Zodiile care sunt cele mai mari mincinoase
  Zodiile care sunt cele mai mari mincinoase

  Unele persoane au o capacitate uimitoare de a-i manipula pe cei din jur și de a se juca cu mintea lor datorită naturii lor rele și viclene. Aceste ființe sunt extrem de răutăcioase și...

  Unul dintre cele mai mari parcuri de distracție se va deschide în iulie
  Unul dintre cele mai mari parcuri de distracție se va deschide în iulie

  Lumea încă se confruntă cu pandemia de coronavirus, dar economia trebuie relansată cu orice preț. Asta face ca parcul de distracții Walt Disney World din Florida să-și deschidă...

  Lege nouă: tații obligați să plătească jumătate din costurile medicale ale sarcinii
  Lege nouă: tații obligați să plătească jumătate din costurile medicale ale sarcinii

  Într-un stat din SUA există o lege ce prevede ca tații să fie responsabili de plata a jumătate din costurile medicale ce țin de sarcină și de naștere. Parcurge cu atenție...

  © 2023 Qbebe