Un bolnav de COVID-19, vindecat ulterior, poate răspândi temutul virus? Ce spun specialiștii

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Un studiu recent a analizat ce se întâmplă după vindecare cu cei care s-au confruntat cu o infecție cu noul coronavirus. O primă concluzie a fost că, cel mai probabil, un pacient infectat cu coronavirus, după dispariția simptomelor bolii, nu este foarte contagios în perioada imediat următoare. Cu toate acestea, noul coronavirus poate să persiste în corp cel puțin 2 săptămâni după ce simptomele bolii au dispărut. Iată ce spun oamenii de știință!

Studiul menționat a fost realizat luna trecută în China (a fost publicat online pe 27 februarie) și a implicat 4 persoane care s-au infectat cu noul coronavirus în condițiile în care toate lucrează în domeniul medical.

Două dintre aceste persoane sunt bărbați, iar vârsta medie a pacienților este între 30 și 36 de ani. La 3 dintre ei s-au manifestat de la început febra și tusea. Unul dintre pacienți a fost asimptomatic inițial și după aceea i s-a făcut o tomografie după ce venise în contact cu pacienți infectați. În final, toți pacienții au fost diagnosticați pozitiv la testul pentru detectarea coronavirusului și au fost tratați în Spitalul „Zhongnan” din orașul Wuhan, China, în intervalul cuprins între 1 ianuarie și 14 februarie. Severitatea simptomelor acestora a fost variabilă, de la ușoară la moderată.

Pacienții au primit tratament antiviral (75 mg de Oseltamivir, pe cale orală, la fiecare 12 ore). Pentru 3 dintre ei, la examenul tomografic s-a putut sesiza rezolvarea simptomelor și a tuturor anomaliilor determinate de infecția cu coronavirus. În schimb, la cel de-al patrulea pacient, s-a observat, în cadrul examenului tomografic, persistența unor modificări provocate de infecție. Toți cei 4 pacienți au avut 2 rezultate negative la testul pentru coronavirus.

Cei care au realizat studiul au menționat faptul că, în general, perioada cuprinsă între manifestarea simptomelor infecției cu noul coronavirus și recuperare variază între 12 și 32 de zile.

După ce au fost externați, pacienții au fost rugați să continue protocolul de carantină la locuințele lor, pentru o perioadă de 5 zile. Ei fost testați iar prin intermediul testului specific pentru coronavirus, după 5, respectiv 13 zile. Rezultatele testelor au fost pozitive. În aceste condiții, s-a solicitat repetarea testului cu un kit de la un alt producător, dar rezultatele au fost iar pozitive. Pacienții au rămas în continuare asimptomatici, dar examenul tomografic realizat pentru zona pieptului a rămas nemodificat pentru toți. Fiecare dintre ei a spus că nu a venit în contact cu persoane care să fi avut o infecție respiratorie. Niciun membru al familiilor acestor pacienți nu s-a infectat cu noul coronavirus.

Având în vedere descoperirile făcute, cercetătorii au afirmat că cel puțin o parte dintre pacienții implicați în studiul chinez erau încă purtători de coronavirus.

În perioada în care s-a ajuns la o asemenea concluzie s-a aflat și despre cazul unei femei din Japonia, din Osaka, care fusese detectată pozitiv pentru a doua oară la un test pentru coronavirus. Acest fenomen a avut loc după ce aceasta fusese externată și stătuse acasă pentru recuperare.

Cazul din Japonia a trezit îngrijorări în comunitatea științifică internațională, legate de faptul dacă noile infecții sunt posibile în rândul celor care anterior au fost infectați cu coronavirus.

Analizând acest caz și alte informații primite din China, experții au formulat următorul punct de vedere: reapariția infecțiilor este specifică pentru coronavirusul care provoacă răcelile comune, care este însă total diferit de noul coronavirus. Aceștia menționează faptul că nu se poate exclude total ideea că o nouă infectare cu coronavirusul nu poate să aibă loc la cei care au mai avut o infecție anterioară, dar că este puțin probabil ca acest proces să se întâmple în scurt timp. Cel mai probabil, se crede în prezent, chiar și o infecție ușoară cu noul coronavirus ar trebui să imunizeze fostul pacient infectat măcar pe termen scurt.

Femeia din Japonia care a avut un rezultat pozitiv la testul pentru coronavirus efectuat după ce a fost externată a avut o infecție ușoară, testul inițial fiind de la finele lunii ianuarie. Ea a fost externată pe 1 februarie, iar ulterior a fost iar detectată pozitiv la testul pentru coronavirus, după ce se prezentase la spital cu o durere de gât și în piept.

În baza rezultatelor provenite de la alți pacienți din China, nu este clar ce s-a întâmplat de fapt cu pacienta japoneză. Cercetătorii afirmă că sunt mai multe posibilități: fie aceasta a luat o nouă versiune a virusului de la o altă persoană, fie organismul ei nu a învins complet coronavirusul și acesta a început să se manifeste iar în plămâni și să-i provoace o revenire a simptomelor.

Totodată, aceștia vin cu următoarea explicație: noul coronavirus nu este singurul virus care poate să persiste, la niveluri reduse, în corpul unei persoane, chiar dacă aceasta s-a recuperat după boală. Exemple cunoscute sunt virusul Ebola sau Zika, ce pot apărea la teste chiar și după câteva luni de la finalizarea simptomelor.

Referitor la pacienții implicați în studiul din China, s-a afirmat că administrarea tratamentului antiviral a dus la diminuarea cantității de virus din corpul lor și, în acea perioadă, testele nu au fost suficient de sensibile pentru a demonstra continuarea prezenței virusului.

Odată ce tratamentul s-a încheiat, există posibilitatea ca virusul să continue să se manifeste, dar la un nivel mult mai redus decât inițial, au ținut să adauge experții în microbiologie. Astfel, nu a mai putut să provoace leziuni la nivelul țesuturilor, așa că simptomele nu au reapărut.

În asemenea condiții, insistă oamenii de știință, pacienții nu par a mai fi prea contagioși. Coronavirusul se transmite prin picături, dar aceștia nu mai tușesc și nu mai strănută, fiind necesare contacte mult mai intime cu cei din jur pentru ca aceștia să fie în pericol.

Sfatul specialiștilor este, pentru siguranța deplină, ca persoanele ce au fost infectate cu coronavirus să continue să fie atente acasă și să se străduiască să respecte cu strictețe reguli de bază de igienă, precum spălatul frecvent pe mâini și să nu utilizeze în comun cu ceilalți obiecte personale precum paharele sau tacâmurile.

Ceea ce îi preocupă în momentul de față pe specialiștii din întreaga lume este dacă noul coronavirus, din moment ce persistă mai mult timp în corp, poate să activeze sistemul imunitar suficient pentru a se crea protecție împotriva unei noi infecții. În cazul coronavirusurilor ce declanșează o răceală comună, imunitatea organismului pentru ele poate să persiste pentru 1-2 ani.

Dar întrucât despre noul coronavirus nu se dețin încă suficiente informații și există posibilitatea să cunoască mutații variate pe măsură ce se extinde în rândul populației, nu se poate spune ce se va întâmpla în acest sens.

Pentru a se putea afla cât mai multe noi date despre coronavirusul de acum, este necesar să se realizeze mai multe studii ca să se vadă exact ce se întâmplă cu pacienții după încetarea simptomelor, sunt de părere oamenii de știință. Mai mult decât atât, ei consideră că testele pentru coronavirus care acoperă doar partea superioară a tractului respirator nu sunt nici ele 100% relevante, întrucât noul coronavirus acționează profund la nivelul plămânilor. De aceea, ar trebui să se efectueze și teste prin care să se poată recolta probe din plămâni (de la nivelul alveolelor pulmonare).

O altă mențiune a cercetătorilor este că trebuie să se continue monitorizarea pe termen lung nu numai a foștilor pacienți infectați cu noul coronavirus, ci și a celor cu care aceștia au venit în contact.

Surse: jamanetwork.com, livescience.com, nytimes.com

Poza principală:

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Avem și vești bune: toți bebelușii de la maternitatea Timișoara s-au vindecat de Covid-19
  Avem și vești bune: toți bebelușii de la maternitatea Timișoara s-au vindecat de Covid-19

  Toți bebelușii infectați cu Covid-19 la Maternitatea Bega din Timișoara s-au vindecat și au fost externați!

  Ce a recunoscut șefa Institutului din Wuhan, acuzat că a fabricat virusul COVID-19:”Avem trei tulpini vii de virus”
  Ce a recunoscut șefa Institutului din Wuhan, acuzat că a fabricat virusul COVID-19:”Avem trei tulpini vii de virus”

  Institutul de Virusologie din Wuhan a fost acuzat în numeroase rânduri că este ”autorul noului” coronavirus. Wang Yanyi, șefa institutului din Wuhan, a răspuns...

  Carența de fier în sarcină poate provoca probleme cardiace la copil? Ce spun specialiștii
  Carența de fier în sarcină poate provoca probleme cardiace la copil? Ce spun specialiștii

  Dintre nutrienții esențiali pentru o sarcină sănătoasă face parte și fierul. Nu numai că un aport corect al acestui mineral o va ține pe viitoarea mamă departe de o anemie...

  Fiul meu s-a întors la școală după ce s-a vindecat de Covid. A fost pedepsit, fiind exclus de la activitățile de Crăciun
  Fiul meu s-a întors la școală după ce s-a vindecat de Covid. A fost pedepsit, fiind exclus de la activitățile de Crăciun

  O mamă din Marea Britanie este nemulțumită după ce fiul ei în vârstă de 6 ani, care a lipsit o perioadă de la școală întrucât a fost infectat cu noul...

  Se transmite coronavirusul când ne scăldăm în piscină sau în mare? Ce spun specialiștii!
  Se transmite coronavirusul când ne scăldăm în piscină sau în mare? Ce spun specialiștii!

  Vești minunate! Conform datelor obținute de către experţii în sănătate publică din Statele Unite se pare că noul coronavirus nu trăieşte în apa din piscine!

  „Am murit, am vorbit cu îngerii și m-am întors". Mărturia emoționantă a unei fetițe de 12 ani, care s-a vindecat de COVID-19, după ce a fost în stare critică
  „Am murit, am vorbit cu îngerii și m-am întors". Mărturia emoționantă a unei fetițe de 12 ani, care s-a vindecat de COVID-19, după ce a fost în stare critică

  Jennifer Daly, o mămică din New Orleans a trecut prin clipe de coșmar după ce fetița ei în vârstă de 12 ani s-a îmbolnăvit de coronavirus și a dezvoltat o serie de...

  Confesiunea pacientului 102 vindecat la Arad de Covid-19:”Situația nu este atât de dramatică precum insistă unii să o prezinte cu orice preț”
  Confesiunea pacientului 102 vindecat la Arad de Covid-19:”Situația nu este atât de dramatică precum insistă unii să o prezinte cu orice preț”

  Andrei Andó este pacientul este pacientul 102 infectat cu noul coronavirus din România. Acesta a publicat pe pagina lui de Facebook o mărturie a experienței sale în...

  Câte minute trebuie să fii în contact cu un bolnav ca să iei și tu Covid-19?
  Câte minute trebuie să fii în contact cu un bolnav ca să iei și tu Covid-19?

  Cercetătorii danezi au reușit să descopere câte minute este nevoie să stăm lângă o persoană, pentru a contracta virusul, de fapt. S-a ajuns la o concluzie care ne oferă o...

  © 2022 Qbebe