Primele 3 zile după cezariană: ce ai voie și ce nu ai voie să faci

Primele 3 zile după cezariană: ce ai voie și ce nu ai voie să faci

Qbebe.ro

Spre deosebire de o naștere naturală, în cazul căreia majoritatea mămicilor se refac rapid și pot pleca acasă chiar și după 2 zile, în cazul operației de cezariană, recuperarea este puțin mai lentă și externarea se face după minim 3 zile. Află în continuare de la doamna doctor Dana Oprescu, medic primar obstetrică şi ginecologie Maternitatea Polizu, ce presupun primele 3 zile după intervenția chirurgicală.

Primele 2 ore

După ce ești mutată din sala de operație în salon, te poți ridica în șezut după 30 de minute - o oră.
Pentru că vei fi slăbită și în primele ore va trebui să te recuperezi în pat.
Instalarea lactației se face diferit de la mamă la mamă, însă toți nou-născuții vor avea nevoie de prima masă într-o oră de la naștere.

Primele 24 de ore

Mănânci și bei abia după 6-8 ore, iar prima masă va fi ușoară. Pentru că îl vei hrăni pe bebe de până la 10-12 ori pe zi, este important să ai grijă de alimentația ta și să începi să mănânci imediat ce te simți mai bine.
Te poți ridica după 12-14 ore de la operație și vei fi încurajată să faci o plimbare ușoară prin salon. Tot după 12 – 14 ore poți urina fără cateter și ți se va face o igienă corporală ușoară.

A doua zi

În a doua zi după operația de cezariană, asistentele îl vor aduce pe bebe pentru contact fizic și prima alăptare. Te odihnești în pat și petreci timp cu copilul tău. Aveți ocazia de a vă cunoaște mai bine, de a vă acomoda unul cu altul, de a perfecționa alăptarea și de a cere sfatul medicului, moașei și consultanților ori de câte ori simți nevoia.
Tot acum vei învăța cum să îngrijești buricul, cum să faci băița copilului, cum să îl poziționezi corect la sân, cum se face înfășarea, totul cu ajutorul personalului medical.

mama cu bebelus in brate

Poți face plimbări ușoare de câteva ori pe zi și ai voie să ridici singură copilul în brațe.

A treia zi

În ziua 3 se recomandă externarea, cu o zi mai târziu față de o naștere naturală. Excepție fac cazurile în care medicul recomandă păstrarea sub supraveghere fie a ta, fie a copilului, dacă există complicații sau riscuri.
Îți poți ridica copilul în brațe și te poți plimba mai mult, însă este recomandat să nu petreci încă foarte mult timp în picioare. Vei primi în continuare tratament pentru managementul durerii și sfaturi suplimentare legate de îngrijirea copilului.

Ajutorul cadrelor medicale

Majoritatea mămicilor găsesc dificile primele 3 zile după operația de cezariană fiindcă slăbiciunea, durerea și oboseala le fac să fie foarte dependente de ajutorul cadrelor medicale. În plus, rămân în spital mai mult timp, în loc să meargă acasă la familie chiar a doua zi, așa cum se întâmplă după o naștere naturală.

Este cu atât mai dificil cu cât în spitalele românești de stat, învechite și cu personal puțin, experiența nașterii nu este întotdeauna plăcută în ciuda eforturilor medicilor. Saloanele cu mobilier uzat, echipamentele vechi de zeci de ani și lipsurile răpesc frumusețea acestor zile, în care mămicile ar trebui să fie concentrate pe conexiunea cu copilul lor, nu pe salteaua incomodă, toaleta nefuncțională sau lipsa unui consultant în alăptare.

Salvați Copiii România inițiază programul „Renovare pentru spitale” cu scopul de a îmbunătăți mediul în care copiii vin pe lume în maternitățile de stat din țara noastră. Un prim proiect este renovarea secției OG1 din cadrul Maternității Polizu, unitatea medicală cu cea mai mare terapie intensivă neonatală din țară. În acest spital de care depind mame și copii din întreaga țară, secția și sala de nașteri nu au mai fost renovate de 20 de ani, iar ultima igienizare serioasă a avut loc în urmă cu 11 ani!

Maternitatea Polizu este cea mai mare maternitate din București, însă condițiile precare ale sălii de nașteri puneau în pericol atât sănătatea mamei, cât și pe cea a nou-născutului. De aceea am decis, împreună cu medicii, să intervenim rapid și să asigurăm toate condițiile de siguranță și igienă medico-sanitară. Multumesc echipei de medici extraordinare, care ne sustin in acest proiect si promitem mamicilor care urmeaza sa nasca aici ca vor gasi conditii de top, asa cum este normal”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Implică-te și tu în renovarea maternităților, pentru ca fiecare mamă să își cunoască copilul fără griji. Poți dona orice sumă online sau 2 euro prin SMS lunar la 8844 cu textul SALVEZ.

Din anul 2012, în cadrul programului național de reducere a mortalității infantile, au fost investiți aproximativ 6.415.000 de Euro în dotarea a 101 de unități medicale, maternități, secții de nou-născuți și secții de pediatrie, din toate județele țării, cu peste 890 de echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea și tratarea a peste 150.000 de copii. Am reusit sa susținem dotarea și reorganizarea Compartimentului de Primiri Urgențe (CPU) al Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandrescu-Rusescu București - secția pediatrie (INSMC), amenajarea parcului din fața spitalului.

În cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu au fost susținute reparațiile și îmbunătățirea sistemului de energie permanent, care oferă protecție pacienților din sălile de operații și din terapie intensivă și a echipamentelor speciale care furnizeaza gaze medicale pentru alimentarea permanenta a secțiilor Chirurgie Cardiovasculara, Neurochirurgie, Cardiologie, Neurologie, Toxicologie, Pediatrie. Anul acesta am reușit cu sprijinul susținătorilor Salvați Copiii să achiziționăm 2 ambulanțe prentru transportul interdisciplinar al copiilor de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copiii Grigore Alexandrescu.

Articolul urmator
Cum mi-a salvat viața o cezariană
Cum mi-a salvat viața o cezariană

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  NU ai voie să-mi pupi copilul! Ce semnal de alarmă trage o mamă care a luat herpes la câteva zile după naștere
  NU ai voie să-mi pupi copilul! Ce semnal de alarmă trage o mamă care a luat herpes la câteva zile după naștere

  Dacă anumiți părinți sunt de acord ca bebelușii lor să fie pupați chiar din primele zile de viață, alții nu acceptă din start o asemenea idee. O mamă de peste hotare a vorbit...

  Tradiții și superstiții de Sfânta Filofteia. Ce nu ai voie să faci în această zi
  Tradiții și superstiții de Sfânta Filofteia. Ce nu ai voie să faci în această zi

  Sărbătoare mare în rândul creștinilor! Pe 7 decembrie, Biserica Ortodoxă o prăznuieşte pe Sfânta Muceniţă Filofteia, considerată patroana spirituală a copiilor...

  8 septembrie, Sfânta Maria Mică. Ce nu ai voie să faci azi
  8 septembrie, Sfânta Maria Mică. Ce nu ai voie să faci azi

  Pe 8 septembrie, în fiecare an, creștinii sărbătoresc Naşterea Maicii Domnului, fiind prima mare sărbătoare a Noului An Bisericesc început la 1 septembrie. Cu un simbol...

  Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Tradiții și obiceiuri: ce NU ai voie să faci astăzi
  Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Tradiții și obiceiuri: ce NU ai voie să faci astăzi

  Pe 29 august creștinii de pretutindeni prăznuiesc sărbătoarea Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. În această zi, marcată cu cruce roșie în calendarul...

  O adolescentă de 17 ani a murit în urma complicațiilor apărute după o naștere prin cezariană
  O adolescentă de 17 ani a murit în urma complicațiilor apărute după o naștere prin cezariană

  O adolescentă de 17 ani din Vrancea și-a pierdut viața în urma unor complicații apărute după nașterea prin cezariană. Trei medici de la Spitalul Județean de Urgență...

  O familie din Hațeg a trăit doar după învățămintele Bibliei. Au renunțat la medicamente, civilizație și copiii nu au mai avut voie să meargă la școală
  O familie din Hațeg a trăit doar după învățămintele Bibliei. Au renunțat la medicamente, civilizație și copiii nu au mai avut voie să meargă la școală

  Un bărbat din Hațeg și-a obligat soția și cei doi copii să trăiască izolați, fără nici un contact cu mediul extern și strict după învățămintele biblice. Citește toată...

  Școlile nu mai au voie să ceară informații despre locul de muncă, ocupația sau profesia părinților
  Școlile nu mai au voie să ceară informații despre locul de muncă, ocupația sau profesia părinților

  Profesorii diriginți și învățătorii nu îi vor mai întreba pe părinții elevilor unde lucrează, ce funcție sau ce meserie au! Ministerul Educației a transmis, joi,...

  Lege: copiii vor avea voie să se joace jocuri online numai 3 ore pe săptămâna în China
  Lege: copiii vor avea voie să se joace jocuri online numai 3 ore pe săptămâna în China

  Jocurile video pot avea un impact pozitiv asupra copiilor și adolescenților, fiind capabile să să îmbunătățească atenția, atenția distributivă, vigilența și flexibilitatea...

  © 2024 Qbebe