Centura postnatală: cum o alegi și de ce este indicat să o porți

Centura postnatală: cum o alegi și de ce este indicat să o porți

Bianca Geica - Redactor Senior

Viața de proaspătă mămică vine cu o mulțime de provocări, iar una dintre ele este recuperarea fizică post-partum. În cele nouă luni de sarcină, corpul unei femei trece printr-o serie de modificări. Abdomenul se mărește odată ce bebelușul începe să crească, musculatura își pierde elasticitatea, încheieturile se slăbesc, iar corpul se pregătește de naștere.

După naștere, organele interne își reiau încet-încet poziția anatomică, iar uterul începe să se contracte ușor pentru a reveni la forma și dimensiunea inițială. Tot acest proces poate dura în jur de 6-8 săptămâni, însă chiar și după acest interval, când uterul s-a micșorat și s-a retras în pelvis, tu mai poți părea încă însărcinată timp de mai multe săptămâni, deoarece mușchii abdominali s-au întins în timpul sarcinii și vor avea nevoie de timp și exerciții regulate ca abdomenul să își recapete forma.

Perioada imediat după naștere este una încărcată de emoții, de schimbări hormonale și de trăiri foarte puternice, mai ales pentru mămicile aflate la primul copil. Studiile arată că 64% dintre proaspetele mămici nu se simt bine în pielea lor după ce au dat naștere. Mai mult decât atât, 86% dintre femeile care au născut povestesc că burtica lor nu s-a retras nici după 1-2 ani.

Corpul tău are nevoie de timp să se refacă după naștere

Corpul tău are nevoie de timp să se refacă, iar procesul nu trebuie grăbit prin diete drastice pentru că organismul mamei are, după naștere, carențe mari de vitamine și minerale, iar o cură de slăbire ar putea să creeze multe probleme.

Răbdarea este foarte importantă în acest caz. Gândește-te că dacă abdomenul s-a extins în 9 luni, logic ar fi să revină la normal în cel puțin tot atâtea luni. Viteza și gradul de revenire la normalitate depind de anumiți factori, cum ar fi dimensiunea normală a corpului, cât de mult ai luat în greutate în timpul sarcinii, cât de activă ești și cum ești structurată genetic.

Ce poți face ca burtica ta să arate mai bine după naștere? Alăptarea ajută, mai ales în primele luni post-partum, precum și efortul fizic moderat. Pentru a încuraja procesul de recuperare fizică după naștere, tot mai multe femei ajung să poarte centuri postnatale.

De ce să porți o centură postnatală? 6 avantaje

Pe lângă faptul că centura postnatală contribuie la micșorarea dimensiunii abdomenului, aceasta susține torsul, ajutând mușchii să funcționeze corespunzător. Ba mai mult, există multe studii care au demonstrat că purtarea centurii postnatale poate ajută în procesul de vindecare a diastazei abdominale.

Știai că 67% dintre femeile gravide dezvoltă diastază abdominală? În acest caz, mușchii se distanțează și vei părea mai umflată sau, în unele cazuri, organele interne vor imprima presiune prin separație, cauzând un aspect al abdomenului mai umflat decât în realitate. În procesul de recuperare, purtarea unei centuri postnatale te poate ajută să îți recapeți mai rapid mobilitatea, îți poate fi de folos în evitarea unei diastaze abdominale și, evident, te poate ajuta să îți recapeți mai rapid silueta.

Trebuie să știi că centurile postnatale pot fi purtate indiferent dacă ai născut natural sau prin cezariană, iar beneficiile lor au fost confirmate de medici și de mămici în repetate rânduri.

Ajută la diminuarea uterului

Indiferent că ai născut natural sau prin cezariană, revenirea uterului la dimensiunea inițială și a organelor interne în poziția lor originară, este un proces care poate crea disconfort. Prin presiunea pe care o exercită o centură postnatală în zona abdomenului, ajută la diminuarea uterului, reduce disconfortul cauzat de pielea lăsată, ajută oganele interne în procesul de revenire la poziția lor inițială și susține ligamentele încă moi după naștere.

Ameliorează durerile și susține mușchii spatelui

Revenirea coloanei la postura inițială poate cauza neplăceri. Centura postnatală ameliorează durerile și susține mușchii spatelui, contribuind astfel la asigurarea unei posturi mai bune.

Ajută la combaterea reției de apă din organism, a venelor varicoase și a hemoroizilor

Compresia exercitată de o centura postnatală permite accelerarea fluxului sanguin, realizarea drenajului limfatic și ajută astfel la diminuarea retentiei de apă și a altor neplăceri cauzate de o circluatie a sângelui defectuoasă. Din aceste motive, putem spune că efectul purtării ei este similar cu cel al ciorapilor compresivi, care sunt recomandați după orice intervenție chirurgicală.

Ajută la combaterea diastazei abdominale

În unele situații, mușchii drepți abdominali nu mai revin la poziția dinainte de sarcină. Purtarea unei centuri postnatale poate ajută la evitarea unei astfel de situații, prin compresia pe care o exercită la nivelul abdomenului, obligând mușchii îndepărtați să se apropie și favorizând astfel refacerea membranei dintre ei

Crește stima de sine și starea de spirit a proaspetei mămici

Purtarea centurii postnatale o ajută pe mămică să aibă mai multă încredere în ea! Centura postnatală poate fi purtată pe sub haine, subțiind talia și conferind un aspect mai uniform. La fel ca și în cazul operațiilor estetice de liposucție și lipoaspirație abdominală, purtarea unei centuri favorizează retracția pielii și permite evitarea efectului atât de neplăcut de piele flască.

Crește mobilitatea și te ajută să fii mai activă după naștere

Chiar dacă sportul nu este recomandat imediat după naștere, orice mămică vrea să fie în formă pentru a se ocupă de bebelușul ei și pentru a-și relua activitățile preferate și rutina zilnică cât mai rapid. Prin faptul că accelerează procesul de refacere, centura postnatală poate fi un ajutor suplimentar pentru proaspetele mămici care își doresc să fie active într-un timp scurt după naștere.

Ca în cazul oricărui alt produs, și atunci când vine vorba de centurile postnatale există atât păreri pro, cât și păreri contra.

Unul dintre argumentele medicilor împotriva purtării unei astfel de centuri este faptul că suportul oferit de o centură postnatală ar încetini procesul de reeducare a musculaturii abdominale. Centura postnatală este utilă doar în primele 6 – 10 săptămâni după naștere și, pentru a fi eficientă, trebuie purtată, în medie, cel puțin 10 – 12 ore pe zi. Așadar, nu putem vorbi despre o relaxare la nivelul mușchilor abdominali sau de consecințe negative asupra sănătății proaspetei mămici.

Un alt argument împotriva purtării centurii postnatale ar fi faptul că astfel de centuri ar menține umezeala și ar favoriza transpirația, în special în cazul operațiilor de cezariană, cauzând astfel dezvoltarea microbilor. În ziua de astăzi, există produse confecționate din materiale de foarte calitative, respirabile și antiperspirante, unele dintre ele având inserate inclusiv fibre de argint, care opresc instalarea microbilor și elimina mirosurile neplăcute.

Așadar, în cazul centurilor postnatale nu putem vorbi despre riscuri, în adevăratul sens al cuvântului, iar numărul avantajelor pentru sănătatea și starea ta de bine este considerabil mai mare.

Sigur, există posibilitatea că unele femei să nu suporte foarte bine centurile postnatale și să nu le simtă foarte confortabile, însă aceste aspecte pot fi rezolvate prin alegerea modelului și a mărimii potrivite!

Cum alegi centura postnatală

Știm că prioritatea ta este bună-starea bebelușului, dar știm și că el este foarte empatic și simte toate stările tale, motiv pentru care îi poți oferi o atmosfera potrivită pentru bună lui dezvoltare doar atunci când tu te simți bine în pielea ta, iar eventualele complicații medicale sunt ținute sub control.

Atunci când cauți o centură postnatală, este foarte important sa ții cont de câteva aspecte înainte să o cumperi:

Informează-te

Este foarte important să faci diferența între corsete de tipul ”shapewear”, lenjeria modelatoare și centurile postnatale. Fiecare produs are rolul lui și trebuie folosit pentru scopul pentru care a fost conceput. Asigură-te că produsul care te interesează este o centura postnatală, în caz contrar rișți să nu obții rezultatele mult dorite.

Fii atentă la calitatea materialelor

Calitatea materialelor este foarte importantă, mai ales când vine vorba despre un accesoriu pe care îl vei purta direct pe piele, zilnic, destul de multe săptămâni, multe ore pe zi. Alege o centură confecționată din materiale de bună calitate, care să lase pielea să respire și să nu favorizeze transpirația.

De asemenea, ține cont de faptul că, în cazul în care ai vergeturi pe abdomen, vei folosi și creme sau uleiuri anti-vergeturi. Prin urmare, vei avea nevoie de o centură dintr-un material care să nu absoarbă produsul, ci să se asigure că acesta intră foarte bine în piele.

Alege măsura potrivită

Respectă instrucțiunile legate de mărimea potrivită. Multe femei au tendința să își cumpere centuri mai mari decât ar avea efectiv nevoie, fiind influențate de kilogramele în plus acumulate până la momentul achiziționării produsului. Nu face această greșeală! Rișți că, în scurt timp, centura să îți fie largă și, deci, inutilă.

Asigură-te că pe site-ul de pe care comanzi centura postnatală, există un ghid de mărimi și un calculator care îți permit să identifici exact care este măsură de care vei avea nevoie după naștere.

Pe site-ul www.adinish.com găseșți o selecție de produse de cea mai înalta calitate! Centurile postnatale marca Belly Bandit sunt purtate de femei din întreagă lume și sunt recomandate de cadre medicale și experți fitness. Produsele Belly Bandit® sunt inspirate din tradiția legării abdomenului femeilor după naștere. Belly Bandit® a regândit această tehnică, adaptând-o cerințelor lumii moderne.

Iată câteva modele de centuri postnatale pe care le găsești la Adinish:

Centura postnatală B.F.F Belly Bandit

Centura postnatală B.F.F. (Body Formulated Fit) din materiale patentate, fără latex, ecologice, a fost creată să imite conturul siluetei, având la baza aceeași construcție precum cea a unui corset. Șase panouri de susținere și două panouri de compresie ajută la remodelarea burticii, a șoldurilor și a talie tale, oferindu-ți în același timp confort și susținere.

Se recomandă femeilor cu o constituție minionă, cu o înălțime de maximum 1.70 m.

Centura postnatală Original Belly Bandit®

Centura Belly Bandit Original a fost creată atât pentru subțierea taliei cât și pentru a asigura un aspect estetic plăcut. centura poate fi purtată atât pe sub haine cât și pe deasupra lor. Produsul este creat cu un design fără latex, cu elastic medical care, după naștere, ajută la modelarea și susținerea burticii, taliei și a șoldurilor.

Tehnologia exclusivă Belly Bandit PowerCompress Core™ este armă secretă care accelerează procesul de vindecare și te poate readuce la mărimea avută înainte de sarcina sau chiar mai mică.

Centura pre și postnatală 2-in-1 Bandit™ Belly Bandit®

Belly Bandit™ 2-in-1, care este un produs conceput să lucreze cu corpul tău atât în timpul sarcinii cât și după naștere. Pe măsură ce burtica crește, centura oferă suport zonelor solicitate de sarcina. După naștere, o poți folosi pentru recuperarea siluetei.

Se adaptează perfect dimensiunilor burticii pe toată perioada sarcinii și alina durerile sciatice, de spate și de picioare. De asemenea, ajută la ameliorarea disconfortului de la nivelul vezicii urinare. După naștere, se poate utiliza pentru recuperarea siluetei.

Dacă totuși nu reușești să te obișnuiești cu centura postnatală, poți opta pentru lenjeria postnatală modelatoare. În funcție de zonele pe care dorești să le lucrezi, poți alege: un corset modelator (pentru zona abdominală), colanți compresivi (pentru picioare, șolduri și abdomen) sau maiouri compresive (pentru susținerea pieptului și aplatizarea abdomenului).

La Adinish, găsești și lenjerie intimă pentru susținere și vindecare după cezariană. Fie că te-ai recuperat după 2 zile sau 2 săptămâni, o astfel de lenjerie îți va fi de mare ajutor. Produsele sunt prevăzute cu o compresie care contribuie la reducerea inflamatiilor și sunt fabricate din fibre din argint, care ajută la reducerea bacteriilor și a transpirației. 

Însă, așa cum am mai menționat, centurile postnatale pot fi purtate chiar dacă ai născut prin cezariană. În unele țări occidentale, aceste produse sunt rambursate de asigurarea medicală, ceea ce denotă că ele nu sunt deloc de prisos, ci dimpotrivă, sunt o soluție eficientă în procesul de recuperare postpartum.

Centurile Belly Bandit® sunt concepute astfel încât să lucreze cu relaxina, un hormon natural produs în timpul sarcinii. Relaxina ajută la înmuierea și prelungirea colului uterin precum și a ligamentelor din zona șoldurilor pentru a ușura procesul de naștere și rămâne în corp după sarcina pentru o durata de timp limitată

Cum se poartă centura postnatală

Centura postnatală poate fi purtată imediat după naștere. În cazul în care constați că nu o poți închide, este recomandat să mai aștepți câteva zile și să încerci din nou. După naștere, corpul trece printr-o inflamare,cauzată de cantitatea mare de sânge încă prezența în organism, care dispare după 4–5 zile, când vei putea pune centura.

Inițial, capetele centurii trebuie să se suprapună doar 4-5 cm. Pe măsură ce uterul se va diminua, iar talia se va subția, vei strânge centura, până când benzile cu arici se vor petrece în totalitate, moment în care produsul va deveni inutil.

Este recomandat să porți centura cel puțîn 10–12 ore pe zi, timp de 6–10 săptămâni. O poți purta inclusiv noaptea. Ideal ar fi să fii cât mai consecventă în purtarea ei pentru a avea cele mai bune rezultate.

Centurile postnatale nu sunt produse miraculoase. O dietă sănătoasă și practicarea, în mod regulat, a exercițiilor fizice moderate nu trebuie să lipsească din rutina ta. Cere tot timpul sfatul medicului tău, înainte de a urma o dietă, de a începe un program de sport sau de a purta o centură postnatală.

Surse foto: adinish.com, istockphoto.com

Articolul urmator
După ce am născut, soțul meu a devenit nemulțumit de cum arăt și îmi spune asta mereu...
După ce am născut, soțul meu a devenit nemulțumit de cum arăt și îmi spune asta mereu...

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Vaccinul antitetanos la copii: când este indicat și cât este valabil
    Vaccinul antitetanos la copii: când este indicat și cât este valabil

    Vaccinul antitetanos este utilizat pentru a preveni infecția cu bacteria Clostridium tetani, responsabilă de apariția tetanosului, o boală gravă, de natură infecțioasă. În...

    Este indicat să cureți litiera pisicii dacă ești însărcinată?
    Este indicat să cureți litiera pisicii dacă ești însărcinată?

    Toată lumea știe că nu ai voie să consumi alcool, tutun sau droguri în sarcină. Însă un lucru pe care s-ar putea să nu îl știi este că e bine să eviți...

    Atenție, părinți! Un bebeluș a murit în mașină pentru că mama i-a fixat centura prea strâns
    Atenție, părinți! Un bebeluș a murit în mașină pentru că mama i-a fixat centura prea strâns

    O mamă din Indiana a fost acuzată de neglijență gravă, după ce fiul ei a murit din cauza centurilor prea strânse de la scaunul auto, potrivit înregistrărilor de la...

    Gemeni dizigoți: ce sunt și cum știi că porți în pântece o astfel de sarcină?
    Gemeni dizigoți: ce sunt și cum știi că porți în pântece o astfel de sarcină?

    Atunci când spui cuvântul „gemeni”, te gândești automat la două persoane identice. Adevărul este, însă, că se nasc și mulți gemeni non-identici,...

    De ce este bine să speli hainele noi înainte să le porți
    De ce este bine să speli hainele noi înainte să le porți

    Obișnuiești să speli hainele noi înainte de purtare? Poate că atunci când vine vorba de hainele pe care le cumperi pentru tine, mai treci cu vederea acest pas, însă cu...

    Cum te porți când ești îndrăgostit, dar încă nu ți-ai dat seama, în funcție de zodie
    Cum te porți când ești îndrăgostit, dar încă nu ți-ai dat seama, în funcție de zodie

    Dragostea poate pătrunde în viața ta când nici nu te-ai aștepta, luându-te prin surprindere. Dacă anumite persoane caută să găsească mereu pretexte pentru a fi...

    Tabel mărimi încălțăminte copii: cum măsori și cum alegi corect?
    Tabel mărimi încălțăminte copii: cum măsori și cum alegi corect?

    Întrucât piciorul unui copil continuă să crească până în jurul vârstei de 18 ani, va fi esențial ca pe tot parcursul procesului de creștere să-i oferi...

    Impactul mai puțin cunoscut pe care depresia postnatală îl poate avea asupra bărbaților
    Impactul mai puțin cunoscut pe care depresia postnatală îl poate avea asupra bărbaților

    Depresia postnatală afectează cel puțin 15% dintre mame, dar studiile recente arată că aproape tot atâția bărbați manifestă simptomele depresiei postnatale, însă nu se...

    © 2024 Qbebe