Glucomannan: beneficii și mod de administrare

Glucomannan: beneficii și mod de administrare

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Fibrele sunt carbohidrații pe care enzimele digestive nu îi pot digera. O dietă bogată în fibre scade riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare, digestive, metabolice și, în plus, contribuie la menținerea unei greutăți sănătoase. Printre fibrele care sunt tot mai căutate de cei care vor să-și îmbunătățească starea de sănătate se regăsește și glucomannanul. Din articolul de mai jos poți descoperi cum este recomandat să-l utilizezi, astfel încât să ai parte din plin de efectele sale pozitive.

Ce este glucomannan

Glucomannanul reprezintă o fibră solubilă, extrasă din rădăcina plantei konjac, întâlnită în țări precum Taiwan, China, Coreea sau Japonia. Această plantă are o rădăcină compusă aproape în întregime din fibre și, pentru a deveni comestibilă, este mai întâi uscată și apoi transformată într-o pulbere fină. O linguriță din această pulbere conține 4 g de fibre care, odată ce vin în contact cu lichidele, dobândesc o consistență de gel. Așa se explică de ce glucomannanul este utilizat adesea și ca agent de îngroșare pentru diverse preparate, precum supe, creme, budinci ori sosuri. Totodată, are și proprietăți higroscopice, reținând apă de până la de 50 ori greutatea sa.

Pulberea de konjac este folosită în China de peste 2000 de ani pentru ameliorarea unor afecțiuni dermatologice, dar și în caz de astm, de hernii etc. În același timp, este utilizată și pentru a accelera procesul de vindecare a arsurilor sau pentru atenuarea tusei. Începând cu secolul al-VI-lea e.n, pulberea de konjac a început să fie tot mai căutată și în Japonia, fiind considerată un produs medicinal. 

Pe de o parte, glucomannanul este valorificat pentru obținerea suplimentelor alimentare sub formă de capsule, de tablete, de pudră sau de bomboane. Pe de altă parte, fibra glucomannan se găsește în produse specifice tradiției culinare asiatice, precum tăițeii shirataki, orezul din konjac, pastele din konjac, topping-urile de jeleu de konjac etc.

preparat ponzu, cu legume si creveti peste taitei shirataki

Beneficiile glucomannan 

Cele mai cunoscute proprietăți ale glucomannanului sunt: antidiabetic, antiinflamator, anti-obezitate, laxativ și prebiotic. De aceea, nu este surprinzător că oferă beneficii precum: 

Contribuie la scăderea nivelului de colesterol „rău” (LDL) 

Colesterolul „rău” se depune la nivelul arterelor, ceea ce crește riscul de:
  • Boală arterială coronariană: arterele coronare sunt cele care hrănesc miocardul, adică mușchiul inimii. Din pricina acumulării de colesterol, arterele coronare se îngustează, iar sângele nu mai poate să circule normal;
  • Boală cerebrovasculară: grup de afecțiuni care intervin la nivel cerebral în cazul în care sunt afectate vasele de sânge ce irigă creierul;
  • Boală arterială periferică: survine în situația în care artele periferice se îngustează. Aceste artere au rolul de a transport sângele de la inimă către restul corpului;
  • Anevrism aortic: apare în cazul în care diametrul aortei crește cu peste 50% față de dimensiunea normală. Aorta reprezintă un vas de sânge ce pleacă din partea stângă a inimii și transmite sângele de la aceasta către restul organismului.

Consumul de glucomannan diminuează riscul de acumulare a colesterolului „rău” pentru că stimulează activitatea enzimei 7-hidroxilază, de care este nevoie pentru sinteza acizilor biliari. În același timp, glucomannanul se atașează de acești acizi în sistemul gastrointestinal și grăbește eliminarea lor prin materiile fecale. Acest proces scade nivelul grăsimilor din sânge și susține reducerea nivelului colesterolului LDL. 

femeie vesela, care tine în palma o inimioara  

Stimulează scăderea nivelului de zahăr din sânge

La fel ca alte fibre solubile, glucomannanul încetinește procesul de golire a stomacului și, în plus, scade ritmul de absorbție a glucozei la nivel intestinal. În aceste condiții, crește absorbția nutrienților în intestinul subțire, îmbunătățindu-se și sensibilitatea la insulină. Aceasta din urmă se referă la capacitatea organismului de a funcționa eficient pentru a reduce nivelul glucozei. 

Îmbunătățește sănătatea tractului gastrointestinal

Glucomannanul este binevenit și pentru că este un prebiotic valoros, favorizând creșterea numărului de bacterii „bune” din intestine, precum lactobacilii și a bifidobacteriile, responsabile de prevenirea dezechilibrelor microflorei intestinale. Acest tip de dezechilibre pot conduce, de exemplu, la sindromul intestinului iritabil, manifestat mai ales prin crampe abdominale și prin alternanța dintre diaree și constipație. 

Un aport ridicat de prebiotice nu este util doar pentru îmbunătățirea sănătății florei intestinale, ci și pentru:

  • Reducerea nivelului de colesterol „rău”;
  • Scăderea riscului de boli cardiovasculare;
  • Diminuarea inflamațiilor din organism;
  • Scăderea riscului de obezitate;
  • Îmbunătățirea echilibrului hormonal.

Susține procesul de slăbire

Pe lângă adoptarea unei diete cât mai echilibrate și implicarea în diverse activități fizice, altă măsură pe care o poți lua pentru a scăpa mai rapid de kilogramele în plus este să iei suplimente alimentare pe bază de glucomannan. Astfel de suplimente sunt binevenite întrucât:

  • Oferă un aport redus de calorii;
  • Încetinesc procesul de golire a stomacului, ceea ce crește sațietatea;
  • Reduc absorbția proteinelor și a grăsimilor.

femeie cu bustiera masurandu-si circumferinta taliei

Potrivit unui studiu apărut în „Medical Science Monitor”, suplimentele alimentare cu fibră glucomannan, alături de o dietă care să nu furnizeze, zilnic, mai mult de 1200 calori, asigură scăderea în greutate. 

Pentru a beneficia de efectele glucomannanului în lupta cu kilogramele nedorite, este ideal să-l consumi  înainte de mese ca să te simți sătulă pentru mai mult timp. 

Maca: beneficii și proprietăți

Când este recomandat să iei glucomannan

Poți opta pentru glucomannan dacă te regăsești în oricare dintre următoarele situații:

  • Ai un nivel ridicat al colesterolului „rău”;
  • Ai diabet de tip 2;
  • Suferi din pricina constipației;
  • Ai surplus ponderal;
  • Te confrunți cu sindromul metabolic, adică ai cel puțin oricare trei dintre următoarele probleme de sănătate: un nivel ridicat al colesterolului „rău”, al trigliceridelor, al glicemiei, hipertensiune arterială, obezitate abdominală. 

Glucomannan: efecte adverse

Pudra de glucomannan și capsulele cu glucomannan sunt în general sigure, cu condiția să nu le iei pe o perioadă mai mare de 3-4 luni. În schimb, tabletele cu glucomannan pot fi periculoase atât pentru adulți, cât și pentru copii, în condițiile în care, în cazuri rare, produc blocaje intestinale sau la nivelul gâtului. Aceste riscuri sunt mai mari la persoanele cu anomalii la nivelul esofagului sau intestinelor. De aceea, dacă ai dificultăți de înghițire, dacă esofagul este îngustat sau dacă ai obstrucție intestinală, nu trebuie să folosești deloc glucomannan. În plus, pentru a te asigura că suplimentele alimentare cu glucomannan nu te pot pune în pericol, este indicat să le iei cu cel puțin 1-2 pahare de apă. 

Anumite persoane care consumă glucomannan pot ajunge să se confrunte cu diverse manifestări nedorite, cum ar fi balonări, flatulență, crampe abdominale și/sau diaree. 

femeie tanara, care se confrunta cu dureri abdominale

Dacă intenționezi să recurgi la suplimente alimentare cu glucomannan, consultă-te neapărat cu un medic, mai ales dacă ai diabet și urmezi un tratament cu medicamente care scad nivelul glicemiei. 

Cum se administrează corect glucomannan

Medicii atrag atenția asupra următorului fapt: pentru a se evita disconfortul digestiv, glucomannanul trebuie administrat, inițial, în doze mici. Spre exemplu, se recomandă să începi cu 1-3 g pe zi. Pe măsură ce organismul se obișnuiește cu acest tip de fibră, poți lua, pe o perioadă de 3 luni, câte 3-4 g glucomannan pe zi. Dacă ai diabet de tip 2 și un nivel ridicat al colesterolului „rău”, medicul îți poate recomanda să iei câte 3,6-10,6 g glucomannan pe zi. 

La recomandarea medicului pediatru, copiii pot lua zilnic câte 2-5 g glucomannan, sub formă de capsule sau de pudră, cu condiția ca perioada de administrare să nu depășească 4 luni. 

Nu uita că fibra glucomannan reduce absorbția medicamentelor administrate pe cale orală. Din acest motiv, este preferabil să-ți iei medicamentele cu 1 oră înainte de a consuma glucomannan sau la 4 ore de la administrarea acestuia. 

Pentru că nu are miros și nici un anumit gust, pudra de glucomannan poate fi adăugată fără probleme într-un smoothie pe care să îl savurezi dimineața. Când alegi pudra, ai grijă să te orientezi către un produs de calitate, 100% pur, fără aditivi. 

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, pixabay.com, Image by pressfoto on Freepik, youtube.com

Surse articol: abc-dia.ro, clevelandclinicwellness.com, draxe.com, drugs.com, healthline.com, medicalnewstoday.com, pharmacist.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, rxlist.com, sfatulmedicului.ro, verywellhealth.com, verywellfit.com, webmd.com

Articolul urmator
Ulei de pin: beneficii și mod de administrare
Ulei de pin: beneficii și mod de administrare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Bacopa monnieri: beneficii și mod de administrare
    Bacopa monnieri: beneficii și mod de administrare

    Bacopa monnieri, cunoscută și sub numele de Brahmi sau isopul de apă, este o plantă perenă, cu frunze mici și flori albastre sau albe, care face parte din familia Plantaginaceae....

    Astragalus: beneficii și mod de administrare
    Astragalus: beneficii și mod de administrare

    Nu ai auzit niciodată de astragalus? Renumită pentru proprietățile sale adaptogene, se crede că rădăcina Astragalus susține sistemul imunitar, îmbunătățește sănătatea...

    Uleiul de canabis: beneficii și mod de administrare
    Uleiul de canabis: beneficii și mod de administrare

    Uleiul de canabis, cunoscut și sub numele de ulei de CBD (cannabidiol), este un produs derivat din planta de canabis. Această plantă conține numeroși compuși chimici, denumiți...

    Ulei de măceșe: beneficii și mod de administrare
    Ulei de măceșe: beneficii și mod de administrare

    Uleiul de măceșe este folosit din timpuri străvechi, pentru ameliorarea mai multor afecțiuni, însă a fost reintrodus recent în atenția publicului, datorită beneficiilor pe...

    Seva de mesteacăn: beneficii și mod de administrare
    Seva de mesteacăn: beneficii și mod de administrare

    Seva de mesteacăn, cunoscută și sub numele de apă de mesteacăn, este un lichid limpede și răcoritor, care se extrage din mesteacăn. Cu gustul său unic și numeroasele beneficii...

    Lăptișorul de matcă: beneficii și mod de administrare
    Lăptișorul de matcă: beneficii și mod de administrare

    Lăptișorul de matcă este o substanță produsă de albinele lucrătoare, constituind și sursa de hrană a albinei matcă. Este o secreție cremoasă, cu un gust deosebit și o...

    Vitamina B6 la copii: beneficii și mod de administrare
    Vitamina B6 la copii: beneficii și mod de administrare

    Vitamina B6, cunoscută și sub numele de piridoxină, este o vitamină solubilă în apă, care joacă un rol esențial în diverse funcții fiziologice ale organismului. Aceasta...

    Totul despre seleniu: beneficii, mod de administrare și contraindicații
    Totul despre seleniu: beneficii, mod de administrare și contraindicații

    Seleniul are o mulțime de beneficii pentru sănătatea noastră, fiind un mineral vital pentru corpul uman. Este un puternic antioxidant, jucând un rol esențial în repararea...

    © 2024 Qbebe