Cele mai importante cinci lucruri pe care trebuie sa le stiti despre travaliul prematur

Cele mai importante cinci lucruri pe care trebuie sa le stiti despre travaliul prematur

Delia Raluca Moisa

Travaliul prematur este o complicatie serioasa a sarcinii si constituie debutul travaliului inainte de saptamana 37 de sarcina. Afla acum totul despre travaliul prematur, simptomele acestuia si prevenirea lui si care sunt cele mai importante cinci lucruri pe care trebuie sa le stiti despre travaliul prematur.

Ce este travaliul prematur?

Travaliul prematur este o complicatie serioasa a sarcinii si constituie debutul travaliului inainte de saptamana 37 de sarcina. Este bine sa cunosti semnele si simptomele travaliului prematur pentru a impiedica nasterea prematura si a-i oferi bebelusului tau o sansa mai buna de a supravietui.

 

Care sunt cauzele travaliului prematur?

Cele mai intalnite cauze ale travaliului prematur sunt infectiile organelor genitale: infectii cu germeni ca chlamydia trachomatis, trichomonas vaginalis sau toxoplasma gondii, anomalii structurale ale uterului sau ale colului uterin, incompetenta cervicala - colul uterin este mai scurt de 25 de mm si se dilata prea usor, chiar fara contractii, bolile cronice ale mamei, cum ar fi diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, epilepsia, astmul bronsic sau lupus eritematos sistemic, sarcina multipla, uterul marit de prea mult lichid in sacul amniotic, afectiuni ale placentei cum sunt placenta previa sau abruptia placentara.

Care sunt semnele travaliului prematur?

Cele mai intalnite simptome si semne ale travaliului prematur sunt  durerile abdominale, crampe ca cele pe care le ai la menstruatie sau mai mult de cinci contractii intr-o ora, scurgeri vaginale in cantitate mai mare, apoase, mucoase sau cu striuri de sange sau hemoragii vaginale, scurgeri de lichid clar, apos in cantitate considerabila din vagin, semne de preeclampsia, adica dureri abdominale acute insotite de varsaturi in cantitate mare, senzatia de presiune pelvina ca si cand fatul ar impinge in jos, dureri usoare de spate sau de cap, respective usturimi la urinat datorita infectiilor acute ale aparatului urinar.

 

Pot preveni travaliul prematur?

Cea mai buna metoda de a impiedica travaliul prematur o reprezinta prevenirea si detectarea precoce. Exista cateva masuri simple care pot preveni debutul travaliului prematur, dar ele nu functioneaza intotdeauna: hidratarea adecvata a viitoarei mame , respectiv prevenirea si tratarea infectiilor genitale.

In starile de deshidratare,  volumul sangelui scade si astfel creste cantitatea de oxitocina- hormon care stimuleaza contractiile uterine si expulzia laptelui, determinand in acest mod, aparitia contractiilor uterine.

Nu lipsi de la controalele medicale din timpul sarcinii si fii atenta la orice simptom apare pentru a trata corespunzator orice fel de infectie.

Daca ai semne de travaliu prematur suna-ti medicul specialist. Acesta probabil te va interna pentru analize si investigatii amanuntite.

 

Care sunt riscurile unei nasteri premature?

Nasterea prematura este responsabila de aproximativ 75% din decesele nou- nascutilor care nu sunt determinate de defecte congenitale. Cresterea si dezvoltarea din ultima perioada a sarcinii sunt critice pentru sanatatea copilului. Cu cat copilul este nascut mai prematur, cu atat este mai mare riscul de aparitie a problemelor. Copii nascuti inainte de termen (numiti de asemenea si prematuri) au tendinta de crestere scazuta. Ei ar putea avea probleme cu ochii, urechile, respiratia si sistemul nervos. Problemele cu scolarizarea, invatatul si de comportament sunt mult mai frecvente la copii nascuti prematur.

Un copil nascut prematur are nevoie de ingrijiri deosebite deoarece acesti copii au risc mare de a dezvolta sindromul de detresa respiratorie a nou-nascutului (copilul nu poate respira bine deoarece plamanii nu sunt suficient dezvoltati) mai ales daca au mai putin de 35 de saptamani de viata intrauterina.

 

Cum poate fi depistat travaliul prematur?

Travaliul prematur poate fi diagnosticat numai prin depistarea modificarilor cervixului uterin. Este frecvent ca femeile sa aiba contractii inainte de inceperea travaliului, numite contractiile Braxton - Hicks sau travaliu fals. Acestea pot fi regulate si dureroase, dar in general dispar cam intr-o ora. Daca aveti contractii mai frecvent de cinci pe ora, contractii care continua pentru mai mult de o ora, chemati de urgenta medicul specialist.

Monitorizarea fetala este folosita pentru inregistrarea batailor cordului fetal si a contractiilor uterine.

 

Cum imi dau seama daca sunt printre femeile cu risc crescut de travaliu prematur?

Unele femei au un risc crescut pentru travaliul prematur. Femeile cu o ingrijire prenatala scazuta sau absenta, ca si cele care au mai avut travaliu prematur in antecedente sunt cu risc crescut.

Travaliul prematur poate aparea la oricine. Un numar de alti factori au fost de asemenea corelati de travaliul prematur. Exista factori legati de fetus care fac travaliul prematur mai probabil si aici ma refer la simptomele si semnele travaliului prematur.

Puteti sa va aflati in situatie de risc pentru travaliu prematur daca: aveti semne de avertizare pentru travaliu prematur, ati mai avut travaliu prematur in decursul acestei sarcini, ati avut travaliu prematur sau nastere prematura intr-o sarcina precedent, sunteti insarcinata cu sarcina multipla (gemeni, tripleti), ati avut una sau mai multe avorturi la cerere in cel de-al doilea trimestru al sarcinii (terminarea planificata a sarcinii), aveti un cervix anormal (datorat de exemplu unei interventii chirurgicale), aveti un uter anormal, ati suferit o interventie chirurgicala abdominala in timpul graviditatii, ati avut o infectie serioasa in timpul sarcinii, ati sangerat in decursul celui de-al doilea sau de-al treilea trimestru al sarcinii, sunteti subponderala sau cantariti mai putin de 40 kg, ati fost tratata cu Diethylsilbestrol (un medicament folosit frecvent la gravide in anii 1950 si 1960), fumati sau folositi cocaine, ati avut o ingrijire prenatala redusa sau n-ati avut deloc.

Insa jumatate dintre femeile care au travaliu prematur , nu au factori de risc cunoscuti. Daca exista riscul travaliului prematur, este posibil sa fiti sfatuita sa urmati anumite sfaturi pentru a micsora acest risc al nasterii premature. Aceste sfaturi ar putea implica schimbarea stilului dumneavoastra de viata, consultarea mai frecventa a medicului si invatarea monitorizarii contractiilor dumneavoastra.

Daca exista riscul travaliului prematur, asigurati-va ca puteti beneficia de ingrijire prenatala precoce, hraniti-va si odihniti-va bine. S-ar putea sa fie necesar sa consultati medicul dumneavoastra mai des, pentru teste si examinari. Ar trebui sa renuntati la obiceiurile nesanatoase cum ar fi fumatul si consumul de alcool. Abtineti-va de la folosirea medicamentelor care nu au fost prescrise de medicul dumneavoastra.

 

Care sunt cele mai importante cinci lucruri pe care trebuie sa le stiu despre travaliul prematur?

In primul rand, trebuie sa stiti ca aproximativ 75% din decesele nou- nascutilor nu sunt determinate de defecte congenitale si apar in urma travaliului prematur. Copii nascuti inainte de termen (numiti de asemenea si prematuri) au tendinta de crestere scazuta. Ei ar putea avea probleme cu ochii, urechile, respiratia si sistemul nervos. Problemele cu scolarizarea, invatatul si de comportament sunt mult mai frecvente la copii nascuti prematur.

Ce trebuie sa mai stii este ca travaliul prematur reprezinta o complicatie serioasa a sarcinii si constituie debutul travaliului inainte de saptamana 37 de sarcina. Trebuie sa cunosti semnele si simptomele travaliului prematur pentru a impiedica nasterea prematura si a-i oferi bebelusului tau o sansa mai buna de a supravietui.

Cele mai intalnite cauze ale travaliului prematur sunt infectiile organelor genitale, anomalii structurale ale uterului sau ale colului uterin, incompetenta cervicala, bolile cronice ale mamei, sarcina multipla, uterul marit, afectiuni ale placentei.

De asemenea, trebuie sa stii ca unele femei au un risc crescut pentru travaliul prematur. Femeile cu o ingrijire prenatala scazuta sau absenta, ca si cele care au mai avut travaliu prematur in antecedente sunt cu risc crescut.

Si nu in ultimul rand, trebuie sa stiti ca jumatate dintre femeile care au travaliu prematur , nu au factori de risc cunoscuti. Daca exista riscul travaliului prematur, este posibil sa fiti sfatuita sa urmati anumite sfaturi pentru a micsora acest risc al nasterii premature. Aceste sfaturi ar putea implica schimbarea stilului dumneavoastra de viata, consultarea mai frecventa a medicului si invatarea monitorizarii contractiilor dumneavoastra.

Articolul urmator
25 nume de copii inspirate de cele mai frumoase locuri din lume

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cele mai grele 9 „lucruri” la care trebuie să renunți după ce bebelușul crește
    Cele mai grele 9 „lucruri” la care trebuie să renunți după ce bebelușul crește

    Primul an de viață al unui copil este plin de provocări pentru mame dar, totodată, îți oferă momente cu totul speciale, pe care nu le vei uita niciodată. Acestea sunt legate, pe...

    A intrat în Cartea Recordurilor! Cum arată „cel mai prematur” bebeluș din lume care a supraviețuit
    A intrat în Cartea Recordurilor! Cum arată „cel mai prematur” bebeluș din lume care a supraviețuit

    Avea doar 420 de grame la naștere, iar medicii erau rezervați cu privire la șansele sale de supraviețuire. Acum, la mai bine de un an de când a venit pe lume, Curtis Means nu numai...

    Cinci lucruri pe care aș fi vrut să le discut cu mama mea înainte să moară...
    Cinci lucruri pe care aș fi vrut să le discut cu mama mea înainte să moară...

    Pierderea unui părinte este una dintre cele mai dificile experiențe prin care poate trece o persoană. Iar una dintre cele mai grele părți este să realizezi că există lucruri pe care...

    Cele mai bune uleiuri esențiale: cele 5 pe care trebuie să le ai permanent în casă
    Cele mai bune uleiuri esențiale: cele 5 pe care trebuie să le ai permanent în casă

    Cum alegem cele mai bune uleiuri esențiale? Uleiurile esențiale aduc o mulțime de beneficii sănătății noastre, având un spectru larg de utilizare. Sunt eficiente atât...

    4 lucruri la care trebuie să renunți dacă vrei să fii un părinte mai bun
    4 lucruri la care trebuie să renunți dacă vrei să fii un părinte mai bun

    Cine nu își dorește să fie cel mai bun părinte pentru copilul său? Ar fi ideal dacă i-am putea crește într-un mod în care să nu cunoască suferință, să se simtă...

    Două fetițe de patru și cinci ani au devenit cele mai bune prietene după ce au fost diagnosticate în aceeași zi cu cancer
    Două fetițe de patru și cinci ani au devenit cele mai bune prietene după ce au fost diagnosticate în aceeași zi cu cancer

    Două fetițe de 4 și 5 ani au devenit cele mai bune prietene în spital, după ce au fost diagnosticate în aceeași zi cu leucemie.

    Calendar ortodox 2022: cele mai importante sărbători religioase, zilele de post și dezlegare la pește
    Calendar ortodox 2022: cele mai importante sărbători religioase, zilele de post și dezlegare la pește

    Un calendar îți este oricând util pentru a te ajuta să-ți planifici mai bine timpul, să-ți stabilești prioritățile, să-ți organizezi munca sau să-ți stabilești...

    Cinci conversații pe care orice părinte trebuie să le aibă cu copilul adolescent
    Cinci conversații pe care orice părinte trebuie să le aibă cu copilul adolescent

    Pe măsură ce copilul tău înaintează în vârstă, ți se face adesea dor de momentele adorabile din primii săi ani de viață, când prin discuțiile voastre...

    © 2024 Qbebe