Top 5 cele mai eficiente metode de ameliorare a durerilor la nastere

Top 5 cele mai eficiente metode de ameliorare a durerilor la nastere

Louise Tanase - Contributor

Durerile de la nastere te sperie? Este firesc sa fii din ce in ce mai preocupata si chiar speriata de durerile nasterii. Qbebe iti dezvaluie cele mai eficiente metode de ameliorare a durerilor nasterii.

Una dintre cele mai mari temeri ale femeilor insarcinate, mai ales spre finalul sarcinii, este legata, evident, de durerile nasterii. In pofida faptului ca travaliul si nasterea sunt cunoscute a fi foarte dureroase, trebuie sa stii ca durerea este perceputa diferit de fiecare dintre noi, prin urmare nivelul durerii este subiectiv.

In plus, avand in vedere ca teama de necunoscut este principalul factor al fricii de nastere si, implicit, a exacerbarii durerilor din travaliu si nastere, specialistii, dar si mamicile, recomanda sa te informezi cat poti de mult in legatura cu travaliul si nasterea, pentru a fi pregatita psihologic pentru ceea ce urmeaza sa se intample.

In ceea ce priveste durerile nasterii, trebuie sa stii ca, in afara unor situatii exceptionale, nu trebuie sa le suporti prea mult timp, deoarece exista mai multe metode eficiente de amelioare a durerilor.

Gravida in travaliu

Tu ce metoda ai ales pentru ameliorarea durerilor la nastere?

Anestezia epidurala

Anestezia epidurala este, fara indoiala, cel mai cunoscut si cel mai des utilizat tip de anestezie in timpul travaliului si nasterii, fiind solicitata de mai mult de 50% dintre femeile care trec prin aceasta experienta. Anestezia epidurala este o anestezie care blocheaza durerea in anumite zone ale corpului, scopul acesteia fiind de a ameliora durerea sau de a o bloca, mai degraba decat a anestezia o zona.

In timpul nasterii, anestezia epidurala blocheaza impulsurile nervoase provenite din segmentele inferioare ale coloanei vertebrale. Medicamentele care sunt folosite in anestezia epidurala sunt un fel de anestezice locale, cum ar fi bupivacaina, cloroprocaina sau lidocaina si sunt administrate in combinatii cu opioide sau narcotice, in scopul reducerii dozei necesare de anestezic local. Aceste medicamente pot fi utilizate in combinatie cu epinefrina, fentanil, morfina sau clonidina pentru a prelungi efectul anesteziei epidurale sau pentru a stabiliza tensiunea sanguina a mamei in timpul travaliului si a nasterii.

In ceea ce priveste administrarea anesteziei epidurale, trebuie sa stii ca inainte sa debuteze travaliul, ti se vor administra fluide pe cale intravenoasa iar epidurala se va monta cand cervixul tau este dilatat aproximativ 4-5 centimetri. Un medic anestezist va administra epidurala astfel: iti va cere sa te asezi pe pat si sa te ghemuiesti pe o parte sau spre fata cu capul intre genunchi, va amorti local o zona mica de la nivelul spatelui, dupa care va introduce un ac in zona amortita din jurul maduvei spinarii in partea inferioara a coloanei vertebrale. Acul va fi introdus printr-un cateter in spatiul epidural, apoi va fi indepartat lasandu-se cateterul pe loc pentru a putea furniza anestezia prin acesta.

Anestezia isi face efectul in aproximativ 15-30 minute si dureaza cateva ore, medicul anestezist putand sa mai introduca anestezic pe cateter la nevoie. Trebuie sa stii ca, in ciuda faptului ca nu este dureroasa, realizarea anesteziei epidurale este neplacuta, insa iti va asigura lipsa durerilor in timpul nasterii.

Reactiile adverse ale anesteziei epidurale

In unele cazuri, la fel ca la administrarea oricaror alte medicamente, anestezia epidurala poate produce anumite reactii adverse. Dintre acestea, scaderea tensiunii arteriale a mamei este cea mai importanta, insa trebuie sa stii ca medicii vor actiona prompt si vor combate acest efect rapid. Alte reactii adverse posibile sunt: incetinirea travaliului si slabirea contractiilor (caz in care ti se va administra oxitocina), frisoane, tinitus, dureri de cap, dureri de spate, greata sau dificultati in respiratie.

Gravida si medicul ei

Entonox

Una dintre metodele de ameliorare a durerilor nasterii care poate fi folosita in maternitate este entonoxul. Entonoxul este un gaz care se administreaza printr-o masca si contine 50% oxigen si 50% protoxid de azot (asa-numitul "gaz ilariant"). Entonoxul are efect analgezic, reduce senzatia de durere si creste pragul dureros.

De asemenea, trebuie sa mai stii ca protoxidul de azot are efect de relaxare si un usor efect de calmare, ceea ce il face sa fie mai mult decat recomandat in timpul nasterii, mai ales daca si tu esti putin speriata de procesul prin care treci. Efectele Entonoxului nu sunt nocive nici pentru tine, nici pentru bebelus, mai ales avand in vedere concentratia de 50% oxigen, aproximativ dubla fata de cea din aerul ambiental, care asigura un continut sigur de oxigen in gazul inspirat.

Avantajul acestei metode de calmare a durerilor nasterii consta in faptul ca tu singura poti controla cantitatea de care ai nevoie, avand in vedere ca trebuie sa inspiri prin masca la nevoie. Trebuie sa stii ca Entonox produce efecte analgezice imediate dupa cateva inhalari, iar efectele analgezice dispar la cateva minute dupa ce utilizarea este intrerupta, prin urmare atunci cand durerile reapar trebuie sa inspiri din nou acest gaz prin masca.

Aceasta metoda de calmare a durerilor nasterii nu poate fi folosita impreuna cu altele, datorita faptului ca protoxidul de azot poate amplifica efectele altor anestezice in mod periculos.

Reactiile adverse ale inhalarii de Entonox

La fel ca in cazul altor tipuri de anestezie si inhalarea de entonox poate provoca anumite reactii adverse la unele persoane. Cele mai frecvente reactii adverse posibile sunt ameteala, starea de confuzie sau euforie, greata si varsaturile. In cazuri rare, pot sa apara si alte reactii adverse, cum ar fi oboseala excesiva, balonarea, amorteala si slabiciune la nivelul picioarelor, durere de cap.

 Gravida, partener si medicul ei

Miscarea in timpul travaliului

Probabil ca inca din momentul in care ai aflat ca esti insarcinata ai incercat sa afli cat mai multe despre travaliu si nastere si ai observat ca se discuta foarte mult despre miscare, relaxare si respiratie corecta ca metode de diminuare a durerilor nasterii.

Chiar daca esti o persoana putin mai sceptica sau pur si simplu crezi mai mult in minunile medicinii moderne (adica anestezice), nu strica sa incerci sa fii mai deschisa si catre metodele naturale de ameliorare a durerilor. Miscarea presupune ca in timpul travaliului, inainte de inceperea expulziei bebelusului, sa nu stai intinsa pe pat incercand sa gasesti o pozitie mai comoda, ci sa incerci sa te misti cat mai mult posibil.

Inainte de a merge la spital, odata cu debutul travaliului, incearca sa faci o plimbare mai lunga, in ritm cat de vioi se poate - miscarea ritmica a mersului pe jos ajuta fatul sa se aseze in pozitia perfecta pentru nastere, sa coboare mai mult si mai repede, dar si sa iti mai iei gandul de la ceea ce urmeaza.

Chiar si dupa internarea in maternitate, incearca sa te plimbi cat mai mult, iar daca te simti in stare sau este cineva cu tine sa te ajute, poti incerca sa cobori si sa urci cateva trepte, sa folosesti mingea speciala (daca exista), sau macar sa te asezi si sa te ridici de pe pat mai des.

 Gravida pe patul de spital

Relaxarea in timpul travaliului

Frica de necunoscut este cea care face ca durerile nasterii sa fie percepute mai puternic, de aceea este foarte important ca in timpul nasterii sa te informezi cat mai mult in legatura cu travaliul si nasterea. Cu cat vei sti mai multe despre ceea ce urmeaza, cu atat iti va fi mai usor sa te concentrezi asupra nevoilor corpului tau, sa anticipezi ceea ce urmeaza sa se intample si sa actionezi cat mai calm posibil, incercand sa iti relaxezi atat corpul, cat si mintea.

Relaxarea presupune sa cauti o metoda de a te simti mai bine, mai linistita si mai calma. In functie de preferintele tale, te poate ajuta sa te relaxezi: sa meditezi, sa te rogi, sa asculti muzica ambientala, sa aprinzi cateva lumanari parfumate sau chiar sa incerci aromaterapia (daca esti familiarizata cu aceasta).

Chiar daca deja esti internata in maternitate, poti sa folosesti cateva metode, in acord cu regulamentul de ordine interioara: poti asculta muzica la casti sau poti mirosi o batista imbibata in uleiuri esentiale relaxante. De asemenea, se spune ca daca atunci cand incepe o contractie dureroasa te concentrezi pe relaxarea musculaturii inferioare, in loc sa o incordezi asa cum fac multe femei instinctual, durerile sunt mai slabe ca intensitate.

 Gravida cu laptop

Respiratia corecta in travaliu si nastere

In ultima vreme, femeile care doresc sa nasca natural, cautand metode pentru diminuarea durerilor nasterii au descoperit (sau redescoperit) ca primul care le poate oferi ajutor este chiar propriul organism. In ceea ce priveste respiratia corecta, probabil ca vei observa inca de la primele contractii dureroase ca ai impulsul sa iti tii respiratia atunci cand durerea creste in intensitate, ceea ce nu este recomandat deloc.

Atunci cand vei observa ca incepe o contractie, incearca sa te concentrezi si sa respiri regulat. Unele femei reusesc acest lucru chiar si in timpul celor mai dureroase contractii daca numara: inspira (unu, doi, trei), tii aerul (unu, doi) si expira (unu, doi, trei) - nu conteaza cat numeri, ideal este ca timpul de inspiratie sa fie aproximativ egal cu cel de expiratie, insa tu vei simti cum iti este confortabil.

In cazul in care ai posibilitatea, ar fi bine ca in timpul sarcinii sa mergi la cursurile Lamaze: nu sunt un moft, ci chiar te pot ajuta sa intelegi mai bine procesul nasterii, dar mai ales sa iti intelegi si sa iti ajuti organismul pe parcursul acestei incercari. La cursurile Lamaze vei fi invatata cateva tehnici de respiratie care te vor ajuta atat in timpul travaliului, cat si in faza de expulzie a bebelusului: respiratia lenta, respiratia cu frecventa modificata, respiratia cu frecventa preformata, respiratia pentru a preveni expulzia (atunci cand medicul iti va spune sa nu impingi, desi tu vei vrea sa o faci) si, desigur, respiratia care favorizeaza si ajuta expulzia bebelusului.

Respiratia in travaliu

 

Articolul urmator
M-am temut de durerile nașterii și m-am liniștit cu gândul la epidurală, dar nu s-a putut. Niciodată, la nicio naștere
M-am temut de durerile nașterii și m-am liniștit cu gândul la epidurală, dar nu s-a putut. Niciodată, la nicio naștere

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Top 10 cele mai bune metode de a slăbi sănătos fără să ții dietă
    Top 10 cele mai bune metode de a slăbi sănătos fără să ții dietă

    Deși poți fi tentată să recurgi la diete restrictive, care promit eliminarea rapidă a kilogramelor în plus, medicii nutriționiști îndeamnă ca, pentru obținerea unor...

    Această dădacă lucrează cu copiii de 18 ani și ne împărtășește cele mai eficiente 3 metode de a calma tantrumurile
    Această dădacă lucrează cu copiii de 18 ani și ne împărtășește cele mai eficiente 3 metode de a calma tantrumurile

    O dădacă din Marea Britanie cu o experiență de 18 ani în lucrul cu copiii, le dezvăluie părinților cele mai eficiente trei metode de a calma tantrumurile celor mici.

    S-a demonstrat că pisicile sunt cele mai eficiente în tratarea dezechilibrelor emoționale
    S-a demonstrat că pisicile sunt cele mai eficiente în tratarea dezechilibrelor emoționale

    Terapia cu ajutorul animalelor de companie a devenit tot mai apreciată în ultimele decenii. Printre cele mai populare tipuri de terapii este cea care se realizează cu ajutorul...

    Top 10 cele mai controversate poze cu mămici alăptând
    Top 10 cele mai controversate poze cu mămici alăptând

    Fie că este vorba despre imagini postate pe Social Media, fie că este vorba de poze realizate de fotografi sau despre diferite reclame pentru brand-uri celebre, mamele s-au dezvăluit din...

    Top 10 cele mai frumoase flori din lume
    Top 10 cele mai frumoase flori din lume

    Florile ne farmecă mereu privirea și ne fac să simțim din plin ce înseamnă frumosul. Iată de ce ni le dorim cât mai mult în preajma noastră și probabil nici nu...

    Top 5 cele mai atrăgătoare semne zodiacale. Te cuceresc dintr-o privire
    Top 5 cele mai atrăgătoare semne zodiacale. Te cuceresc dintr-o privire

    Este de ajuns să îți arunce o simplă privire ca să le cazi la picioare. Nu își propun să te cucerească, dar totuși, cumva, reușesc. Știu să se facă plăcuți, au o...

    Top 20 cele mai uimitoare recorduri stabilite de copii
    Top 20 cele mai uimitoare recorduri stabilite de copii

    Copiii sunt minunati si au o capacitatea de a vedea lucruri mult mai mare decat adultii. Stiai ca exista copii care au doborat recorduri demne de un om mare? Iata care sunt cele mai...

    Top cele mai frecvente boli de vară la copii
    Top cele mai frecvente boli de vară la copii

    Vara, anotimpul vacantei, care te duce cu gandul la mare, la soare si nicidecum la boli. Cu toate acestea, o multime de afectiuni pot aparea in sezonul cald, mai ales la copii si, daca nu le...

    © 2024 Qbebe