Top 15 beneficii ale consumului de cafea

Top 15 beneficii ale consumului de cafea

Louise Tanase - Contributor

Cafeaua este una dintre cele mai comune bauturi de pe planeta. Fie ca o bem dimineata pentru a ne trezi, fie in pauza de pranz pentru a ne revigora, fie ca o bem in orice moment al zilei pentru ca ne place gustul sau inconfundabil, cafeaua este una dintre placerile vietii. Insa, iata ca studiile ne demonstreaza ca aceasta placere este si benefica pentru sanatate. Afla in ce sens!

In cazul in care tu credeai ca delicioasa cafea este una dintre placerile tale vinovate, trebuie sa stii ca acum poti declara sincer si raspicat ca nu bei cafea de placere, ci pentru beneficiile pe care le ofera sanatatii tale. In plus, dupa ce vei citi articolul nostru, vei putea sa recomanzi si altora sa bea cafea, nu numai pentru a-ti tine companie, ci pentru ca le face bine. Iata care sunt beneficiile aduse organismului tau de aceasta bautura gustoasa.

1. Cafeaua creste energia si te face mai destept

Cafeaua ajuta consumatorii sa se simta mai putin obositi si sa creasca nivelul de energie al acestora. Acest lucru se intampla datorita continutului de cafeina, un stimulant care este cea mai comuna si cea mai consumata substanta psihoactiva din lume. Dupa ce bei cafea, cafeina este absorbita de fluxul sangvin, iar de acolo calatoreste spre creier. In creier, cafeina blocheaza neurotransmitatorul inhibitor denumit adenozina. Cand acest lucru se intampla, creste nivelul altor neurotransmitatori, cum ar fi dopamina si norepinefrina, ceea ce conduce la cresterea activitatii neuronilor. Foarte multe studii de laborator realizate pe oameni au dovedit ca diferite aspecte ale functionarii creierului sunt imbunatatite de cafea. Acestea includ memoria, starea psihica, vigilenta, nivelul de energie, timpul de reactie si functiile cognitive.

2. Cafeaua te ajuta sa arzi grasimi

 

Trebuie sa stiti ca majoritatea suplimentelor alimentare destinate arderii grasimilor contin cafeina. Motivul pentru care cafeaua este ingredientul principal in acestea este acela ca este una dintre putinele substante naturale care ale caror abilitati de ardere a grasimilor au fost dovedite stiintific. Studiile au aratat ca, in fapt, cafeina poate creste rata metabolica in jur de 3-11%. Alte studii au aratat ca aceasta substanta, cafeina, poate creste rata de ardere a grasimilor cu 10% in cazul persoanelor obeze si cu 29% in cazul persoanelor normoponderale. Totusi, trebuie sa stii ca este posibil ca aceste rate sunt mai scazute in cazul persoanelor care consuma cafea in mod regulat.

3. Cafeina imbunatateste performantele fizice

Cafeina stimuleaza sistemul nervos facand ca acesta sa trimita semnale celulelor grase care sa le faca pe acestea sa distruga grasimea corporala. Insa, cafeina creste si nivelul de epinefrina (adrenalina) in sange. Acesta este hormonul de "lupta sau fugi", care are ca rol pregatirea organismului uman pentru eforturi fizice intense. Cafeina face ca celulele grase sa distruga grasimea corporala, eliberandu-le in sange sub forma de acizi grasi liberi si facandu-i sa devina combustibilul organismului. Avand in vedere aceste efecte, nu este de mirare ca performantele fizice sunt imbunatatite, in medie, cu 11-12% de consumul de cafeina. Avand in vedere acest beneficiu adus de consumul de cafea, este recomandat sa bei o ceasca de cafea tare cu o jumatate de ora inainte de a merge la sala.

4. Cafeaua contine substante nutritive importante

 

Cafeaua este mai mult decat o apa colorata aromata placut. Majoritatea substantelor nutritive prezente in boabele de cafea nu sunt distruse in procesul de prelucrare si preparare. Trebuie sa stii ca o ceasca contine:
- riboflavina (vitamina B2): 11% din doza zilnica recomandata.
- acid pantotenic (vitamina B): 6% din doza zilnica recomandata.
- mangan: 3% din doza zilnica recomandata.
- potasiu: 3% din doza zilnica recomandata.
- magneziu: 2% din doza zilnica recomandata.
- niacina: 2% din doza zilnica recomandata.
Poate ca la prima vedere nu pare mare lucru, insa majoritatea bautorilor de cafea nu se limiteaza la o singura ceasca de cafea pe zi. Iar daca bei 3-4 cesti de cafea pe zi, cantitatea de substante nutritive ingerate creste rapid si semnificativ pentru dieta ta zilnica.

5. Cafeaua scade riscul aparitiei diabetului de tip 2

Diabetul de tip 2 constituie una dintre probleme de sanatate grave ale epocii noastre, afectand in prezent mai mult de 300 de milioane de persoane in intreaga lume. Diabetul de tip 2 este caracterizat de nivelurile mari de zahar in sange in contextul unei rezistente la insulina sau a inabilitatii pancreasului de a secreta insulina. Din anumite motive, bautorii de cafea au un risc mai scazut de a se imbolnavi de diabet de tip 2. Studiile au demonstrat ca persoanele care beau cantitati mari de cafea au un risc mai scazut cu 23-50% de a se imbolnavi de diabet de tip 2, un studiu aratand ca riscurile pot fi scazute chiar cu pana la 67%. Potrivit unei cercetari care a preluat datele a 18 studii realizate pe un total de 457.922 de persoane, fiecare ceasca de cafea consumata zilnic a fost asociata cu o rata de reducere a riscului aparitiei diabetului de tip 2 de 7%.

6. Cafeaua te poate proteja impotriva bolii Alzheimer si a dementei

 

Boala Alzheimer este cea mai comuna boala neurodegenerativa si cauza principala a aparitiei dementei in intreaga lume. Aceasta boala afecteaza, de obicei, persoanele cu varsta peste 65 de ani. Din pacate, inca nu exista niciun tratament care sa vindece aceasta boala. Totusi, exista cateva masuri de precautie pe care le poti lua pentru a preveni aparitia acestei boli. Ca de obicei, trebuie sa mananci sanatos si sa faci sport, inca consumul de cafea pare a fi cea mai eficienta masura de preventie a acestei boli. Studiile realizate au demonstrat ca bautorii de cafea au un risc cu pana la 65% mai mic de a se imbolnavii de Alzheimer decat persoanele care nu consuma cafea in mod regulat.

7. Cafeaua scade riscul aparitiei bolii Parkinson

 

Boala Parkinson este a doua boala neurodegenerativa din lume ca numar de persoane afectate, imediat dupa boala Alzheimer. Boala Parkinson este provocata de moartea neuronilor generatori de dopamina din creier. La fel ca si in cazul bolii Alzheimer, in prezent nu se cunoaste niciun tratament eficient, prin urmare este una dintre bolile incurabile, de aceea medicii fac tot posibilul sa gaseasca modalitati de prevenire a aparitiei bolii Parkinson. Studiile efectuate pana in prezent au descoperit ca bautorii de cafea au un risc mult mai scazut de aparitie a bolii Parkinson, cu o reducere a riscului intre 32-60% in functie de cantitatea de cafea consumata si de regularitatea consumului. In cazul acestei boli, se pare ca doar cafeina prezenta in cafea este raspunzatoate cu scaderea riscului aparitiei bolii, bautorii de cafea decofeinizata neavand un risc mai scazut de imbolnavire.

8. Cafeaua protejeaza ficatul

 

Ficatul este un organ uimitor care indeplineste cateva functii vitale pentru organismul nostru. Exista cateva afectiuni destul de comune care afecteaza in principal ficatul, incluzand hepatita si boala ficatului gras, iar multe dintre aceste afectiuni pot conduce la o boala numita ciroza. Ciroza este o afectiune din cauza careia celulele ficatului sunt distruse, iar tesutul normal si functional al ficatului este inlocuit de tesut cicatricial care nu poate indeplini functiile de baza ale ficatului. Studiile au demonstrat ca unul dintre principalii aparatori ai ficatului impotriva cirozei este cafeaua. Persoanele care beau 4 sau mai mult de 4 cesti de cafea pe zi au un risc cu pana la 80% mai mic de a se imbolnavi de ciroza.

9. Cafeaua lupta cu depresia si te face mai fericit

 

Depresia este o afectiune mentala grava produsa, in principal, de calitatea scazuta a vietii. Depresia este o afectiune mai comuna decat credem: aproximativ 5% din populatia lumii sufera de aceasta maladie. Intr-un studiu realizat de Universitatea Harvard s-a aratat ca femeile care beau 4 sau mai multe cesti de cafea pe zi au un risc cu 20% mai scazut de a deveni deprimate. Alt studiu, realizat pe 208.424 persoane a descoperit ca cei care beau 4 sau mai multe desti de cafea pe zi prezinta un risc de sinucidere mai mic cu 53% fata de persoanele care nu beau cafea deloc.

10. Cafeaua scade riscul aparitiei anumitor tipuri de cancer

 

Cancerul este una dintre principalele cauze ale mortalitatii in intreaga lume si este caracterizat de cresterea necontrolata si anormala a unor celule in organism. Se pare ca si in cazul acestei maladii, cafeaua constituie un factor protector, cel putin atunci cand este vorba despre doua tipuri de cancer destul de raspandite: cancerul hepatic si cancerul colorectal. Cancerul hepatic este al treilea tip de cancer in topul celor mai ucigatoare tipuri, iar cancerul colorectal ocupa al patrulea loc in funebrul top. Studiile au aratat ca bautorii de cafea au un risc cu 40% mai redus de a se imbolnavi de cancer hepatic. De asemenea, un studiu realizat pe 489.706 persoane a aratat ca persoanele care beau in jur de 4-5 cesti de cafea pe zi au un risc cu 15% mai mic de a se imbolnavi de cancer colorectal

11. Cafeaua nu provoaca boli cardiace si scade riscul de infarct

S-a vehiculat adeseori ideea ca tensiunea arteriala crescuta poate fi provocata de cafeina. Desi acest lucru este adevarat, efectul hipertensor al cafeinei este destul de mic (3-4mm/Hg) si, de obicei, nu apare atunci cand bei cafea normala (nu espresso, de exemplu). Totusi, efectul poate persista la anumite persoane, prin urmare este recomandat sa tii cont de acest lucru daca ai probleme cu hipertensiunea. Acestea fiind spuse, trebuie sa stii ca studiile efectuate nu atesta mitul conform caruia cafeaua este responsabila de aparitia bolilor cardiace. De fapt, exista studii verificate care atesta faptul ca femeile care beau cafea in mod regulat au un risc mai scazut de aparitie a bolilor cardiace. Alte studii au aratat chiar ca cei care beau cafea regulat au un risc cu 20% mai mic de a face infarct miocardic.

12. Cafeaua iti prelungeste viata

 

Avand in vedere fatpul ca cei care consuma cafea regulat au un risc mai scazut de aparitie a anumitor boli, este logic ca aceasta bautura delicioasa te ajuta sa iti prelungesti viata. In fapt, exista si multe studii desfasurate pe perioade lungi de timp (intre 18 si 24 de ani) care au concluzionat ca persoanele care beau cafea zilnic traiesc mai mult; concluziile studiului au fost ca durata de viata a crescut cu 20% la barbati si 26% la femei. Efectul de longevitate pare sa fie si mai accentuat in cazul bolnavilor de diabet de tip 2. Intr-un studiu care s-a desfasurat in 20 de ani si care a avut ca subiecti bolnavi de diabet de tip 2 s-a constatat ca bautorii de cafea au avut un risc de deces cu 30% mai mic decat diabeticii care nu au consumat cafea.

13. Cafeaua este cea mai mare sursa de antioxidanti in dieta occidentala

 

Pentru majoritatea persoanelor care au o dieta alimentara tipic occidentala, cafeaua poate constitui cel mai sanatos aliment. Acest fapt socant se datoreaza faptului ca delicioasa bautura contine o cantitate impresionanta de antioxidanti. Exista studii de specialitate care au aratat chiar ca majoritatea oamenilor au un aport mai mare de antioxidanti din cafea decat din fructele si legumele consumate intr-o zi.

14. Cafeaua scade riscul de sinucidere

 

Un studiu realizat de Facultatea de sanatate publica a Universitatii Harvard a determinat ca cei care beau intre 2 si 4 cesti de cafea zilnic reduce riscul sinuciderii cu pana la 50%, atat la barbati cat si la femei. Explicatia stiintifica a studiului a fost ca bautura actioneaza ca un antidepresiv usor si ajuta organismul sa produca mai multa dopamina, noradrenalina si serotonina (hormonul fericirii).

15. Cafeaua reduce intensitatea durerii

 

In cazul in care ai o durere banala, fie ea de cap sau de oase ori musculara, probabil ca nu te ingrijorezi prea mult. Insa atunci cand o astfel de durere apare in timpul serviciului si simti nevoia de o pauza de cafea, vei fi surprinsa sa afli ca organismul tau stie exact de ce are nevoie. Incearca sa iti asculti organismul si vei observa ca te simti revigorata si durerea scade sau dispare. Motivul pentru acest efect al cafelei a fost oferit de catre cercetatorii norvegieni. Acestia au observat ca persoanele care beau cafea acuza un nivel al durerii de maximum 41, pe cand cei care nu obisnuiesc sa bea cafea simt durerile mai intens, ajungand la un nivel de 55. Se pare ca tot cafeaua este responsabila de nivelul mai scazut al durerii in cazul bautorilor de cafea datorita faptului ca aceasta bautura stimuleaza productia de dopamina si serotonina.

Concluzia noastra este simpla: beti cafea. Pare sa fie cea mai sanatoasa bautura de pe planeta. In plus, gustul si mirosul unei cafele proaspete nu pot fi greu de placut. Voi cata cafea beti?

Articolul urmator
Ce beneficii are combinatia bicarbonat-ulei de cocos
Ce beneficii are combinatia bicarbonat-ulei de cocos

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sunt judecată pentru faptul că-mi las copilul de 11 ani să bea cafea
    Sunt judecată pentru faptul că-mi las copilul de 11 ani să bea cafea

    O mămică de peste hotare a povestit pe internet că îi dă cafea fiului ei în vârstă de 11 ani. Mulți oameni au fost scandalizați la citirea spuselor femeii,...

    Studiu: Dacă bei cafea în sarcină, riști să ai un copil scund
    Studiu: Dacă bei cafea în sarcină, riști să ai un copil scund

    Copiii ai căror mame au consumat cofeină în timpul sarcinii s-au dovedit a fi, în medie, mai scunzi decât copiii femeilor care nu au consumat cofeină în timpul...

    Ce se întâmplă dacă bei cafea pe stomacul gol?
    Ce se întâmplă dacă bei cafea pe stomacul gol?

    Cafeaua este una dintre cele mai îndrăgite băuturi din întreaga lume. Atât de mult iubim această băutură aspră și aromată, încât consumul de cafea, la...

    Un bărbat se filmează când își toarnă în cafea laptele... soției
    Un bărbat se filmează când își toarnă în cafea laptele... soției

    Un celebru star TV s-a filmat în timp ce își îndulcea cafeluța de dimineață cu... laptele soției. Conform spuselor lui, este absolut delicios! Dar ce părere au...

    Soția mea mă ceartă pentru că îmi cumpăr cafea scumpă, așa că i-am spus să se angajeze
    Soția mea mă ceartă pentru că îmi cumpăr cafea scumpă, așa că i-am spus să se angajeze

    Relațiile de cuplu sunt complicate și pentru ca ele să funcționeze este nevoie de multe compromisuri. Postarea de pe Reddit a unui bărbat a devenit virală, după ce acesta povestește...

    Cicoare: beneficii, contraindicatii și mod de consum
    Cicoare: beneficii, contraindicatii și mod de consum

    Cicoarea, cunoscută științific sub numele de Cichorium intybus, este o plantă erbacee cu flori albastre care face parte din familia Asteraceae. Originară din Europa, cicoarea a devenit...

    Sare neagră: beneficii și mod de utilizare
    Sare neagră: beneficii și mod de utilizare

    Sarea neagră, cunoscută și sub denumirea de "Kala Namak" sau "sare vulcanică neagră," este un ingredient exotic, care adaugă o notă distinctivă de aromă și culoare în...

    Lapte de caju: beneficii și mod de preparare
    Lapte de caju: beneficii și mod de preparare

    Laptele de caju este una dintre cele mai populare alternative vegetale la laptele de vacă, fiind apreciat atât pentru textura sa cremoasă, cât și pentru gustul său delicat.

    © 2024 Qbebe