Am clacat după naștere: Viața mea, de la depresie postpartum, la consum de substanțe

Am clacat după naștere: Viața mea, de la depresie postpartum, la consum de substanțe

Mariana Voinea

Evadarea din realitatea unei depresii postpartum puternice a reprezentat pentru o mamă, consumul de pastile. La scurt timp s-a instalat dependența de aceste substanțe pe care femeia a ajuns să le procure de la dealeri de pe stradă. 

Cum a scăpat de adicție după ce a fost la un pas de moarte?

Depresia postpartum este atât de sinuoasă și de periculoasă, încât mamele nici nu își dau seama cât de repede alunecă pe panta nefericirii, anxietății, tristeții. Depresia postpartum este mai mult decât o simplă tristețe sau nemulțumire de sine, este o problemă cu care majoritatea femeilor se confruntă după naștere și pe care cu greu o pot trata fără ajutor specializat.

Știe cel mai bine acest lucru o mamă pe care depresia postnatală de terminat-o să consume substanțe interzise și să își pună viața în pericol.

Cum a început dependența de pastile?

Femeia, profesoară de meserie, își amintește îngrozită de o experiență petrecută pe 23 ianuarie 2023, când a luat o supradoză de pastile pe care dealerul ei i le procurase pentru a-și ține sub control dependența de opioide, analgezice care suprimă durerea. La câteva minute după ingerarea acelor pilule, femeia a leșinat și următorul lucru pe care și-l amintește a fost călătoria cu ambulanța la spital, unde s-a descoperit o intoxicație cu fetanil.

femeie care ia o pastila

Eu nu sunt așa. Nu mi-am imaginat niciodată că voi fi o consumatoare de substanțe interzise. Sunt o femeie, o mamă și o soție devotată… Am o viață împlinită, mă întâlnesc mereu cu prietenele la o cafea, facem grătare duminica și suntem o familie respectată în comunitatea în care locuim.

Dar la fel ca mulți alții, am jucat Ruleta Rusească, punându-mi viața în pericol. Eu și încă 13 milioane de cetățeni americani suntem dependenți de substanțe opioide conform statisticilor recente. Dar nu mi-am dat seama că pilulele pe care le cumpăram efectiv de la un necunoscut conțineau fetanil, o substanță foarte periculoasă”, mărturisește ea.

Acum mama se poate declara norocoasă pentru că a supraviețuit supradozei de fetanil și și-a recuperat viața, renunțând la consumul de substanțe.

Depresia postpartum - cauze, simptome si tratament

Depresia postpartum, adicția, ce mai urmează…?

Dependența de substanțe opioide a început în momentul în care femeia a dat naștere gemenilor ei prin operație de cezariană. Atunci medicul i-a recomandat pilule cu această substanță pentru a-i ușura durerile de după operație. Numai că totul s-a transformat într-o dependență greu de stăpânit.

Eram proaspăta mică a doi copilași și, deși trăiam în unul din cele mai mari orașe din lume, nu îmi găseam locul. Provocările erau la tot pasul. Zilele treceau una după alta fără ca eu să îmi dau seama, până când am descoperit o nouă metodă de a evada din realitate…

Erau zile în care îmi imaginam cum gemenii mei vor cădea de la fereastră și viața s-ar fi terminat pentru mine. Pilulele cu acest această substanță îmi alungau acele gânduri, mă calmau și îmi aducea o stare de bine.

mama supraponderala cu bebelus in brate

Practic, după o pastilă simțeam că pot să îmi duc mai departe ziua cu mai multă energie și entuziasm. Îmi aduc aminte că atunci când am mers la controlul de șase săptămâni cu gemenii mei, pediatrul i-a spus soțului meu: „Dacă vă permiteți, mergeți cu soția la terapie sau găsiți ajutor pentru că este într-o stare avansată de psihoză”.

Într-adevăr am primit ajutor prin administrarea de opioide. Totul la decurs mai binișor până când am născut cel de-al treilea copil tot prin operație cezariană și lucrurile s-au complicat rău. La câteva zile după operație a trebuit să mă întorc urgent la spital din cauză că mă simțeam foarte rău.

Acolo, medicul chirurg a depistat o bucată de tifon uitată de la operația de cezariană în pântecul meu. Bineînțeles că mi s-a prescris un alt tratament cu substanțe opioide pentru dureri”, mărturisește mama.

„Între a doua depresie postpartum și noua mea adicție m-am simțit deconectată de la realitate”

După a doua operație de cezariană, femeia a simțit efectele adicției mult mai puternic decât înainte. Nu doar că era dependentă, ci simțea efectele la nivel fizic în cazul în care nu lua pilulele la timp. Și cum pastilele erau din ce în ce mai greu de găsit, iar rețetele se obțineau dificil de la medic, aceasta a decis să apeleze la ajutorul unui dealer, unei persoane necunoscute care urma să o ajute cu procurarea „tratamentului” de care avea nevoie.

Deși și-a ascuns foarte bine adicția de membrii familiei și mai ales de soțul ei, totul a ieșit la iveală atunci când au plecat cu toții într-o vacanță de familie și mama nu mai era ea însăși.

Cum sa scapi de diferite tipuri de dependenta

„Nu doream să scap de această adicție, ci căutam metode de a o înlocui, prin alcool sau prin alte substanțe”

La întoarcere, după câteva zile de coșmar, soțul a prins-o luând acele pilule și a realizat că se întâmpla cu soția lui. Și mama femeii, care era îngrijorată încă dinainte pentru starea ei fizică și psihică, a avut un șoc când a aflat ce se întâmpla de fapt cu fiica ei.

„Următoarea zi am mers împreună cu copii în parc în speranța că voi discuta cu soțul meu. I-am spus: „mă voi opri, îți promit! O să fie greu o săptămână, două, dar după aceea o să mă obișnuiesc și nu o să mai consum aceste pastile”.

Dar eu știam că nu va fi deloc așa. Singurul lucru la care mă gândeam era cum să îmi procurc pastilele de care aveam atâta nevoie. La scurt timp am fost diagnosticată cu liposarcom, un tip de cancer care se dezvoltă în țesuturile grase. Tumoarea a fost extirpată în luna martie și m-am întors acasă, bineînțeles cu o frumoasă rețetă de substanțe opioide. Când nu am mai avut pastilele, am ajuns am fost internată în spital cu sevraj.

Din aprilie 2022 până în noiembrie 2022 am dus o viață curată, nu am fost nu am mai consumat nimic. Terapeutul m-a ajutat, el însuși fiind un fost dependent de substanțe interzise mânat de dorința de a-și făuri o viață nouă. Dar eu nu doream să scap de această adicție, ci căutam metode de a o înlocui prin alcool sau prin alte substanțe.

femeie sta de vorba cu un dealer la un subsol plin de grafitti

În luna decembrie am reluat consumul și mă gândeam doar că de data asta va fi diferit, nu o să mai iau pastilele așa des. Dar pe 23 ianuarie 2023 am fost la un pas de moarte. Din fericire, după ce am scăpat din această grea încercare a vieții mele, am mers la un medic psihiatru care mi-a prescris o injecție pe care trebuie să o fac lunar.

Pofta mea pentru substanțe interzise a scăzut. În fiecare lună merg și îmi fac injecția dar nu este nimic magic, ci trebuie să lucrez eu cu mine, cu terapeutul, trebuie să fac un mare efort pentru a renunța la adicția mea. În cele mai grele zile ale mele m-am încuiat în dormitor, nu mi-am dorit să fac nimic nici măcar să mă joc cu proprii mei copii, să îi hrănesc sau să îi văd cum cresc.

Din fericire, terapia m-a ajutat să înțeleg că eu nu mă identific cu adicția mea și că pot să trăiesc și fără pastile”, concluzionează ea.

Cu siguranță viața cu o adicție, indiferent de natura ei, nu este ușoară. Dependența de substanțe, alcool, tutun sau de altă natură, nu numai că poate deteriora sănătatea, ci poate schimba complet o persoană. Iar când acea persoană este mamă și are copii care depind de ea, lucrurile se complică…

Surse foto: pexels.compixabay.compexels.compexels.compexels.com

Surse articol: mother.ly

Articolul urmator
A fost aprobat primul tratament pentru depresia postpartum în SUA
A fost aprobat primul tratament pentru depresia postpartum în SUA

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Am depresie postnatală și mama mea nu vrea să mă ajute cu copilul. Nu vreau să mai aud de ea!
  Am depresie postnatală și mama mea nu vrea să mă ajute cu copilul. Nu vreau să mai aud de ea!

  O proaspătă mămică a povestit, pe Reddit, că suferă de depresie postnatală și că este extrem de furioasă pe mama ei care nu vrea să o ajute cu copilul. Ea spune că nu se...

  O femeie a stat 40 de zile la secția de psihiatrie pentru psihozele postpartum după ce a devenit mamă de gemeni
  O femeie a stat 40 de zile la secția de psihiatrie pentru psihozele postpartum după ce a devenit mamă de gemeni

  Psihoza postpartum este o boală mintală rară, care survine la scurt timp după naștere și care provoacă simptome variate, de la paranoia și halucinații până la insomnie și...

  „Au făcut greșit tăietura la cezariană. Aș fi putut să mor în acea zi”. O mamă a rămas cu traume pe viață după cea de-a doua naștere
  „Au făcut greșit tăietura la cezariană. Aș fi putut să mor în acea zi”. O mamă a rămas cu traume pe viață după cea de-a doua naștere

  O mămică de peste hotare a fost pe punctul de a-și pierde viața în urma unei operații de cezariană făcute greșit. Ani mai târziu, încă se confruntă cu probleme...

  Am simțit mai profund depresia postpartum când am născut un copil decât la sarcina gemelară
  Am simțit mai profund depresia postpartum când am născut un copil decât la sarcina gemelară

  Una dintre cele mai mari provocări cu care se poate confrunta o proaspătă mămică este depresia postpartum. Modul în care mamele reușesc să o gestioneze depinde mult și de...

  Am intrat în depresie în adolescență când am aflat că eram însărcinată. Cum am reușit să-mi găsesc drumul în viață
  Am intrat în depresie în adolescență când am aflat că eram însărcinată. Cum am reușit să-mi găsesc drumul în viață

  Înainte de a rămâne însărcinată, am trăit o viață lipsită de griji într-un oraș însorit de pe plajă, Torrance, din sudul Californiei. Vara anului 2010...

  „Cum am supraviețuit după ce soțul meu ne-a părăsit. Credeam că viața mea s-a terminat...”
  „Cum am supraviețuit după ce soțul meu ne-a părăsit. Credeam că viața mea s-a terminat...”

  După 8 ani de mariaj și doi copii împreună, o femeie a încetat să mai creadă în iubirile ca în povești. Viața ei s-a schimbat radical când a aflat de la...

  Am descoperit că fetița mea a fost schimbată la naștere când colega ei de grădiniță s-a dovedit a fi fiica mea, de fapt
  Am descoperit că fetița mea a fost schimbată la naștere când colega ei de grădiniță s-a dovedit a fi fiica mea, de fapt

  Oare ce simte o mamă când, după ce își crește fiica timp de 3 ani, află că aceasta nu este de fapt copilul ei? Într-o asemenea situație s-a regăsit o femeie din...

  © 2024 Qbebe