Cum să-ți îmbunătățești viața sexuală după naștere, cu aceste trei exerciții simple

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Momentul din care putem să ne reluăm viața sexuală, după naștere, variază foarte mult. De pildă, dacă am avut o naștere pe cale naturală și nu am suferit vreo traumă (precum o ruptură de perineu), medicul ne poate sfătui să ne reluăm activitatea sexuală la 4-6 săptămâni după naștere. Acest fapt va depinde însă de încetarea definitivă a scurgerilor vaginale, numite lohii (Acestea sunt sângerări ce provin din locul în care placenta s-a desprins de uter, poate avea culoare de la roz la maro și va dura câteva săptămâni). În schimb, dacă am născut prin cezariană, va dura mai mult timp până când va fi indicat să reîncepem viața sexuală. Va fi foarte important să așteptăm acordul clar al medicului în acest sens, întrucât activitatea sexuală reluată prea devreme poate facilita apariția unor infecții în zona intimă (dacă lohiile nu au încetat complet) sau poate contribui la desfacerea copcilor, cusăturilor sau la deschiderea rănilor existente. Abia după ce medicul ne asigură că suntem apte din acest puncte de vedere, putem începe și să apelăm la tot felul de exerciții fizice, menite să ne ajute nu numai să ne refacem mai rapid după naștere, dar și să avem o viață sexuală mai bună.

Care sunt factorii care influențează viața sexuală după naștere

Transformările hormonale de după naștere

Viața sexuală de după naștere este influențată și de schimbările hormonale. Spre exemplu, estrogenul va scădea după naștere, ceea ce va duce la o lubrifiere mai slabă a vaginului. Din acest motiv, sexul poate fi dureros sau nu va mai fi la fel de satisfăcător.
Pentru remedierea acestei probleme este necesar să iei legătura cu un medic ginecolog. Vorbește apoi cu partenerul tău și asigură-te că te înțelege și că va lua ușor lucrurile.
De asemenea, fluctuațiile hormonale de după naștere pot conduce la apariția unor stări de depresie , de anxietate. Oricare dintre acestea va influența în mod negativ viața sexuală. Și în acest caz este nevoie să discuți cu un medic, poate chiar cu un psiholog, mai ales dacă stările de tristețe nu se ameliorează, ci, dimpotrivă, persistă și de agravează.

Lipsa somnului

Pentru o mamă de nou-născut, lipsa somnului este într-adevăr o problemă, cu atât mai mult cu cât și specialiștii spun că peste un sfert dintre bebeluși nu dorm întreaga noapte, cel puțin în primele 9 luni de viață. Cei mai mulți dintre ei se trezesc cam la 2-3 ore, ceea ce face aproape imposibil ca o mamă să se poată odihni așa cum trebuie. În plus, multitudinea de griji de peste zi, însăși schimbarea rutinei zilnice vor provoca oboseală. Din aceste motive, dorința mamelor de a reîncepe viața sexuală poate fi mai scăzută după naștere. În schimb, tații au de regulă mai multă disponibilitate în acest sens. Acest fapt nu înseamnă că nu sunt și ei obosiți, dar vor percepe sexul ca pe o modalitate de relaxare și de a fi din nou unul aproape de celălalt.
Dacă simți că ești prea copleșită de oboseală și nu ai deloc chef să-ți reiei activitatea sexuală, este necesar să discuți cu partenerul tău. Ideal este să-i spunem direct că ai vrea să faceți sex, dar că ești epuizată.
Comunicând cu partenerul, explicându-i clar de ce nu ești încă dispusă să te angajezi în așa ceva, puteți găsi mai ușor soluții la această problemă. De pildă, roagă-l să petreacă puțin timp cu bebelușul, în timp ce tu vei dormi. De asemenea, puteți încerca să faceți sex dimineața, când sunteți mai odihniți sau pur și simplu să solicitați ajutorul cuiva, care să stea cu bebelușul, astfel încât voi să încercați să vă reîncepeți viața sexuală.

Alăptarea

Desigur, alăptarea pe cale naturală îți va aduce numeroase beneficii, dar în ceea ce privește viața sexuală lucrurile nu vor sta chiar așa. Astfel, o mamă va fi preocupată mai mult de modul în care își va putea hrăni bebelușul și nu va mai fi la fel de angajată în a discuta cu partenerul și a-și relua activitatea sexuală obișnuită. În plus, va fi mai obosită, iar partenerul poate să se simtă oarecum exclus, în condițiile în care ne concentrăm atenția numai pe bebeluș.
Totodată, îngrijirea mai specială a sânilor din timpul alăptării, precum și senzațiile de disconfort pe care o mamă le poate resimți la nivelul sânilor, toate acestea vor influența negativ viața sexuală a cuplului. Nu în ultimul rând, nu putem exclude posibilitatea ca, uneori, în timpul orgasmului, o femeie să se confrunte cu scurgeri de lapte, ceea ce o va face să se simtă jenată.
Pentru a putea depăși asemenea dificultăți, discuțiile între parteneri sunt foarte utile. Spune-i acestuia ce simți și încercați soluții pentru a vă relua viața sexuală. De pildă, apelează la o pompă de alăptat sau dă-i copilului să sugă mai des, astfel încât sânii tăi să fie mai puțin sensibili și să apară din nou dorința de a fi atinsă în aceste zone.

Transformările apărute în plan fizic

Specialiștii în domeniu consideră că și transformările fizice apărute după naștere pot influența viața sexuală. Fie că este vorba despre kilogramele în plus, despre mai multe vergeturi sau despre o cicatrice rămasă de la cezariană, unele dintre noi se pot simți mai puțin atractive și, implicit, nu vor mai dori să se angajeze în activitatea sexuală. Uneori, aceste impresii ale noastre îi vor fi transmise și partenerului, care va da oarecum înapoi.
Pentru ca viața voastră sexuală să-și reia cât mai repede cursul normal, este nevoie să începi să ai din nou încredere în tine. Așa că încearcă să pierzi din kilogramele în plus, încercând, de îndată ce medicul îți va permite, să faci exerciții fizice.
Nu exclude, ca o soluție de a te simți din nou atrăgătoare, să-ți cumperi lenjerie intimă și haine, care să-ți mascheze cât mai bine imperfecțiunile de după naștere.

Citește și: Viata sexuala dupa nastere

Ce poți face pentru a-ți îmbunătăți viața sexuală după naștere

Alături de măsurile precizate mai sus, experții ne sfătuiesc să începem să efectuăm și niște exerciții tip Kegel. Nu numai că acestea ne vor fi deosebit de utile dacă ne confruntăm cu probleme legate de slăbirea mușchilor din zona pelviană sau chiar cu apariția unei incontinențe urinare, dar vor relaxa mușchii din zona vaginului și îi va ajuta să se refacă mai repede după traumele de la naștere. Din acest motiv, sensibilitatea din regiunea pelviană și vaginală se va reduce, fapt care ne poate ajuta să devenim dornice să ne reluăm activitatea sexuală.
Iată unele dintre cele mai indicate exerciții Kegel de după naștere:

Ridicări ce ne testează rezistența

Întinde-te, pe spate, pe o suprafață plană, stai cât mai relaxată și ridică bazinul, menținându-ți poziția ridicat cam 3-4 secunde. Repetă de 8-10 ori. Pentru cele mai bune rezultate, încearcă să-ți crești treptat durata ridicărilor, cam cu 1-2 secunde pe zi.
Un alt exercițiu de acest tip, dar ceva mai complex, este următorul:
• Stai întinsă pe spate, cu genunchii îndoiți, șoldurile depărtate și brațele relaxate pe lângă corp
• Ridică-ți pelvisul încordându-ți cât de mult mușchii din zonă.
• Pe măsură ce încordezi acești mușchi, străduieș-te să-ți ridici picioarele în aer, alternativ.
• Vei executa câte cinci mișcări pentru fiecare picior, relaxându-ți mușchii treptat.
Dacă poți, repetă demersul de 3 ori la rând.

Fata ce face exercitii fizice acasa

Ridicări de pelvis ce ne testează forța

Începe tot prin a te întinde pe spate, pe o suprafață plană. După aceea ridică zona pelvisului cât mai rapid și cu mușchii din zonă cât mai încordați. Încearcă să repeți activitatea de 10 ori.

Fata ce executa un exercitiu Kegel acasa

Combinație între exercițiu Kegel și alte mișcări

Și acest exercițiu ne poate ajuta să ne îmbunătățim viața sexuală de după naștere, întrucât va antrena și va relaxa nu numai mușchii din zona pelviană, ci și pe cei din întreaga parte inferioară a corpului.
În funcție de rezistența ta, poți să combini mișcările tip Kegel cu oricare dintre următoarele exerciții: fandări, întinderi sau exerciții de forță, tip flotări.
Pentru început însă, specialiștii ne recomandă să optăm pentru întinderi. Putem să facem un exercițiu după cum urmează:
• Ne întindem pe spate și ne îndoim genunchii, aducându-i la piept. După aceea vom îndepărta picioarele, în lateral, cât de mult putem.
• Inspirăm, vom contracta mușchii pelvieni și ne vom concentra pe zona bazinului.
• Expirăm și ne repoziționăm picioarele la piept.
Dacă putem, ar fi bine să repetăm exercițiul de 5 ori.

Fata ce executa niste ridicari ale bazinului intr-un exercitiu Kegel
Femeie ce face fandari acasa, alaturi de bebelusul ei
   

Citește și: Exercitii Kegel in sarcina

Voi ați auzit până acum de exerciții tip Kegel, care ne pot ajuta să ne îmbunătățim viața sexuală după naștere?

Surse
www.mirror.co.uk; www.romper.com; www.webmd.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Exerciții de vorbire pentru copii: propoziții simple
  Exerciții de vorbire pentru copii: propoziții simple

  Din momentul în care observi că micuțul tău a început să articuleze în mod spontan, în vorbirea curentă, anumite sunete, înseamnă că are deja/se apropie...

  Mirela Vaida, cea mai importantă regulă în educația copiilor ei: „Începe din aceste lucruri simple..."
  Mirela Vaida, cea mai importantă regulă în educația copiilor ei: „Începe din aceste lucruri simple..."

  Mirela Vaida a fost ținta controverselor în ultima perioadă. Postările sale de pe rețelele de socializare au stârnit în repetate rânduri valuri de reacții din...

  Ai vergeturi după naștere? Iată trei metode prin care să scapi de problemă
  Ai vergeturi după naștere? Iată trei metode prin care să scapi de problemă

  Dacă suntem familiarizate cu aspectele de bază ale vergeturilor putem înțelege mult mai ușor ce anume se întâmplă de fapt cu corpul și cum putem scăpa de ele sau cum...

  Cum îmbunătățești comunicarea părinte-copil
  Cum îmbunătățești comunicarea părinte-copil

  Comunicarea dintre părinte și copil este esențială pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului și pentru menținerea unei relații armonioase în familie. Comunicarea eficientă...

  O familie cu trei copii are nevoie de ajutorul tău! Uite cum le poți schimba viața
  O familie cu trei copii are nevoie de ajutorul tău! Uite cum le poți schimba viața

  Camelia este mama a trei copii frumoși și cuminți. Soțul ei, din cauza pandemiei, a rămas fără un loc de muncă. Locuiesc într-o căsuță cu o camera și o bucătărioară...

  Copiii și poluarea: Cum îmbunătățești calitatea aerul în locuință?
  Copiii și poluarea: Cum îmbunătățești calitatea aerul în locuință?

  Poluarea aerului este o mare amenințare când vine vorba de sănătate, în special în ceea ce îi privește pe copii, care au un sistem respirator mai delicat și mai...

  După ora de educație sexuală de la școală fiica mea de 9 ani nu se mai oprește din a folosi un cuvânt
  După ora de educație sexuală de la școală fiica mea de 9 ani nu se mai oprește din a folosi un cuvânt

  O mămică de peste granițe povestește, pe TikTok, că nu știe ce să mai facă în legătură cu fiica ei de 9 ani, care repetă obsesiv un cuvânt pe care l-a auzit la ora de...

  Cum a slăbit Gabriela Cristea după naștere: a renunțat la un singur aliment
  Cum a slăbit Gabriela Cristea după naștere: a renunțat la un singur aliment

  Gabriela Cristea încearcă să revină la silueta ei de invidiat și se pare că a găsit rețeta succesului, fiind tot mai slabă cu fuecare postare pe contul de Instagram.

  © 2023 Qbebe