Tumoarea cerebrală a unei femei a dispărut după ce a născut

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Așa cum știm deja, sarcina reprezintă o perioadă cu totul specială din viața noastră, care este totodată și dificilă. Uneori, când ne așteptăm mai puțin, există posibilitatea să descoperim că suferim de o afecțiune foarte gravă. Iar dacă aceasta survine chiar în ultima parte a sarcinii, lucrurile se complică și mai mult. Printr-o asemenea dificultate a trecut și o tânără din SUA care a aflat, în ultima lună de sarcină, că are o tumoare cerebrală. Din articolul de mai jos veți afla însă că ea va trece cu bine peste această încercare, întrucât tumoarea a dispărut fără vreo intervenție din partea medicilor. Deși asemenea cazuri sunt foarte rare, spun medicii, trebuie să luăm în calcul și posibilitatea că multitudinea de transformări prin care va trece organismul nostru în timpul sarcinii ne poate agrava anumite boli. Odată cu nașterea, acestea ne pot ameliora sau chiar ne putem vindeca, întrucât corpul nostru va reveni la starea de dinainte de sarcină. Să aflăm mai multe despre un caz ce a fost considerat un adevărat miracol în lumea medicală!

Povestea unei tinere din SUA, care în ultima lună de sarcină a fost diagnosticată cu tumoare cerebrală

O femeie de 23 de ani din California a ajuns la spital în cea de-a 37-a săptămână de sarcină, având următoarele simptome: dureri de cap severe pe partea stângă a capului (ce durau de o lună înainte ca ea să ajungă la medic), vedere încețoșată, stare de oboseală accentuată, greață, vărsături. Aceasta mai avusese alte două sarcini, lipsite de complicații, spunându-le medicilor că nu mai avusese astfel de simptome pe durata acelora.
I s-a făcut un RMN cerebral, în urma căruia a fost identificată o formațiune eterogenă, bine delimitată, așezată în partea stângă a capului, în spatele urechii, în apropiere de sinusuri, care se prelungea însă și în zona meningelui. Practic, era vorba despre un meningiom.

Tanara insarcinata, diagnosticata cu cancer

Specialiștii spun că, din punct de vedere tehnic, nu se poate spune că un meningion este o tumoră cerebrală, în condițiile în care nu se formează în țesuturile creierului. Acesta apare în meningele cranio-spinal (membrana ce înconjoară și protejează creierul și măduva spinării). Cauzele apariției acestui tip de tumoare nu sunt cunoscute pe deplin, cel mai probabil fiind o combinație între factorii genetici și aceia ce țin de mediu. În același timp, evoluția ei este lentă, de-a lungul mai multor ani.
De asemenea, medicii consideră că meningiomul nu trebuie separat de tumorile cerebrale, în condițiile în care, la un moment dat, el poate ajunge să afecteze nervii și vasele de sânge din regiunea creierului.
Cei care au preluat cazul tinerei au explicat faptul că nu și-au putut da seama când a apărut tumora, precizând faptul că este posibil ca fluctuațiile hormonale din timpul sarcinii să fi stimulat creșterea dimensiunii ei.
Neurochirurgii au sugerat ca femeia să nu fie supusă niciunui tratament întrucât trebuia să nască, iar soluția propusă la o lună după naștere a fost o intervenție chirurgicală. Aceasta ar fi constat într-o extragere a tumorii prin intervenție la nivel occipital și suboccipital.
La o lună după naștere, ea a fost programată la un alt RMN în vederea efectuării intervenției menționate. Între timp, simptomele neplăcute dispăruseră.
Ceea ce au descoperit atunci medicii a fost însă surprinzător: tumoarea se micșorase considerabil, leziunile din jurul ei dispăruseră, la fel și edemul. După ce au fost martori la acest rezultat, specialiștii au decis că nu mai era nevoie ca tânăra să fie operată.

De ce cred specialiștii că tumoarea cerebrală a tinerei a dispărut după naștere

Deși experților nu le-a fost clar cum tumoarea s-a micșorat atât de mult după naștere (din acest motiv, ei au numit-o „tumoarea Houdini", după numele celebrului magician), cel mai probabil ei dau vina pe schimbarea nivelurilor de estrogen și de progesteron . Astfel, când fusese detactată la RMN, avea dimensiunea unui strugure, iar după naștere avea dimensiunea unei semințe de floarea-soarelui. Această transformare uimitoare a avut loc în decurs de aproximativ 3 luni.
Medicii au întocmit un raport, în care au scris drept diagnostic „meningiom în remisie în perioada postpartum". Se impunea însă o reexaminare periodică a pacientei, luându-se în considerare renunțarea totală la ideea vreunei intervenții chirurgicale sau altui tip de tratament specific, mergându-se pe monitorizarea fluctuațiilor hormonale.
Ceea ce au ținut să explice neurochirurgii implicat în acest caz este că există un anumit tip de meningiom, care este foarte sensibil la modificările de estrogen și progesteron. În aceste condiții, el poate crește semnificativ în perioada de sarcină, dar când nivelul acest hormoni va scădea după sarcină, tumoarea poate să-și reducă dimensiunile sau chiar să dispară. Desigur, ne atrag atenția medicii, tumorile benigne sunt cele care au o asemenea evoluție favorabilă pacientelor.
Unicitatea acestui caz reiese și din alt aspect: de regulă, spun doctorii, meningiomul apare cu precădere la adulții de la 60 de ani în sus și este foarte rar la cei tineri. Cu toate acestea, sarcina poate duce la o evoluție neașteptată a acestuia, în condițiile în care și sistemul cardiovascular are o stare cu totul deosebită în această perioadă.
Simptomele pe care le-a prezentat tânăra când a ajuns la prima evaluare au fost specifice meningiomului, cu excepția acestora: de cele mai multe ori, acest tip de tumoare duce la o alterare a simțului olfactiv sau chiar va afecta nervii faciali. Tânăra care a trecut prin așa ceva nu s-a confruntat însă și cu aceste simptome.
Nu în ultimul rând, neurochirurgii nu au putut să nu-și exprime uimirea pentru ceea ce i s-a întâmplat femeii de 23 de ani, întrucât statisticile arată că o dispariție aproape completă a unui meningion, într-un interval atât de scurt (aproximativ 3 luni) este „ceva ieșit din comun".
Sunt însă și cazuri în care meningiomul poate avea o evoluție bruscă pe timpul sarcinii, punând chiar în pericol viața pacientelor. Acest fenomen se întâmplă însă când nu există un diagnostic corect, pus la timp sau când tumoarea este malignă.
Referitor la cazul prezentat, medicii sunt de părere că nu ar mai trebui să fie nevoie de operație, dar că pacienta va fi atent monitorizată, prin efectuarea unor noi examene RMN.

Medici ce se uita la rezultatele unor investigatii

Citește și: Proceduri medicale interzise în timpul sarcinii

Ce ar mai trebui să știm despre meningiomul din sarcină

Având în vedere numeroasele studii efectuate în ultimii ani, medicii au ajuns la concluzia că meningiomul are o rată de creștere mult mai mare la femeile însărcinate nu numai din pricina fluctuațiilor hormonale, ci și din cauza faptului că circulația sângelui își modifică funcționarea pe timpul sarcinii. În aceste condiții, meningiomul poate fi „alimentat" din cauza hipervascularizației ce apare în preajma sa.
Totodată, specialiștii spun că majoritatea meningioamelor nu dau simptome evidente, acestea fiind prezente când tumorile au dimensiuni mari. În plus, în timpul sarcinii nu este recomandabil niciun tratament contra lor.
Un alt detaliu foarte important ce trebuie știut este, că, de cele mai multe ori, un meningiom nu presupune renunțarea la sarcină. Astfel, cele mai multe dintre cazurile de meningiom au fost rezolvate foarte favorabil după naștere, prin intervenții chirurgicale sau alte tipuri de tratamente.

Voi ați mai auzit până acum de un caz similar, în care o tumoare cerebrală a putut să dispară după naștere?

Citește și: Simptome neobișnuite ale cancerului de sân

Surse:
www.iflscience.com, www.livescience.com, www.ncbi.nlm.nih.gov, www.sciencedaily.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum a slăbit Adda 24 de kilograme după ce a născut!
  Cum a slăbit Adda 24 de kilograme după ce a născut!

  Adda, vedeta de la Asia Express, a reușit să slăbească cele 24 de kilograme pe care le-a luat în sarcină. Cum a reușit?

  Primele poze cu Katy Perry în costum de baie după ce a născut. Vedeta nu își ascunde burtica
  Primele poze cu Katy Perry în costum de baie după ce a născut. Vedeta nu își ascunde burtica

  Nu ai cum să nu o îndrăgești pe Katy Perry! Artista în vârstă de 35 de ani și-a câștigat titlul de cea mai sinceră și amuzantă mămică încă dinainte...

  „Sunt ca o pasăre Phoenix. M-am ridicat din propria cenușă”. Mărturia emoționantă a unei femei care a avut o copilărie abuzivă
  „Sunt ca o pasăre Phoenix. M-am ridicat din propria cenușă”. Mărturia emoționantă a unei femei care a avut o copilărie abuzivă

  Traumele din copilărie pot fi atât de puternice, încât se răsfrâng în viața de adult când nici nu te aștepți. Printr-o asemenea experiență a trecut...

  Cum arată Lili Sandu la 40 de zile după ce a născut: ”Abia aștept ca medicul să-mi dea ok-ul pentru sală. Să vă prezint abdomenul meu”
  Cum arată Lili Sandu la 40 de zile după ce a născut: ”Abia aștept ca medicul să-mi dea ok-ul pentru sală. Să vă prezint abdomenul meu”

  Una dintre vedetele cele mai cunoscute de la noi a devenit pentru prima dată mamă în vara care a trecut. Descoperă din articolul de mai jos cum arată Lili Sandu la o lună şi...

  Ce cadou i-a trimis Beyonce lui Katy Perry după ce a născut
  Ce cadou i-a trimis Beyonce lui Katy Perry după ce a născut

  Ziua de 26 august a fost cu adevărat specială pentru cuplul Orlando Bloom și Katy Perry. Cei doi au devenit părinții unei fetițe și au postat și prima imagine cu cea mică,...

  Cum arată viața unei mame cu 3 copii, care s-au născut în mai puțin de un an și nu sunt tripleți
  Cum arată viața unei mame cu 3 copii, care s-au născut în mai puțin de un an și nu sunt tripleți

  Odată ce ți-ai îndeplinit visul de a deveni mamă, chiar dacă îți planifici să mai ai copii, nu ți-ar trece prin cap că acest eveniment fericit s-ar putea repeta în...

  Laura Cosoi, mesaj pentru proaspetele mămici: "Se pune o presiune mare şi nedreaptă pe femei să arate impecabil imediat după naştere"
  Laura Cosoi, mesaj pentru proaspetele mămici: "Se pune o presiune mare şi nedreaptă pe femei să arate impecabil imediat după naştere"

  Una dintre cele mai cunoscute vedete de la noi a postat pe o reţea de socializare un mesaj pentru femeile care au devenit de curând mame. Parcurge articolul de mai jos pentru a afla...

  © 2023 Qbebe