Cu ce pericole te confrunți dacă stai așezat prea mult?

Cu ce pericole te confrunți dacă stai așezat prea mult?

Irina Olteanu - Redactor Senior

Statul așezat face parte din rutina omului modern, fie că este vorba despre mersul către serviciu, activitatea profesională sau de timpul liber. Adevărul este însă că o perioadă de timp îndelungată în care stai așezat poate să îți provoace o serie de neplăceri, începând de la boli cardiace și terminând cu deces prematur. Află în continuare care este legătura dintre aceste probleme de sănătate și statul așezat prea mult.

Comportamentul de tip sedentar, respectiv statul așezat pentru perioade îndelungate de timp, nu presupune un consum energetic ridicat, dar pe termen lung poate cauza o serie de probleme de sănătate, începând de la diabet de tip 2, boli cardiovasculare și chiar deces prematur. Deși multe persoane consideră o rutină zilnică de exerciții fizice poate reduce din impactul pe care îl are acest obicei asupra organismului, adevărul este că poate fi fatal. Mai exact, conform unui studiu, cei care au stat așezați mai mult de 8 ore pe zi fără niciun fel de activitate fizică au avut un risc de deces similar celui pe care îl presupune obezitatea și fumatul.

1. Boli cardiace

Când stăm așezați, mușchii noștri ard mai puțină grăsime, ceea ce determină o circulație mai încetinită a sângelui. În decursul timpului, acizii grași se pot depune și pot înfunda arterele. Din acest motiv acele persoane cu profesii de tip sedentar se confruntă cu un risc dublu de boli cardiovasculare comparativ cu cei care stau în picioare (persoanele care vizionează 23 de ore de televizor pe săptămână au un risc cu 64% mai mare de a deceda în urma unei boli cardiovasculare comparativ cu cele care vizionează doar 11 ore).

2. Senzație de tensiune la nivelul umerilor și al gâtului

Musculatura gâtului și a umerilor este supusă unui efort mai mare dacă stai prea mult la birou sau la computer, putând apărea și durere (ca urmare a tensiunii și a încordării). Vertebrele cervicale sunt afectate semnificativ, apărând dezechilibre permanente. Postura precară apare ca urmare a unei poziții aplecate, deoarece mușchii umerilor și ai gâtului sunt supraîntinși.

3. Rigiditate a spatelui

Atunci când corpul uman se află în mișcare, discurile moi dintre vertebre se măresc și se contractă, acționând ca amortizoare, ceea ce le ajută să primească nutrimente, sânge proaspăt și oxigen. Atunci când se dezechilibrează ca urmare a unei poziții de ședere un timp îndelungat, sunt private de aceste nutrimente. Așadar, colagenul care susține coloana poate să se durifice în jurul tendoanelor și al ligamentelor, limitând flexibilitatea de la nivelul spatelui și apărând o rigiditate la nivelul spatelui.

stai asezat prea mult

4. Leziuni ale discurilor intervertebrale

Pe lângă privarea de nutrimente menționată anterior, apare și un risc crescut de a fi afectat de discuri lombare herniate. Se întâmplă deoarece coloana se află sub o presiune mare, iar greutatea nu este distribuită uniform. Atunci când stai așezat, deformezi curbura naturală a coloanei, ceea ce înseamnă că mușchii spatelui trebuie să compenseze pentru a o susține (nu folosești curburile naturale ale coloanei).

5. Diabet

Un fapt mai puțin cunoscut pe care îl presupune acțiunea de a sta așezat este că nivelul glicemiei crește. Chiar dacă arzi mai puține calorii, medicii sunt de părere că are loc o modificare a modului în care corpul reacționează la insulină (hormonul care ajută la arderea zahărului și a carbohidraților pentru a crea energie).

6. Pancreas hiperactiv

Insulina pare să reprezinte o problemă comună atunci când vine vorba despre riscurile asupra sănătății ale unui timp îndelungat așezat. Organul responsabil de producerea insulinei este pancreasul și poate fi afectat. Deși insulina ajută la transportul glucozei către celule pentru a produce energie, într-un corp inactiv nu răspunde la fel de prompt la eliberarea de insulină, conducând la o producție sporită, care forțează pancreasul pe termen lung. Conform studiilor, o singură zi de stat în șezut reduce dramatic răspunsul la insulină din corp.

7. Vene varicoase sau tromboză venoasă profundă

Statul așezat un timp îndelungat poate conduce la acumularea sângelui în picioare, ceea ce impune presiune pe vene - se pot umfla, răsuci sau ieși în evidență (vene varicoase). Poți dezvolta și vene tip pânză de păianjen, care deși nu sunt grave pot să fie dureroase. Tromboza venoasă profundă este un cheag care se formează în picioare ce poate deveni o problemă gravă dacă se dislocă și ajunge în plămân. Uneori apare durere și umflătură, dar alteori nu este niciun semn prevestitor.

8. Obezitate

Fie că petreci un timp îndelungat la computer sau la televizor, fie că ai un loc de muncă care presupune să stai așezat întreaga zi, sunt șanse mari să ajungi să te confrunți cu un surplus ponderal. Sunt arse cu 30% mai multe calorii atunci când stai în picioare decât așezat, iar circulația lipazei, o enzimă care absoarbe grăsime, se încetinește, conducând la o talie mai generoasă. Oamenii de știință din universitatea din Tel Aviv au descoperit că dacă stai prea mult așezat se produc celule tisulare grase, cunoscute drept celule preadipocitare.

9. Performanță cerebrală

Chiar și creierul are de suferit când stai jos un timp îndelungat. Cu cât ne mișcăm mai mult, cu atât este pompat mai mult sânge proaspăt și oxigen către creier, la un ritm mai rapid, crescând atât productivitatea, cât și substanțele chimice responsabile de starea de dispoziție.

stai asezat prea mult

10. Cancer

Riscul de cancer de colon, de sân și de endometru este mai ridicat în rândul persoanelor care petrec mult timp în șezut. Nivelul de insulină crește, încurajând proliferarea celulelor tumorale. Dacă reușești să te mai ridici și să te miști vei ajuta la scăderea nivelului de insulină și al glicemiei.

11. Deces prematur

Conform unui studiu publicat în Revista Americană de Medicină Preventivă, chiar dacă faci exerciții fizice în mod constant, ai șanse mai mari de deces prematur dacă stai așezat un timp îndelungat. Acest lucru nu trebuie însă să te împiedice să faci mișcare.

12. Distrofie musculară

Dacă nu îți exersezi mușchii abdominali în timp ce stai, au tendința de a deveni lacși. Atunci când mergi, mușchii abdominali lucrează și mențin poziția verticală. Sunt afectați și mușchii din zona inferioară a corpului, respectiv cei din picioare, și ajungi expus unui risc mai mare de accidentare.

Pentru a preveni aceste probleme de sănătate este bine să faci câte o pauză la fiecare 30 de minute, să te ridici în picioare când vorbești la telefon sau când privești la televizor, să îți poziționezi suprafața de lucru pe o suprafață înclinată, să te plimbi cu colegii când aveți întâlniri în loc să stați într-o sală de conferințe. La început vei arde mai multe calorii, ceea ce va determina o scădere în greutate și în nivelul de energie. În timp vei observa și un tonus muscular mai bun, dar și o stare mentală îmbunătățită.


Surse: www.healthy-holistic-living.com; www.mayoclinic.org; www.webmd.com; www.betterhealth.vic.gov.au

Articolul urmator
Este normal să-ți iubești animalul de companie mai mult decât copilul?
Este normal să-ți iubești animalul de companie mai mult decât copilul?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Când ghiozdanul este prea greu. La ce pericole este supus zilnic copilul?
    Când ghiozdanul este prea greu. La ce pericole este supus zilnic copilul?

    Ghiozdanul unui copil nu ar trebui să cântărească mai mult de 10% din greutatea lui corporală. Din păcate, realitatea este alta. Copii de-o șchioapă cară ghiozdane foarte...

    4 zodii care vorbesc prea mult
    4 zodii care vorbesc prea mult

    A fi vorbăreț nu este un defect. De fapt, este grozav să ai talentul de a vorbi cu oricine despre orice, pentru că, procedând astfel, dai impresia că ești prietenos și sociabil....

    Patru copii nevoiași duc pe umeri griji prea mari pentru vârsta lor: „Îmi doresc cel mai mult, și cel mai mult să pot să învăț”
    Patru copii nevoiași duc pe umeri griji prea mari pentru vârsta lor: „Îmi doresc cel mai mult, și cel mai mult să pot să învăț”

    Sorin și frații lui nu își doresc un telefon nou sau haine de firmă, ci hrană pe masă, rechizite și un purcel în ogradă!

    O femeie a devenit mamă de opt ori până la vârsta de 31 de ani. „Oamenii te judecă și dacă ai prea mulți copii, și dacă nu ai deloc”
    O femeie a devenit mamă de opt ori până la vârsta de 31 de ani. „Oamenii te judecă și dacă ai prea mulți copii, și dacă nu ai deloc”

    Când auzi despre familiile cu mulți copii, poți fi tentată să începi să le judeci, în ciuda faptului că nu le cunoști situația și nu știi cum au ajuns să fie...

    Expunerea copiilor pe rețelele de socializare: când e prea mult
    Expunerea copiilor pe rețelele de socializare: când e prea mult

    Se trăiește din ce în ce mai mult pe rețelele sociale și din ce în ce mai puțin în viața reală. O mâncare arătoasă la restaurant, o excursie, o nuntă,...

    Ne cicălim prea mult copiii! Iată ce spun experții în parenting să facem în schimb
    Ne cicălim prea mult copiii! Iată ce spun experții în parenting să facem în schimb

    Printre rutinele pe care le urmezi, fără să îți dai seama, se numără și aceea de a-ți cicăli copilul cât este ziua de lungă. Fie că este vorba despre faptul că...

    4 zodii mult prea permisive. Nu impun limite și riscă să fie rănite
    4 zodii mult prea permisive. Nu impun limite și riscă să fie rănite

    Să stabilești anumite limite este binevenit atât pentru tine, cât și pentru cei din preajma ta. Nu fac excepție nici relațiile romantice, impunerea unor limite...

    Interzis copiilor! 6 lucruri pe care pediatrii le consideră mult prea periculoase pentru cei mici
    Interzis copiilor! 6 lucruri pe care pediatrii le consideră mult prea periculoase pentru cei mici

    E normal ca cei mici să fie atrași de lucruri distractive, însă unele dintre ele sunt periculoase. Iată 6 lucruri pe care medicii pediatri le interzic copiilor, din motive de...

    © 2024 Qbebe