Manute Creative
SOiL Aromoterapie autentică
Ai grija de burtica micutului tau

Rolul tatălui în alăptare: ghidul complet

Oricine știe că alăptarea este un proces ce are loc între mamă și bebeluș, dar nici tăticul nu este complet exclus. Sigur, activitatea unui tată în acest proces nu este nici pe departe la fel ca cea a mamei, dar și el are un rol important mai ales în susținerea alăptării. Dar care este acesta, mai exact? Care sunt lucrurile pe care le poate face tatăl după venirea pe lume a copilului pentru a fi un real ajutor? Totodată, ce nu trebuie să facă? Ei bine, urmează un ghid complet pentru tătici, din care aflăm exact care sunt "așa nu-urile" și "așa da-urile" pe care proaspeții tătici trebuie să le bifeze în noua etapă din viața lor.

Advertisement

Am stabilit deja că alăptarea este ocazia perfectă prin care se întărește legătura dintre mamă și copil, dar și tăticii se pot bucura de sentimentul prețios din timpul meselor micuțului. Acesta poate stabili o conexiune cu copilul prin contactul "piele-piele", în timp ce-l hrănește cu biberonul. Asta însă nu definește în întregime rolul tatălui în alăptare. Iată ce trebuie să facă tatăl pentru a menține liniștea în proaspăta familie.

Nu pune presiune și nu reproșează

Primele luni de la nașterea bebelușului sunt cele mai dificile, fără doar și poate. Este perioada în care cel mic se acomodează cu noul mediu, dar și cea în care părinții încearcă să facă față schimbărilor. Este momentul în care mama va fi solicitată intens, fiind nevoită să păstreze echilibrul între grija pentru copil și restul sarcinilor. De cele mai multe ori, balanța înclină spre siguranța bebelușului, astfel încât viața de cuplu și treburile casnice suferă modificări. Aici intervine tatăl; trebuie să încerce să înțeleagă situația, să facă tot posibilul să devină un ajutor de nădejde și să nu facă reproșuri. Cu cât este mai implicat în procesul de adaptare la noua viață, cu atât mai repede va accepta schimbările și le va trata ca părți importante din experiența de părinte. 

rolul tatalui in alaptare

Oferă sprijin necondiționat

Este important ca mama și tatăl să-și amintească întotdeauna că sunt o echipă. Așa cum au decis împreună să-și întemeieze o familie și să devină părinți, tot așa trebuie să depună eforturi pentru a menține echilibrul și după venirea pe lume a bebelușului mult dorit. Dat fiind faptul că la început, mama își ocupă tot timpul cu supravegherea micuțului, rolul tatălui este să încerce să păstreze ordinea și să soluționeze o parte din sarcinile mamei. Poate merge la cumpărături, poate pune hainele la spălat, ori, de ce nu, poate petrece clipe cu cel mic cât mămica își ia o pauză scurtă de relaxare; asta implică în mod normal o baie relaxantă și o masă copioasă.

Încurajează deciziile

Partenerul de viață este sprijinul principal pentru orice mamă în timpul sarcinii, cât și în alăptare. În primele luni de viață ale copilului, proaspăta mămică nu se confruntă numai cu grija copilului, ci și cu sfaturile și părerile celor din jur despre ce trebuie, sau nu, să facă. Astfel, este nevoie de susținerea tatălui pentru a lua cele mai bune decizii pentru familie. Trebuie să încurajeze chiar și cea mai mică hotărâre, ce în mod normal pare neînsemnată, dar în ochii mamei epuizate capătă valori nemărginite.

Se informează corect în legătură cu alăptarea

Rolul tatălui nu implică numai ajutor moral pentru mamă, ci și o informare corectă asupra procesului de alăptare și dezvoltării bebelușului. Așa cum se pune la curent cu evoluția sarcinii și cu modificările ce se petrec în timpul creșterii intrauterine, la fel trebuie să procedeze și în alăptare. Trebuie să înțeleagă exact ce urmează să se întâmple, astfel încât să devină un susținător al alăptării și să-și ajute soția să găsească cea mai bună poziție și tehnică pentru a hrăni piticul.

tata bebelus

Așadar, tatăl este susținătorul mamei în alăptare, dar și acesta are nevoie, la rândul său, de un ajutor pe măsură. Ei bine, aici intră în scenă Philips Avent, care este sprijinul multor părinți în alăptare, oferind produse de puericultură de cea mai bună calitate. Alăptarea este o experiență minunată, specială și unică, de care toți părinții trebuie să se bucure din plin, iar Philips Avent îi ajută în tot acest demers.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Psih. Radu Leca despre rolul tatălui în alăptare: "Soția are nevoie de dragoste, somn, hrană bună și atenție din partea lui, nu de hărțuire sexuală."
  Psih. Radu Leca despre rolul tatălui în alăptare: "Soția are nevoie de dragoste, somn, hrană bună și atenție din partea lui, nu de hărțuire sexuală."

  Vei afla aici informații interesante despre rolul tatălui în alăptaee, informații prezentate de Radu Leca, psiholog clinician, la Ora de Alăptare, cel de-al șaselea seminar al...

  Ghidul complet de preparare corectă a tipurilor de carne albă
  Ghidul complet de preparare corectă a tipurilor de carne albă

  Categoria de carne albă include nu doar carnea de pui, ci și cea ce curcan și de rață Mare atenție însă, că există părți ale cărnii de curcan sau de rață care sunt...

  Ghidul complet de preparare corectă a tipurilor de carne roșie
  Ghidul complet de preparare corectă a tipurilor de carne roșie

  În categoria de carne roșie sunt incluse carnea de vită, de porc, de miel, dar și vânat. Pentru că fiecare tip de carne necesită un anumit tip de preparare, iată un ghid cu...

  Analizele medicale la copii: ghidul complet pentru parinti
  Analizele medicale la copii: ghidul complet pentru parinti

  Analizele medicale la copii sunt realizate in special cand situatia le impune, fiind fie vorba de recomandarea medicului, fie de o boala asociata al carei tratament este indicat in functie...

  Un copil i-a trimis o scrisoare tatălui său în Rai. Ce a răspuns Poșta
  Un copil i-a trimis o scrisoare tatălui său în Rai. Ce a răspuns Poșta

  Seviciul Poștal Regal din Anglia a avut cea mai emoționantă solicitare : să ducă scrisoarea unui băiețel către tatăl său...în Rai!

  Confuzia mamelonului la bebelusi: sfaturi pentru o alaptare mai buna
  Confuzia mamelonului la bebelusi: sfaturi pentru o alaptare mai buna

  Toti bebelusii se nasc cu reflexul de supt, asa ca stiu din instinct cum sa se hraneasca la sanul mamei. Cateodata insa, efortul de a se adapta la pozitia de alaptare este prea mare –...

  Un copil i-a blocat tableta tatălui său până în 2067
  Un copil i-a blocat tableta tatălui său până în 2067

  Un copil de numai 3 ani a reușit să blocheze tableta tatălui său pentru 25 536 442 de minute!

  © 2021 Qbebe