Ce fac dacă bebelușul nu vrea să bea apă

Ce fac dacă bebelușul nu vrea să bea apă

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Chiar dacă, la prima vedere, apa ți se pare inofensivă și o necesitate în viața bebelușului tău, inclusiv când acesta are până în 6 luni, în realitate lucrurile nu stau așa. Dimpotrivă, așa cum vei afla și din articolul de mai jos, apa este binevenită abia după ce bebelușul atinge această vârstă. În același timp, vei descoperi și cum trebuie să acționezi pentru a te descurca dacă bebelușul nu se va acomoda ușor cu noul lichid. Cu răbdare și cu „recuzita" potrivită, vei vedea că, treptat, micuțul tău va reuși să se familiarizeze și cu apa.

Când și cum trebuie să-i dai apă bebelușului

Specialiștii din cadrul „Organizației Mondiale a Sănătății" atrag atenția asupra următorului aspect: fie că va fi alăptat exclusiv la sân, fie că va primi doar lapte praf sau amândouă tipurile de lapte, un bebeluș de până la 6 luni nu are nevoie și de apă. Explicația pentru această afirmație este: laptele îi poate asigura o hidratare suficientă, în măsură în care bebelușul este hrănit așa cum trebuie. Spre exemplu, în laptele matern se regăsește apă în proporție de aproape 80%.

Să-i oferi unui bebeluș apă când are sub vârsta de 6 luni poate fi periculos deoarece:

Nu va mai fi la fel de interesat să sugă
Medicii spun că un bebeluș care va bea și apă înainte să aibă șase luni, în condițiile în care este încă alăptat, poate să-și piardă interesul pentru laptele matern. În aceste condiții, nu va mai beneficia de proprietățile nutritive ale acestuia, iar tu poți fi în situația de a te confrunta cu diverse probleme (cum ar fi angorjarea sânilor, blocarea unui canal galactofor, mastită etc.).

Poate să conducă la declanșarea „intoxicației cu apă"
Aceasta din urmă se referă la o hidratare excesivă a organismului, care poate fi recunoscută după tulburări precum:
• Confuzie, dezorientare
• Letargie
• Vărsături
• Spasme musculare
• Convulsii
Supraveghează-ți cu mare atenție bebelușul și, în situația în care observi oricare dintre aceste manifestări, solicită de urgență ajutor medical.

bebelus band apa

Duce la niveluri mai ridicate ale bilirubinei
Bilirubina reprezintă o substanță care se găsește în bilă (aceasta este colectată în vezica biliară și ajunge apoi în duoden, când se produce digestia), ce este eliminată odată cu materiile fecale. În situația în care bebelușul va primi apă prea devreme, nivelul său poate crește și poate să-l expună riscului de a se confrunta cu probleme grave, cum ar fi apariția icterului sau chiar obstrucția căilor biliare.

Se pot produce dezechilibre severe în organism
Spre exemplu, medicii pediatri spun că rinichii unui bebeluș aflat în primele 6 luni de viață nu sunt suficienți de maturi pentru a prelucra apa așa cum trebuie. În aceste condiții, prin urină se vor elimina cantități însemnate de electroliți, ceea ce va determina eliminarea unor minerale utile din organism.

Poate să scadă poftă de mâncare
Apa nu îi oferă nutrienții necesari, dar îl va determina să se simtă sătul și astfel nu va mai mânca destul. De aceea, există posibilitatea ca bebelușul să înceapă să piardă în greutate.

Cum să îi dai apă unui bebeluș ce are între 6 și 12 luni

Odată cu diversificarea alimentației, medicii îndeamnă să începem și introducerea apei în meniul zilnic al unui bebeluș. Spre exemplu, când îi vom oferi primele piureuri din prima lună de diversificare, va fi binevenit să-i dai și câte puțină apă, în condițiile în care și-a micșorat aportul de lapte primit.
Într-un interval de 24 de ore, în condițiile în care bebelușul se hrănește variat, consumând atât de lapte, cât și de alte alimente, nu ar trebui să primească mai mult de 60-120 ml de apă.
Pe măsură ce bebelușul se apropie și depășește vârsta de 12 luni, devenind și mai activ din punct de vedere fizic, poți să-i crești treptat cantitatea de apă. De pildă, după vârsta de 1 an, ar putea să primească aproximativ 300-400 ml de apă pe zi.

Odată ce începi să-i dai constant apă bebelușului, nu o combina cu altceva. Las-o simplă, stimulându-l astfel să se obișnuiască. De asemenea, dacă nu ești 100% sigură de calitatea apei pe care i-o vei oferi, este absolut necesar să o fierbi înainte.
Nu în ultimul rând, urmărește-l pe bebeluș pentru a verifica dacă este hidratat corespunzător. Cel mai la îndemână demers în acest sens este să observi că nu este constipat și că scaunul său nu este foarte dur. În plus, dacă este bine hidratat va urina suficient, urina va fi deschisă la culoare și limpede, pielea sa nu va fi uscată, nu va fi letargic etc..

Ce este de făcut dacă bebelușul respinge apa

Primul aspect de care ar trebui să ții cont odată ce îl vei familiariza pe bebeluș să bea apă este să-i oferi, în loc de biberon, o cană. Procedând așa, vei mai diminua din posibilitatea de a o respinge, în condițiile în care nu va avea „surpriza" ca, în loc de biberonul călduț, în care se regăsea laptele, să primească unul în care nu este ceea ce se aștepta.

Practic, odată cu intensificarea procesului de diversificare a alimentației, poți să-i dai tot mai des o cană, dar în care îl vei servi doar cu apă. Vor fi momente în care se va îneca și se va uda, ceea ce îl poate face ulterior mai puțin atras de noua băutură. Pentru a evita, pe cât posibil, să ajungă să o respingă de fiecare dată, te poți ghida și după sfaturi precum acestea:

Set de lingurite flexibile Dă-i apă cu o linguriță
Ca să-l stimulezi pe bebeluș să nu se ferească de apă și să o accepte, poți să- l lași, la început, să o guste cu lingurița. Un bebeluș mai mare de 6 luni va fi cu atât mai atras de o linguriță colorată, care este ușoară și flexibilă.
Dacă vei face această alegere, achiziționează un Set tacâmuri cu ventuze (2 bucăți), de la „Primii Pași" . Ele se disting prin:
• Materialul din care sunt confecționate nu conține bisfenol
• Sunt prevăzute cu ventuze
• Se pot curăța cu apă și săpun

Pune-i la dispoziție o cană ușor de manevratCana speciala pentru bebelusi, cu biberon si pai
Având la îndemână o cană de care se poate folosi cu ușurință, deprinzându-se să o țină singur, bebelușul nu va mai fi la fel de reticent față de băuturile pe care le primește, în afara laptelui. Inclusiv apa va fi băută cu plăcere în aceste condiții.
De exemplu, Cana termos cu pai  are următoarele avantaje:
• Nu conține bisfenol
• Are pereți dublii pentru a menține temperatura constantă
• Are capac culisant care păstrează paiul din silicon în condiții igienice
• Se poate curăța cu apă și săpun (sau cu un detergent slab)

Profită de orice ocazie pentru ca bebelușul să se joace cu o cană
Vei vedea că va fi tot mai doritor să bea apă din cană după ce a avut perioade în care a putut să se joace cu ea, începând să înțeleagă cum se poate folosi. La început îi vei pune la dispoziție căni goale, după care vei încerca să pui în ele puțină apă ca să vezi cum reacționează.

Încearcă să-l hrănești cu preparate cât mai apoase
O soluție pentru a-ți ajuta bebelușul să nu respingă apa este să-i oferi cât mai des, în prima lună de diversicare, alimente care să conțină mai multă apă. Astfel, piureurile de fructe sau de legume pot fi alegerea ideală pentru perioada necesară adaptării cu apa.

Încălzește puțin recipientul în care-i vei da apa
În special bebelușii care au fost hrăniți mai mult timp cu biberonul și îl asociază pe acesta cu laptele pot fi mai puțin dispuși să accepte și altceva în acest recipient. Poți încerca să-l „păcălești" apelând la următorul truc: ia recipientul (cană, biberon) în care îi vei da apă și pune-l puțin la microunde. Va fi suficient pentru ca bebelușul să se simtă confortabil când va atinge recipientul respectiv și atunci va scădea din posibilitatea să refuze ferm apa.

Dă-i să bea apă între mese
Obișnuindu-l să bea apă între mese, dar când nu este prea înfometat, îl vei ajuta pe bebeluș să-și formeze o rutină în acest sens. Îți va fi mai simplu în special cu un bebeluș de peste 6 luni, care în intervalele dintre mese va fi implicat în mai multe tipuri de activități.

Pune-i mereu la dispoziție apă, chiar dacă știi că probabil nu o va bea
Indiferent de masa din zi de care este vorba, bebelușul va trebui să învețe că alături de mâncare trebuie să se găsească și ceva de băut. Chiar dacă nu vei pune apa pe masa pe care mănâncă, măcar încearcă să o pui într-un loc ușor accesibil, astfel încât bebelușul să poată apuca și singur recipientul în care se află aceasta. Reușind în acest demers se va apuca, încet-încet, să mai bea și apă.

Tu știai până acum detalii ce țin de soluțiile pe care ar trebui să le pui în aplicare în momentele în care bebelușul refuză să bea apă?

Logo Primii Pasi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Soțul meu bea și îmi spune să plec dacă nu îmi convine, cu o fiică de 10 ani și însărcinată. Nu știu ce să fac
    Soțul meu bea și îmi spune să plec dacă nu îmi convine, cu o fiică de 10 ani și însărcinată. Nu știu ce să fac

    Una dintre principalele cauze ale depresiei, boala nevăzută care face milioane de victime, este abuzul emoțional în familie. Ca o picătură de apă care erodează și cea mai...

    Ce se întâmplă dacă bebelușul înghite apă cu șampon
    Ce se întâmplă dacă bebelușul înghite apă cu șampon

    Băița bebelușului reprezintă o provocare, în special pentru proaspeții părinți. De exemplu, nu este exclus ca micuțul să înghită apă. Dar dacă aceasta conține...

    De ce trebuie să speli zilnic recipientul din care bea apă copilul tău
    De ce trebuie să speli zilnic recipientul din care bea apă copilul tău

    Știm că sănătatea copilului tău este prioritară pentru tine, așa că te întrebăm: știi cât de des ar trebui să speli recipientul din care acesta bea apă? Ei bine,...

    Fiul meu de 16 ani vrea să renunțe la școală. Ce să fac?
    Fiul meu de 16 ani vrea să renunțe la școală. Ce să fac?

    O mamă de peste hotare se confruntă cu o situație cu care niciun părinte nu vrea să se confrunte. Copilul ei, în vârstă de 16 ani, i-a mărturisit că vrea să renunțe la...

    Soțul meu vrea să-i fac un cadou foarte scump de ziua lui și e nemulțumit de faptul că nu îmi permit
    Soțul meu vrea să-i fac un cadou foarte scump de ziua lui și e nemulțumit de faptul că nu îmi permit

    O femeie în vârstă de 40 de ani a primit, de ziua ei, un cadou foarte scump de la soțul său. Acum, acesta se așteaptă la același lucru din partea ei.

    Sunt judecată pentru faptul că-mi las copilul de 11 ani să bea cafea
    Sunt judecată pentru faptul că-mi las copilul de 11 ani să bea cafea

    O mămică de peste hotare a povestit pe internet că îi dă cafea fiului ei în vârstă de 11 ani. Mulți oameni au fost scandalizați la citirea spuselor femeii,...

    Pot sa alaptez bebelusul daca…? 6 situatii in care poti continua alaptarea
    Pot sa alaptez bebelusul daca…? 6 situatii in care poti continua alaptarea

    Sunt multe mituri legate de alaptare. Cele mai multe dintre ele sunt despre continuarea alaptarii atunci cand mama are o problema de sanatate. Multe mamici se intreaba “Pot sa alaptez...

    După 10 ani de lipsă totală, acum fostul meu este „tatăl cool” și copilul vrea să petreacă tot timpul cu el. Ce să fac?
    După 10 ani de lipsă totală, acum fostul meu este „tatăl cool” și copilul vrea să petreacă tot timpul cu el. Ce să fac?

    O mămică povestește, într-o postare pe Reddit, că de când fostul ei soț a revenit în viața ei și a fetiței lor de 10 ani, cea mică vrea să petreacă mai tot...

    © 2024 Qbebe