Mama trebuie sa faca in asa fel incat intoarcerea la serviciu sa nu fie un soc nici pentru ea, dar nici pentru micut. Sunt unele femei care aleg sa se intoarca la munca dupa cele 126 de zile de concediu de maternitate, asa ca desprinderea copilului de ea nu va fi extrem de grea. Mamicile care aleg sa se intoarca cat mai repede la serviciu isi doresc sa nu piarda beneficiile pe care le aveau inainte de a ramane insarcinate. Desigur, sunt si femei care raman acasa doi ani de zile, insa acest lung concediu le poate aduce chiar pierderea locului de munca.
Rolul unui job
Venirea pe lume a unui copil implica multe responsabilitati din partea ambilor parinti, dar mama este cea care duce aproape tot greul. Insa, cu cat se apropie perioada in care mamica trebuie sa se intoarca la serviciu, cu atat creste sentimentul de inferioritate a acesteia si credinta ca nu mai poate face fata in domeniul in care a profesat pana in momentul in care a ramas insarcinata. Femeile nu mai au incredere in fortele proprii, se simt izolate si le este teama de revenirea la job. In general, cele care nu au avut un concediu lung de maternitate nu intampina probleme prea mari in momentul in care decid sa isi reia viata profesionala. Greul intervine pentru cele care au ramas acasa cu prichindelul o perioada indelungata, in jur de doi ani de zile. Un loc de munca are un rol foarte important pentru oricare femeie pentru ca in acest fel apare echilibrul intre viata personala si cea de familie.
Psihoterapeutul Lidia Gheorghe declara: "Rolul pe care-l ocupa locul de munca in viata unei femei poate fi diferit in functie de nevoile pe care munca i le implineste; pentru unele femei este doar o necesitate, pentru asigurarea unei surse de venit si poate fi resimtit drept o corvoada si un chin, in timp ce pentru alte femei reprezinta sursa suprema de satisfactie personala si autorealizare. Intre aceste extreme exista grade diferite de percepere a rolului si importantei locului de munca in viata unei femei. Ideal locul de munca ar trebui sa fie mai mult decat o sursa de venit, un loc al gratificarii abilitatilor si competentelor personale, un loc in care sa ne simtim valorizati, acceptati si importanti, un loc care sa ne stimuleze spre o evolutie personala."
Despartirea de mami
Despartirea celui mic de mamica nu este niciodata una usoara, asa ca inainte trebuie facute cateva pregatiri. Mama trebuie sa fie constienta ca celui mic ii va fi mai greu decat ei sa accepte aceasta desprindere. Mai jos gasiti cateva sfaturi pentru a trece mai usor peste aceasta perioada.
Testati terenul
Primul lucru pe care o mamica trebuie sa il faca este sa vada felul in care copilul reactioneaza in lipsa ei. Psihologul Lena Rusti sfatuieste mamicile: "Testati masura in care se simte in siguranta. Daca sunteti intr-o camera cu mai multe persoane, el se joaca si dvs. parasiti camera, vedeti cum reactioneaza. Cu cat devine mai nelinistit, cu atat inseamna ca este mai dependent de dvs. si accepta mai greu prezenta unor alte persoane ca inlocuitori."
Despartirea se face in pasi marunti
Desprinderea de cel mic trebuie sa se faca in pasi mici pentru ca acesta sa nu sufere. In prima faza, mamica va sta plecata de langa copil cateva minute, iar dupa o perioada acest timp va creste pana la cateva ore. Prichindelul probabil nu va reactiona foarte bine, insa psihologul Lena Rusti considera ca mamicile trebuie sa continue ceea ce au inceput, "fara insa a schimba regula pentru ca el plange sau are crize de furie sau de neacceptare (daca faceti asta, el va invata repede ca, daca plange suficient, veti veni oricand el isi doreste si asta il va face si mai vulnerabil atunci cand veti lipsi si nu veti veni indata ce el plange)".

Rabdare si incredere
In cazul in care parintii iau decizia de a-l trimite pe cel mic la cresa, acestia trebuie sa fie foarte rabdatori pentru ca prichindelul poate sa nu accepte din prima despartirea de mami. Roxana Bogorin, managerul unei crese adauga "Bineinteles ca cei mici apeleaza la toate trucurile posibile, plang tot mai tare pentru ca stiu ca li se da atentie si in final obtin ceea ce vor. Mamicile trebuie insa sa aiba rabdare, sa nu se lase impresionate de plansete si sa le acorde timp chiar si o luna ca sa se adapteze noii situatii." In plus, mamica trebuie sa isi faca puiul sa se simta bine in momentul in care il va duce la cresa, asa ca aceasta trebuie sa fie entuziasta si optimista. Copilul simte starea de spirit a mamei, iar daca aceasta va fi incordata in momentul despartirii, asa va fi si el.
Reintoarcerea la serviciu
Momentul in care o femeie se intoarce la serviciu difera de la caz la caz. Ele pot ramane acasa pentru a avea grija de cel mic intre 11 luni si 2 ani de zile. Decizia este luata de fiecare mamica in parte, in functie de sentimentele si nevoile pe care le are. De exemplu, sunt mamici nevoite sa se intoarca la locul de munca pentru ca nu pot face fata cheltuielilor. In acest caz, ele se vor simti vinovate ca isi lasa copilul in grija altcuiva, iar acestu lucru le poate duce pana in pragul depresiei. In schimb, altele se bucura in momentul in care revin la job pentru ca redevin active in viata lor profesionala si nu se mai simt constranse ca trebuie sa aiba grija in permanenta de copil.
Stresul revenirii la job
Revenirea in campul muncii poate sa fie un lucru foarte stresant pentru mamici pentru ca exista posibilitatea ca ele sa fie concediate. Acest lucru se poate intampla in cazul in care, pe parcursul concediului de maternitate, aceasta a pierdut legatura cu ceea ce inseamna job. Specialistul in formare profesionala, Roxana Braga, sfatuieste toate mamicile: "Legal trebuie sa fie primita in acelasi loc de buna. Ce sugerez este ca imediat dupa nastere sau tot timpul mama sa pastreze legatura cu locul de munca, sa fie la curent cu progresele de la locul de munca. Este important sa faca vizite periodice la serviciu pentru a mentine permanent un contact. Sa ramana conectata, sa citeasca, sa ramana in contact cu angajatorul si cu profesia lor. Acest lucru le ajuta si pe mai departe, pentru ca stim ca la un moment data, ne dorim sa echilibram viata profesionala cu cea de acasa, o persoana are nevoie de timpul sau si de reconfirmare a ceea ce stie."
Pentru a trece mult mai usor peste perioada revenirii la locul de munca, Sedatif PC este aliatul tuturor mamicilor. Acesta este un medicament homeopatic ce se foloseste in starile de anxietate si emotivitate sau in cazul in care apar tulburari de somn. Sedatif PC nu prezinta reactii adverse si nu influenteaza in niciun fel atentia si puterea de concentare.

