Doar ce ai născut? Cele mai utile sfaturi de la alte mămici

Doar ce ai născut? Cele mai utile sfaturi de la alte mămici

Isabela Polnar

Primele săptămâni din viața de mamă sunt pline de provocări, pentru care nimeni nu ne pregătește. Îți va fi însă mai simplu să treci peste ele cu ajutorul unor sfaturi, fie că acestea sunt venite din partea unor mame mai experimentate, fie că vin de la specialiști. În articolul de mai jos veți găsi asemenea sfaturi, numai bune pentru proaspetele mămici, astfel încât să gestionezi mai ușor momentele dificile și să te poți bucura de o perioadă cu totul specială din viața copilului tău.

Ce ar trebui să știe o proaspătă mămică despre îngrijirea unui nou-născut

Imediat după ce ai născut vei fi nu numai foarte entuziasmată să-ți ții în sfârșit micuțul în brațe, dar totodată îți vei face și multe griji pentru că nu știi încă suficiente detalii despre îngrijirea sa.
Ca să-ți fie mai ușor să-ți îngrijești nou-născutul, încearcă să ții cont de următoarele sfaturi legate de igiena:

Cum să îngrijești fața bebelușului
Fața unui bebeluș în primele sale zile de viață este roșie și mai inflamată. Ca să-i oferi îngrijirea de care are nevoie, încearcă să-l speli zilnic cu un săpun foarte blând.
În ceea ce privește ochii bebelușului, se poate întâmpla ca pe pleoape să fie cruste sau să observi o secreție galbenă. Nu trebuie să te îngrijorezi, ci doar să le ștergi cu discuri de vată înmuiate în apă călduță.
Pe scalpul micuțului vei sesiza foarte multe coji, ce vor dispărea în câteva luni. Oferă-i îngrijirea corectă spălându-l pe cap cu un șampon special (nu mai mult de trei ori pe săptămână) și apoi îl vei peria zilnic cu o perie foarte moale, astfel încât să stimulezi căderea cojilor.
Nasul bebelușului poate crea probleme în condițiile în care căile respiratorii nu sunt încă suficient de bine dezvoltate pentru a prelua tot mucusul. Poți să-i cureți nările cu o seringă delicată sau să apelezi la soluții speciale recomandate de medicul pediatru.

Bebelus

Ce poți face pentru a avea mai bine grijă de unghiile și de pielea bebelușului
În privința unghiilor, acestea sunt încă moi, fragile, dar tot îl pot zgâria pe acesta. Ideal va fi să i le tai cu un clește special pentru bebeluși și să faci acest demers când acesta doarme, pentru ca degețelele să fie perfect relaxate.
Întrucât este foarte posibil ca și al tău bebeluș să dezvolte o formă de eczemă numită dermatită atopică, se recomandă să-l speli cu un săpun cât mai natural, hipoalergenic și să-l ungi apoi cu o loțiune de corp foarte blândă. Ai grijă să nu-l ții în apă mai mult de 10 minute, pentru a nu-i agrava iritația.
Alternanța dintre hidratare și venirea în contact cu scutecul poate duce la apariția iritațiilor pe funduleț. Ca să eviți ca acestea să fie prea supărătoare, este indicat să schimbi copilul cât mai des și să-l clătești cu apă de fiecare dată. Nu-l șterge cu un prosop aspru și nu folosi în exces șervețelele umede, întrucât acestea pot spori iritația. Cel mai bine va fi să-l ungi, înainte să-i pui scutecul, cu o cremă specială (ideale sunt cele pe bază de oxid de zinc).

Citește și: Pielea bebelusului: Ghid de ingrijire pe luni

Lucruri pe care ar trebui să le știe o proaspătă mămică despre somnul bebelușului

Specialiștii spun că este important ca un bebeluș să doarmă cât mai mult în preajma mamei, întrucât acest lucru îi poate fi deosebit de benefic deoarece: ritmul său cardiac va fi optim, sistemul imunitar se poate întări, nivelul de stres va fi mai redus, iar bebelușul va fi mai calm și mai ușor de alăptat.
De asemenea, este esențial ca bebelușul să aibă o rutină de somn încă din primele zile de viață. De exemplu, când este seară este bine să stingi luminile, să faceți liniște, iar dimineața, când se trezește, dezvăluie lumina naturală. Va fi foarte bine dacă-ți vei familiariza bebelușul cu tot felul de ritualuri de dinainte de culcare, precum: băița, un masaj, cântece liniștitoare etc. Așa acesta va ajunge să înțeleagă, treptat, că a venit vremea să aibă parte de repaos.
Un alt element foarte important, ce ține de siguranța bebelușului, se referă la prevenirea decesului din cauza „sindromului morții subite". În acest scop, ar trebui să iei următoarele măsuri:
• Întotdeauna îți vei culca bebelușul pe spate, pe o saltea fermă, fără să aibă în preajmă o mulțime de pernuțe
• Asigură-te că fața bebelușului nu este acoperită în timpul somnului
• Ai grijă cum îl îmbraci- De exemplu, îl vei culca într-un sac de somn
• În camera sa vei menține o temperatură plăcută, fără a fi prea cald
• Nu-l expune pe bebeluș fumului de țigară

Cum ar trebui să procedezi dacă al tău bebeluș plânge

O proaspătă mămică se poate îngrijora repede când îl vede pe bebelușul ei că plânge. Înainte să te alarmezi, urmează aceste sfaturi:
• Vezi de ce plânge bebelușul- Bebelușul poate plânge pentru că este flămând, obosit, pentru că scutecul e murdar sau îl incomodează. Nu este exclus să plângă și din cauză că îi este prea frig sau prea cald.
• Dă-i să sugă, oferă-i un biberon, o suzetă
• Poți să-l legeni într-o păturică, să-i schimbi pur și simplu poziția sau să-i faci un masaj
Dacă bebelușul nu se poate liniști cu nimic, este foarte posibil să aibă o problemă de sănătate.

Când este cazul să soliciți ajutor medical pentru bebelușul tău

Pentru a vedea dacă al tău bebeluș ar avea nevoie de ajutorul unui medic trebuie să-l observi cu mare atenție. Oricare dintre simptomele/manifestările de mai jos te vor pune neapărat în gardă:
• Dacă al tău bebeluș este mai mic de 2 luni și are febra de 37, 7 sau mai mare
• Bebelușul are peste 2 luni și are febră mai mare de 38
• Observi că nu mai vrea să fie alăptat
• Are scaune apoase sau cu mucus
• Este letargic, somnoros și nu mai reacționează ca de obicei
• Plânge foarte mult și nu poate fi calmat
• Observi că la baza buricului este o umflătură
• Are abdomenul întărit
• Vomită și nu mai udă atât de des scutecele (este un semn că este deshidratat)

Cum să ai grijă de tine când ești proaspătă mămică

Ce să faci dacă ai tot felul de probleme după naștere
Dacă ai născut de curând, te poți confrunta cu tot felul de simptome neplăcut. Cu răbdare și cu ajutorul sfaturilor de mai jos le poți depăși mult mai ușor:
Ce să faci dacă ai dureri și disconfort în zona perineului- Mai ales dacă ai suferit o ruptură de perineu poți să resimți un disconfort accentuat. Pentru a te simți mai bine, apelează la următoarele trucuri: fă-ți băi de șezut (cu apă călduță), poți să aplici gheață, când stai jos folosește-te de o pernuță, poți să te dai pe locul dureros cu un unguent pe bază de castan
Dacă ai crampe și sângerări- Odată ce uterul tău se contractă după naștere, este posibil să ai crampe și sângerări similare menstruației. Ca să mai scapi de aceste stări neplăcute, este ideal să alăptezi (creșterea nivelului de oxitocină va mai diminua din contracții), poți să aplici niște comprese călduțe sau întreabă medicul despre medicamentele pe care le poți lua
Cum să procedezi dacă ai hemoroizi- După constipația din perioada de sarcină, este firesc să ai neplăceri din cauza hemoroizilor . Te poți simți mai bine dacă vei avea parte de aplicații cu gheață, dacă vei face băi de șezut, dacă vei folosi unguente speciale sau pur și simplu îți vei pune cartofi rași pe locurile dureroase

Ocupă-te și de tine
Pentru a putea să ai energia necesară ca să ai grijă de bebelușul tău, va fi foarte important să nu ajungi să te confrunți cu o depresie postpartum.
Chiar dacă fluctuațiile stărilor emoționale de după naștere („baby blues") sunt firești, dacă ele se accentuează și apar stări tot mai neplăcute, poate fi vorba de o depresie. Iată care sunt semnele ce ar trebui să te îngrijoreze:
• Te simți mereu tristă și copleșită, simți că totul te depășește
• Te confrunți cu sentimente de vinovăție, crezic că nu ești suficient de bună ca să fii mamă
• Parcă nimeni și nimic nu poate să te liniștească, să te împace
• Nu mai ai poftă de mâncare
• Nu te poți odihni
• Îți este greu să iei chiar și cele mai simple decizii
• Parcă nimic nu îți mai place și nu te mai interesează
Dacă sesizezi astfel de simptome, consultă neapărat un psiholog, întrucât poate fi nevoie să urmezi și un tratament.
Ca să nu ajungi într-o asemenea situație, ține cont și de următorul aspect: când a fost ultima dată când ți-ai făcut programare la salon pentru un masaj, pentru o pedichiură etc.? Sau când ai fost la cumparaturi și ai cumparat articole vestimentare doar pentru tine și nu pentru micuțul tău? Unele mame se simt vinovate pentru că se răsfață. Nu face și tu asa! Este dreptul să ai grijă de tine, să nu uiți că nu ești doar mamă, ci și femeie.
De asemenea, ia în calcul faptul că nu trebuie să fii perfectă. Este normal să-ți dorești să faci totul bine de la început, dar timpul te va ajuta să te familiarizezi cu noul statut. Nu te îngrijora deci dacă nu-ți iese totul „ca la carte" încă din primele săptămâni de la viață ale bebelușului.

Mama epuizata

Acceptă și ajutorul celor din jur
Nu este necesar să-ți asumi tu totul, crezând că poți să gestionezi de una singură orice situație. Pentru binele tău și al celor dragi, nu ezita să împarți din responsabilități cu ceilalți membri ai familiei.
Dacă ai și un copil mai mare, poți să-l implici și pe el în treburile casnice și îl poți obișnui să te ajute și când vine vorba de bebeluș. Îl vei responsabiliza și vei încuraja dezvoltarea unei relații mai solide între frați.

Citește și: Mami, tu ai obosit? Cum sa te odihnesti alaturi de copil

Încarcă-ți bateriile prin odihnă și relaxare
Stresul are o influenta negativa asupra întregului organism. Daca stai tensionata toata ziua si toata noaptea, sănătatea ta va avea de suferit
Numai de tine va depinde să iei acele măsuri menite să te ajute să reziști noilor provocări din viața ta. Printre acestea se numără:
Fă-ți un ritual de somn, alcătuit din 8 ore de odihnă, dacă se poate neîntreruptă- Unii oameni au nevoie de 9 sau 10 ore de somn pentru a se simți pe deplin odihniți, dar puțini oameni - mai ales mamele - dorm suficient.
Elimină factorii care te împiedică să dormi bine- Dacă te îngrijorează că o să uiți să faci ceva pentru a doua zi, scrie seara pe o foaie ce ai de făcut, astfel încât să stai liniștită și să nu-ți faci griji pentru ce o să fie dimineața. Nu poți să dormi bine dacă este zgomot sau lumină și mai mult te agiți decât dormi? Atunci trebuie să investești în achiziționarea unei măști de somn și a unor dopuri confortabile pentru urechi. În plus, trage jaluzelel pentru a te asigura că nu pătrunde nicio rază de lumina în camera în care vei dormi.
Încearcă să faci exerciții fizice în fiecare zi- Poți să începi și să-ți închei ziua cu câteva întinderi de brațe și picioare pentru a elibera tensiunea musculară. Nu te apuca însă de exerciții fizice prea solicitante înainte să te consulți cu un specialist, mai ales dacă ai avur o naștere dificilă!
Ieși zilnic în aer liber- Dacă vremea este bună, profită de ea și ia-ți și bebelușul pe-afară. O mică plimbare vă va fi amândurora de folos!


Mama ce isi plimba bebelusul

Ai grijă la alimentația adoptată
Deși poți fi tentată să mănânci puțin din dorința de a scăpa mai rapid de kilogramele acumulate în timpul sarcinii, specialiștii spun că nu este cea mai bună soluție, mai ales dacă alăptezi. Pentru a-ți menține forța de care ai atâta nevoie, este indicat să nu urmezi diete, ci să ai grijă la ce și cum mănânci.
Ideal este să te străduiești, pe cât posibil, să ai parte nu numai de 3 mese principale, ci și de mici gustări. De pildă, fructe, legume, semințe sau un iaurt pot constitui gustări numai bune.
Totodată, încearcă să consumi alimente cu un aport mare de proteine, cu un conținut redus de grăsimi, dar și produse lactate, nuci, fructe, legume, produse din cereale integrale. Mănâncă porții mici din aceste alimente la fiecare 2 - 3 ore.

Obișnuiește-te cu ideea că viața ta nu va mai fi la fel
Odată ce devenim părinți, viața noastră se transformă radical. Dar ia în calcul faptul că nu vor fi doar momente dificile, ci vor fi și numeroase clipe minunate, care îți vor demonstra miracolul vieții de mamă.
În plus, gândește-te că, la un moment dat, vei privi în urmă cu drag la momentele din primele luni de viață ale copilului tău și ți se va face dor de ele.

Voi știați până acum detalii legate de cum putem să gestionăm mai ușor perioada din primele săptămâni de viață ale bebelușului nostru?

Surse:
www.fitpregnancy.com, www.rd.com

Surse poze:
www.pexels.com, www.pixabay.com

Articolul urmator
10 sfaturi utile pentru viitorii tătici care vor să fie de ajutor în momentul nașterii
10 sfaturi utile pentru viitorii tătici care vor să fie de ajutor în momentul nașterii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Top 10 cele mai controversate poze cu mămici alăptând
    Top 10 cele mai controversate poze cu mămici alăptând

    Fie că este vorba despre imagini postate pe Social Media, fie că este vorba de poze realizate de fotografi sau despre diferite reclame pentru brand-uri celebre, mamele s-au dezvăluit din...

    Sfaturi utile pentru ora de baie a micuțului de la o mamă de 7 copii
    Sfaturi utile pentru ora de baie a micuțului de la o mamă de 7 copii

    Crezi că este greu să îi faci baie unui singur copil? Stai să vezi cum se descurcă această mamă când vine momentul să se ocupe de cei șapte copii ai săi! Jackie B., o...

    Cele mai bizare sfaturi de parenting din istoria omenirii
    Cele mai bizare sfaturi de parenting din istoria omenirii

    Așa cum se întâmplă și în prezent, părinții din secolele trecute nu erau scutiți nici ei de sfaturi de parenting care de care mai neobișnuite. Fie că acestea...

    O mamă dermatolog își spală nou-născutul doar cu apă, fără săpun sau alte produse pentru bebeluși
    O mamă dermatolog își spală nou-născutul doar cu apă, fără săpun sau alte produse pentru bebeluși

    O mamă din Australia a uimit internetul atunci când a dezvăluit pe rețelele de socializare că nu folosește niciun produs dermato-cosmetic pentru a-și spăla copilul. O face doar...

    Acești gemeni s-au născut din embrioni congelați de 30 de ani. Mama lor este doar cu 3 ani mai mare
    Acești gemeni s-au născut din embrioni congelați de 30 de ani. Mama lor este doar cu 3 ani mai mare

    Chiar dacă au deja copii, unele cupluri decid să-și lărgească mai mult familia. Un exemplu în acest sens este și cuplul format din Rachel și Philip Ridgeway (din SUA), care au...

    Trucuri utile pentru mămici: cum să reutilizezi inteligent body-urile bebelușului
    Trucuri utile pentru mămici: cum să reutilizezi inteligent body-urile bebelușului

    Reciclarea hainelor este o metodă prin care poți să economisești, prin care protejezi mediul și nu în ultimul rând, prin care poți să fii creativă. Uite cum poți...

    Am fost judecată aspru în grupul de mămici pentru faptul că am fost nevoită să opresc alăptarea. Cum rămâne cu solidaritatea și grija pentru alte mame?
    Am fost judecată aspru în grupul de mămici pentru faptul că am fost nevoită să opresc alăptarea. Cum rămâne cu solidaritatea și grija pentru alte mame?

    În loc să primească sprijin de la alte mame pe un grup de socializare, o femeie a primit sfaturi contradictorii și critici. După ce s-a luptat să își hrănească...

    O mamă a adus pe lume prima fetiță din familia soțului ei, după mai bine de 130 de ani în care s-au născut doar băieți
    O mamă a adus pe lume prima fetiță din familia soțului ei, după mai bine de 130 de ani în care s-au născut doar băieți

    Anumite cupluri își doresc mai mult să aibă o fată, în timp ce altele ar prefera mai degrabă un băiat. Ce se întâmplă însă când în familia...

    © 2024 Qbebe