Am născut un bebeluș de 5 kg ... acasă

Irina Olteanu - Redactor Senior

Am născut acasă, însă cu siguranță nu sunt nici prima și nici ultima femeie care face acest lucru. Ceva cu adevărat diferit în cazul meu, și aș completa și surprinzător, a fost...bebelușul, băiețelul meu mult dorit și așteptat, care a avut nici mai mult, nici mai puțin de 5 kilograme la naștere.

Așa începe povestea unei mame care a avut curajul să împărtășească cu întreaga lume cum a născut acasă. Gretchen Bosio este o mamă bloggeriță din Pacificul de Nord-Vest, o regiune spectaculoasă din America de Nord, care are pentru noi povești la fel de spectaculoase ce survin o dată cu creșterea celor 3 copii ai săi pe blogul ei. Mai jos am preluat povestea ei privind nașterea acasă, care sigur vă va oferi o altă perspectivă a acestui proces natural și magic.

..........

Moașa m-a avertizat la ultima noastră întâlnire înainte de naștere: „Bebelușul acesta nu va fi unul mic. Aș zice că undeva în jur de 4.5 kg." Și nu a fost departe de adevăr...Încă sunt și eu surprinsă că am reușit să nasc acasă un bebeluș de 5 kg, ca toți cei cărora le povestesc. Dar acest aspect face parte din frumusețea de a naște acasă: nu afli greutatea decât după naștere. Încă mă întreb dacă aș fi știut din timp greutatea oare m-aș mai fi încumetat să nasc acasă?

Sarcina ajunsese la 41 de săptămâni. Burtica era cu câțiva centimetri mai mare, dar ecografiile nu arătau nimic ieșit din comun. Iar primul meu fiu, Tudor, a cântărit 3.5 kg. Nimic ieșit din comun.

La cea de-a doua sarcină nașterea acasă mi s-a părut o idee interesantă. Moașa mea, Anca, m-a susținut 100% și mi-a dat încredere în mine. Mi-am făcut tema învățând tehnici de vizualizare pozitivă și ascultând melodiile relaxante pe care le selectasem în fiecare zi. Atunci când data probabilă a nașterii a sosit, însă nu a apărut niciun semn de travaliu, am continuat să gândesc pozitiv. Au mai trecut 9 zile. Tocmai când îl pregăteam pe Tudor de baie am descoperit că nu avem apă caldă deoarece ni se stricase boilerul. "Fac pariu că o să intru diseară în travaliu", am glumit cu Mihai, cu gândul la piscina goală care aștepta în sufragerie. 

Parcă am avut gura aurită, iar la ora 2 noaptea m-am trezit cu o durere în mijlocul abdomenului. Am rămas în continuare întinsă în liniște, respirând printre fiecare contracție. L-am prins pe Mihai de mână, însă a rămas adormit chiar și la ora 4 când m-am dat jos din pat și am mers la toaletă. Acolo am simțit un șuvoi de lichid curgându-mi printre picioare: mi se rupsese apa. 

am nascut acasa

Când s-a trezit, Mihai le-a trimis mesaj socrilor să îi anunțe ce se întâmplă, iar eu începusem să respir printre contracții. A sunat de asemenea la numărul de urgență al companiei care repara boilere. Pentru că era pe numele meu a trebuit să discut eu cu reparatorul, dar nu pot spune că am reușit să leg mai mult de două fraze. Până la ora 8 dimineața contracțiile erau mai intense și se succedau la 10 minute. I-am trimis mesaj moașei că trebuie să vină mai devreme. La 9:30 socrii ajunseseră să îl preia pe Tudor. Am simțit nevoia de liniște, iar odată golită casa m-am putut concentra mai bine pe mine însămi. Am vrut să intru în piscină, dar evident nu aveam apă caldă. Mihai a apelat la vecini ca să le explice situația. Din fericire, piscina avea în dotare și un furtun lung pe care l-am conectat de robinetul vecinilor și am putut umple piscina. Am chicotit printre contracții. Chiar atunci a ajuns și Anca. Pe măsură ce mă cufundam în piscină, apa caldă mă alina. Următoarele două ore au trecut rapid și mi se par încețoșate. M-am retras cumva, chiar dacă Mihai și Anca erau lângă mine, susținându-mă. Discutau încet și mai adăugau din când în când apă caldă. La un moment dat a sosit și domnul cu reparația boilerului, dar eram mult prea concentrată pe ce fac pentru a-l observa.

La ora 11 dimineața, două contracții îngrozitoare mi-au încordat abdomenul și m-am gândit la mine stand pe o plajă, cu valuri care se înălțau și coborau odată cu contracțiile. Mi-am dat seama că nu îmi va fi ușor să îmi păstrez calmul din cauza durerii, dar Anca m-a încurajat "nu te îngrijora, lasă-te purtată de ele." Am simțit o nevoie urgentă de a mă ghemui și mi-am canalizat toată energia în împins. M-am proptit în mâini și am simțit cum iese capul bebelușului, dar după o vreme parcă a intrat înapoi. Anca a sugerat să merg la toaletă. Am reușit să ajung susținută de Mihai, mi-a luat 5 minute, cu nenumărate opriri. Imediat cum m-am așezat pe toaletă am simțit din nou cum capul copilului coboară. Așa că am decis să merg în dormitor. M-am întins pe spate și am urmat mesajele pe care mi le-a transmis corpul ca să împing. Mi s-au părut secole, dar tocmai când discutam că ar trebui schimbată strategia, am simțit o presiune enormă. Anca s-a așezat în genunchi și a direcționat cu blândețe capul copilului. Am simțit o eliberare de presiune imediat ce corpul l-a expulzat. Anca și o altă moașă care sosise între timp au examinat băiețelul, l-au înfășat în halatul pufos al lui Mihai și mi l-au dat în brațe. 

am nascut acasa

Privindu-i fața, m-am simțit copleșită de iubire. A supt de la sân imediat, nonstop, timp de 45 de minute. Cât am așteptat să termine ca să-l putem cântări, nu m-am putut abține să mă întreb cât de mare este. Crezi că are 4 kg? am întrebat. Moașele au presupus 4.5 kg, dar când l-au așezat pe cântar au zâmbit: Are puțin peste 5 kg! Nu-mi vine să cred! a exclamat Anca. Nu e de mirare că a durat atât de mult etapa de împingere.

Sunt extrem de mândră de mine însămi că am dat naștere unui bebeluș atât de mare fără nicio intervenție medicală. Mă simt încrezătoare să spun că bebelușii mari nu înseamnă neapărat nașteri dificile. Nașterea lui Andrei a fost uimitoare și specială și sunt sigură că a decurs așa de bine deoarece am stat relaxată în propria casă. Dacă pot să nasc un bebeluș acasă cu boilerul stricat, sunt sigură că pot face orice.

Aș spune trei lucruri prietenelor mele care vor să nască acasă:
- Cumpărați haine de mărimi diferite pentru bebeluș. Noi am avut haine pentru nou-născuți și s-au dovedit mult prea mici pentru băiatul nostru.
- Moașa mea m-a urmărit pe întreaga durată a sarcinii. Este important să îți monitorizeze cineva sănătatea, dar și bebelușul în aceste luni
- Chiar dacă îți drești să naști acasă, pregătește pentru orice eventualitate o geantă pentru maternitate în care să așezi diverse obiecte indispensabile. Este posibil ca lucrurile să nu decurgă conform planului și să ai nevoie să mergi la spital. Te vei simți în siguranță când vei fi pregătită pentru orice variantă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  „Am născut un bebeluș de 6,3 kg”. O mamă face publice pozele care uimesc o lume întreagă
  „Am născut un bebeluș de 6,3 kg”. O mamă face publice pozele care uimesc o lume întreagă

  O mamă a ales să dezvăluie, pe o rețea de socializare, imagini cu băiețelul ei de când acesta s-a născut. Copilul a cântărit la naștere peste 6 kg și a avut o lungime...

  Am născut de două ori acasă, prima dată neplanificat și a doua oară planificat. Uite ce trebuie să știi dacă vrei și tu să naști acasă
  Am născut de două ori acasă, prima dată neplanificat și a doua oară planificat. Uite ce trebuie să știi dacă vrei și tu să naști acasă

  O femeie din Marea Britanie a născut de două ori acasă - o dată planificat și a doua oară neplanificat. Citiți mai jos, ca să vedeți ce spune mămica despre experiențele sale.

  Primul caz din lume: bebeluș născut cu anticorpi Covid-19. Mama fusese vaccinată cu Moderna
  Primul caz din lume: bebeluș născut cu anticorpi Covid-19. Mama fusese vaccinată cu Moderna

  Premieră medicală! O femeie din Florida, SUA, vaccinată cu prima doză a serului Moderna, a născut un bebeluș cu anticorpi împotriva COVID-19.

  O mămică din Brazilia a adus pe lume un bebeluș „gigant”. A cântărit peste 7 kilograme
  O mămică din Brazilia a adus pe lume un bebeluș „gigant”. A cântărit peste 7 kilograme

  O femeie din Brazilia a dat naștere unui bebeluș cu o greutate de două ori mai mare decât media. Micuțul nou născut are deja nevoie de haine pentru copii de 9 luni. Mai multe...

  Această femeie a născut în timpul unei cine în familie și nimeni nu a observat
  Această femeie a născut în timpul unei cine în familie și nimeni nu a observat

  Vă întrebați cum este posibil ca o femeie să nască în sufragerie, în timpul cinei cu familia, și nimeni să nu observe? Ei bine, vă povestim mai jos cum.

  S-a născut la 23 de săptămâni și a cântărit doar 600 de grame. Medicii nu i-au dat mari șanse de supraviețuire
  S-a născut la 23 de săptămâni și a cântărit doar 600 de grame. Medicii nu i-au dat mari șanse de supraviețuire

  Cazul unui bebeluș născut prematur, la doar 23 de săptămâni de sarcină, a reprezentat o adevărată provocare pentru medici! Aceștia nu i-au dat mari șanse de supraviețuire...

  O femeie cu transplant de uter a născut un copil perfect sănătos
  O femeie cu transplant de uter a născut un copil perfect sănătos

  Premieră medicală în Franța! O femeie cu transplant de uter a născut un copil perfect sănătos, pe 12 februarie, după 33 de săptămâni de sarcină, potrivit France24.

  © 2023 Qbebe