Cele mai bune ceaiuri pentru splină

Cele mai bune ceaiuri pentru splină

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Splina este localizată între coaste și diafragmă, în partea stângă a abdomenului superior. Pentru a-și menține funcționarea optimă, splina poate fi protejată printr-un stil de viață sănătos, din care să nu lipsească nici aportul suficient de lichide. Astfel, în afară de apă, este binevenit să consumi anumite ceaiuri, care conțin plante binefăcătoare pentru acest organ. Parcurgând cu atenție articolul de mai jos, poți descoperi ce fel de ceaiuri ar trebui să bei nu doar pentru sănătatea splinei, ci și pentru a te bucura de toate efectele pozitive pe care le au acestea asupra organismului.

Semne că ai probleme cu splina

Pentru a înțelege mai bine de ce nu greșești consumând adesea un tip de ceai care să fie bun și pentru splină, trebuie să știi care sunt rolurile acestui organ. Astfel, splina îndeplinește funcții precum:

  • Filtrează sângele, îndepărtând globulele roșii vechi, distruse sau de care nu ai nevoie;
  • Metabolizează și reciclează fierul; 
  • Depozitează globule albe și plachete sangvine (trombocitele) pentru a le elibera când este necesar: de exemplu, pentru a sprijini organismul în procesele de vindecare, pentru gestionarea inflamațiilor, pentru a mări rezerva de sânge. Trombocitele ajută la coagularea sângelui;
  • Previne infecțiile: splina detectează virusuri, bacterii, fungi și produce globule albe care să distrugă acești agenți patogeni.  

Numeroase afecțiuni, dar și diverse leziuni, sunt responsabile de problemele splinei și generează manifestări nedorite. Cele mai cunoscute probleme ce țin de acest organ sunt:

Splina mărită

În mod normal, splina unui adult sănătos cântărește în jur de 70-200 g. Însă în cazul în care splina se mărește, poate ajunge la 400-500 g, ceea ce înseamnă că este vorba despre splenomegalie. Aceasta este periculoasă, întrucât poate genera hemoragii sau chiar o ruptură de splină. 

Nu este obligatoriu să ai anumite simptome când splina este mărită dar, în unele cazuri, te poți confrunta cu:

  • Durere sau disconfort în partea stângă a abdomenului superior: durerea se poate extinde până la umărul stâng. Dacă devine severă sau se agravează când respiri, contactează cât mai repede un medic;
  • Senzație de prea plin, chiar dacă mănânci puțin: se întâmplă așa întrucât splina inflamată creează presiune asupra stomacului;  
  • Anemie;
  • Infecții frecvente;
  • Stări de oboseală persistente;
  • Scădere în greutate.

femeie in tricou alb palpandu-se in partea stanga a abdomenului

Splina se poate mări din numeroase motive, ca de exemplu:

  • Prezența cheagurilor de sânge;
  • Anumite tipuri de anemie, mai ales cea hemolitică: această formă de anemie survine când globulele roșii sunt distruse într-un ritm mai rapid decât cel în care pot fi înlocuite;
  • Cancerul: spre exemplu, leucemia, limfomul Hodgkin sau cancerul generalizat afectează și splina;
  • Fibroza chistică: boală ereditară care afectează celulele producătoare de sucuri și enzime digestive, de mucus, de transpirație;
  • Diferite infecții: sifilis, malarie, mononucleoză, endocardită. Aceasta din urmă se referă la inflamarea endocardului, membrana ce căptușește cavitățile inimii;
  • Ciroza;
  • Un chist;
  • Sarcoidoza: implică o creștere a numărului de celule inflamatorii la nivelul unor organe, cum ar fi plămânii, ganglionii sau pielea;
  • Boala Gaucher: apare în cazul în care o enzimă ce descompune substanțele grase nu funcționează normal. De aceea, aceste substanțe se acumulează cu precădere în ficat și în splină, favorizând creșterea volumului acestor organe;
  • Amiloidoza: se declanșează dacă organismul nu poate să descompună și să recicleze proteinele amiloide, iar în aceste condiții se formează depuneri de proteine la nivelul sistemului nervos, digestiv, al inimii etc.

Pe lângă palparea abdomenului superior, în partea stângă, pentru diagnosticarea splinei mărite se poate recurge la o tomografie, la un examen RMN sau la o ecografie abdominală. În același timp, se recomandă analize de sânge pentru a se vedea numărul globulelor roșii, al celor albe și al trombocitelor. Totodată, se pot efectua și analize care să verifice funcționarea ficatului. 

În unele cazuri, când medicul nu identifică exact cauza responsabilă de mărirea splinei, poate fi necesară o biopsie de măduvă osoasă. În general, proba pentru biopsie se recoltează din zona pelvisului. 

Ruptura de splină

Se poate ajunge într-o asemenea situație dacă are loc un traumatism puternic provocat, de exemplu, de un accident, de o cădere de la înălțime, de o agresiune fizică, de un sport de contact, de o fractură de coaste. Deoarece produce hemoragie, o ruptură de splină poate pune viața în pericol.

Adresează-te cât mai rapid unui medic dacă te confrunți cu aceste manifestări:

  • Durere puternică în partea stângă a abdomenului inferior, sub coaste: durerea este însoțită și de sensibilitate la palpare;
  • Durere în umărul stâng: este mai intensă când inspiri;
  • Amețeli;
  • Vedere încețoșată;
  • Tahicardie: ritm cardiac mai rapid decât cel normal, depășindu-se 100 de bătăi pe minut;
  • Senzație de greață;
  • Paloare;
  • Stare de confuzie;
  • Leșin. 

Pentru a-și da seama dacă este vorba despre o ruptură de splină, medicul solicită o tomografie și o analiză de sânge prin care să verifice nivelul trombocitelor. Aceste investigații nu se efectuează însă în cazul în care pacientul nu are semne vitale stabile și prezintă un nivel scăzut al tensiunii arteriale. Când se întâmplă astfel, se efectuează rapid o ecografie și urmează pregătirea pentru operație care să oprească hemoragia. 

Cele mai bune ceaiuri pentru splină

Înainte de a te apuca să consumi un ceai pentru splină, consultă-te neapărat cu medicul tău, în condițiile în care substanțele din ceai pot interfera cu medicamentele sau suplimentele alimentare pe care le iei. 

Ceaiurile pentru splină sunt remedii naturale la care poți apela nu doar pentru ameliorarea disconfortului asociat cu o splină mărită, ci și pentru stimularea funcționării acestui organ. De asemenea, în condițiile în care anumite plante din care se prepară ceaiurile sprijină funcționarea sistemului imunitar, înseamnă că pot avea efecte pozitive și asupra splinei, ce este parte din acest sistem. 

Fie că este vorba despre ceaiuri din plante vestite în medicina tradițională chineză, fie că este vorba despre cele obținute din plante medicinale din țara noastră, acestea au grijă de sănătatea splinei.

femeie tanara in blugi, fixand cu o mana o patura asezata in zona abdomenului si cu cealalta mana tinand o cana cu ceai

Ceaiul din lemn dulce

Rădăcina de lemn dulce este des utilizată în medicina tradițională chineză deoarece poate restabili energia vitală („qi”) a splinei. Ceaiul din această plantă se recomandă pentru îndepărtarea toxinelor acumulate la nivelul splinei și pentru întărirea ei. 

Alt motiv pentru care poți alege lemnul dulce pentru un ceai este și acesta: îmbunătățește digestia și fluxul sanguin, inclusiv în zona splinei. Este cel mai bine să consumi ceaiul după masă, nu numai pentru stimularea procesului de digestie, ci și pentru că, datorită gustului său, te ajută să nu mai poftești la alimente dulci. 

Ceaiul de astragalus

La fel ca lemnul dulce, astragalus este și el foarte popular în medicina tradițională chineză. Rădăcina de astragalus se găsește în special în nordul Chinei, în Mongolia și în Coreea, fiind apreciată pentru rolul ei benefic asupra sistemului imunitar. 

Cel mai bun ceai pentru splină este cel din Astragalus membranaceus, întrucât conferă forță acestui organ. Ceaiul este adecvat cu precădere în situațiile în care te simți obosită, lipsită de energie și când sesizezi că nu mai ai aceeași poftă de mâncare ca de obicei. Nu se prepară greu, fiind necesar să ai la dispoziție doar o linguriță de rădăcină uscată de astragalus și o cană de apă fiartă. 

ceainic chinezesc, radacina de astragalus, ceai de astragalus si scris chinezesc pe o coala alba

Ceaiul de ginseng roșu

Experții în medicina tradițională chineză recomandă acest ceai pentru ameliorarea tulburărilor digestive asociate cu dereglările splinei. Astfel, splina este considerată nu doar un organ, ci un sistem ce reglează energia vitală și fluxul sanguin prin tot corpul. În momentul în care splina se revigorează cu ajutorul ceaiului de ginseng roșu, corpul își recapătă forța, iar tulburările digestive dispar. 

Alt argument menit să susțină folosirea acestui ceai pentru splină este: combate stările de oboseală accentuată, calmând și stările de anxietate. Odată ce se întâmplă așa, splina poate să funcționeze mai bine.

Ceaiul de cardamom

Cardamomul este cunoscut nu numai pentru utilizările sale în gastronomie, ci și ca remediu natural pentru diverse probleme de sănătate.

În medicina tradițională chineză, un ceai de cardamom este indicat întrucât reprezintă un tonic pentru splina slăbită, afectată de factori precum: stresul cronic, anxietatea, consumul alimentelor prea grase, excesul de dulciuri și de lactate, sedentarism. 

Pentru a prepara ceaiul, poți opta pentru păstăi de cardamom negru sau verde. În contextul în care cardamomul are o aromă puternică, este suficient să utilizezi câteva păstăi pentru un ceai concentrat. Ca să ai parte de aroma autentică a cardamomului, este ideal să zbrobești ușor 3-6 păstăi înainte să le pui la o cană de apă fiartă. Lasă ceaiul la fiert cam 15 minute. După ce îl strecori, îl poți îndulci cu miere. 

Ceaiul de sânziene

Sânzienele poartă și denumirea de drăgaică sau de „peteala-reginei”, crescând mai ales pe marginile drumurilor și pe povârnișuri. Din ele se prepară un ceai care ajută la îndepărtarea agenților patogeni de la nivelul splinei, pancreasului, ficatului și rinichilor. De altfel, în medicina populară se recomandă ca persoanele care suferă de tulburări ce țin de sistemul limfatic să bea zilnic ceai de sânziene. Acest demers este benefic pentru splină, cel mai mare organ al sistemului limfatic. Ca să pregătești un ceai de sânziene, ai nevoie de 1 linguriță de plantă la 250 ml apă. 

Ceaiul de turiță-mare

Turița-mare este numită și asprișoară, coada-racului, cornățel, dumbravnică, lipici, mătcuță, scăișor. Preferă locurile însorite, ca de exemplu marginea câmpurilor, a drumurilor, a pădurilor, luminișurile, pantele și dealurile. Turița-mare se culege când înflorește, adică în intervalul iunie-august. Nu numai că este utilă pentru inflamațiile gâtului și ale gurii, dar o poți folosi și pentru a prepara un ceai care stimulează digestia și funcțiile splinei. La fel ca în cazul ceaiului de sânziene, este cel mai bine să folosești 1 linguriță de plantă la 1/4 l apă. 

cana de sticla cu ceai de turita-mare, alaturi de planta proaspata

Ceaiul de urzică

Numită și urzică mare, urzică de pădure sau urzica creață, urzica este o plantă cu virtuți tămăduitoare, toate părțile ei, de la rădăcină până la frunze și flori, putând fi valorificate. 

Poți urma o cură cu ceai de urzici pentru afecțiunile ficatului, ale vezicii biliare, dar și pentru cele ale splinei. Ca să ai parte de rezultate cât mai bune, consumă acest ceai câteva săptămâni. Pentru menținerea substanțelor active din plantă, este preferabil să prepari ceaiul prin opărire, fără fierbere: 1 linguriță de urzică uscată la 1/4 l apă. Strecoară apoi infuzia obținută. 

Calmante naturale pentru durerea de splină

Pe lângă un tratament recomandat de un medic și consumul regulat al unor ceaiuri pentru splină, poți încerca să-ți micșorezi disconfortul și apelând la câteva soluții naturale, cum ar fi:

Masajul cu ajutorul uleiurilor esențiale

Anumite uleiuri esențiale sunt de folos pentru gestionarea problemelor care țin de funcționarea normală a splinei, în condițiile în care:

  • Au proprietăți antivirale, scăzând riscul de infecții;
  • Contribuie la reducerea inflamației;
  • Susțin organismul în lupta cu o infecție;
  • Stimulează circulația sanguină;
  • Unele dintre ele au și proprietăți analgezice, reducând durerea din zona splinei.

Printre uleiurile esențiale pe care poți conta se numără:

  • Cel de lămâie: acționează asupra sistemului limfatic, favorizând detoxifierea corpului și susținând sistemului imunitar;
  • Cel de smirnă: este vestit pentru capacitatea de a stimula circulația sanguină, contribuind la calmarea durerilor și a disconfortului de la nivelul abdomenului;
  • Cel de oregano: are proprietăți antivirale, antiinflamatorii și stimulează buna funcționare a sistemului imunitar;
  • Cel de mușcată: nu numai că ajută la tonifierea splinei, dar reduce și nivelul anxietății, ceea ce este binevenit în cazul durerilor din zona splinei;
  • Cel de tămâie: are proprietăți antivirale, antiinflamatorii, analgezice, antioxidante.

Tot ce ai de făcut este să alegi oricare dintre uleiurile esențiale enumerate, să le amesteci într-un ulei purtător și apoi să te masezi cu ele în regiunea splinei, de două-trei ori pe zi. În privința uleiului purtător, poți să alegi, de exemplu, uleiul de cocos, de jojoba, de migdale, de avocado, de măsline etc.

Orientează-te întotdeauna spre un ulei esențial de calitate, organic, pur, produs de o companie de renume. De asemenea, pentru a nu ajunge să te confrunți cu vreo reacție alergică, înainte să îl folosești testează-l pe piele. Folosește o cantitate mică de ulei esențial diluat în ulei purtător și aplică-l, de exemplu, pe încheietura mâinii sau pe braț. Așteaptă 24 de ore și, dacă nu sesizezi iritații și inflamații ale pielii, înseamnă că îl poți folosi în siguranță. 

Masajul abdominal

Un masaj blând în regiunea abdomenului superior stimulează circulația sanguină, digestia și energizează splina, ameliorând durerile. Pentru a efectua un exercițiu recomandat în medicina tradițională chineză, procedează astfel:

  • Stai pe un scaun sau în picioare, având grijă să-ți menții spatele drept;
  • Așază-ți palma dreaptă pe abdomenul superior;
  • Inspiră ușor, dar profund;
  • Pe măsură ce expiri, masează-ți abdomenul cu palma, executând mișcări în sensul acelor de ceasornic;
  • Când expiri, străduiește-te să șoptești „hu”;
  • Repetă exercițiul de 10-20 de ori. 

Aplică bătăi blânde în zona abdominală

Și acest exercițiu se practică în medicina tradițională chineză în situațiile în care survine disconfortul în zona splinei. Pornind de la nevoia de stimulare a meridianului splinei și de energizare a întregului organism prin eliminarea oricăror blocaje, realizează următorul demers: 

  • Așază-ți una dintre palme la o distanță de cca. 5 cm deasupra buricului;
  • Aplică bătăi ușoare cu degetele pe abdomen: preferabil este să aplici în jur de 100 de bătăi ca să te asiguri că se îmbunătățește funcționarea splinei. 
     

doua femei care efectueaza un exercitiu specific medicinei traditionale chineze, prin care se incearca deblocarea meridianului splinei

Apelează la extracte naturale din plante

Altă soluție naturală pentru susținerea splinei și ameliorarea durerilor din partea stângă a abdomenului, ce apar în special după efortul fizic susținut, este gemoterapia. Aceasta reprezintă o terapie bazată pe extractele provenite din țesuturile vegetale ce sunt în faza de creștere.

Conform specialiștilor din cadrul „Asociației Române de Gemoterapie și Homeopatie”, pentru disconfortul ce însoțește splina mărită poți să te folosești de trei extracte naturale, pe care să le iei dimineața, la prânz și seara, astfel:

  • Extract din mlădițe de iarbă neagră: iei 35-40 picături dizolvate în apă, dimineața. Iarba neagră are proprietăți antiinflamatorii;
  • Extract din mlădițe de cătină roșie: 35-40 de picături dizolvate în apă, la prânz, pentru stimularea funcțiilor splinei și a maturizării globulelor roșii;
  • Extract din muguri de nuc: 35-40 de picături dizolvate în apă, seara. Extractul din muguri de nuc are efecte antiinflamatorii, cicatrizante, antibacteriene. 

Regim pentru splină

Chiar dacă un stil de viață care nu este sănătos, o dietă dezechilibrată, nu conduc la mărirea splinei, totuși reprezintă factori de risc pentru afecțiuni ce pot avea un asemenea efect. De pildă, consumul excesiv de alcool generează ciroză. În același timp, boala ficatului gras non-alcoolic, adică acumularea excesivă de grăsimi la nivelul ficatului, are și ea impact negativ asupra splinei. Ficatul gras non-alcoolic este legat de o dietă dominată de alimente intens procesate, cum ar fi produsele fast-food, chips-urile, mezelurile, băuturile răcoritoare din comerț. 

În schimb, optând pentru alimente dense în nutrienți, surse de grăsimi sănătoase și de proteine de calitate, îți asiguri un regim adecvat pentru păstrarea sănătății splinei. În acest scop, iată ce nu ar trebui să lipsească din meniul tău:

  • Fructe și legume;
  • Cereale integrale: ovăz, quinoa, orez brun, secară;
  • Grăsimi sănătoase: de exemplu, ulei de măsline, avocado, iaurt natural, cocos neîndulcit;
  • Leguminoase: năut, linte, fasole neagră;
  • Nuci și semințe: cum ar fi semințe de in, de dovleac, nuci caju, migdale etc;
  • Surse de proteine de origine animală: pește, ouă, carne de pasăre;
  • Diverse plante aromatice: busuioc, oregano, cimbru, turmeric etc. 

Alte aspecte de care trebuie să ții cont în cadrul unui regim benefic pentru splină sunt:

  • Mănâncă încet, mestecă bine, limitează-te la porții mici, ferindu-te să mănânci prea mult la o masă;
  • Nu lăsa pauze prea mari între mese: ideal este să mănânci la 2-3 ore;
  • Nu consuma cantități mari de proteine;
  • Mizează pe condimente precum ghimbirul, cardamomul, scorțișoara: ele pot fi incluse fie într-un ceai pentru splină, fie pot fi adăugate în diferite preparate. Toate oferă antioxidanți și contribuie la detoxifierea splinei;
  • Ai grijă să consumi mai ales hrană caldă, gătită: procedând așa, sistemul digestiv nu este suprasolicitat și nu se creează presiune asupra splinei.  

Masala Chai in cana de ceramica, alaturi de care se afla diverse condimente: ghimbir, cardamom, batoane de scortisoara, cuisoare, piper negru 

Pentru ca splina să se păstreze cât mai sănătoasă, trebuie să te asiguri că sistemul limfatic și cel imunitar funcționează bine. În acest scop, în afară de adoptarea unei diete bazate pe consumul de alimente bogate în minerale, vitamine și antioxidanți și pe ceaiuri bune pentru splină, străduiește-te să faci zilnic mișcare și să-ți menții o greutate optimă. 

Surse foto: istockphoto.com, youtube.com

Surse articol:

  • changeyourenergy.com, chinesemedicinemelbourne.com.au, amrihospitals.in, draxe.com, gemoterapie.ro, healthline.com, itmonline.com, joyfulbelly.com, mayoclinic.org, medicalnewstoday.com, my.clevelandclinic.org, newdirectionsaromatics.com, nhlbi. nih.gov, shen-nong.com, webmd.com, welleum.com;
  • Treben, Maria, Sănătate din farmacia Domnului, traducere după Maria Treben: „Gesundheit aus der Apotheke Gottes”, Verlag Wilhelm Ennsthaler, A-4402 Steyr, ediția a 46-a
 

Articolul urmator
Cele mai bune 10 diete de slăbit pe termen lung
Cele mai bune 10 diete de slăbit pe termen lung

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ceaiuri toxice pentru ficat: cele mai periculoase plante pentru acest organ
    Ceaiuri toxice pentru ficat: cele mai periculoase plante pentru acest organ

    Atunci când vine vorba despre plante sau remedii naturiste pentru sănătate, suntem mereu în căutare de noi informații. Însă unele plante ne pot face mai mult rău...

    Cele mai bune uleiuri esențiale: cele 5 pe care trebuie să le ai permanent în casă
    Cele mai bune uleiuri esențiale: cele 5 pe care trebuie să le ai permanent în casă

    Cum alegem cele mai bune uleiuri esențiale? Uleiurile esențiale aduc o mulțime de beneficii sănătății noastre, având un spectru larg de utilizare. Sunt eficiente atât...

    Cele mai detestate zodii și de ce ele sunt, de fapt, cele mai bune zodii
    Cele mai detestate zodii și de ce ele sunt, de fapt, cele mai bune zodii

    La fel cum s-a întâmplat în cazul altor aspecte ale vieții, și în ceea ce privește zodiile s-au creat, de-a lungul timpului, diverse stereotipuri. Acestea țin de...

    Iată de ce mamele sunt cele mai bune antreprenoare
    Iată de ce mamele sunt cele mai bune antreprenoare

    „Ce avem la cină? Ew, te rog, nu pește!”, „Pot să mă uit la asta? Pot să mă uit la asta? Dar mamă! Prietenii mei au voie!” Vă sună cunoscut? Mamele au cea...

    Cele mai bune soții din zodiac. Te numeri printre ele?
    Cele mai bune soții din zodiac. Te numeri printre ele?

    Te-ai visat mireasă încă din copilărie, dar oare ai acea „stofă de soție”? Unele femei sunt pur și simplu născute pentru a fi partenere de încredere și soții...

    Sfaturile unui cofetar profesionist pentru cele mai bune fursecuri de Crăciun
    Sfaturile unui cofetar profesionist pentru cele mai bune fursecuri de Crăciun

    Un cofetar profesionist cu o experiență de peste 10 ani, împarte cu noi secretele sale pentru cele mai gustoase fursecuri de Crăciun pe care, spune el, le vom savura până la...

    Cele mai bune cristale vindecătoare pentru copii
    Cele mai bune cristale vindecătoare pentru copii

    Cu siguranță ai auzit despre celebrele cristale vindecătoare. Acestea ne pot influența starea de spirit sau chiar sănătatea, ar spune unii. Află care sunt cele mai importante cristale...

    Cele mai bune fructe de toamnă pentru toată familia
    Cele mai bune fructe de toamnă pentru toată familia

    Pe măsură ce anotimpurile se schimbă la fel se întâmplă și cu produsele proaspete disponibile. Toamna ne oferă o gamă de produse proaspete și frumoase, iar acesta este un...

    © 2024 Qbebe