Mit sau adevar: te poti imbolnavi daca te trage curentul?

Mit sau adevar: te poti imbolnavi daca te trage curentul?

Irina Olteanu - Redactor Senior

Iata o controversa care nedumereste pe multe persoane, considerata in general un mit. Cat adevar exista in spatele acestei expresii, afectiunile care pot aparea in urma sa si alte lucruri interesante veti afla in articolul urmator alaturi de un profesor de fizica si de un medic.

Originea expresiei si explicatia sa stiintifica

Multi romani tind sa considere expresia "a trage curentul" una cu specific autohton, care nu poate fi tradusa in alte limbi. Adevarul este insa ca o multime de alte popoare au echivalente pentru ea, fiind vorba de specificul local care a ajutat sau, dimpotriva, a daunat perpetuarii sale. Contextul cultural si socio-geografic se afla la baza aparitiei sale, promotorii sai din prezent fiind indeosebi persoanele varstnice, dar si parintii.

Conceptul de tras de curent poate fi regasit astfel in intreaga Europa, mai exact in Germania, Franta, Spania, Italia, Grecia, Iugoslavia, Bosnia, Polonia, Macedonia, Serbia, Marea Britanie, dar si dincolo de granitele sale in Estul Mijlociu si China. Unele surse ii atesta existenta si pe teritoriul Statelor Unite unde expresia avea simpatizanti si era considerata reala, insa datorita aparitiei aerului conditionat, a fost inlocuita.

Am intrebat-o pe Catherine, studenta in Romania de 3 ani, originara din Virginia, SUA, despre ideea de curent si cum intelege ea aceasta expresie.

"Am calatorit mult prin Europa de Est si m-am confruntat de multe ori cu aceasta idee a curentului care te trage. In Romania am descoperit aceasta expresie, insa teama de curent am intalnit-o si in alte tari. Imi amintesc de un brunch in Polonia cu mai multi studenti germani, americani, italieni si polonezi. Era cald si am sugerat sa deschidem geamurile. S-a negociat deschiderea unui singur geam, pentru ca germanii si polonezii, mai ales, au spus ca din cauza curentului (eng. - draft) a doua zi se trezesc cu dureri musculare. Pentru mine curentul este acel aer rece care aeriseste camera, iar aerul mai caldut, care schimba masele de aer este doar o briza. Am crezut ca este doar o legenda germana. Apoi am ajuns in Romania si am vazut ca aceasta legenda se extinde si sare pragul unui simplu mit. Dar ce stiu eu? Sunt americanca, curentul la noi inseamna doar aerisire." 

Doamna Olivia, profesor de fizica, ne ofera urmatoarele informatii: 

"Conform DEX, curentul de aer reprezinta deplasare a unei mase de aer cauzata de o diferenta de temperatura si de presiune.

Pentru a intelege de ce se formeaza curenti de aer este necesar sa se clarifice niste termeni:
- Agitatia termica reprezinta miscarea continua, dezordonata a moleculelor unei substante. Agitatia termica asigura o repartitie uniforma a moleculelor intr-un spatiu ocupat. Existenta unei inegalitati in repartitia moleculelor, care la nivel celulemacroscopic poate fi constatata, de exemplu, ca o diferenta de presiune (o variatie spatiala numita gradient) determina aparitia unui transport de substanta de la locurile cu presiune mai mare spre locurile cu presiune mai mica. Acest fenomen de transport de substanta cu scop de egalare a presiunilor se datoreaza agitatiei termice si se numeste difuziune.
- Definitia difuziunii este: Patrunderea moleculelor unei substante printre moleculele altei substante, cu sau fara interventia unor agenti externi. Cantitatea de substanta care difuzeaza printr-o suprafata in unitatea de timp se numeste viteza de difuziune si depinde, intre altele, de diferenta de temperatura si de diferenta de presiune intre zonele in care se produce difuziunea.
Atunci cand se deschide geamul unei incaperi sau geamurile unui autoturism, se produce acest fenomen de difuziune a aerului din cauza diferentei de presiune si temperatura a aerului din interior si a celui din exterior. Daca presupunem ca aerul se comporta ca un gaz ideal, presiunea aerului din interior depinde de concentratia de molecule si de temperatura, iar presiunea aerului din exterior se calculeaza conform formulei barometrice. Daca cele doua presiuni nu sunt egale, apare asa-numitul curent de aer.

Referitor la organismul uman, acesta prezinta o proprietate numita homeostazie, care este definita ca: proprietatea unui organism de a mentine, in limite foarte apropiate, constantele mediului sau intern.
Termenul (Homeostazie=echilibrul dinamic ce ne mentine in viata) a fost pentru prima data propus de medicul american Walter B. Cannon in anul 1932, pornind de la observatia facuta pentru prima data de catre Claude Bernard, la mijlocul secolului al XIX-lea, ca parametrii fiziologici ai corpului uman, precum temperatura si presiunea arteriala tind sa mentina o oarecare stabilitate a corpului. Unul dintre mecanismele fiziologice de reglare este Termoreglarea."

Doamna doctor Mara, completeaza:  

"Temperatura normala a corpului este in medie de 37 grade C +/- 1 grade C (in functie de activitatea fizica si intelectuala) si este mentinuta prin procesul de homeostazie termica sau termoreglare. Omul se simte confortabil la temperaturi intre 20 si 27 grade Celsius si un nivel de umiditate de 35-60%.
medicHomeostazia termica la om se realizeaza prin mentinerea in permanenta a unui echilibru intre termogeneza si termoliza. Prin cresterea activitatii metabolice este amplificata termogeneza, in timp ce termoliza se produce pe baza legilor fizice de schimb caloric: radiatia (40%), convectia si conductibilitatea (30%) si evaporarea (30%).

Atunci cand temperatura din mediul extern creste peste 27 grade C (deja peste 45 grade C organismul nu se mai poate adapta), corpul incearca sa previna supraincalzirea prin mecanisme de termoliza - vasodilatatie periferica, transpiratie, perspiratie.

Cand temperatura din mediul extern scade sub 20 grade C, organismul incearca sa faca termogeneza si sa limiteze pierderea de caldura. Prin urmare apare vasoconstructie periferica, contractura muschiilor scheletici (resimtita ca frison)."

 

curent

Pareri care considera expresia un mit

Expresia a trage curentul este relativ improprie, prin modul in care sunt intrebuintate cuvintele care o compun; in mod evident, este greu de imaginat cum poate curentul sa traga o persoana (mai degraba o impinge).
Cele mai des intalnite pareri considera ca imbolnavirile tractului respirator (si nu numai) se datoreaza organismelor infectioase si nu frigului, umezelii sau curentului (opinie confirmata si de profesorul Raina MacIntyre, care adauga ca exista in jur de 200 virusuri responsabile pentru banala raceala). De asemenea, si alergenii din aer se pot afla la baza imbolnavirii. Prin urmare inchiderea geamului/usii la sugestiile rudelor apropiate, ingrijorate de starea de sanatate, sunt privite drept nejustificate, lipsite de o baza stiintifica.

Asocierea dintre vreme/climat rece si imbolnaviri apare din cauza ca transmiterea virusurilor este mult mai frecventa pe vreme rece, conform profesorului Raina MacIntyre. Riscul de contactare al virozelor respiratorii creste si din cauza faptului ca avem tendinta de a ne ingramadi in spatii mici, aglomerate, neventilate. Specialistul sustine ca este putin probabil ca expunerea la vreme rece sa exacerbeze simptomele racelii.

Pareri care considera expresia reala

Corpul uman contine in realitate o multitudine de virusuri si bacterii (cel pentru raceala este localizat in mod curent in nas), iar durerea de gat, de exemplu, este determinata de supraproliferarea bacteriana ce cauzeaza o infectie. Cand corpul este scos din intervalul de temperatura cu care este obisnuit (mai ales daca se modifica temperatura corporala de 36,7 grade Celsius), trebuie sa depuna un efort intens pentru a ramane cald. In acest mod, imunitatea (rezistenta organismului) si echilibrul florei bacteriene se modifica, permitand bolii sa invadeze corpul. De exemplu, cand picioarele se racesc, sinusurile de deschid in mod natural mai mult, permitand virusului cauzator al asa-numitei raceli sa preia "controlul" (cu 50% mai multe sanse). Aceleasi sinusuri se pot usca, in functie de durata expunerii la curentul de aer. Trebuie subliniat ca aerul foarte uscat deshidrateaza sistemul de mucus care capteaza si elimina bacteriile si virusurile din nas.

curent

Iata ca si cercetarii britanici au demonstrat modul in care aerul rece chiar contribuie la aparitia unei raceli. Mai exact, Claire Johnson si profesorul Ron Eccles din Universitatea Cardiff, Tara Galilor au demonstrat ca scaderea temperaturii corpului poate cauza dezvoltarea simptomelor unei racelii; acestia au recrutat 180 voluntari in timpul sezonului racelilor frecvente, jumatate fiind introdusi cu picioarele in gheata si apa rece timp de 20 minute, iar restul intr-un recipient gol. In urmatoarele 4-5 zile aproape o treime din voluntarii raciti au prezentat simptome de raceala in comparatie cu ceilalti care au prezentat doar in proportie de 9%. Profesorul Eccles considera ca este o explicatie simpla la baza fenomenului: "cand racelile circula in comunitate, multe persoane sunt usor infectate insa nu prezinta simptome. Daca corpul lor este racit, apare o constrictie pronuntata in vasele de sange din nas si se inchide fluxul de sange cald ce alimenteaza globulele albe care combat infectia. In acest mod sistemul de aparare este redus in nas si permite virusului sa fie mai puternic, iar simptomele virale sunt initiate. Ce s-a intamplat de fapt la subiectii care au fost raciti a fost ca infectia latenta a preluat controlul". Conform concluziilor publicate in revista Family Practice, racelile sunt mai des intalnite iarna decat vara, putand fi vorba de temperaturile mai reci ale mediului; au luat in considerare faptul ca nasurile sunt mai reci iarna (restul corpului este protejat de haine, insa nasul este expus direct).

tras curent

Parerea medicului

Doamna doctor Ana Maria Apostol, medic specialist ORL, competenta Endoscopie si Audiometrie pe care o puteti gasi in cadrul Clinicilor Medlife, dar si la adresa www.alertaorl.ro completeaza: 

"Curentul de aer inseamna de fapt un aer rece adus organismului. Corpul nostru are 36-37 grade Celsius si prin urmare ii place caldura. Deci, orice urma de aer rece care vine in contact cu corpul, il "deregleaza", ii scade imunitatea si medicactiveaza germenii care stau saprofit pe mucoasa. Prin urmare, acest curent de aer rece poate sa faca in primul si primul rand faringita (congestia gatului) cu dureri in gat, rinita (inflmatia mucoasei nazale), creand astfel un nas infundat si secretii; otita medie (inflmarea timpanului si a cavitatii timpanice) cu aparitia durerii intraauriculare si a senzatiei de ureche infundata; dureri nevralgice de cap, mai ales in zona fruntii. Aceste afectiuni pot fi prevenite pur si simplu prin punerea corpului la caldura, invelirea zonelor dureroase cu " materiale calde", cu cat crestem temperatura local, in zona "lovita" de curent, cu atat se va ameliora mai repede starea de sanatate.
Toate categoriile sunt expuse riscului de a intra in contact cu curentul de aer rece, acest curent poate sa provina de la un aparat de aer conditionat sau de ventilatie sau de la un geam si o usa deschisa. Copiii mici, bebelusii poate sunt mai expusi deoarece ei nu stiu sa spuna ca le este frig."

Putem concluziona, conform specialistilor, ca expresia tras de curent, desi nu este corecta din punct de vedere gramatical, dispune de un substrat real si ca poate ca cauza o multitudine de imbolnaviri. Feriti-va, asadar, de curent!

Citeste si: Leacurile bunicii bune pentru copilul tau! 

Multumim colaboratorilor nostri pentru ajutorul acordat in realizarea articolului. 

Surse: 

www.abc.net.au; http://edition.cnn.com; https://ca.answers.yahoo.com; www.answers.com; http://radusilaghidumitrescu.blogspot.ro/

Articolul urmator
Atenție! Poți să ai lactație chiar dacă nu ești însărcinată sau nu ai născut un copil
Atenție! Poți să ai lactație chiar dacă nu ești însărcinată sau nu ai născut un copil

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cioburile aduc noroc: mit sau adevăr
    Cioburile aduc noroc: mit sau adevăr

    Încercând să dea semnificații obiectelor, fenomenelor, unor evenimente din viața de zi cu zi, oamenii construiesc diverse mituri, printre care și cele care fac referire la...

    Mit sau adevăr: Plătesc copiii pentru păcatele părinților?
    Mit sau adevăr: Plătesc copiii pentru păcatele părinților?

    De-a lungul timpului, inclusiv în vremea noastră, s-a vehiculat/se vehiculează ideea potrivit căreia se poate vorbi despre o relație între suferințele copiilor și păcatele...

    „Nu mai sta cu părul ud că răcești” - mit sau realitate? A venit momentul adevărului!
    „Nu mai sta cu părul ud că răcești” - mit sau realitate? A venit momentul adevărului!

    Probabil și tu ai auzit măcar o dată avertizarea „Nu ieși afară cu părul ud!”. Te-ai întrebat vreodată dacă chiar este adevărată? Dacă da, îți spunem noi.

    Înghețata, curentul și roșu în gât. Cele mai frecvente mituri despre sănătatea copiilor, demontate de medicul pediatru Oana Vîrban
    Înghețata, curentul și roșu în gât. Cele mai frecvente mituri despre sănătatea copiilor, demontate de medicul pediatru Oana Vîrban

    Copilul răcește dacă îl trage curentul. Cu cât este mai înfofolit, cu atât este mai protejat de răceli. Consumul de înghețată provocă roșu în...

    Pot sa alaptez bebelusul daca…? 6 situatii in care poti continua alaptarea
    Pot sa alaptez bebelusul daca…? 6 situatii in care poti continua alaptarea

    Sunt multe mituri legate de alaptare. Cele mai multe dintre ele sunt despre continuarea alaptarii atunci cand mama are o problema de sanatate. Multe mamici se intreaba “Pot sa alaptez...

    Da sau nu - Poți să dezobișnuiești un copil de comportamentul răsfățat?
    Da sau nu - Poți să dezobișnuiești un copil de comportamentul răsfățat?

    În majoritatea cazurilor, părinții își răsfața copiii din dorința de a le oferi tot ce își doresc. Există, însă, consecințe negative ale acestei abordări,...

    Ce alimente poți oferi bebelușului dacă suferă de reflux gastroesofagian?
    Ce alimente poți oferi bebelușului dacă suferă de reflux gastroesofagian?

    Refluxul gastroesofagian poate fi prezent la bebeluși întrucât sfincterul esofagian inferior (mușchiul ce face legătura dintre stomac și esofag) nu este încă pe deplin...

    Biletul pe care o mamă l-a primit de la vecinii ei a șocat-o: „Trage draperiile! Copiii mei nu trebuie să îți vadă...”
    Biletul pe care o mamă l-a primit de la vecinii ei a șocat-o: „Trage draperiile! Copiii mei nu trebuie să îți vadă...”

    O mămică a rămas șocată în momentul în care a găsit un bilet de la vecinii ei, care o roagă să nu mai umble dezbrăcată în propria ei casă. Aceștia i-au sugerat...

    © 2024 Qbebe