Cum funcționează efectul placebo?

Irina Olteanu - Redactor Senior

Majoritatea persoanelor au auzit de efectul placebo, fiind aplicabil în special în industria medicamentelor. Efectul placebo are un mecanism de funcționare extrem de simplu. Îți dezvăluim în continuare care este acesta, în ce situații funcționează, alături de concluziile unor studii relavante desfășurate în domeniu.

Ce este placebo și cum este folosit

Mintea umană poate fi un instrument puternic de vindecare atunci când i se oferă ocazia. Placebo poate fi definit absolut orice procedură care se aseamănă cun un tratament medical adevărat, dar nu este; denumirea sa se traduce în limba latină voi face pe plac. Există mai multe tipuri de efecte placebo. Pot fi cele inerte farmacologic, care pot să nu conțină ingrediente active - conțin de obicei ingrediente de bază cum este zahărul, apa distilată sau soluție salină. Și medicamentele care conțin ingrediente active însă nu sunt dovedite a funcționa asupra unei anumite afecțiuni pot fi placebo. 

efectul placebo 

Poate fi vorba despre o pastilă, o injecție, o intervenție chirurgicală sau orice altă terapie medicală; unele persoane consideră că medicina alternativă poate fi privită drept placebo. Ce au în comun toate formele de placebo constă în faptul că nu conțin o substanță activă menită să influențeze starea de sănătate. Pot să îmbunătățească starea unui pacient doar pentru că acel pacient crede că îi va fi de ajutor - așteptările joacă un rol important în acest sens. Placebo sau răspunsul placebo s-a demonstrat a funcționa în aproximativ 30% dintre pacienți și au fost folosite de medici de multă vreme; de fapt erau perioade în care un medic putea să ofere doar acest remediu pentru ameliorarea suferinței. 

Cercetătorii folosesc placebo în timpul studiilor farmacologice pentru a reuși să înțeleagă ce efect poate avea un medicament sau un tratament asupra unei anumite afecțiuni. De exemplu, unele persoane dintr-un studiu pot primi un medicament nou apărut pentru a trata colesterolul scăzut. Alte persoane vor primi un placebo și niciuna dintre persoane nu va ști dacă au primit tratamentul real sau placebo. Cercetătorii compară apoi efectele medicamentului și ale placebo asupra persoanelor implicate în studiu. În acest mod pot determina eficacitatea noului medicament și eventual pot descoperi efecte adverse.

Uneori o persoană poate avea un răspuns față de un placebo; răspunsul poate fi pozitiv sau negativ. De exemplu, simptomele pe care le resimte se pot ameliora. Sau persoana poate să observe ceea ce este încadrat drept efecte adverse ale tratamentului. Aceste reacții sunt încadrate drept efect placebo. Există o serie de afecțiuni în care placebo poate produce rezultate chiar când persoanele știu că iau un placebo. Studiile demonstrează că placebo poate avea un efect asupra afecțiunilor următoare: depresie, durere, tulburări de somn, sindrom al colonului iritabil, menopauză. În cadrul unui studiu ce implică astmul, persoanele care au folosit un inhalator placebo nu s-au descurcat mai bine la testele respiratorii decât cele care au stat și nu au făcut nimic. Dar atunci când cercetătorii au dorit să afle percepția oamenilor cu privire la ce au simțit, inhalatorul placebo a fost raportat drept la fel de eficient ca medicamentul real în ceea ce privește ameliorarea simptomelor.

Cum funcționează efectul placebo

Cercetările cu privire la efectul placebo s-au concentrat asupra relației dintre minte și corp. Una dintre cele mai comune teorii era că efectul placebo se datorează așteptărilor pe care le are o persoană. Dacă acea persoană se așteaptă ca o pastilă să aibă un efect, este posibil ca propria chimie a corpului să determine efecte similare ale celor care ar putea fi cauzate de un medicament. 

De exemplu, în cadrul unui studiu mai multe persoane au primit un placebo și li s-a spus că este un stimulent. După ce au luat pastila, rata pulsului a crescut, tensiunea arterială a crescut, iar vitezele de reacție s-au îmbunătățit. Când acelorași persoane li s-a conferit aceeași pastilă și li s-a spus că este menită să îi ajute să adoarmă, au experimentat efecte complet opuse.
Experții sunt de părere că există o relație strânsă între cât de puternice sunt așteptările unei persoane să observe rezultate și dacă acestea apar efectiv sau nu. Cu cât este sentimentul mai puternic, cu atât sunt șanse mai mari să fie experimentate efecte pozitive. Poate exista un efect profund ca urmare a interacțiunii dintre un pacient și un medic/specialist.
Același lucru pare să fie adevărat și pentru efectele negative. Dacă unele persoane se așteaptă la efecte negative precum dureri de cap, greață sau amețeală, sunt șanse mari ca aceste reacții chiar să apară. Un efect placebo negativ poartă denumirea de efect nocebo.

Faptul că efectul placebo este corelat efectiv de diverse așteptări nu înseamnă că este imaginar sau fals. Unele studii au demonstrat că există modificări fizice reale care acompaniază efectul placebo. De exemplu, unele studii au documentat o creștere în producția de endorfine din corp, unul dintre analgezicele naturale ale organismului. 

Efectul placebo este mai mult decât o gândire pozitivă - crezi că un tratament/procedură va funcționa. Este despre crearea unei conexiuni puternice între creier și corp și modul în care funcționează împreună a declarat profesorul Ted Kaptchuk ale cărui cercetări implică acest domeniu. Substanțele placebo nu vor scădea colesterolul și nu vor micșora o tumoare; în schimb acționează asupra simptomelor modulate de către creier, precum percepția durerii. Te pot face să te simți mai bine, dar nu te vor vindeca, subliniază profesorul Kaptchuk. Ele s-au demonstrat a fi cele mai eficiente pentru probleme precum managementul durerii, insomnia legată de stres și efectele adverse ale tratamentului contra cancerului, dar și oboseala și greața.

efectul placebo

O problemă legată de efectul placebo este că poate fi dificil de distins de efectele reale ale unui medicament în timpul unui studiu. Descoperirea unor modalități de a distinge între acesta și efectul tratamentului poate ajuta la îmbunătățirea tratamentului și poate reduce costul testării medicamentului. Iar mai multe studii pot de asemenea să conducă la modalități de a folosi puterea efectului placebo în tratarea bolilor.

Surse:www.webmd.com; https://science.howstuffworks.com; www.medicinenet.com; www.health.harvard.edu

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Efectul Mandela: ce este și cum ne afectează acesta
  Efectul Mandela: ce este și cum ne afectează acesta

  Mintea umană și modul în care funcționează memoria au fascinat dintotdeauna. Cu toate acestea, nu se poate spune că oamenii de știință au reușit să descifreze pe deplin...

  Teste COVID sub formă de acadea in gradinite. Cum funcționează
  Teste COVID sub formă de acadea in gradinite. Cum funcționează

  Mai multe grădinițe din Austria vor testa copiii pentru COVID-19 prin „testele-acadea”. Demersul face parte dintr-un program pilot, menit să detecteze cât mai devreme...

  Burtici fericite, bebeluși liniștiți! Ce este microbiomul și cum ne asigurăm că funcționează perfect normal
  Burtici fericite, bebeluși liniștiți! Ce este microbiomul și cum ne asigurăm că funcționează perfect normal

  Nu există un moment mai frumos și mai fericit decât venirea pe lume a unui bebeluș. Te-ai pregătit timp de 9 luni pentru această clipă și iată că, în sfârșit, a...

  Carantină? Ce carantină? Suedia adoptă o tactică diferită: auto-responsabilitatea. Funcționează?
  Carantină? Ce carantină? Suedia adoptă o tactică diferită: auto-responsabilitatea. Funcționează?

  Răspândirea coronavirusului paralizează toată activitatea la nivel mondial. Statele iau măsuri drastice pentru a ține sub control criza provocată de pandemie, însă nu și...

  Dr. Irina Costache despre febra copiilor:”Nu mai puneți șosete cu oțet sau spirt. Nu funcționează.”
  Dr. Irina Costache despre febra copiilor:”Nu mai puneți șosete cu oțet sau spirt. Nu funcționează.”

  Febra la copii este un aspect din viața de părine care ne panichează. Doctor Irina Costache, medic primar pediatru, a acceptat să participe la prima ediție live pe pagina de facebook...

  4 băuturi care scad tensiunea. Care funcționează cel mai eficient
  4 băuturi care scad tensiunea. Care funcționează cel mai eficient

  Băuturile care scad tensiunea sunt consumate frecvent de către toată lumea, fără a ști măcar că acestea sunt benefice pentru organism. La unele dintre ele nici nu te-ai aștepta să...

  Stiinta explica: motivul din cauza caruia nu ne place cum aratam in poze
  Stiinta explica: motivul din cauza caruia nu ne place cum aratam in poze

  Sunt persoane care au o parere foarte buna despre felul cum arata, insa cand apar in fotografii, parerea li se schimba. De ce? Explicatia vine din partea cercetarilor.

  Tu știi cum să scapi de simptomele supăratoare ale rinitei?
  Tu știi cum să scapi de simptomele supăratoare ale rinitei?

  Primavara reprezintă pentru cei mai mulți dintre noi o bucurie și un prilej de a petrece timp în natură. Pentru alții însă, poate însemna un sezon al neplăcerilor...

  © 2023 Qbebe