- 1. Morcovul si ochiul
- 2. Nuca si creierul
- 3. Telina (tulpina) si oasele
- 4. Avocado si uterul
- 5. Scoicile si testiculele
- 6. Grapefruitul si sanii
- 7. Rosia si inima
- 8. Vinul rosu si sangele
- 9. Ghimbirul si stomacul
- 10. Cartoful dulce si pancreasul
- 11. Fasolea rosie si rinichii
- 12. Strugurii si plamanii
- 13. Smochinele si testiculele
- 14. Maslinele si ovarele
- 15. Ceapa si celulele
- 16. Ciuperca si urechea
- 17. Migdalele si ochii
- 18. Stridiile si vulva
- 19. Ardei chilli - penis
- 20. Ginsengul si corpul uman
De acum incolo ar trebui sa luam mult mai in serios toate "mantrele" nutritionistilor, sa incercam sa fim mai atenti la ceea ce mancam si, mai ales, la modul i care putem satisface prin alimentatienevoile pe care le are fiecare parte a corpului nostru. Desi alimentele enumerate sunt benefice pentru sanatatea intregului organism, lista de mai jos este un mod interesant de a ne reaminti ce trebuie sa mancam pentru fiecare parte a corpului.
1. Morcovul si ochiul
Probabil ca la prima vedere nu ti se pare deloc ca morcovul ar semana cumva cu ochiul, insa daca vei taia transversal un morcov si vei privi cu atentie felia de morcov vei observa cu usurinta ca interiorul morcovului seamana perfect cu ochiul Priveste felia de morcov si vei observa ca are modelul unui iris in care se afla bine delimitata pupila; "irisul" morcovului are aceleasi linii radiale precum irisul uman. Iar zicala conform careia daca vei manca morcovi vei avea privirea agera este adevarata. Trebuie sa stii ca morcovul contine din belsug vitamine si antioxidanti, cum ar fi betacarotenul care scade riscul de degenerare maculara care este cauza principala a slabirii vederii, mai ales la persoanele in varsta.
2. Nuca si creierul
Cutele si ridurile pe care le putem observa pe suprafata miezului de nuca ne duce cu gandul la alt organ: creierul. Forma miezului de nuca seamana chiar foarte bine cu creierul uman, cele doua jumatati ale miezului de nuca intruchipand emisfera stanga si emisfera dreapta a creierului uman. Nu mai este nicio surpriza ca nucii i se mai spune si "mancare pentru creier". Trebuie sa stii ca nucile au un continut foarte ridicat de acizi grasi Omega 3
3. Telina (tulpina) si oasele
Tulpinile de telina lungi si suple arata exact ca oasele noastre si sunt, evident, benefice acestora. Trebuie sa stii ca telina este o sursa excelenta de silicon, care este o parte importanta a structurii moleculare a oaselor, cu rol in rezistenta. O alta coincidenta ciudata este si faptul ca tulpinile de telina contin sodiu in proportie de 23% la fel precum oasele.
4. Avocado si uterul
Forma fructului de avocado este asemanatoare nu numai unui bec, dar si uterului. Asa cum probabil banuiesti deja, avocado aduce mari beneficii sanatatii aparatului reproducator si in special uterului. Trebuie sa stii ca avocado este o sursa excelenta de acid folic. Specialistii au descoperit ca acidul folic scade riscul aparitiei displaziei cervicale care este o afectiune precanceroasa. Cercetarile arata ca femeile care consuma un avocado pe saptamana are hormonii mai echilibrati dupa nastere, pierde mai usor kilogramele in plus si poate preveni cancerul de col uterin.
5. Scoicile si testiculele
Studiile efectuate in ultimii ani au demonstrat oferind dovezi concrete ca scoicile, care seamana vizibil cu testiculele, sunt benefice organelor sexuale masculine. Cercetatorii din Olanda au sugerat chiar ca scoicile ofera un aport important de acid folic si zinc, ceea ce poate imbunatati semnificativ calitatea spermei. In cazul in care incercati sa concepeti un bebelus, poate nu ar fi rau sa adaugati scoicile in meniu.
6. Grapefruitul si sanii
Oamenii de stiinta sugereaza ca asemanarile intre fructele din familia citricelor (grepfruitul si lamaia, de exemplu) si sani nu sunt pura coincidenta. Grapefruitul contine anumite substante denumite limonoide, despre care se stie deja ca inhiba dezvoltarea celulelor canceroase, atat la animalele de laborator, cat si in testele efectuate pe celule prelevate din san uman.
7. Rosia si inima
Este imposibil sa nu fi taiat vreodata o rosie in jumatate si sa nu fi observat ca structura interna a rosiei seamana perfect cu structura inimii: are patru camere, la fel ca inima. Studiile au aratat ca licopenul continut de rosii scade riscul de boli cardiace la persoanele care consuma des minunatele si delicioasele rosii. In plus, daca atunci cand sunt consumate rosiile sunt amestecate si cu grasimi sanatoase, cum ar fi cele prezente in uleiul de masline sau in avocado, capacitatea de absorbtie a licopenului de aproape 10 ori.
8. Vinul rosu si sangele
Vinul rosu, care este bogat in antioxidanti si polifenoli, inclusiv extraordinarul resveratrol, arata ca... sangele, desigur. Medicii spun ca atunci cand bei vin rosu te incarci cu toate substantele sanatoase care te protejeaza impotriva celor elementelor distructive care ar putea fi prezente in sangele tau, cum ar fi colesterolul LDL care provoaca boli cardiace. De asemenea, trebuie sa stii ca in vinul rosu mai exista o componenta care subtiaza sangele, ceea ce ajuta la reducerea riscului aparitiei cheagurilor de sange ce sunt asociate cu bolile cardiovasculare si infarctul miocardic.
9. Ghimbirul si stomacul
Oricine a apelat vreodata la un pahar de suc de ghimbir atunci cand s-a instalat o durere de stomac stie ca ghimbirul are efect antiemetic (reduce greata si senzatia de voma). Nu este de mirare deci ca ghimbirul seamana putin cu stomacul. Potrivit specialistilor, gingerolul , care este ingredientul responsabil de mirosul intepator si gustul ghimbirului este listat o substanta fitochimica cu proprietati benefice in prevenirea gretei si vomei. Indienii si chinezii folosesc ghimbirul de peste 5000 de ani pentru a calma durerile de stomac, pentru a elimina greata si raul de miscare. Ar trebui sa mai stii ca tot ghimbirul este considerat a fi un adjuvant important in tratarea cancerului intestinal, considerandu-se ca ajuta la incetinirea ratei de crestere a tumorilor.
10. Cartoful dulce si pancreasul
Forma alungita a cartofului dulce este foarte asemanatoare cu cea a pancreasului si poate ca nu intamplator acesta aduce beneficii sanatatii acestui organ vital. Cartoful dulce este foarte bogat in betacaroten, un antioxidant puternic care protejeaza toate tesuturile organismului uman, inclusiv pancreasul, mai ales impotriva degenerarii asociate cancerului si imbatranirii.
11. Fasolea rosie si rinichii
Fasolea rosie, consumata regulat, vindeca rinichii si ajuta la mentinerea functionarii corecte a acestora, de aceea este interesant faptul ca forma boabelor de fasole rosie este foarte asemanatoare rinichilor. Fasolea rosie este benefica sanatatii mai ales datorita continutului bogat de minerale si vitamine. Daca rinichii sunt sanatosi, fasolea rosie va contribui la mentinerea starii de sanatate a acestora. Trebuie sa stii insa ca, daca suferi de boli grave ale rinichilor, va trebui sa consumi fasole rosie in cantitati moderate.
12. Strugurii si plamanii
Strugurii pe ciorchine seamana foarte bine cu alveolele plamanilor. Plamanii sunt formati din ramuri ale cailor aeriene care se incheie cu ramuri mai mici denumite alveole. Aceste structuri permit oxigenului sa treaca din plamani in fluxul sanguin. S-a demonstrat faptul ca o dieta bogata in struguri proaspeti reduce riscul aparitiei cancerului pulmonar si al emfizemului pulmonar. Semintele de struguri contin o substanta numita proantocianidina despre care se crede ca reduce severitatea crizelor de astm declansate de alergii.
13. Smochinele si testiculele
Asa cum probabil ai observat si tu, smochinele sunt pline de seminte si, in plus, atunci cand cresc ele cresc in perechi, adica doua cate doua. Asemanarea intre smochine si testicule este destul de evidenta, nu-i asa? Trebuie sa stii ca studiile au aratat ca un consum regulat de smochine creste motilitatea spermatozoizilor, dar si numarul spermatozoizilor viabili, de aceea reprezinta un adjuvant important in prevenirea si tratarea sterilitatii masculine.
14. Maslinele si ovarele
Forma ovarelor este foarte asemanatoare formei maslinelor, ceea ce, probabil, ne va ajuta sa ne amintim mai des ca maslinele au proprietati benefice pentru functionarea ovarelor. Un studiu realizat de cercetatorii italieni a concluzionat ca femeile care au inclus in dieta zilnica ulei de masline au un risc cu 30% mai mic de a dezvolta cancer ovarian. Motivele pentru care se intampla acest lucru nu sunt inca suficient de clare, insa se pare ca grasimile sanatoase prezente in uleiul de masline suprima genele predispuse la provocarea cancerului ovarian.
15. Ceapa si celulele
Cand privesti o ceapa nu te gandesti neaparat la celulele prezente in organismul tau, insa atunci cand faci o sectiune transversala imaginea devine putin mai clara. Nu este de mirare ca ceapa este benefica la nivel celular - cercetarile in domeniu au aratat ca ceapa elimina reziduurile din intreg organismul. Prin urmare, atunci cand tai ceapa si lacrimezi, poate nu te vei mai supara pe biata leguma: in realitate ea te face sa lacrimezi pentru a-ri spala straturile epiteliale ale ochilor.
16. Ciuperca si urechea
La prima vedere ciupercile nu seamana deloc cu o urechile, insa daca taiem o ciuperca vom observa ca o felie are exact forma lobului urechii. Trebuie sa stii ca asemanarea nu este intamplatoare, ciuperca fiind un aliment care imbunatateste auzul datorita continutului bogat in vitamina D. Vitamina D este importanta pentru sanatatea oaselor, iar auzul are legatura cu cele 3 oscioare din ureche: ciocanul, nicovala si scarita, care au rolul de a transmite sunetul de la timpan catre creier.
17. Migdalele si ochii
Migdala si ochiul arata foarte asemanator, insa cel mai important lucru de retinut este ca migdalele sunt benefice pentru sanatatea ochilor. Migdalele contin vitamina E care este o substanta deosebit de importanta pentru sanatatea pielii, parului si ochilor, dar reprezinta si o sursa extraordinara de grasimi mononesaturate si ajuta la scaderea colesterolului. In plus, migdalele contin seleniu care este un antioxidant puternic cu rol in incetinirea si reducerea procesului de imbatranire. Frumusetea ta are si ea de beneficiat in urma consumului regulat de migdale, stiut fiind faptul ca acestea ajuta la reducerea cearcanelor si efectului de ochi adanciti in orbite.
18. Stridiile si vulva
Evident ca ai auzit de multe ori vorbindu-se despre proprietatile afrodisiace ale stridiilor. Dar ai observat vreodata ca stridiile seamana izbitor de bine cu organele genitale feminine? Un studiu publicat de Societatea Americana de Chimie a dezvaluit faptul ca stridiile contin doi aminoacizi responsabili de cresterea nivelului a doi hormoni: testosteron si estrogen. Stii deja ca estrogenul creste libidoul femeilor. Se mai mira cineva de asemanare avand in vedere efectul consumului de stridii?
19. Ardei chilli - penis
Chilli este un tip de ardei iute care poate fi gasit in mai multe forme si marimi, insa natura a avut grija ca toate sa semene (mai mult sau mai putin) cu penisul, organul care beneficiaza de pe urma consumului acestui aliment. Ardeii chilli contin o substanta chimica denumita capsaicina care creste circulatia sangelui si stimuleaza terminatiile nervoase. Penisul are nevoie de mult sange pentru a functiona si este incarcat de terminatii nervoase. Vedeti legatura?
20. Ginsengul si corpul uman
Daca ai admirat vreodata o radacina de ginseng intreaga, nu se poate sa nu fi observat ca seamana uimitor cu silueta umana. Forma sa neobisnuita este, de altfel, foarte sugestiva, stiut fiind faptul ca, inca din antichitate, radacina de ginseng este folosita ca panaceu universal. Cu alte cuvinte, radacina de ginseng vindeca sau amelioreaza aproape toate bolile trupului uman.
