Da, se poate! Cum a reușit această mămică să elimine complet telefonul din viața preșcolarului ei deși are job full time

Da, se poate! Cum a reușit această mămică să elimine complet telefonul din viața preșcolarului ei deși are job full time

Mariana Voinea

Telefonul, tableta și televizorul sunt soluții nepotrivite la probleme temporare, cu efecte devastatoare pentru viitorul copiilor. Ecranul nu este o bonă care te ajută să îți duci la bun sfârșit atribuțiile, în timp ce copilul stă cuminte. Iată cum a reușit o tânără mămică să elimine complet timpul petrecut în fața ecranului, atunci când a observat detalii îngrijorătoare în comportamentul fiicei ei. 

În societatea modernă actuală, multe dintre mămici aleg să lucreze remote, full time sau part time pentru a avea grijă de copil. Această alegere se poate dovedi înșelătoare pentru că, odată cu responsabilitățile jobului trebuie îndeplinite și responsabilitățile casnice.

Gătitul, curățenia și atribuțiile profesionale trebuie să se împletească perfect cu educația oferită copilului și grija față de el. Simțindu-se copleșite, mămicile se pot regăsi în situația în care trebuie să își lase copilul câteva minute sau chiar zeci de minute în fața ecranului telefonului, tabletei sau televizorului pentru a-și rezolva task-urile urgente.

Cu un job full time și singură acasă cu copilul, televizorul a devenit „bona” fetiței sale

Azka Shafiq este numele mămicii în vârstă de 29 de ani care a reușit să elimine timpul petrecut în fața ecranului al fetiței sale în vârstă de șapte luni. Tot progresul copilului a fost postat pe Tiktok și este îmbucurător. Charissa Cheong este cea care a convins-o să ne spună întreaga poveste și să ne inspire pentru un viitor mai bun al generației tinere.

Conform Academiei Americane de Pediatrie , copiii care nu au împlinit încă vârsta de 18 luni nu au voie la niciun fel de stimulent extern precum dispozitivele moderne. Cu alte cuvinte, până la 18 luni nu este recomandat să dăm copilului tableta, telefonul sau să îl lăsăm în fața televizorului.

Copiii cu vârste cuprinse între doi și cinci ani copiii au voie la maxim o oră desene animate sau altfel de activități. Un studiu efectuat pe 1.000 de copii de către Clevelant Clinic ne dezvăluie cifrele îngrijorătoare conform cărora 79% din copiii de doi ani și 97% din copiii de trei ani depășesc cu mult perioada perioada recomandată a fi petrecută în fața ecranului.

copil cu telecomanda in mana se uita la televizor

Azka este designer instrucțional în Toronto, Canada, iar în urmă cu cu șapte ani s-a căsătorit cu soțul ei Adnan. Cinci ani mai târziu a născut-o pe fiica lor Alayna, acum în vârstă de 21 de luni.

Mămica lucrează remote full time adică cel puțin opt ore pe zi trebuie să fie prezentă în fața laptopului sau să răspundă la telefoane. De asemenea, în timpul concediului ei de maternitate, soțul ei a lucrat departe de casă.

Nu de puține ori rămânea singură acasă cu fiica ei cu zilele. Atunci a început să privească televizorul ca fiind o alternativă perfectă de distragere a atenției copilei.

Cum afecteaza televizorul creierul copilului

Fiica mea nu mă mai asculta, nu mai interacționa cu mine și se focusa exclusiv asupra ecranului”

”O lăsam în fața televizorului atunci când trebuia să mă duc la baie, spre exemplu. Îi mai puneam desene pe telefon în mașină atunci când plecam cu ea la drum mai lung. Timpul petrecut în fața ecranului a ajutat în unele situații limită, dar mereu m-am simțit vinovată pentru asta.

Ce mi-a schimbat cu adevărat perspectiva asupra lucrurilor a fost faptul că Alayna nu mă mai asculta, nu mai interacționa cu mine și se focusa exclusiv asupra ecranului”, mărturisește mama.

Când micuța a împlinit un an, bunicii paterni au venit în vizită și au stat o perioadă de două luni, iar timpul petrecut în fața televizorului a fost mult mai extins. De multe ori, fetița își concentra atenția doar asupra ecranului atunci când era deschis televizorul și schimbările comportamentale erau lesne de observat.

Nu se mai juca singurică, nu putea să rămână concentrată asupra unui lucru pentru o perioadă mai lungă de timp și nici nu mai dormea bine”, povestește Azka.

De ce să nu îți lași copilul de 2 ani să se uite la televizor

Soțul femeii a început să observe acele schimbări și împreună au luat decizia de a ”detoxifia” organismul crud al copilei de efectele negative ale ecranului luminos și foarte atrăgător.

Mama a eliminat ecranele din viața copilei și le-a înlocuit cu jucării

Nu mică le-a fost mirarea părinților când s-au confruntat cu provocarea de a o învăța pe copilă să se joace singură. ”În luna ianuarie a acestui an, am eliminat complet orice dispozitiv din viața ei”, povestește protagonista noastră.

La început a fost foarte greu pentru că nu era obișnuită să se joace singură. Așa că am început să o duc la locurile de joacă din apropierea locuinței noastre unde Alayna a învățat să se joace singură”, continuă mama.

@heyazka_ The answers to the question I got asked the most! Enjoy 🥰 . . . #toddlersoftiktok #toddlermom #playideas #parenting #parentsoftiktok #independentplay #zeroscreentime #2yearsolds #toyrotation #toyrotationideas #foryou #fyp ♬ original sound - Azka 🌈

 

Din ianuarie, cuplul a observat o schimbare pozitivă în ceea ce privește imaginația și creativitatea fetiței. Totodată, ambii părinți și-au schimbat rutina de dimineața înainte de a începe serviciul astfel încât să petreacă timp alături de fetița lor. În timp ce mama pregătea micul dejun, fata o imita la bucătărioara ei din plastic.

Azka ne vorbește și despre cum îi oferă prin rotație, jucării educative. În fiecare zi ea le schimbă pe cele din ziua precedentă. În plus, alege doar 4-6 jucării, în caz contrar îi este suprasolicitată atenția și nu reușește să se joace așa cum trebuie cu niciuna.

Micuța a învățat să facă față și plimbărilor lungi cu mașina cu ajutorul cărticelelor pe care le răsfoiește și pe care le ”citește” pe limba ei, spunând cu voce tare imaginile pe care le observă. Șapte luni au trecut de la începutul detoxifierii inedite.

În tot acest timp, fetița nu a mai avut acces la televizor, telefon sau tabletă. Iar rezultatul este îmbucurător. Părinții iau în calcul chiar eliminarea dispozitivelor până la vârsta de doi ani și chiar mai mult.

@heyazka_ I thought we couldnt do it but we did it! And it gets easier everyday!! . . . #noscreentime #zeroscreentime #toddlersoftiktok #toddlermom #lessonlearned #motherhoodlife #motherhoodrising #tipsforparents #toddlertok #foryou #dailyvlog ♬ original sound - Azka 🌈

 

Azka și a documentat pe Tiktok întregul parcurs și progres al excluderii complete a desenelor animate, din dorința de a ajuta alți părinți în situația ei și nu de a-i judeca. Principalul motiv pentru care își lăsa copilul la televizor ni l-a dezvăluit la final: ”mă întrebam adesea dacă nu cumva copila se plictisește și dacă ar trebui să mă joc cu ea. De aceea de multe ori simțeam nevoia să o las în fața ecranului”.

Mamele nu ar trebui să se simtă vinovate că nu stau permanent cu copiii lor. Acesta este principalul motiv pentru care părinții recurg la ”bonele” electronice: telefonul, tableta și televizorul.

Totodată, luăm în calcul și alte situații în care se află părinții singuri sau familiile cu mai mulți copii, ori femeile cu o sarcină dificilă și un copil mic de mână. Atunci părinții se află în imposibilitatea de a sta non stop cu copiii și de a le oferi jucării în schimbul ecranului.

Este timpul să intervii! 12 semne că ai un copil dependent de telefon

Ceea ce dorește Azka să sublinieze este faptul că ecranele acestea luminoase, pline de culori vii, de informații noi și animații deosebite pot avea un impact foarte negativ asupra copilului. Limitarea timpului petrecut în fața ecranelor este foarte important.

Viața de mămică nu este atât de roz ca cea descrisă în cărțile de specialitate, dar nici atât de neagră cum o descrie societatea. Atâta timp cât există un echilibru între familie, job și gospodărie, iar mama are și puțin timp liber pentru ea, conceptul de familie este reprezentat în totalitate.

Nu trebuie să te simți vinovată ori de câte ori deschizi televizorul și copilul tău se uită la Purcelușa Peppa, Patrula Cățelușilor sau Blue. Dar nici nu trebuie să exagerezi și să oferi ecranul telefonului cu multă lejeritate și o perioadă lungă de timp.

Pe anumite aplicații pentru copii se trece foarte ușor de la un videoclip la altul, iar reclamele pot avea un impact mare asupra ochilor mici. Câteva minute de neatenție și cel mic va fi încărcat cu informație de care chiar nu are nevoie. Încearcă să îi oferi jucării sau cărticele educative în momentele în care chiar ești ocupat/ă și vei vedea imediat o schimbare în comportamentul copilului.

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: insider.com

Articolul urmator
Un jandarm a reușit să salveze viața unui băiețel dispărut de câteva zile. "În momentul în care l-am luat în brațe s-a lipit de mine și s-a agățat cu mânuțele strâns"
Un jandarm a reușit să salveze viața unui băiețel dispărut de câteva zile. "În momentul în care l-am luat în brațe s-a lipit de mine și s-a agățat cu mânuțele strâns"

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „Trăiesc cu un sentiment constant de vină. Am o fetiță de 2 ani, job full time și fac naveta pentru a-mi îngriji tatăl bolnav de cancer”
    „Trăiesc cu un sentiment constant de vină. Am o fetiță de 2 ani, job full time și fac naveta pentru a-mi îngriji tatăl bolnav de cancer”

    Pusă între ciocan și nicovală, nevoită să se împartă între responsabilitatea de copil și cea de mamă, între iubirea părintească și grija pentru părinte, o...

    Am rugat un gunoier să aibă grijă de copiii mei câteva ore. S-a purtat atât de frumos cu copiii mei, încât l-am angajat ca bonă full-time
    Am rugat un gunoier să aibă grijă de copiii mei câteva ore. S-a purtat atât de frumos cu copiii mei, încât l-am angajat ca bonă full-time

    Rămasă văduvă cu trei copii mici în grijă și cu un post solicitant în spital, doamna Sanders l-a angajat pe „unchiul Bob”, gunoierul cartierului atât de...

    Din nou mămică! „E o binecuvântare faptul că, după lungi încercări, am reuşit!”
    Din nou mămică! „E o binecuvântare faptul că, după lungi încercări, am reuşit!”

    Mare bucurie în showbiz-ul românesc! Celia este însărcinată! Cântăreața a anunțat recent că va deveni mamă pentru a doua oară.

    Această mămică a fost diagnosticată cu diabet de tip 2 și a uimit pe toată lumea când a reușit să dea jos peste 70kg
    Această mămică a fost diagnosticată cu diabet de tip 2 și a uimit pe toată lumea când a reușit să dea jos peste 70kg

    Performanța unei mame de a slăbi 72 de kilograme numai prin dietă și exerciții fizice arată tuturor că visele pot deveni realitate cu multă ambiție. Lisa nu a scăpat numai de...

    Dragostea de mamă nu poate fi egalată! O femeie a renunțat la job pentru a găsi un tratament pentru boala rară a fiicei sale
    Dragostea de mamă nu poate fi egalată! O femeie a renunțat la job pentru a găsi un tratament pentru boala rară a fiicei sale

    Știm deja că mamele au o putere interioară fantastică, în special atunci când vine vorba de a-și proteja sau ajuta copiii. Această mamă de peste hotare și-a dat demisia...

    Cum îți pregătești copilul pentru primul job
    Cum îți pregătești copilul pentru primul job

    Îți vine să crezi cât de repede a trecut timpul? Parcă ieri îți țineai pentru prima oară în brațe puiul și așteptai cu nerăbdare să rostească primul său...

    O femeie susține că a reușit să rămână însărcinată cu ajutorul manifestării, deși era infertilă
    O femeie susține că a reușit să rămână însărcinată cu ajutorul manifestării, deși era infertilă

    Inbaal Honigman, în vârstă de 47 de ani se consideră medium și dezvăluie că deși i s-a spus că este infertilă, a reușit să rămână însărcinată prin...

    Cum arată fetița crescută de maimuțe și cum a reușit să ducă o viață normală?
    Cum arată fetița crescută de maimuțe și cum a reușit să ducă o viață normală?

    În ultimele decenii, au fost dezvăluite câteva povești ale unor persoane care, în copilărie, au avut o perioadă în care au trăit alături de animale sălbatice....

    © 2024 Qbebe