Obiceiuri despre care credeai ca sunt sanatoase, insa nu sunt

Obiceiuri despre care credeai ca sunt sanatoase, insa nu sunt

Louise Tanase - Contributor

In incercarea de a urma un stiil de viata sanatos, majoritatea dintre noi tindem sa exageram si sa adoptam anumite obiceiuri care, desi la prima vedere par a fi sanatoase, in realitate sunt nocive. Qbebe iti dezvaluie 11 dintre cele mai comune obiceiuri "sanatoase" si motivele pentru care ar trebui sa renunti la acestea cat mai repede.

In cazul in care faci parte dintre persoanele care sunt mai mult decat preocupate sa adopte un stil de viata cat mai sanatos, este posibil sa cazi si tu in capcana anumitor excese. Evident ca este bine sa ai o alimentatie sanatoasa, sa acorzi o atentie deosebita igienei tale si sa ai grija sa faci si sport, insa totul trebuie sa se regaseasca intre niste limite. Daca depasesti aceste limite poti ajunge intr-un moment in care stilul de viata sanatos pe care vrei sa il urmezi sa se intoarca impotriva ta si a sanatatii tale. Iata care sunt obiceiurile despre care credeai ca sunt sanatoase si care, de fapt, iti fac mai mult rau decat bine.

1. Dusurile vaginale

  

Producatorii de produse cosmetice sau de igiena pot fi foarte convingatori atunci cand incearca sa ne convinga sa le folosim produsele pentru a face dusuri vaginale, insa nu trebuie sa te iei chiar dupa fiecare reclama vizionata la televizor sau observata in reviste. Adevarul este ca vaginul nu are, in mod obisnuit, de dusuri, cunoscut fiind faptul ca are capacitatea de a se curata singur. Din pacate, dusurile vaginale afecteaza pH-ul delicat al vaginului, iar acesta devine sensibil la infectii bacteriene. Prin urmare, nu face dusuri vaginale decat daca medicul tau ginecolog iti recomanda acest lucru, folosind doar substantele prescrise de acesta.

2. Dezinfectantul pentru maini

 

Fiecare dintre noi stie ca este obligatoriu sa te speli pe maini dupa ce folosim toaleta, inainte sa mancam sau sa ne atingem ochii, gura sau nasul, insa uneori suntem tentati sa renuntam la apa si sapun in favoarea mult mai comodului dezinfectant pentru maini. Din pacate, trebuie sa stii ca gelul antibacterian care nu iti lipseste din poseta si masina nu este la fel de eficient precum apa si sapunul si nu te protejeaza impotriva infectarii cu Norovirus, un virus care provoaca afectiuni gastrointestinale. In cazul in care inca ti se mai pare ca nu poate fi atat de periculos sa folosesti gandeste-te inca o data la cum diareea si voma iti pot distruge planurile pentru weekend. In plus, daca tii la frumusetea mainilor tale, iata inca un motiv sa renunti la gelul dezinfectant: usuca pielea.

3. Abdomene

  

Evident ca ai auzit de cel putin un milion de ori ca daca vrei sa ai un abdomen frumos trebuie sa ajungi la sute de abdomene efectuate zilnic. Ei bine, impotriva credintei populare, abdomenele nu sunt panaceul universal al tuturor burticilor. Adevarul este ca cercetarile demonstreaza ca aceste exercitii extenuante pot conduce la raniri ale coloanei vertebrale. In cazul in care nu stiai deja, trebuie sa fii constienta ca fiecare "abdomen" exercita o presiune de aproximativ 300 de kilograme pe coloana ta vertebrala. In afara de asta, aceste exercitii exercita o presiune inutila asupra musculaturii abdominale si dauneaza planseului pelvin, ceea ce inseamna ca, in timp, vei suferi de incontinenta urinara. Parca nu mai par o idee atat de buna acum, nu-i asa?

4. Sucurile de fructe

 

Acea eticheta care iti promite "suc de fructe 100% natural" cu adaos de vitamine poate sa faca o banala sticla de suc sa para atat de tentanta incat sa o consumi, mai ales daca incerci sa ai un stil de viata sanatos si o alimentatie echilibrata. Din pacate insa, sucul din sticla nu este nici pe departe asemanator cu ceea ce iti promite eticheta. Adica: fructele sunt prezente in proportie mai mica decat cea inscrisa pe eticheta si in suc sunt prezente mult mai putine substante nutritive decat in fructul din care este produs. Acest lucru se intampla deoarece fibra din coaja fructului este inlaturata, ceea ce inseamna ca tu ramai doar cu... zahar. O portie de suc (aproximativ 250 ml) contine in jur de 20-30 de grame de zahar, adica aceeasi cantitate pe care o gasesti intr-o populara bautura carbogazoasa. Evident ca este de preferat sa alegi sucul de fructe in loc de racoritoare carbogazoase, insa daca vrei cu adevarat sa beneficiezi si de vitaminele si mineralele din fructe, mananca fructul (fibrele din fructe incetinesc absorbtia zaharului) si bea apa plata.

5. Recupereaza somnul pierdut

 

Majoritatea dintre noi avem obiceiul sa recuperam somnul pierdut, adica, dupa o noapte sau mai multe in care am dormit foarte putin, ne alocam o zi sau un weekend in care dormim mult mai mult decat in mod normal. Desi pare o idee buna, adevarul este ca somnul in plus lucreaza impotriva ta. Cercetarile au aratat ca atunci cand dormi in weekend mai tarziu decat in zilele saptamanii, nu faci decat sa iti dereglezi ritmul ciurcadian (ceasul biologic), facand sa te culci mai tarziu duminica seara si sa fii obosita luni dimineata. Cel mai sigur este sa pastrezi o rutina a somnului, indiferent de zilele saptamanii: sa te culci in jurul aceleiasi ore si sa te trezesti in fiecare dimineata la fel de devreme. Ideal este sa dormi in fiecare noapte in jur de 7-8 ore.

6. Alimente degresate

Pentru multe persoane, scopul este sa achizitioneze produse alimentare degresate total sau partial sperand ca astfel vor putea manca mai mult fara sa acumuleze kilograme in plus. In primul rand trebuie sa stii ca atunci cand eticheta unui produs spune "degresat", nu inseamna ca produsul respectiv are mai putine calorii. Studiile de specialitate arata ca cei care aleg produse degresate consuma, in realitate cu 25 pana la 44% mai multe calorii decat persoanele care aleg alimente integrale. De ce? Pentru ca alimentele degresate contin mai multi carbohidrati si zaharuri decat variantele nedegresate. Sfatul nostru este fie sa mananci alimente degresate (daca tii neaparat, din alte motive decat cele impuse de o cura de slabire) si sa verifici eticheta pentru a-ti stabili portia in functie de numarul de calorii, fie sa consumi alimente nedegresate atunci cand iti este pofta de ceva gras, dar in cantitati rezonabile pentru sanatatea ta.

7. Apa aromata

 

Probabil ca ai observat si tu in supermarket apa aromata si te-a tentat, cel putin o data, sa inlocuiesti apa plata cu aceasta varianta aparent atragatoare si inofensiva. Mai ales ca eticheta acestor produse ne atrage cu suplimente de vitamina B si C. Din pacate, trebuie sa stii ca aceasta apa aromata nu este imbogatita numai cu vitamine, ci si cu o cantitate semnificativa de zahar. In realitate, unele sortimente contin aproximativ 32 de grame de zahar per portie (calorii cu gramada). In cazul in care chiar te-ai saturat de gustul sec al apei plate si doresti o aroma, stoarce putina lamaie, lime, portocala sau grepfruit in apa plata. In acets fel vei beneficia cu adevarat si de vitamina B si de gust, fara sa ingerezi si nesuferitul si daunatorul zahar.

8. Iaurtul cu fructe

 

Probabil ca iaurtul cu fructe ti se pare o varianta sanatoasa pentru micul dejun sau gustarea de dupa amiaza, insa in realitate acesta nu este atat de bun pe cat pare. Iaurtul in sine este sanatos, cata vreme nu exagerezi, caz in care poti avea probleme cu rinichii (consumul exagerat de iaurt predispune la litiaza renala, adica pietre la rinichi). Insa varietatile de iaurt cu fructe sunt daunatoare. Unele branduri adauga in iaurtul cu fructe nu numai fructe, ci si cantitati impresionante de zahar si coloranti, ceea ce inseamna ca in 250 de grame de iaurt poti avea 250 de calorii si 47 de grame de zahar. Alte branduri sunt mai blande si iti ofera aceeasi cantitate de iaurt cu fructe cu doar 150 de calorii si aproximativ 20 de grame de zahar. Ai grija sa citesti eticheta cu atentie si sa incerci sa nu transformi micul dejun intr-o bomba calorica ce ar putea concura cu cel mai decadent desert. Pe de alta parte, daca nu esti foarte comoda si iti plac fructele, cumpara un iaurt bun, simplu si adauga tu in el fructele preferate.

9. Eliminarea deserturilor din alimentatie

 

Probabil crezi ca a elimina deserturile din alimentatie este o miscare inteleapta, insa nu intotdeauna si nu in ceea ce priveste orice desert. Ciocolata neagra de exemplu, te poate ajuta sa iti scazi indicele de masa corporala si este o varianta sanatoasa care scade si riscul aparitiei bolilor cardiace, a hipertensiunii, a infarctului miocardic. In plus, vei avea o stare psihica mult mai buna dupa ce consumi putina ciocolata neagra. In plus, ciocolata neagra este benefica si frumusetii tale, deoarece flavonoidele din ciocolata scad nivelul hormonilor stresului si iti protejeaza pielea impotriva actiunii nocive a razelor ultraviolete, adica a tot ceea ce cauzeaza aparitia ridurilor. Alege o ciocolata neagra cu cel putin 70% cacao si limiteaza consumul la circa 20 de grame pe zi.

10. Prea mult sport

 

Evident ca ai nevoie sa faci exercitii fizice regulate si evident ca sportul este prietenul de nadejde al corpului si mintii tale. Insa ai grija sa nu exagerezi. Pentru "o minte sanatoasa intr-un corp sanatos" nu ai nevoie de mai mult de 3-4 zile pe saptamana in care sa faci 30-45 de minute de cardio. Exercitiile cardio sau aerobicul pot fi alternate cu yoga, Pilates, plimbari si ridicari de greutati in zilele de pauza. Drumetiile pe munte, tenisul, inotul, golful, sporturile de echipa (volei, baschet, handbal) si o variatie usoara a exercitiilor in cursul unei saptamani, luni, sezon, este cel mai bun mod de a te mentine plina de energie, tonifiata si in forma.

11. Nu te expui la soare

Corpul uman are nevoie de vitamina D pentru a se mentine puternic, pentru a mentine oasele sanatoase si pentru a ajuta sistemul imunitar sa ne fereasca de boli. Singurul mod prin care organismul nostru poate obtine vitamina D este prin expunerea la soare. Evident ca nu este indicat sa te expui la soare puternic perioade lungi de timp, insa nici nu trebuie sa te feresti de soare mai ceva ca un vampir. Daca mergi la plaja ori la piscina, sau practici un sport in aer liber care presupune expunerea la soare pentru mai mult de 20 de minute, atunci ar fi bine sa folosesti o lotiune de protectie solara cu SPF30. Insa, daca pur si simplu mergi prin soare cateva minute in timp ce iti faci treburile zilnice, nu este nevoie sa iti protejezi pielea cu creme de protectie. Singura parte a corpului care trebuie ferita de soare si pe care este bine sa aplici crema de protectie zilnic vara este fata.

Articolul urmator
Care sunt alimentele bogate în fier și cum ne ajută organismul?
Care sunt alimentele bogate în fier și cum ne ajută organismul?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    În ce dată sunt moșii de vară 2021: tradiții, obiceiuri, superstiții
    În ce dată sunt moșii de vară 2021: tradiții, obiceiuri, superstiții

    Una dintre cele mai cunoscute tradiții din Biserica Ortodoxă este și cea legată de pomenirea celor adormiți. În calendarul creștin ortodox românesc există două date, pe...

    Defectele copiilor mei sunt o dovadă că sunt o mamă bună
    Defectele copiilor mei sunt o dovadă că sunt o mamă bună

    În timp ce restul mamelor pe care le cunosc se străduiesc să fie perfecte și să le ofere copiilor lor un mediu perfect de dezvoltare, eu prefer să nu mă las prinsă în...

    Zodiile care sunt la fel de naive ca un bebeluș
    Zodiile care sunt la fel de naive ca un bebeluș

    Nu au niciodată o părere proastă despre nimeni și cred cu ardoare că toată lumea este bună. Nu au gânduri toxice sau sentimente rele. Au mereu tendința de a privi partea mai...

    Beta-glucan: ce este și care sunt beneficiile sale
    Beta-glucan: ce este și care sunt beneficiile sale

    Beta-glucanul este o substanță naturală complexă, ce provine din diverse surse, cum ar fi ciuperca Shiitake, ovăzul, orzul și drojdia de bere. Această substanță a captat atenția...

    6 rețete de brioșe sănătoase pe care să le încerci
    6 rețete de brioșe sănătoase pe care să le încerci

    Chiar dacă fac parte dintre cele mai îndrăgite variante de mic dejun, de gustare sau desert, brioșele nu au întotdeauna o „reputație” bună, întrucât...

    Obiceiuri care ajută la refacerea creierului
    Obiceiuri care ajută la refacerea creierului

    Leziunile cerebrale se referă la orice leziune sau afectare a creierului care îi perturbă funcționarea normală. Ele pot rezulta din diverse cauze, inclusiv traumatisme, accidente...

    Credeai că nu se întâmplă și la case mai mari? Kelly Clarkson recunoaște că își lovește copiii, așa cum a fost și ea lovită în copilărie de mama ei
    Credeai că nu se întâmplă și la case mai mari? Kelly Clarkson recunoaște că își lovește copiii, așa cum a fost și ea lovită în copilărie de mama ei

    Dacă anumiți părinți nu acceptă sub nicio formă să își sancționeze copiii lovindu-i, alții nu renunță deloc la un asemenea demers. De altfel, în unele cazuri,...

    Am născut de două luni și sunt judecată pentru felul în care arăt
    Am născut de două luni și sunt judecată pentru felul în care arăt

    Primele luni de după naștere sunt pline de provocări și de aceea aștepți să te bucuri de cât mai multă susținere din partea celor din jur, în special din partea...

    © 2024 Qbebe