×
© 2018 NaturalPowerz. All rights reserved.

10 activități de familie pe care le puteți face ca să protejați natura

9 Oct 2018

Grădinăriți

Fie că este vorba despre flori, arbori sau arbuști, să plantați adesea ceva va contribui la diminuarea efectelor negative ale poluării. Mai ales poluarea aerului, provocată cu precădere de gazele cu efect de seră, ar putea să se mai diminueze dacă fiecare dintre familie ar reuși în fiecare an să planteze măcar câte un copac. Alegeți specii caracteristice locului în care vă aflați și antrenați-i din plin pe cei mici într-o astfel de activitate. Nu numai că vor avea ocazia să învețe câte ceva nou despre plante și despre cum protejează acestea planeta noastră, dar vor putea să facă și mișcare în aer liber.

Pentru a-i încuraja mai mult pe aceștia să vă ajute să plantați, apelați și la anumite personaje simpatice. De exemplu, cele prezentate în campania „Împrietenește-te cu natura la drum!", lansată de către Petrom în această toamnă, le vor arăta celor mici ce rol au unele elemente ale naturii în reducerea poluării.capitanul pamantAstfel, bucuria descoperirii va fi mai mare când le vor avea alături pe jucăriile de pluș Copăcescu și Plantela.Te așteptăm cu drag să le întâlnești, alături de alte jucării drăgălașe, la stațiile Petrom din țară, în perioada septembrie-noiembrie. 

Tot ce veți avea de făcut este să strângeți puncte (fie prin achiziționarea de carburant, fie prin cumpărarea unor produse ale unor brand-uri partenere), să le lipiți pe un talon, iar la acumularea de 15 puncte bonus, alături de suma de 19,99 lei, veți putea să cumpărați personajul preferat.

Veți vedea cât de minunat va fi să explorați natura, în drumurile voastre, având alături și jucăriile din „Echipa Căpitanului Pământ”!

Campania Petrom, „Natural Powerz”

Faceți voluntariat

Când sunteți în familie vi se va părea mai distractiv să participați la misiuni de voluntariat. Nu este neapărat necesar ca aceasta să se desfășoare cu o ocazie anume (cum ar fi de „Ziua Pământului" de exemplu), ci orice activitate care urmărește îndepărtarea deșeurilor și curățarea unei zone este oricând binevenită.
Adunați-vă cu mic, cu mare, echipați-vă corespunzător și îndepărtați gunoaiele din locurile în care acestea sufocă natura. Gândiți-vă că, dacă tot mai multe familii ar proceda așa, poluarea pământului ar mai începe să se diminueze și nu am mai resimți atât de puternic efectele schimbărilor climatice!

Familie ce participa la indepartarea gunoaielor

Reguli privind recipientele de plastic

Deșeurile de plastic sunt unele dintre cei mai importanți factori ai poluării, mai ales când vine vorba de sol și de apă. Pentru a contribui și voi la protejarea naturii prin limitarea utilizării sticlelor de plastic, stabiliți reguli clare în familie. De pildă, fiecare membru al familiei va avea voie să utilizeze o singură sticlă de plastic și va încerca să nu o arunce atunci când nu o mai folosește (o poate transforma, de pildă, într-un recipient în care să crească o plantă). În plus, copiii pot primi de la părinți următoarea recompensă, astfel încât să ajungeți să apelați la cât mai puține sticle de plastic: vor avea dreptul să-și aleagă orice fel de săpun solid, cu condiția să nu mai colecționați sticle provenite de la gelurile de duș sau de la săpunul lichid.

Încercați să achiziționați produse resigilate

Specialiștii consideră că o modalitate de a mai evita din acumularea excesivă a deșeurilor este să achiziționăm, când se poate, și produse resigilate. Acest fapt nu înseamnă că vom avea parte de produse care nu mai sunt în stare bună de funcționare, ci pur și simplu s-a întâmplat ca la un moment dat ambalajul lor original să fie desfăcut.
Odată ce avem în casă asemenea produse, putem să ne apucăm, alături de cei mici, să confecționăm noi ambalaje pentru ele. Cel mai bine va fi să ne folosim tot de materiale reciclate.

Donați lucrurile de care nu mai aveți nevoie

În casa fiecăruia dintre noi există cu siguranță numeroase lucruri pe care știm că nu le vom mai folosi și suntem tentați să le aruncăm. Dacă vrem să avem o atitudine mai responsabilă față de mediu, în loc să facem acest demers vom alege să le donăm. Fiecare membru al familiei poate contribui cu ceva la donație și nu numai că putem veni în sprijinul celor aflați în dificultate, dar vom ști că nu am trimis și în natură deșeuri.

Familie ce doneaza diverse lucruri

„Să spălăm rufele în mod responsabil!"

În special dacă aveți copii mai mari, aceștia vor putea să înțeleagă faptul că poluarea poate fi provocată inclusiv de detergenții și alte produse de curățare a rufelor, ce sunt folosite excesiv, precum și de risipa de apă și de energie.
Ori de câte ori vă pregătiți să spălați rufele, explicați-le copiilor următoarele lucruri:

Pregătiți-vă singuri produse destinate curățeniei din casă

Specialiștii ne îndeamnă, dacă ne dorim într-adevăr să participăm la reducerea poluării, să nu mai utilizăm atât de multe produse de curățeni din comerț. Acestea conțin numeroase substanțe toxice, deosebit de nocive pentru mediu.
De aceea, înainte să vă apucați de curățenia generală, reuniți-vă și pregătiți în casă unele dintre produsele cele mai folosite.

Iată două exemple în acest sens:

Cum să faceți o soluție destinată curățării și dezinfectării băii și bucătăriei
Baia sau bucătăria vor mirosi bine și vor străluci de curățenie dacă veți respecta indicațiile de mai jos:

Pregătiți o soluție pentru curățarea geamurilor. Tot ce veți avea de făcut va fi să puneți într-un recipient aceste ingrediente:

Organizați un picnic „verde"

Profitați de timpul liber și mergeți cât puteți de des la un picnic. Nu numai că veți putea petrece o zi agreabilă alături ce cei dragi, dar puteți să demonstrați și că sunteți o familie care știe să respecte natura.
Pentru a avea parte de un picnic „eco", ar trebui să respectați următoarele sfaturi:

Stabiliți rezoluții legate de protejarea mediului

Ca să fiți siguri că veți fi mai atenți și mai responsabili față de mediul înconjurător încercați să pregătiți niște rezoluții pe care să încercați să le puneți cât mai mult în practică. De exemplu, gândiți-vă la:

Oricare dintre aceste rezoluții sunt numai bune pentru ca familia voastră să-și aducă și ea contribuția la diminuarea poluării.

Confecționați punguțe pentru gustarea de la școală

Întrucât una dintre cele mai mari surse ale poluării o constituie deșeurile, este important ca micuții să înțeleagă faptul că de noi depinde să reducem drastic numărul acestora. Una dintre cele mai cunoscute metode este reprezentată de reciclare, pe care o putem face zi de zi, în legătură cu cele mai comune activități. De exemplu, chiar și când pregătim gustarea pentru școală, va fi mai indicat să înlocuim ambalajul de hârtie sau plastic cu un material textil. Dacă acesta provine de la un lucru pe care, dacă nu l-am folosi în acest scop, l-am arunca, atunci este și mai bine. Mai ales copiii mai mari, care țin să aibă la ei câte ceva care să atragă atenția colegilor, pot să aibă, pentru gustare, o plasă confecționată din jeans.

În vederea pregătirii ei vom proceda în felul următor:

Voi ați desfășurat până acum activități de familie care să contribuie la reducerea poluării?

Surse:
www.kids.nationalgeographic.com, www.loop7.com, www.news.nationalgeographic.com,
www.science.howstuffworks.com, www.thespruce.com, www.thestatenislandfamily.com

×
×

Vrei sa câștigi jocul Echipa Căpitanului Pământ și să îl ajuți pe copilul tău să afle mai multe despre natură?

Fă-ți un cont de erou și începe misiunea de cunoaștere a Planetei.