Vrei să trăiești mai mult? Nu mai minți în legătură cu vârsta pe care o ai !

Vrei să trăiești mai mult? Nu mai minți în legătură cu vârsta pe care o ai !

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, te ferești adesea să spui câți ani ai sau, dacă ești întrebată, poți fi tentată să nu spui adevărul. Fie că îți este teamă să nu fii discrimată din pricina vârstei sau nu vrei să auzi diverse stereotipuri, fie că pur și simplu te îngrozește ideea de a îmbătrâni, preferi să eviți să discuți pe acest subiect. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că o asemenea atitudine este de fapt dăunătoare pe termen lung. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi ce au dezvăluit studii recente despre relația dintre atitudinea față de îmbătrânire și starea de sănătate. 

De ce nu e indicat să-ți ascunzi vârsta reală- concluziile unor studii

În ultimii ani, oamenii de știință din întreaga lume au început să fie tot mai îngrijorați de tendința permanentă de a minți în legătură cu vârsta reală. Din acest motiv, s-au realizat studii care să arate impactul asupra acestui demers asupra sănătății, a stării de bine. 

femeie care este supusa bârfei de catre colegii de la serviciu

Spre exemplu, potrivit unui studiu coreean, bărbații care se simțeau mai tineri decât vârsta pe care o aveau prezentau mai puține semne de îmbătrânire a creierului. Acest aspect s-a putut sesiza după ce participanții au fost supuși unui examen RMN prin care s-a analizat materia cenușie din creier. De asemenea, mai multe cercetări ale „Universității din Köln” (Germania) au arătat că persoanele care sunt împăcate cu ideea că îmbătrânesc și care au o atitudine pozitivă au mai multe șanse să se mențină sănătoase, prin comparație cu acelea care nu procedează astfel. 

Un studiu amplu, apărut în „PLOS ONE”, realizat prin implicarea a peste 7 milioane de persoane din 45 de țări de pe 5 continente, a demonstrat că stereotipurile și discriminarea pe baza vârstei au consecințe negative asupra sănătății persoanelor vârstnice. Pornindu-se de la rezultatele a 422 de studii anterioare, astfel de consecințe s-au putut sesiza în 96% dintre acestea. Coordonatorul studiului, medicul Becca Levy, profesor în cadrul „Yale School of Public Health” și în cadrul Departamentului de Psihologie a „Universității Yale” (SUA), a venit cu următoarele precizări:

 • Din cauza discriminării și a stereotipurilor ce țin de vârstă, există un risc mai mare spre depresie;
 • Pe fondul acestei discriminări și a stereotipurilor, o mare parte dintre persoanele vârstnice refuză să mai urmeze un tratament;
 • Persoanele care sunt afectate de discriminările și stereotipurile pe criteriul vârstei au o speranță de viață mai scăzută decât cele ce nu sunt într-o asemenea situație;
 • Persoanele în vârstă care au o atitudine pozitivă față de procesul de îmbătrânire au o stare mai bună, atât din punct de vedere fizic, cât și cognitiv, decât cele care au atitudini negative;
 • Persoanele cu o atitudine pozitivă față de îmbătrânire se refac mai rapid după boli grave, după un accident, au o memorie mai bună și se pot deplasa mai rapid.  

Ce poți face pentru a-ți îmbunătăți atitudinea față de ideea de îmbătrânire

Medicul Becca Levy, în cartea „Breaking The Age Code: How Your Beliefs About Aging Determine How Long And Well You Live”, a adus în atenție concluziile studiilor cu privire la relația dintre corp și minte în cadrul proceselor de îmbătrânire. Autoarea a venit cu următoarea precizăre: o parte dintre problemele de sănătate asociate cu îmbătrânirea, cum ar fi bolile de inimă, diminuarea auzului sau slăbirea memoriei, sunt influențate negativ de discriminările și stereotipurile ce țin de vârstă. 

Raportându-se la studiile în care s-a implicat și la concluziile din cartea sa, a venit cu câteva sfaturi ce pot fi puse în practică pentru a avea o atitudine cât mai pozitivă față de îmbătrânire. Iată ce poți face în acest sens, potrivit „Daily Mail”:

Gândește-te la avantajele faptului că înaintezi în vârstă

Spre exemplu, Becca Levy recomandă să avem în vedere că, îmbătrânind, devenind mai înțelepți. Obișnuindu-te să îți repeți că dobândești înțelepciune cu cât înaintezi în vârstă, poți să fii într-o formă mai bună, atât din punct de vedere fizic, cât și mental. 

Amintește-ți mereu de persoane vârstnice pe care le consideri un model pentru tine

Fie că este vorba despre rude, fie că este vorba despre vecini, prieteni sau diverse personalități, raportează-te la aceste persoane când te gândești la ideea de a îmbătrâni. Notează-ți ce admiri cel mai mult la ele, ce te inspiră și străduiește-te să le imiți. Procedând așa, cu timpul atitudinea ta față de bătrânețe o să devină tot mai pozitivă și nu o să te mai sperie la fel de mult faptul că îmbătrânești.

Stai cât mai mult în preajma persoanelor tinere

Să te implici în diverse activități cu persoane mai tinere este benefic întrucât te ajută atât pe tine, cât și pe acestea, să vă priviți într-o lumină mai bună. Pe măsură ce împărtășiți experiențe, aveți ce să învățați unii de la alții.

În funcție de preferințe, poți, de pildă, să mergi la cursuri de yoga, la un curs de muzică, de gătit, de dans sau pur și simplu să fii voluntar la o asociație sau la un ONG ce promovează activități care vizează cooperarea între generații. Oricare dintre aceste activități te pot ajuta să-ți menții sufletul tânăr. 

femeie care ajuta doua fetite sa picteze curcubeu in timpul unei activitati artistice

Nu te învinui pentru lucruri ce nu țin neapărat de înaintarea în vârstă

Dacă și tu te numeri printre cei care afirmă adesea că uită lucruri, nume sau date ori că nu se mai pot concentra la fel de bine din cauza îmbătrânirii, încearcă să faci eforturi pentru a renunța la acest obicei. Astfel, înainte de a te învinui, ține cont și de circumstanțe. De pildă, întreabă-te dacă nu cumva ai fost foarte stresată în ultimul timp sau dacă nu ai reușit să ții minte tot ce ai auzit din cauza gălăgiei. Cu alte cuvinte, îți prinde bine să tragi următoarea concluzie: sunt lucruri care se pot întâmpla oricui, indiferent de vârstă. 

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: becca-levy.com, cecad.uni-koeln.de, dailymail.co.uk, journals.plos.org, medicine.yale.edu, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Articolul urmator
Vreau doar un minut, numai pentru mine, să stau. Atât și nimic mai mult
Vreau doar un minut, numai pentru mine, să stau. Atât și nimic mai mult

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Patru copii nevoiași duc pe umeri griji prea mari pentru vârsta lor: „Îmi doresc cel mai mult, și cel mai mult să pot să învăț”
  Patru copii nevoiași duc pe umeri griji prea mari pentru vârsta lor: „Îmi doresc cel mai mult, și cel mai mult să pot să învăț”

  Sorin și frații lui nu își doresc un telefon nou sau haine de firmă, ci hrană pe masă, rechizite și un purcel în ogradă!

  4 lucruri la care trebuie să renunți dacă vrei să fii un părinte mai bun
  4 lucruri la care trebuie să renunți dacă vrei să fii un părinte mai bun

  Cine nu își dorește să fie cel mai bun părinte pentru copilul său? Ar fi ideal dacă i-am putea crește într-un mod în care să nu cunoască suferință, să se simtă...

  Cea mai potrivită diferență de vârstă între frați
  Cea mai potrivită diferență de vârstă între frați

  Când e cel mai bun moment să faci al doilea copil? Descoperim împreună care sunt avantajele și dezavantajele de a avea doi copii cu o diferență de vârstă mică,...

  Mama mea o iubește mai mult pe sora mea mai mică, decât pe mine. Nu pot să nu mă simt geloasă
  Mama mea o iubește mai mult pe sora mea mai mică, decât pe mine. Nu pot să nu mă simt geloasă

  O tânără de 21 de ani povestește, într-o postare pe Reddit, că este geloasă pe sora ei mai mică, fiindcă este preferata familiei. Aceasta spune că se simte neglijată și...

  De ce îți blochează zodiile numărul de telefon! Evită să le faci asta dacă vrei să îți mai răspundă la apeluri
  De ce îți blochează zodiile numărul de telefon! Evită să le faci asta dacă vrei să îți mai răspundă la apeluri

  Fiecare dispune de un anumit nivel al toleranței în ceea ce privește lucrurile pe care le suportă. Spre exemplu, sunt persoane pe care nu le deranjează dacă primesc de foarte...

  Vrei să fii o mamă bună? Permite-ți să plângi, să simți și uneori să nu mai poți
  Vrei să fii o mamă bună? Permite-ți să plângi, să simți și uneori să nu mai poți

  Am plecat cu emoții la spital pentru a o naște pe Mara. Eram entuziasmată și abia așteptam să o văd, să o cunosc, să îi ascult respirația pe pieptul meu. În clipa...

  Copiii neiubiți au mai multe șanse să devină obezi la vârstă adultă
  Copiii neiubiți au mai multe șanse să devină obezi la vârstă adultă

  Datele din Marea Britanie arată că există o legătură între stilul de parenting autoritar sau neglijent și rata mare de obezitate în rândul copiilor! Copiii lipsiți...

  Părinții au decis: vârsta de 8 ani este cea mai dificilă perioadă din dezvoltarea copilului
  Părinții au decis: vârsta de 8 ani este cea mai dificilă perioadă din dezvoltarea copilului

  Fiecare perioadă din dezvoltarea copilului vine cu multe provocări, însă un sondaj de opinie recent arată că vârsta de 8 ani este cea mai dificilă.

  © 2024 Qbebe