Topul numelor alese de parintii din Romania pentru nou-nascutii din 2013

Topul numelor alese de parintii din Romania pentru nou-nascutii din 2013

Oana Prisacariu

Anul 2013 a trecut de cateva saptamani, insa nu este niciodata prea tarziu pentru o retrospectiva a celor mai populare nume de copii printre parintii din Romania. Afla ce nume au primit cei mai multi dintre micutii nascuti in 2013 si care au fost cele mai ciudate idei pe care le-au avut romanii, la acest capitol, in anul care tocmai s-a incheiat.

Top 10 nume de fete si de baieti la nivel national

Directia de Evidenta a Populatiei din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a facut publice statisticile numelor pe care le-au dat parintii copiilor lor in 2013. Ca si in anii precedenti, romanii s-au grabit sa isi numeasca pruncii dupa diferiti sfinti, insa nu au uitat nici de variantele cu rezonanta internationala. Cu toate acestea, cele mai populare nume de copii sunt Maria si Andrei, insa cele care atrag cu adevarat atentia sunt numele...ciudate, precum: Imparateasa, Pipi sau Isus (care, din 2013, are domiciliul in Bucuresti, sectorul1).

Antropologul Vintila Mihailescu vede aceasta preferinta a romanilor pentru numele stravechi drept una fireasca, desi multi ar putea sa ridice spranceana cand aud ca pe un baietel il cheama David. Ce i se pare mai greu de explicat este tocmai felul in care s-a popularizat cupletul Darius/ Daria, nume stravechi intrat in canonul bisericesc inca de pe vremea regelui persan Darius.

Potrivit statisticilor, in 2013, Romania s-a imbogatit cu 12.736 Andrei si 21.817 Marii, 7.724 baietei au primit numele David, in timp ce locul al doilea la fetite este ocupat de Elena, cu 5.635 certificate de nastere doveditoare. Ultima treapta a podiumului este ocupata de Alexandru, la baieti (7.424) si de Ioana, la fete (5.545). 

Baieti  Fete
 Andrei  Maria
 David
 Elena
 Alexandru  Ioana
 Gabriel  Andreea
 Stefan  Alexandra
 Ionut  Antonia
 Mihai  Daria
 Cristian  Stefania
 Daniel  Ana
 Darius  Gabriela

Numele preferate de parinti, pe orase

La nivelul Capitalei, situatia este asemanatoare cu cea nationala: Andrei si Maria raman cele mai populare nume, insa bucurestenii au ales sa le puna cate doua nume copiilor lor, cele mai populare alaturari fiind Ana-Maria si David Andrei. Topul continua cu Antonia-Maria, Sofia-Maria, Eva-Maria, Daria-Maria, Anastasia, Alexandra, Sara-Maria si Sofia (pentru fete). La baieti, lucrurile sunt mai putin complicate. Dupa Andrei, clasamentul continua cu Alexandru, David-Andrei, Stefan, David, Matei, Rares-Andrei, David-Alexandru, Eduard-Andrei si Tudor-Andrei.

In ceea ce ii priveste pe ieseni, lor le plac numele Maria si Ionut. La fete, urmeaza Sofia, Alessia, Andreea, Gabriela, Stefania/Stefana, Antonia, Elena, Giulia si Ioana. La baieti, topul e intregit de numele Ianis, Ianys, Marian, Denis, David, Gabriel, Andrei, Nicholas si Cristian.

In Brasov, locurile fruntase din top sunt ocupate de cele 120 de fetite pe nume Ana si de cei 225 de baietei pe nume David. Cei mai "proaspeti" brasoveni au primit si nume precum: Antonia-105 de fete, Sofia-100, Alexandra-86, Denisa-81, Daria-78, Ioana-71, Andreea-62, Stefania-61, Anastasia-57/ Andrei- 147 nou-nascuti, Alexandru-135, Stefan - 94, Luca - 93, Eduard - 90, Tudor - 88, Vlad - 84, Darius - 83 si Robert - 68.

Clujenii au respectat media de la nivel national si si-au numit copiii Andrei si Maria, in cea mai mare parte.  Dintr-un numar total de 3.322 baietei, 401 au fost numiti Andrei, 267- David, 265- Alexandru, 169- Stefan, 162-Mihai, 133- Matei. Pentru fete, situatia se prezinta in felul urmator: din numarul total de 3.132 de domnisoare, 620 se numesc Maria, 151- Antonia, 136 -Sofia, 113- Andreea, 111-Alexandra, 110-Ioana.

Parintii au ales si nume mai... ciudate

In afara de Isus, micutul din sectorul 1 al Capitalei, datele de la Evidenta Populatiei au scos la iveala si alte nume cel putin ciudate: un copil a primit numele de Imparateasa, 16 domnisoare se numesc de cateva luni Mercedesa, iar alte 32 vor raspunde la numele de...Pipi. Da, ati citit bine, Pipi! De asemenea, unii parinti au optat pentru numele neconventionale. Asa se face ca pe unii dintre copiii lor ii cheama Aculina, Nicolaida, Olimpiada, Printa, Regina, Gennaro, Metin, Dapyx, Artemis, Aramis, Phineas si Columbus. Au fost alese si alte nume biblice precum Mina, Moise sau Nectarie.

Ce nume prefera pentru copiii lor parintii din Europa

La nivel european, cele mai populare nume de bebelusi sunt: Marea Britanie- Olivia/Oliver, Germania- Mia/Leon, Franta- Emma/Luca, Italia- Giulia/Francesco, Rusia- Elena/Aleksandr. Schimbarile sunt mai putin drastice decat la noi, unde numele cu rezonanta internationala incep sa castige teren in fata celor biblice. 

 

Ce nume prefera pentru copiii lor parintii din SUA

 In 2013, americanii au facut o pasiune pentru numele de copii care contin vocale. Asa se face ca din ce in ce mai multi baietei au fost botezati Asher, Atticus sau Oliver. La fete, Katniss pare sa castige teren, in special datorita succesului urias inregistrat de franciza Hunger Games, asa cum se intampla in anii trecuti cu franciza Twilight, cu numele Isabela si Edward.

Cu toate acestea, cei mai multi dintre americani raman refractari unor astfel de alegeri si merg pe ce stiu ei mai bine: conform unor date statistice publicate de Social Security Administration (SSA), topul celor mai populare nume arata cam asa: Sophia, Emma, Olivia, Isabella, Mia, Ava, Lily, Zoe, Emily, Chloe, la fete si Jackson, Aiden, Liam, Lucas, Noah, Mason, Jayden, Ethan, Jacob, Jack.

Cum probabil ca cele mai mari stranietati tot pe pamant american au loc, nici la capitolul nume nu suntem dezamagiti. Anul trecut, cateva dintre fetite au primit nume precum Blue (Albastra), Fairy (Zana), Feline (Felina), Kiwi sau Tulip (Laleaua). La baieti, inventivitatea a fost si mai mare: Cheese (branza), Daxx, Holmes (ca pe faimosul detectiv, desigur), Hurricane (Uragan), Panda, Kazz, Kodiak.

Un studiu publicat in 2010 arata faptul ca aceasta diversitate a numelor este explicabila prin faptul ca si diversitatea culturala a SUA este intr-o continua schimbare, iar fiecare imigrant vine cu propriul bagaj antropologic. Desigur, exista si mame care aleg numele copiilor in functie de aliteratie, asonanta si asa mai departe. Cu toate acestea, cei mai multi dintre parinti raman tributari traditionalismului care i-a consacrat si aleg nume obisnuite pentru micutii lor, lucru care se intampla peste tot pe mapamond. O demonstreaza si cifrele de la nivelul Romaniei: cele mai frecvente prenume, la toate categoriile de varsta, sunt, in ceea ce-i priveste pe barbati, GHEORGHE - 853.213 si IOAN- 765.018, iar la nume de femei preferatele sunt MARIA - 1.866.955 si ELENA - 1.100.485.

Surse:  Directia de Evidenta a Populatiei din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Gandul, The Huffington Post, Daily Mail, Live Science, Alphadesigner.com

Articolul urmator
Povestea emoționantă a unei mame profund traumatizată de experiența nașterii: „Vreau să ajut alte mame”
Povestea emoționantă a unei mame profund traumatizată de experiența nașterii: „Vreau să ajut alte mame”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Orașele din România cu cele mai scumpe creșe și grădinițe. Câți bani scot părinții din buzunar
    Orașele din România cu cele mai scumpe creșe și grădinițe. Câți bani scot părinții din buzunar

    Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică și de platforma „Clubul Copiilor”, în ultimul deceniu a crescut numărul copiilor care urmează cursurile...

    De ce spun specialiștii că nou-născuții trebuie alăptați în primele 30 de minute de la naștere
    De ce spun specialiștii că nou-născuții trebuie alăptați în primele 30 de minute de la naștere

    UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea încă din prima zi de viață a unui copil, mai exact la 1 oră de la naștere, în condițiile în...

    Anul 2022 a înregistrat cel mai mic număr de nou-născuți în România din ultimii 134 de ani
    Anul 2022 a înregistrat cel mai mic număr de nou-născuți în România din ultimii 134 de ani

    În 2022, natalitatea în România a fost la cel mai scăzut nivel din ultimii 134 de ani. Din ce în ce mai mulți români aleg să nu mai trăiască aici, iar...

    Cea mai mare rată a mortalității infantile din Europa în România. 91% dintre secțiile pentru nou-născuți nu sunt dotate corespunzător
    Cea mai mare rată a mortalității infantile din Europa în România. 91% dintre secțiile pentru nou-născuți nu sunt dotate corespunzător

    Oficiul pentru Statistică al Uniunii Europene (Eurostat) publică anual inclusiv date privind rata mortalității infantile. Conform informațiilor oferite de Eurostat, în ultimii ani...

    Singura grădiniță din România unde îți lași copilul lunea și îl iei vinerea. Cât trebuie să plătească părinții?
    Singura grădiniță din România unde îți lași copilul lunea și îl iei vinerea. Cât trebuie să plătească părinții?

    Chiar dacă, în ultimii ani, auzi tot mai des despre grădinițe care își prelungesc programul de funcționare din ce în ce mai mult pentru a veni în...

    Cifre alarmante: jumătate din mamele minore, sub 15 ani, din Europa sunt din România
    Cifre alarmante: jumătate din mamele minore, sub 15 ani, din Europa sunt din România

    Aproape jumătate din numărul mamelor minore, cu vârsta mai mică de 15 ani din Europa, provin din România.

    Ce este concediul de acomodare și ce trebuie să facă părinții din România care adoptă un copil
    Ce este concediul de acomodare și ce trebuie să facă părinții din România care adoptă un copil

    Părinții din România care adoptă un copil, beneficiază de concediu de acomodare de un an, însă durata s-ar putea dubla. Discutăm mai jos toate detaliile.

    „Părinți, vă rog să vorbiți cu copiii voștri!” - apelul Ministrului Justiției către părinții din România
    „Părinți, vă rog să vorbiți cu copiii voștri!” - apelul Ministrului Justiției către părinții din România

    Bullyingul online a atins cote alarmante! Speriați, amenințați, șantajați, copiii și adolescenții nu discută cu părinții despre agresiunile din mediul online la care sunt supuși,...

    © 2025 Qbebe