Dureri de sân care ar trebuie să te îngrijoreze

Irina Olteanu - Redactor Senior

Durerile de sân în general îngrijorează pe majoritatea femeilor deoarece conduc la ideea că acestea ascund afecțiune temută, cancerul mamer. Adevărul este însă că o afecțiune de acest gen este de obicei asimptomatică, cancerul rareori cauzând durere. Ce anume poate determina dureri de sân alături de alte informații importante aflați chiar aici.

Informații despre dureri de sâni

Durerile de sâni poartă denumirea de mastalgii și afectează la un moment dat majoritatea femeilor (până la 7 din 10 femei le dezvoltă). Durerea poate fi resimțită ca o stare de greutate sau disconfort, ca o senzație de înțepătură sau arsură. Poate apărea în orice parte a sânului și se poate răspândi și în zonele din jur, de asemenea. Multe femei se îngrijorează cu privire la faptul că poate ascunde o afecțiune gravă, precum cancer mamar, însă nu este cazul. Durerile de sâni pot fi clasificate în două categorii principale: ciclice (durerea este legată de menstruație și apare în a doua jumătate a ciclului lunar, agravându-se înainte de menstruație) sau dureri non-ciclice (durerea nu este legată de menstruație; se poate datora sânului în sine sau provine de la un mușchi sau de la peretele toracic). Dacă nu realizezi în ce categorie se încadrează durerea ta, este indicat să notezi pe un carnet intervalul de timp la care apare și când se agravează.

dureri de san

Cauze pentru dureri de sâni

Printre acestea se includ: modificări legate de hormoni, sarcină, noduli la sâni, mastită, un abces, o leziune, probleme cu alăptarea, medicație, cancer la sân.

Dureri ciclice legate de menstruație: - apar în urma modificărilor hormonale specifice menstruației sau la persoanele care urmează o terapie de substituție hormonală, încep în aceeași perioadă de timp în fiecare lună (cu 1-3 zile înainte de menstruație) și se ameliorează după menstruație, ambii sâni fiind afectați. Este de ajutor în acest sens purtarea unei bustiere de susținere noaptea și în timpul efortului fizic, administrarea de analgezice sau creme topice. Dacă sunt dificil de controlat, medicul poate prescrie medicație pentru a ține sub control nivelul de hormoni.

Dureri de sân legate de sarcină: - acestea constituie un simptom timpuriu al sarcinii (apar și alte simptome specifice precum absența menstruației, o stare generală proastă și de oboseală, o urinare mai frecventă decât de obicei, experimentarea de gusturi, mirosuri și pofte neobișnuite).

Dureri de sân legate de noduli mamari: - acestea includ fibroadenom (un nodul neted și ferm care se poate mișca în jurul sânului - la femeile tinere), un chist mamar (un sac plin cu lichid care se dezvoltă în țesutul mamar - des întâlnit la femeile peste 35 de ani), mastită sau abces mamar. Majoritatea nodulilor sunt inofensivi, dar este bine să fie verificați de un medic și să necesite un tratament specific.

Dureri de sân legate de mastită: - țesutul mamar devine inflamat (roșu și umflat) și dureros. Mastita poate fi cauzată de o infecție bacteriană sau de alăptare. În plus față de durere, mastita se caracterizează prin: o porțiune roșie și umflată pe sân care se poate simți fierbinte la atingere, sensibilitate a sânilor, un nodul sau o zonă dură pe sân, scurgere din mamelon, simptome similare gripei (dureri, temperatură mare și frisoane). Dacă ai mastită trebuie să fii consultată de medic deoarece poate conduce la abces (sunt necesare uneori antibiotice). 

Dureri de sân legate de un abces: - un abces mamar este o acumulare de puroi în sân, fiind de obicei cauzat de o infecție bacteriană, precum mastită. Sânii se simt dureroși și apar niște zone umflate care sunt roșii și fierbinți, se umflă și zona adiacentă și apare și febra. Impune un consult medical de urgență și poate fi necesară antibioterapie și o intervenție chirurgicală minoră pentru a drena puroiul.

dureri de san

Dureri de sân legate de o leziune: - durerea apare în urma unei leziuni a mușchilor, a articulațiilor sau a oaselor din zona respectivă (o întindere musculară, o leziune la nivelul gâtului/umărului/spatelui, costocondrită - inflamație a zonei unde coastele sunt unite de osul pieptului, o intervenție chirurgicală la sâni). Se poate răspândi uneori prin nervii din torace, părând localizată în sâni. Cauza este o leziune dacă simți durerea doar într-un anumit loc și se agravează când te miști. Purtarea unei bustiere și administrarea de analgezice poate ajuta; uneori sunt necesare injecții cu steroizi sau cu un anestezic local, dacă persistă.

Dureri de sân legate de alăptare: - durerile apar fie în urma angorjării sânilor, blocării unui canal galactofor, mastitei, abcesului mamar sau candidozei (infecție fungică care apare dacă mameloanele sunt crăpate sau lezate). Este important să discuți cu o moașă sau un medic în acest sens; ți se pot recomanda tehnici de alăptare și metode naturale de ameliorare a durerii resimțite.

Dureri de sân legate de medicație: - durerile apar în urma administrării de contraceptive (majoritatea metodelor contraceptive hormonale pot cauza sensibilitate la nivel mamar), de antidepresive (sertalina), de antipsihotice (haloperidol). Este important să verifici prospectul medicamentului pentru reacții adverse de acest gen și să discuți cu medicul care îți poate recomanda un alt tratament.

Dureri de sân legate de cancer mamar: - rareori cancerul include acest simptom. Iată care sunt simptomele uzuale pentru această afecțiune: nodul dur care nu se mișcă, o modificare în mărimea sau forma unui sân, scurgere din mameloane eventual însoțită de sânge, gropițe pe pielea sânilor, o iritație pe sau în jurul mamelonului, mamelonul devine brusc înfundat în sân. Discută cu medicul dacă consideri că poate fi vorba de această problemă și îți va recomanda investigații suplimentare pentru un diagnostic exact.

De reținut

Este important să fii consultată de medic în special dacă durerile de sân sunt: grave și te împiedică din activitățile uzuale, se agravează și nu dispar, există simptome de infecție (inflamație, piele roșie, zonă caldă în sâni sau febră), sunt însoțite de simptome de cancer. Medicul este cel în măsură să identifice cauza exactă sau, după caz, să îți recomande radiografie sau ecografie.

Surse:

www.nhs.uk; http://patient.info; www.nationalbreastcancer.org

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Înțepături în burtă: când să te îngrijoreze aceste simptome la copilul tău
  Înțepături în burtă: când să te îngrijoreze aceste simptome la copilul tău

  Înțepăturile în burtă la copii pot să reprezinte un indicator al unei simple indigestii, dar sunt și situații în care ascund probleme de sănătate mult mai grave,...

  Povestea femeii care și-a băut propriul lapte de sân pentru a supraviețui în sălbăticie
  Povestea femeii care și-a băut propriul lapte de sân pentru a supraviețui în sălbăticie

  O femeie de 29 de ani din Noua Zeelandă a reușit să treacă peste o noapte petrecută în sălbăticie după ce a băut din propriul lapte de sân.

  Păstrează-ți ritmul de mișcare, fără dureri articulare
  Păstrează-ți ritmul de mișcare, fără dureri articulare

  Mersul cu bicicleta, alergatul sau o oră la sală se lasă cu dureri sau febră musculară? Nici vremea schimbătoare și rece nu te ajută prea mult, mai ales dacă te numeri printre cei...

  Andreea Bălan, declarații de pe patul de spital: ”M-am internat cu dureri abdominale foarte mari”. Ce a pățit, de fapt, vedeta
  Andreea Bălan, declarații de pe patul de spital: ”M-am internat cu dureri abdominale foarte mari”. Ce a pățit, de fapt, vedeta

  Andreea Bălan a fost internată, zilele trecute, în spital, după ce a acuzat dureri abdominale severe. Medicii se temeau de ce-i mai rău, mai ales că artista a suferit un stop...

  O mamă este hărțuită de vecina ei pentru a-i da lapte de sân, pentru că ea nu își mai poate alăpta bebelușul
  O mamă este hărțuită de vecina ei pentru a-i da lapte de sân, pentru că ea nu își mai poate alăpta bebelușul

  O mamă insistă ca vecina ei să-i dea lapte matern pentru fiica sa, întrucât ea nu poate să o alăpteze și dorește ca bebelușul să primească doar lapte de acest fel.

  Tipuri de dureri vaginale și ce se ascunde în spatele lor
  Tipuri de dureri vaginale și ce se ascunde în spatele lor

  Când este vorba despre durerile din zona intimă, ele pot fi asociate adesea cu durerile ce sunt resimțite din interiorul sau din exteriorul vaginului. De obicei, durerile acestea...

  Ai des dureri de cap? Posibil să ai lipsă de vitamine
  Ai des dureri de cap? Posibil să ai lipsă de vitamine

  Durerile de cap fac parte dintre cele mai frecvente dureri și pot surveni când ne-am aștepta mai puțin. Cauzele apariției lor sunt multiple, în anumite cazuri ele...

  Video: o jurnalistă a aflat că are cancer la sân în timp ce transmitea în direct cum se face o mamografie
  Video: o jurnalistă a aflat că are cancer la sân în timp ce transmitea în direct cum se face o mamografie

  Moment tragic pentru o jurnalistă care a fost diagnosticată cu cancer de sân chiar în timpul programului de lucru. Femeia dorea să încurajeze femeile să aibă grijă ca...

  © 2022 Qbebe