Cele mai populare 10+1 jucării open-end pentru joacă liberă, nestructurată

Cele mai populare 10+1 jucării open-end pentru joacă liberă, nestructurată

Qbebe.ro

Jocul liber, nestructurat, fără un scop (educativ sau nu) în sine, are un rol important în dezvoltarea independenței, gândirii critice și socializării copiilor. Practic, aflăm de la specialiștii în psihopedagogie că e importantă joaca de dragul jocului.

Vezi mai multe despre ce înseamnă jocul liber în acest articol.
Dacă simți că ai putea spori timpul de joacă liberă al copilului tău, iată mai jos topul nostru în ceea ce privește jucăriile și materialele ideale pentru aceasta.

Cuburile din lemn

Colorate sau nu, de formă unică ori variată, acestea sunt jucăriile de bază nu doar pentru jocul nestructurat, ci și pentru diverse jocuri educative STEM (prin care copiii observă legile fizice naturale, precum gravitația). Cu ajutorul lor putem construi diverse clădiri impozante, orășele sau putem „desena” cu ele pe jos. De asemenea, cuburile din lemn pot închipui diverse comori, colete cu cadouri de Crăciun ori soldăței în război. Imaginația copiilor e singura limită.

Seturile de construcție din metal sau plastic

Și acestea au multiplă utilitate, fiind ideale și pentru joacă relaxată, și pentru lecții STEM prin joacă. Fie că micii constructori se inspiră din instrucțiunile jocului, ori construiesc pe baza propriei lor imaginații, sau poate doar folosesc piesele pe post de monetar într-un joc „de-a pirații”, seturile de construcție cu piese din metal sau plastic sunt foarte versatile, mai ales dacă au piese de forme și dimensiuni variate.

fetita care se joaca cu un set din lemn

Păpușile

Bebeluși ori domnișoare, din silicon sau textile, umane, animale sau fantastice, păpușile sunt preferate de majoritatea copiilor. Păpușile actuale sunt extrem de diverse, variind nu doar ca forme și dimensiuni, ci și ca rol ludic și educativ. Marionetele pentru teatru de păpuși sunt preferate de toți copiii, indiferent că sunt figurine pentru deget sau păpuși-mănușă. Băieții vor prefera păpușile în roluri masculine, precum cavalerii, soldații, urșii puternici ori simplii băieți. Fetele se vor orienta, în mod firesc, spre prințese și zâne, unicorni și iepurași. Bucuria cea mai mare e în familiile cu copii de ambele sexe, care pot crea împreună ample scenete și lumi de basm.

Căsuțele pentru păpuși

Visul oricărei fetițe este de a avea o căsuță pentru păpuși, un microcosmos propriu unde să creeze propriile reguli pentru micuțele personaje. Din experiența noastră, căsuța e principalul element. Mobilierul poate fi achiziționat ulterior, sau creat din diverse alte materiale sau jucării. Păpușile ori figurinele pot proveni și ele din diverse jocuri achiziționate în timp, și nu contează dacă sunt compatibile sau nu din punctul nostru de vedere. Important e rolul pe care copilul îl atribuie fiecărei piese.

Mâncarea de jucărie

Diversele alimente sunt minunate instrumente pentru jocul de rol, fie că puiul nostru e bucătar-șef, vânzător la aprozar sau părinte model. Cu o lădiță de fructe, copiii pot învăța despre alimentația sănătoasă, despre culori și forme, numele fructelor, iar mai târziu taina negoțului. Unele alimente de jucărie din lemn se pot „tăia”, fiind realizate din mai multe bucăți prinse cu scai. Copiii pot mima tăierea fructelor cu ajutorul ustensilelor de jucărie. Apoi părinții sunt invitați la cea mai delicioasă salată.

Mingile

Cine nu-și amintește cu drag jocul cu mingea, fie că era bătută la un perete, fie că se implicau în joacă toți copiii din vecini? Ei bine, astăzi mingile sunt atât de diverse și au multe alte caracteristici. Spre exemplu, mingile pentru bebeluși sunt adesea senzoriale, fiind fabricate din diverse materiale naturale cu multiple texturi, având și forme variate pentru a stimula simțul tactil al celor mici.

Vehiculele de jucărie (mașinuțe, tractoare, trenuri, avioane, elicoptere, camioane etc)

Preferate de obicei de băieți (dar nu exclusiv), acestea ne poartă copiii spre lumi de vis, învățându-i că nu destinația contează, ci călătoria. Un camion de jucărie poate căra nu doar nisip și apă, ci și scrisorile animăluțelor de pluș către Moș Crăciun (nici nu contează anotimpul, în joc, Moșul vine și de 4 ori pe an). Alteori, cărămizile jocului de construcție sunt cărate de elicopterul sau avionul de jucărie de la un frate la altul, pentru că firma de construcții nu poate ajunge pe căi terestre la șantier.

baietel care se joaca cu o macara

Corturi de joacă

Sunt refugii ideale în lumea imaginației. Începând cu vârsta de 2 ani, copilașii se bucură să evadeze din lumea adulților într-un microunivers propriu, unde ei creează reguli pentru subordonații de jucărie. Pentru cei mai măricei, mai ales dacă au frați mai mici, poate fi un colț de liniște când exersează cititul, sau când vor să se joace individual. Alteori, e tabăra copiilor, care fac planuri cum să obțină beneficii noi de la părinți.

Vehicule pentru copii (biciclete, triciclete, etc)

Cu ajutorul vehiculelor cu pedale, copiii învață de la cele mai mici vârste să-și țină echilibrul, dezvoltându-și musculatura prin mișcare plină de bucurie. Apoi, văzându-și prietenii pe biciclete, triciclete sau alte asemenea vehicule, inițiază competiții și învață noi abilități fizice. Cele mai frumoase amintiri sunt cele care lasă și julituri, credem noi.

Materiale artistice (arts and crafts, birotică și papetărie)

De la hârtie colorată și carton, la diverse instrumente de desen, plastilină, foarfecă și lipici, toate pot deveni adevărate opere de artă. Sau pur și simplu joacă plină de bucurie creativă.

BONUS. Jocurile magnetice

Magnetismul fascinează nu doar copiii, ci și adulții deopotrivă. Atracția și respingerea sunt noțiuni de fizică pe care copilul le poate învăța prin joacă. Cu ajutorul jocurilor magnetice, ei pot exersa abilități precum creativitatea, prerechizitele scrierii, logica, gândirea critică, motricitatea fină. Unele jocuri magnetice au multe piese cu care copiii pot construi, altele se bazează pe o tăbliță magnetică pe care cei mici pot scrie sau desena.

Noi credem că jocul liber, nestructurat și nedirijat de adulți este cel mai bun mijloc de învățare pentru copii. Iar cercetările actuale vin să confirme convingerea noastră. Vă invităm să ne coborâm mai des la nivelul celor mici, intrând în jocurile lor nu ca ghid sau supraveghetor, ci ca personaje de poveste, ca parteneri de joacă după regulile copiilor.

Copiii tăi ce folosesc cel mai adesea în jocul liber?

Cu drag,
Radu Bartoș,
tată a doi copii și antreprenor entuziast
radu.bartos@manutecreative.ro

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cele mai populare jucării în funcție de țară. Păpușa Barbie a fost interzisă în Arabia Saudită
    Cele mai populare jucării în funcție de țară. Păpușa Barbie a fost interzisă în Arabia Saudită

    Te-ai întrebat vreodată care este cea mai populară jucărie din lume? În plină lună a cadourilor, o publicație americană a realizat un top al celor mai căutate jucării pe...

    Încă o zi liberă pentru elevi! Când nu se va face școală
    Încă o zi liberă pentru elevi! Când nu se va face școală

    Nici bine nu a început școala, că elevii vor avea o nouă zi liberă! Pe 5 octombrie, elevii și profesorii sărbătoresc Ziua Educației, așa că nu se vor ține ore, nici măcar...

    Zi liberă pentru profesori și elevi, în mijlocul săptămânii!
    Zi liberă pentru profesori și elevi, în mijlocul săptămânii!

    În fiecare an, pe data de 5 octombrie, este sărbătorită Ziua Internațională a Educației. Potrivit ordinului privind structura anului școlar actual și contractului colectiv de...

    Soțul meu vrea o zi liberă de la viața de familie pentru că are un salariu mai mare ca al meu
    Soțul meu vrea o zi liberă de la viața de familie pentru că are un salariu mai mare ca al meu

    A fi părinte este un job cu normă întreagă, indiferent că ești o mamă casnică sau că lucrezi 50 de ore pe săptămână. Oricât de mult ți-ai dori, uneori, să...

    Zi liberă pentru elevi și profesori pe 2 decembrie! Când se va recupera
    Zi liberă pentru elevi și profesori pe 2 decembrie! Când se va recupera

    În luna ianuarie 2022, Guvernul României a stabilit o hotărâre potrivit căreia cadrele didactice au liber în data de 2 decembrie. Totuși, ziua trebuie recuperată.

    Cea mai mare greșeală pe care am făcut-o ca mamă: am cumpărat jucării compulsiv
    Cea mai mare greșeală pe care am făcut-o ca mamă: am cumpărat jucării compulsiv

    Cum știi că ai cumpărat prea multe jucării copilului? Când nu mai ai loc să le depozitezi, iar el se vaită că nu are cu ce să se joace!

    Am aflat cele mai intime gânduri ale soțului meu și mă simt distrusă: „Te iubesc, draga mea, dar asta nu mai e de ajuns”
    Am aflat cele mai intime gânduri ale soțului meu și mă simt distrusă: „Te iubesc, draga mea, dar asta nu mai e de ajuns”

    Sunt într-un mare impas, stare de șoc și de teamă. În week-end, pe când făceam curățenie prin șifonierul soțului meu, am dat de o coală împăturită în...

    De ce se plictisesc copiii atât de repede de jucării? Părerea specialistului
    De ce se plictisesc copiii atât de repede de jucării? Părerea specialistului

    Ai observat și tu cât de repede se plictisește micuțul tău de jucării, nu-i așa? Pare că mereu trebuie să cumperi altele, cu care se joacă puțin și apoi le lasă deoparte....

    © 2024 Qbebe