Mărturii de mămici: lucrurile care m-au deranjat cel mai tare după naștere

Mărturii de mămici: lucrurile care m-au deranjat cel mai tare după naștere

Irina Olteanu - Redactor Senior

Există o serie de lucruri care pot deranja o mămică după naștere, mai ales că acum trebuie să își dedice timpul creșterii unei alte ființe umane. Cel mai adesea se pare că este vorba despre sfaturi nedorite și superstiții. Ce alte lucruri le-au deranjat pe mămici după naștere aflați chiar aici.

Anamaria: Vizitele în valuri ale cunoscuților și apropierea exagerată de bebe pe motiv că "le e drag de el".

Ana-Maria: Întrebările jenante de genul.. Ai lapte? Când faci pe următorul? Dar și disconfortul nașterii în sine (am născut prin cezariană, impusă de alte probleme medicale).

Alexa Luisa: Sfaturile idioate date de toate băbuțele: nu scoate copilul noaptea afară (copilul meu a avut colici și așa îl calmam seara), nu ieși cu el afară că nu este botezat (offf, sunt copii care nu au botezul făcut la 1 an și ceva), pune căciulița la copil (l-am nascut în iulie, era mare caldură afară). Vorbe de genul da' parcă tu erai gravidă... 

Adriana: Wow...ce m-a deranjat? Neasistarea la naștere a doctorului la care am mers 8 luni...groaznic.

m-au deranjat dupa nastere

Laura: Cefaleea de după anestezie...o săptămână de dureri care mă disperau.

Mihaela: Cel mai tare m-au enervat remarcile făcute de unul-altul în ceea ce privește alăptatul! Asta cred că m-a disperat! Cum încercau unii să mă convingă să îi dau ba ceai, ba apă, ba completare cu lapte praf!

Iulia Florentina: Să stai cu picioarele strânse ca să nu rămâi crăcănată după naștere, să o înfeși să aibă picioare drepte, să îi pui căciulă și mai nou, că tot am început diversificarea....1 kg sau 2 kg mai mult nu strică.

Dana: Întrebări de genul: ai născut sau urmează? Pe bunee??

Alina: Am fost dezamăgită de operația de cezariană. Mi-am dorit să nasc natural și nu s-a putut (fata avea 4750 g la naștere), dar nici operația de cezariană nu e alegerea ușoară așa cum zic unii... Pentru mine a fost groaznic.

Oana A. Rebeca: Sfaturile date când nu sunt cerute. Și acum ma deranjează. Mai ales când se trezesc femeile bătrâne să-și dea ele cu părerea "Maică, dar ce ai furat că are copilul în frunte un semn" pentru că fata mea are un semn în frunte, și nu, nu am furat nimic. Nici eu nu am scăpat fiind slabă. Mă întrebau "Maică, dar tu unde ții copilul ăla că nici burtă nu ai". Luasem doar 7 kg și aveam 52 în total la 9 luni. Burta mică.. și tot eram criticată. Nici așa, nici așa. Pe babe nu le mulțumești în niciun fel...că așa e bătrânețea...pe o parte le înțeleg, dar câteodată devin prea exagerate.

Florentina Elena: Cel mai tare ma enervează persoanele care îmi spun că trebuie să lași copilul să plângă să se învețe singur.

m-au deranjat dupa nastere

Carmen: Vizite peste vizite și telefoane insistente, când tot ce îmi doream era să stau liniștită cu soțul meu și cu cei doi bebeluși (gemeni), întrebări legate de alăptare (gen: Nu ai lapte, nu se poate, trebuie să ai...) care mă făceau să plâng și să mă simt frustrată că, în ciuda tuturor eforturilor, efectiv nu aveam lapte. Oameni buni, după naștere, o mămică are nevoie de intimitate!!! Este o chestiune de bun simț. Stop întrebărilor indiscrete și vizitelor în primele luni! What is wrong with you, people? Thank you.

Cristina: După un travaliu de 8 ore, urmat de o cezariană de urgență, când am ajuns acasă eram foarte amețită, nu eram în stare să stau în picioare, iar socrii mei voiau să le gătesc să-i pun la masă. La mine venise sora mea să-mi facă o supă să mănânc și apoi să mă odihnesc, dar ei mi-au scos ochii câteva luni că nu i-am așezat la masă să sărbătorim externarea, că ei de aia au venit în vizită, nu să mă ajute cu ceva.

Luminița: chestia cu pupatul și mânca-l-ar mamaia, tataia și alții... pfff, te apucă spumele.

Alexandra: M-a deranjat în mod deosebit o vecină (babă) care, de fiecare dată când mă întâlneam cu ea, mă întreba: "Dar tu nu mai dai burtica jos? Eu imediat am scăpat de burtă după naștere!" Luasem 23 kg toată sarcina, deci mi-ar fi fost greu să dau jos toată greutatea în primele luni. Acum la 9 luni și jumătate de la naștere am greutatea de dinainte de sarcină, deși puțină burtică tot a ramas. 

Elena: "Așa, aleargă. Așa slăbești!!!" Cea mai stupidă vorbă pe care am auzit-o. Legat de copii, văd ca nu a îndrăznit nimeni să mă întrebe sau să mă învețe!!!

Cristina-Maria: Eu mi-aș fi dorit mai multă responsabilitate din partea doctorului cu care am născut, sunt din provincie, am vrut să fiu tratată mai bine și am născut la București la Cantacuzino, iar respectivul doctor m-a operat cu produse nesterilizate, a doua zi după naștere nici măcar nu m-a vizitat să vadă cum mă simt deși primise un "cadou" din partea mea....dar totuși nu a fost mulțumit...deoarece am fost nevoită să fiu externată de alt doctor...Pe lângă asta am luat un virus din spital și cum am ajuns acasă m-am umplut de bube și am umblat o lună de zile pe la alți doctori dermatologi să mă pot vindeca, iar faptul ca m-a operat cu produse nesterile era să plătesc cu viața pentru că la o săptămână mi s-a rupt operația și aveam o punga foarte mare de puroi care, norocul meu, mi-a supurat pe afară și nu înăuntru ca să fac septicemie. Deci, într-un cuvânt, mai multă responsabilitate din partea medicilor ar fi ideal!

Valeria: Sfaturile de la alții.

Elena Crina: Totul era pe dos după naștere, nu îmi găseam locul, dar e bine de știut că la următorul bebe nu mai vreau să am atâția vizitatori (m-au obosit groaznic de rău), telefoanele continuu: cum a fost, de ce ai făcut cezariană, cu ce doctor..etc..și în momentul de față nu suport să aud telefonul sunând și îl țin pe mut!

Roxye Rox: Băbismele, vizitele suprapopulate, disconfortul în sine după cezariană.

Andreea: Am avut gemene și a fost mai greu cu alăptarea la început că erau premature și nu prindeau bine. Iar cineva (apropiat) din familie îmi spune să le dau un pic la vecina (care și ea avea bebe, dar mai mare) să sugă că poate nu știu eu să le pun și să prindă gustul! M-am simțit ca un mare rahat care nu e în stare să își hrănească copiii!

m-au deranjat dupa nastere

Dana: "Dar burta aia rămâne așa??" Sau "mai ai încă unul în burtă??" Și culmea, femei care deja au născut și au trecut prin asta!

Elena Si Maya: Eu născusem și logic aveam burtă, încă o mai am! Și mă întrebau dacă tot nu am născut? Și persoanele care ziceau oare îi e frig, oare îi e foame oare, oare, oare! Mă disperau!!! Și vai, când dai burta jos? E prea mare! Nu faci sport? Da, sigur, am și timp!

Andreea: Ai lapte?..în fiecare zi aceeași întrebare de o mie de ori....Te-ai legat la burtă ?....îmbracă copilul să nu îi fie frig 2 perechi de pantaloni...bluze...căciulă (toate astea în mai....niciodată)...Să nu scot copilul afară fără batistă pe ochi în primele zile...Să nu părăsesc curtea...

Diana Alexandra: Pe mine mă întrebau: ai ieșit deja afară? (Era la 2-3 zile de când am venit din spital și era iunie) nu dai să mănânce nimic la copil? Trebuie să se învețe cu mâncarea...Șiiii una îmi zice....eram 2 fete, ne plimbam și zice una către mine "Și tu alăptezi??!?!?!?!" Cu o așa mirare de zici că eu nu pot alăpta. Sfat de la un bărbat "după 6 luni trebuie să îi dai lapte praf că nu se mai satură de la sân, că soră-mea de la 3 luni nu a mai avut lapte".

Carmen: Subscriu, și eu am două fetițe gemene de 4 luni. Vă spun cu toată sinceritatea, cel mai greu dupa sarcină a fost, culmea, nu atât îngrijirea celor 2 bebeluși, cât presiunea imensă a celor din jur! Sunt o mămică fără experiență, cu ajutor DOAR din partea soțului meu, care și lucrează. Telefonul suna și sunt luată la rost că nu răspund sau că nu dau semne de viață. Cu 2 copii mici acasă! Sunt în mod constant persoane care se autoinvită să vină să vadă bebelușele sau apartamentul nou în care ne-am mutat și care nici nu e complet mobilat. Apoi sunt luată la o serie de întrebări de genul: De ce ai facut cezariană? Dar tu nu puteai naște natural, cu gemeni? Și nu ai avut lapte deloc, deloc?? Haide, că burtă nu prea mai ai, doar puțin parcă se vede.... Parcă vă mai trebuia o cameră, nu e așa bine compartimentat apartamentul. Mult spațiu irosit. ..... Really? I just don't get this.

Monica: Și criticile că de ce nu îi dau sân. Cum să îi dau sân dacă nu am nimic în el?! I-aș da cu cel mai mare dragul, dar nu am. Deși am insistat singură, cu ajutorul pediatrului, skin to skin, muls și în zadar, că nu curge nimic din ei! Iar babele zic că nu e bine că nu-i dau sân că îl întorc de la sân și o să fie nu știu cum. Cum va fi, va fi, pentru mine tot va fi cel mai scump, frumos copil și îl voi iubi la fel de mult ca și până acum!!! Bebele meu are 7 săptămâni, vizitele înca nu s-au oprit. E un bebe cuminte, însă are tabieturile și programul lui, dar problema e că vin să-l vadă și se duc după câteva ore bune. Oricât încerc să bat apropo că trebuie să pape și etc. nu se duc, stau bine mersi. Eu cum nu mă sfiesc să îl schimb de pampers, că doar nu îl țin cu pampers plin, sunt întrebată dacă lovesc copilul peste fund că e așa vânăt? Ar trebui să fiu tâmpită să lovesc copilul care e întreaga mea viață! Semnul vânăt de pe funduleț îl are din naștere!!!! Plus băbismele și sfaturile care vin de la mămici care nu-și bat capul cu puii lor că îi cresc bunicii ca ele să se poată distra prin cluburi și baruri!

Mihaela Bianca Alexandra Pe mine nu m-a deranjat mai nimic, m-am simțit super bine după naștere, în afară de faptul că mă cam durea operația, că am născut prin cezariană. În rest nu m-am simțit mai grasă, nu m-am simțit obosită și nimic.. Doar mă deranja puțin corpul meu că aveam șuncile mai late în părți, dar după 2 luni au dispărut. M-a deranjat doar ca toată lumea îmi dădea sfaturi, dar niciodată nu le-am ascultat pentru ca aveam instinctul meu de mamă.

Mădălina: Semnați aici că sunteți de acord cu tot ce îi vom face copilului!!!

Oana Maria: Încercarea celor mai în vârstă să treacă peste cuvântul meu...că așa știu ei și e bine așa.

Marcela: Mi-a fost sau, mai bine zis, îmi este greu pentru că nu am pe cineva să mă ajute... Mai am o fetiță care merge la școală, o duce și o aduce soacra, îmi face cumpărături și atât. Soțului nu îi permite programul la serviciu să stea acasă și îmi revin mie cam toate sarcinile: gătit, lecții cu școlărița mea, spălat, călcat și grijă pentru bebe. Am născut prin cezariană și după două săptămâni încă mă supără. Cam asta mă deranjează după ce am născut.

Mihaela: Pe mine una m-au mega disperat superstițiile babelor ...nu afară că nu e botezat ...rupe-o ață că plec și bebe doarme ...nu aia, nu aia, pe bune ...

Ana Maria Mihaela: hmmm, cel mai tare m-au disperat bunicii și alte mame din familie care încercau să îmi impună cum să îmi cresc copilul și să îi bag ceai pe gât, că doarme mai bine și să nu mai mănânce noaptea. Apoi veșnica întrebare când fac alt bebeluș.

Bianca Gabriela: Superstițiile și kilogramele în plus!

Pe tine ce te-a deranjat după naștere?

Mulțumim tuturor mămicilor pentru ajutorul acordat în realizarea articolului. 

Articolul urmator
Ce înseamnă infecția uterului după naștere
Ce înseamnă infecția uterului după naștere

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cel mai faimos tătic de pe TikTok! Așa învățăm că lucrurile simple sunt cele care contează
  Cel mai faimos tătic de pe TikTok! Așa învățăm că lucrurile simple sunt cele care contează

  TikTok este o rețea de socializare folosită îndeosebi de tineri. Iată însă că un tătic a descoperit o modalitate inedită de a o folosi, predând tuturor o lecție...

  De ce am decis să nu îmi spăl bebelușul cel puțin o lună după naștere
  De ce am decis să nu îmi spăl bebelușul cel puțin o lună după naștere

  „Cât de des facem baie bebelușului?” este o întrebare care stă pe buzele celor mai multe mămici aflate la primul bebe. Academia Americană de Pediatrie (AAP)...

  Laura Cosoi, mesaj pentru proaspetele mămici: "Se pune o presiune mare şi nedreaptă pe femei să arate impecabil imediat după naştere"
  Laura Cosoi, mesaj pentru proaspetele mămici: "Se pune o presiune mare şi nedreaptă pe femei să arate impecabil imediat după naştere"

  Una dintre cele mai cunoscute vedete de la noi a postat pe o reţea de socializare un mesaj pentru femeile care au devenit de curând mame. Parcurge articolul de mai jos pentru a afla...

  Cel mai mare bebeluș de pe TikTok! A cântărit 6 kilograme la naștere
  Cel mai mare bebeluș de pe TikTok! A cântărit 6 kilograme la naștere

  O femeie a adus pe lume un bebeluș de 6 kg, iar imaginile cu nou-născutul au făcut înconjurul lumii. Bebelușul i-a luat prin surprindere atât pe părinți, cât și pe...

  Ce minune! Cel mai mic bebeluș din lume a cântărit doar 212 grame la naștere și a supraviețuit
  Ce minune! Cel mai mic bebeluș din lume a cântărit doar 212 grame la naștere și a supraviețuit

  Cel mai mic bebeluș din lume a fost externat după 13 luni de spitalizare! Când s-a născut avea doar 212 grame, cât greutatea unui măr, iar acum cântărește 6.3 grame....

  Singura abilitate emoțională care garantează succesul copilului tău mai tare decât IQ-ul
  Singura abilitate emoțională care garantează succesul copilului tău mai tare decât IQ-ul

  Pe măsură ce micuțul tău devine tot mai independent și mai dornic să descopere lumea, îți dai seama cât de mult contează să-și dezvolte abilități care să-l ajute să...

  Cel mai dedicat tată: și-a tatuat semnul din naștere al fiului său, în semn de solidaritate
  Cel mai dedicat tată: și-a tatuat semnul din naștere al fiului său, în semn de solidaritate

  Mereu auzim povești despre părinți care fac tot ce le stă în putință pentru a le fi bine copiilor lor. Un tată a dormit 9 luni în mașină pentru a fi aproape de fiica lui...

  O mamă a șocat TikTok-ul după ce a dezvăluit că i-a ieșit ochiul din orbită în timpul nașterii, pentru că a împins prea tare
  O mamă a șocat TikTok-ul după ce a dezvăluit că i-a ieșit ochiul din orbită în timpul nașterii, pentru că a împins prea tare

  O proaspătă mămică a șocat TikTok-ul când a publicat faptul că globul său ocular i-a ieșit din orbite de la forța cu care a împins în timpul nașterii naturale.

  © 2023 Qbebe