Depresia postpartum aproape că m-a ucis. Uite cum am supraviețuit

Qbebe.ro

La câteva zile după ce am născut, aveam aveam nu doar gânduri, ci și un plan real de a-mi lua viața. Da, căzusem pradă depresiei postpartum și nu mai vedea nicio altă scăpare. Până într-o zi! Iată cum am reușit să scap de depresia postpartum!

După prima naștere, în 2019, am experimentat acel „baby blues” cu care se luptă până la 80% dintre mame. Mă surprindeam plângând, fără niciun motiv real, în timpul emisiunii „Prețul Corect”. Așa că, atunci când am rămas însărcinată cu al doilea copil, eram pregătită pentru aceeași experiență - deși speram să fie mai bine, simțindu-mă încrezătoare că știam ce va urma de data aceasta.

După o sarcină dificilă, am fost ușurată să intru în travaliu la 41 de săptămâni și am avut o experiență pozitivă la naștere. De fapt, atât de pozitivă încât am ieșit din spital la doar opt ore după ce s-a născut copilul și am fost să luăm micul dejun la restaurantul local. Mă simțeam grozav și mă bucuram de viață.

În a treia zi postpartum, însă, un gând mi-a venit în minte, aparent de nicăieri: „Nu ești capabilă să te descurci cu asta”. Din acel moment, am intrat în cea mai întunecată și mai dificilă perioadă a vieții mele. În ziua a cincea, i-am mărturisit cu reticență partenerului meu că aveam nu doar gânduri, ci și un plan real de a-mi lua viața. O oră mai târziu, mă aflam în spital, îngrijită de asistente și de o echipă de medici psihiatri. În tot acest timp, mă tot gândeam în sinea mea: „Cum s-a întâmplat asta?”.

femeie care plange cu un bebelus in brate

În următoarele săptămâni, am luptat din răsputeri pentru a vedea lumina la capătul tunelului, pentru a găsi o cale de ieșire din gândurile teribil de întunecate care îmi consumau fiecare moment al zilei și care făceau somnul aproape imposibil. Cu toate acestea, astăzi, la patru luni de la naștere, pot mărturisi cu încredere că sunt mai fericită decât am fost în ultimii ani și mă bucur foarte mult de această nouă călătorie și etapă a maternității.

Dacă te afli într-un punct întunecat al vieții tale, îți promit că există o cale de ieșire din el. Iată ce i-aș spune oricărui părinte aflat în adâncurile depresiei postpartum - pentru că acestea sunt lucruri care m-au ajutat să supraviețuiesc.

1. Vorbește cu cineva!

Cel mai greu moment pentru mine a fost să recunosc că nu mă gândeam doar să îmi pun capăt vieții, ci plănuisem în detaliu cum aș vrea să fac asta. Pentru că lucrez în domeniul sănătății mintale, știam cât de grav era acest lucru, așa că m-am forțat să le spun partenerului și părinților mei, oricât de greu mi-ar fi fost să recunosc asta. Așa că dacă avețti gânduri suicidare, vă rog, vorbiți cu cineva!

2. Acceptă ajutor

M-am mândrit că am făcut totul de una singură. Cu toate acestea, trebuia să renunț complet la această mândrie și să accept orice fel de ajutor din partea familiei și a prietenilor. Acest lucru m-a făcut să mă simt vinovată și vulnerabilă, dar știam că era cel mai bun lucru pentru familia mea și pentru recuperarea mea.

3. Cere ajutor

În timp ce unii oameni își pot da seama instinctiv de ceea ce ai nevoie, majoritatea vor să te ajute, dar nu știu cum. A fost nevoie de mult curaj și vulnerabilitate pentru mine pentru a cere ajutorul prietenilor și familiei, dar știu că aș fi făcut același lucru pentru ei și m-aș fi împins să renunț la această vinovăție.

4. Fii deschisă la diferite opțiuni de tratament

Fiecare persoană are niveluri diferite de confort în ceea ce privește opțiunile de tratament pentru depresia postpartum, iar ideea de a lua medicamente în timp ce alăptez m-a făcut să fiu furioasă. În cele din urmă, am decis că am nevoie de asta ca parte a planului meu de tratament și sunt recunoscătoare pentru această decizie. Medicația nu este pentru toată lumea, dar cred că a fost important pentru mine să fiu deschisă la ea și să elimin stigmatul legat de ea.

5. Ține un jurnal

Unul dintre tratamentele cheie pentru depresia postpartum este somnul, dar m-am trezit stând trează noaptea cu mii de gânduri care îmi treceau prin minte. Înainte de a merge la culcare în fiecare seară,  scriam într-un jurnal fiecare gând care îmi trecea prin minte, fără judecată sau ezitare. Scrisul m-a ajutat să exteriorizez gândurile, în loc să le las să se agraveze în interior.

6. Acordă-ți puțin timp cu și pentru tine

Îmi amintesc că mă simțeam în mod regulat ca și cum m-aș fi pierdut pe mine însămi. M-a ajutat să am mici momente în care eram singură, în afara faptului că eram mamă, chiar dacă asta însemna o plimbare de cinci minute cu câinele nostru.

7. Reunoaște simptomele depresiei

Atunci când avem tuse și nas înfundat, recunoaștem că acestea sunt simptomele unei răceli și nu presupunem că acestea sunt veșnice. Același lucru este valabil și pentru depresia postpartum. Gânduri precum „trebuie să fug, sunt o mamă groaznică sau nu mă voi face niciodată bine” sunt simptome ale depresiei postnatale.

8. Ia lucrurile pas cu pas

Îmi place să planific  cu săptămâni și luni înainte un anumit eveniment, dar în adâncurile depresiei postnatale, acest lucru pur și simplu nu a fost posibil. Mi-a fost greu inclusiv să planific sarcini pentru mai târziu în acea zi. Am început să mă concentrez asupra unui singur moment: „Azi mă voi da jos din pat”, „Azi îmi voi schimba hainele”, „Azi mă voi spăla pe față”. Acest lucru mi-a permis să trec peste zi fără să mă învârt într-o spirală mentală.

9. Încearcă să vorbești cu blândețe despre tine

Când acele gânduri întunecate îmi spuneau că sunt incapabilă, îmi spuneam cu voce tare de o sută de ori pe zi: „Poți face asta”.

10. Petrece timp în natură

Inițial, ideea de a face exerciții fizice mi s-a părut extrem de neverosimilă. Chiar și părăsirea camerei mele întunecate mi se părea imposibilă. Cu toate acestea, endorfinele pe care le putem obține în urma unei scurte plimbări și a luminii zilei sunt extrem de utile. Am început prin a sta pur și simplu într-o cameră inundată în lumină naturală și, în cele din urmă, mi-am stabilit obiectivul de a ieși afară pentru o scurtă plimbare în fiecare zi.

11. Sărbătorește micile victorii

În timp ce o victorie cu primul meu copil a fost să merg la prima mea plimbare de cinci kilometri, victoriile cu al doilea copil au fost lucruri precum dușul, mâncatul și râsul autentic. Sărbătorește-le pe acestea, deoarece victoriile mici devin în cele din urmă victorii mari.

12. Gândește-te că totul este trecător

Vei trece peste asta și te așteaptă zile mai bune! Este esențial să crezi asta, chiar dacă fiecare fibră a ființei tale îți spune că nu este adevărat. Pe o scară de la 0 la 10, eu îmi evaluam fiecare zi la 0 sau 1, dar în cele din urmă acel 1 a devenit un 2 și acel 2 un 3, până când m-am trezit simțindu-mă din nou „eu”. Mi-am amintit, de asemenea, că, lăsând la o parte depresia postpartum, să ai un nou-născut este greu și merit puțină apreciere, la fel ca și tine. Faci o treabă minunată!

Citește și:

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: Articol tradus și adaptat după un material publicat pe site-ul todaysparent.com.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Fiica mea mi-a moștenit trauma și asta aproape că a ucis-o
  Fiica mea mi-a moștenit trauma și asta aproape că a ucis-o

  Părinții mei au avut probleme psihologice grave de-a lungul vieții, iar eu am avut o copilărie nefericită din cauza asta. Viața mea ar fi trebuit să fie un dezastru. În mod...

  A fost un atlet în cea mai bună formă posibilă. Apoi Covid-19 aproape că l-a ucis
  A fost un atlet în cea mai bună formă posibilă. Apoi Covid-19 aproape că l-a ucis

  Un bărbat de 40 de ani care obișnuia să participe la concursuri de atletism a împărtășit fotografii înainte și după coronavirus, prin care arată impactul șocant pe care...

  Povestea femeii care a slăbit aproape jumătate de tonă, acuzată că și-a ucis nepotul așezându-se pe el
  Povestea femeii care a slăbit aproape jumătate de tonă, acuzată că și-a ucis nepotul așezându-se pe el

  Una dintre femeile cu cea mai mare greutate din lume a trecut printr-o dramă după ce a fost acuzată că și-a ucis nepotul din partea surorii sale. Totul se întâmpla acum mai...

  Eram pregatită pentru depresia postpartum. Însă nu eram pregatită pentru furia incontrolabilă
  Eram pregatită pentru depresia postpartum. Însă nu eram pregatită pentru furia incontrolabilă

  Depresia postpartum este o afecțiune care ia multe forme și poate rămâne nediagnosticată pentru perioade lungi de timp. Conștientizarea depresiei postpartum a apărut pentru prima...

  A intrat în Cartea Recordurilor! Cum arată „cel mai prematur” bebeluș din lume care a supraviețuit
  A intrat în Cartea Recordurilor! Cum arată „cel mai prematur” bebeluș din lume care a supraviețuit

  Avea doar 420 de grame la naștere, iar medicii erau rezervați cu privire la șansele sale de supraviețuire. Acum, la mai bine de un an de când a venit pe lume, Curtis Means nu numai...

  Depresia - Cum se manifestă și cum să o recunoști?
  Depresia - Cum se manifestă și cum să o recunoști?

  Te trezești dimineața după o noapte în care parcă ai stat mai mult treaz(ă) decât ai dormit, nu ai nici un chef să mergi la muncă, despre sport nici nu vrei să auzi,...

  I se spune Nemuritoarea: o bătrână de 102 ani a supraviețuit coronavirusului, după 20 de zile în spital
  I se spune Nemuritoarea: o bătrână de 102 ani a supraviețuit coronavirusului, după 20 de zile în spital

  Statisticile spun că peste 15% dintre persoanele de peste 80 de ani infectate cu Covid-19 mor. Însă statisticile nu se aplică și la persoanele de peste 100 de ani, se pare. Este...

  Soluții amuzante și educative pentru copiii care stau acasă! Uite cum îi convingi să uite de telefon
  Soluții amuzante și educative pentru copiii care stau acasă! Uite cum îi convingi să uite de telefon

  În plină pandemie, mulți părinți au ales să nu își trimită copiii la grădiniță de teamă că aceștia să nu se îmbolnăvească. Dacă te numeri printre ei, cu...

  © 2022 Qbebe