Din grija pentru copilul tau
ECONOMIDA

Un bolnav de COVID-19, vindecat ulterior, poate răspândi temutul virus? Ce spun specialiștii

Un studiu recent a analizat ce se întâmplă după vindecare cu cei care s-au confruntat cu o infecție cu noul coronavirus. O primă concluzie a fost că, cel mai probabil, un pacient infectat cu coronavirus, după dispariția simptomelor bolii, nu este foarte contagios în perioada imediat următoare. Cu toate acestea, noul coronavirus poate să persiste în corp cel puțin 2 săptămâni după ce simptomele bolii au dispărut. Iată ce spun oamenii de știință!

Studiul menționat a fost realizat luna trecută în China (a fost publicat online pe 27 februarie) și a implicat 4 persoane care s-au infectat cu noul coronavirus în condițiile în care toate lucrează în domeniul medical.

Două dintre aceste persoane sunt bărbați, iar vârsta medie a pacienților este între 30 și 36 de ani. La 3 dintre ei s-au manifestat de la început febra și tusea. Unul dintre pacienți a fost asimptomatic inițial și după aceea i s-a făcut o tomografie după ce venise în contact cu pacienți infectați. În final, toți pacienții au fost diagnosticați pozitiv la testul pentru detectarea coronavirusului și au fost tratați în Spitalul „Zhongnan” din orașul Wuhan, China, în intervalul cuprins între 1 ianuarie și 14 februarie. Severitatea simptomelor acestora a fost variabilă, de la ușoară la moderată.

Pacienții au primit tratament antiviral (75 mg de Oseltamivir, pe cale orală, la fiecare 12 ore). Pentru 3 dintre ei, la examenul tomografic s-a putut sesiza rezolvarea simptomelor și a tuturor anomaliilor determinate de infecția cu coronavirus. În schimb, la cel de-al patrulea pacient, s-a observat, în cadrul examenului tomografic, persistența unor modificări provocate de infecție. Toți cei 4 pacienți au avut 2 rezultate negative la testul pentru coronavirus.

Cei care au realizat studiul au menționat faptul că, în general, perioada cuprinsă între manifestarea simptomelor infecției cu noul coronavirus și recuperare variază între 12 și 32 de zile.

După ce au fost externați, pacienții au fost rugați să continue protocolul de carantină la locuințele lor, pentru o perioadă de 5 zile. Ei fost testați iar prin intermediul testului specific pentru coronavirus, după 5, respectiv 13 zile. Rezultatele testelor au fost pozitive. În aceste condiții, s-a solicitat repetarea testului cu un kit de la un alt producător, dar rezultatele au fost iar pozitive. Pacienții au rămas în continuare asimptomatici, dar examenul tomografic realizat pentru zona pieptului a rămas nemodificat pentru toți. Fiecare dintre ei a spus că nu a venit în contact cu persoane care să fi avut o infecție respiratorie. Niciun membru al familiilor acestor pacienți nu s-a infectat cu noul coronavirus.

Având în vedere descoperirile făcute, cercetătorii au afirmat că cel puțin o parte dintre pacienții implicați în studiul chinez erau încă purtători de coronavirus.

În perioada în care s-a ajuns la o asemenea concluzie s-a aflat și despre cazul unei femei din Japonia, din Osaka, care fusese detectată pozitiv pentru a doua oară la un test pentru coronavirus. Acest fenomen a avut loc după ce aceasta fusese externată și stătuse acasă pentru recuperare.

Cazul din Japonia a trezit îngrijorări în comunitatea științifică internațională, legate de faptul dacă noile infecții sunt posibile în rândul celor care anterior au fost infectați cu coronavirus.

Analizând acest caz și alte informații primite din China, experții au formulat următorul punct de vedere: reapariția infecțiilor este specifică pentru coronavirusul care provoacă răcelile comune, care este însă total diferit de noul coronavirus. Aceștia menționează faptul că nu se poate exclude total ideea că o nouă infectare cu coronavirusul nu poate să aibă loc la cei care au mai avut o infecție anterioară, dar că este puțin probabil ca acest proces să se întâmple în scurt timp. Cel mai probabil, se crede în prezent, chiar și o infecție ușoară cu noul coronavirus ar trebui să imunizeze fostul pacient infectat măcar pe termen scurt.

Femeia din Japonia care a avut un rezultat pozitiv la testul pentru coronavirus efectuat după ce a fost externată a avut o infecție ușoară, testul inițial fiind de la finele lunii ianuarie. Ea a fost externată pe 1 februarie, iar ulterior a fost iar detectată pozitiv la testul pentru coronavirus, după ce se prezentase la spital cu o durere de gât și în piept.

În baza rezultatelor provenite de la alți pacienți din China, nu este clar ce s-a întâmplat de fapt cu pacienta japoneză. Cercetătorii afirmă că sunt mai multe posibilități: fie aceasta a luat o nouă versiune a virusului de la o altă persoană, fie organismul ei nu a învins complet coronavirusul și acesta a început să se manifeste iar în plămâni și să-i provoace o revenire a simptomelor.

Totodată, aceștia vin cu următoarea explicație: noul coronavirus nu este singurul virus care poate să persiste, la niveluri reduse, în corpul unei persoane, chiar dacă aceasta s-a recuperat după boală. Exemple cunoscute sunt virusul Ebola sau Zika, ce pot apărea la teste chiar și după câteva luni de la finalizarea simptomelor.

Referitor la pacienții implicați în studiul din China, s-a afirmat că administrarea tratamentului antiviral a dus la diminuarea cantității de virus din corpul lor și, în acea perioadă, testele nu au fost suficient de sensibile pentru a demonstra continuarea prezenței virusului.

Odată ce tratamentul s-a încheiat, există posibilitatea ca virusul să continue să se manifeste, dar la un nivel mult mai redus decât inițial, au ținut să adauge experții în microbiologie. Astfel, nu a mai putut să provoace leziuni la nivelul țesuturilor, așa că simptomele nu au reapărut.

În asemenea condiții, insistă oamenii de știință, pacienții nu par a mai fi prea contagioși. Coronavirusul se transmite prin picături, dar aceștia nu mai tușesc și nu mai strănută, fiind necesare contacte mult mai intime cu cei din jur pentru ca aceștia să fie în pericol.

Sfatul specialiștilor este, pentru siguranța deplină, ca persoanele ce au fost infectate cu coronavirus să continue să fie atente acasă și să se străduiască să respecte cu strictețe reguli de bază de igienă, precum spălatul frecvent pe mâini și să nu utilizeze în comun cu ceilalți obiecte personale precum paharele sau tacâmurile.

Ceea ce îi preocupă în momentul de față pe specialiștii din întreaga lume este dacă noul coronavirus, din moment ce persistă mai mult timp în corp, poate să activeze sistemul imunitar suficient pentru a se crea protecție împotriva unei noi infecții. În cazul coronavirusurilor ce declanșează o răceală comună, imunitatea organismului pentru ele poate să persiste pentru 1-2 ani.

Dar întrucât despre noul coronavirus nu se dețin încă suficiente informații și există posibilitatea să cunoască mutații variate pe măsură ce se extinde în rândul populației, nu se poate spune ce se va întâmpla în acest sens.

Pentru a se putea afla cât mai multe noi date despre coronavirusul de acum, este necesar să se realizeze mai multe studii ca să se vadă exact ce se întâmplă cu pacienții după încetarea simptomelor, sunt de părere oamenii de știință. Mai mult decât atât, ei consideră că testele pentru coronavirus care acoperă doar partea superioară a tractului respirator nu sunt nici ele 100% relevante, întrucât noul coronavirus acționează profund la nivelul plămânilor. De aceea, ar trebui să se efectueze și teste prin care să se poată recolta probe din plămâni (de la nivelul alveolelor pulmonare).

O altă mențiune a cercetătorilor este că trebuie să se continue monitorizarea pe termen lung nu numai a foștilor pacienți infectați cu noul coronavirus, ci și a celor cu care aceștia au venit în contact.

Surse: jamanetwork.com, livescience.com, nytimes.com

Poza principală:

Semnele care îți spun că te confrunți cu o alergie la soare

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Daca dormi împreună cu micuții tăi nu înseamnă că îi obișnuiești prost! Iată ce spun specialiștii
  Daca dormi împreună cu micuții tăi nu înseamnă că îi obișnuiești prost! Iată ce spun specialiștii

  Mulți părinți aleg să doarmă alături de copilașii lor din cauza temerii de a nu dezvolta un atașament disfuncțional. Specialiștii afirmă că această concepție este complet...

  Copiii care fac asta noaptea sunt predispuși la droguri, spun specialiștii
  Copiii care fac asta noaptea sunt predispuși la droguri, spun specialiștii

  Un nou studiu care încearcă să combată una dintre cele mai răspândite probleme la nivel mondial:consumul de droguri, concluzionează faptul că micuții care fac acest lucru...

  Video: Tehnica de respirație care îți poate salva viața dacă te infectezi cu COVID-19
  Video: Tehnica de respirație care îți poate salva viața dacă te infectezi cu COVID-19

  Un doctor din cadrul spitalului Queen’s Hospital din Londra a viralizat o tehnică de respirație care poate ajuta pacienții diagnosticați cu coronavirus! Important de menționat...

  Părinți, nu lăsați copiii să doarmă cu telefoanele în cameră, spun specialiștii
  Părinți, nu lăsați copiii să doarmă cu telefoanele în cameră, spun specialiștii

  Cercetătorii atrag de multe ori atenția părinților în legătură cu timpul pe care copiii îl petrec în prezența dispozitivelor inteligente. De această dată...

  Pentru sănătatea emoțională a mamelor specialiștii spun că acestea trebuie să plece în vacanțe și fără copii
  Pentru sănătatea emoțională a mamelor specialiștii spun că acestea trebuie să plece în vacanțe și fără copii

  Ai visat de multe ori la o vacanță fără copii, dar conștiința nu ți-a permis să îi lași acasă? Ia uite ce au de spus psihologii!

  Depresie postpartum sau deficit de vitamine? Ce spun specialiştii
  Depresie postpartum sau deficit de vitamine? Ce spun specialiştii

  Universul tulburărilor emoționale este mult mai complicat decât pare la prima vedere. De multe ori ne încearcă sentimente copleșitoare, pe care nu le înțelegem, iar...

  Anticoncepționalele pot provoca infecții vaginale? Ce spun specialiștii
  Anticoncepționalele pot provoca infecții vaginale? Ce spun specialiștii

  Odată ce începi să utilizezi anticoncepționalele, începi să te gândești nu doar la avantajele pe care ți le oferă, ci și la posibilele consecințe mai puțin...

  © 2019 Qbebe