Când trebuie să duci copilul la psiholog: semne importante

Raluca Margean - Redactor

Uneori copiii se pot confrunta cu stări de anxietate, supărare și tristețe. De obicei, aceste stări sunt normale și necesită suport moral din partea părinților. Dar cum știi când trebuie să duci copilul la psiholog? Cum îți dai seama că problemele de sănătate emoțională ale copilului tău sunt grave și necesită ajutor de specialitate? În acest articol îți prezentăm semnele care te fac să-ți dai seama când e cazul să-ți duci copilul la psiholog.

Ce trebuie să știi înainte de a apela la un psiholog

Asemenea adulților, și copiii au perioade în care stările emoționale pozitive alternează cu cele negative. Este normal ca și ei să fie supărați, frustrați, să aibă stări de anxietate și să experimenteze diverse probleme cu prietenii și cu școala. Astfel de dificultăți apar pe măsură ce copiii înaintează în vârstă și, de cele mai multe ori sunt justificabile. Acestea reprezintă provocări normale de dezvoltare și solită copilul să-și schimbe perspectivele și să învețe lucruri noi. În cele mai multe dintre aceste cazuri, cel mai bun remediu este să oferi copilului tău sprijin, ascultare și răbdare. Simțindu-se înțeles și ascultat, copilul va putea trece mai ușor peste situațiile și problemele cărora nu știe cum să le facă față. Dar cum știi când trebuie să duci copilul la psiholog? Cum îți dai seama că problema este mai gravă decât părea la început? Iată câteva semne care îți indică faptul că este nevoie de ajutorul unui specialist.

Când trebuie să duci copilul la psiholog: cele mai importante semne

Când trebuie să duci copilul la psiholog-fată speriată

Consilierea psihologică îți poate ajuta copilul atunci când acesta se confruntă cu serioase probleme emoționale generate de situații stresante, precum divorțul părinților, moartea unei persoane apropiate, probleme la școală etc. El poate experimenta stări de depresie, anxietate sau probleme de comportament, iar terapia psihologică îl poate ajuta. De asemenea, dacă copilul sau adolescentul suferă de tulburare bipolară sau tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD), atunci el va necesita terapie. Prin urmare, este foarte important să recunoști semnele care îți spun când trebuie să duci copilul la psiholog. Atunci când copilul experimentează una sau mai multe din următoarele semne, este cazul să apelezi la un specialist:

 • Are sentimente persistente de tristețe sau lipsă de speranță
 • Este tot timpul furios și are tendința de a reacționa excesiv în anumite situații
 • Își face tot timpul griji, este anxios și îi este mereu frică de ceva
 • I-au scăzut brusc, fără o explicație plauzibilă a notelor la școală
 • Își pierde interesul pentru activitățile care l-au bucurat până acum
 • Și-a modificat programul de somn sau de mâncare (are insomnii sau coșmaruri frecvente și îi lipsește pofta de mâncare)
 • Preferă singurătatea și nu caută ​​compania prietenilor sau a familiei
 • Nu se poate concentra, nu are o gândire clară și nu poate lua decizii
 • Nu poate sta liniștit și are anumite obiceiuri pe care le repetă în mod obsesiv pe parcursul zilei (de exemplu spălarea mâinilor sau curățarea lucrurilor exagerată)
 • Participă la acte violente împotriva altora sau își face singur rău fizic
 • Exprimă gânduri de sinucidere

Ce terapii psihologice sunt folosite în cazul copiilor?

Când trebuie să duci copilul la psiholog-copil care se joacă

Atunci când trebuie să duci copilul la psiholog, poate te gândești că psihologul va recurge la medicamente care de multe ori îi pot face mai mult rău decât bine copilului tău. Însă, trebuie să știi că există mai multe tipuri de terapii care să-l ajute pe copil să treacă peste problemele sale, fără a fi nevoie de medicamente.

 1. Terapie cognitiv comportamentală. În această formă de consiliere, copiii sunt învățați cum propriile gânduri le pot afecta starea de spirit și comportamentul. Copiilor li se arată cum să identifice gândurile negative sau distorsionate și să le facă față. Acest tip de terapie este utilă în abordarea tulburărilor de dispoziție precum stările de anxietate și depresia.
 2. Terapie prin joc. Copiilor li se oferă jucării cu care să se joace și un psihoterapeut le urmărește jocul pentru a înțelege mai bine problemele lor emoționale. Diferite tipuri de joc ajută copilul să-și dea seama de sentimente și să le exprime. Terapia prin joc poate ajuta copiii care au stări de depresie sau anxietate datorate diverselor probleme de viață precum divorțul sau moartea unei persoane dragi.
 3. Psihoterapie psihodinamică. Aceasta este metoda prin care copiii sau adolescenții vorbesc cu psihoterapeutul. Terapia are la bază teoria că, comportamentul unui copil se va îmbunătăți odată ce luptele sale interioare vor fi scoase la iveală. Acest lucru poate ajuta un copil care are anxietate sau depresie, se confruntă cu o tulburare de alimentație sau de conduită.
 4. Terapia comportamentală. Acest tip de terapie pentru copii diferă de terapia cognitiv-comportamentală prin faptul că se concentrează pe modificarea comportamentului. Sunt identificate comportamentele care trebuie descurajate sau încurajate, iar apoi părinții lucrează pentru a schimba factorii de mediu care contribuie la comportamentele respective și oferă, de asemenea, consecințe pentru un comportament dorit sau nedorit. Este util pentru tratarea copiilor care au ADHD, precum și pentru alte condiții pentru care se dorește modificarea comportamentului.

Dacă tu nu-l poți ajuta pe copilul tău să depășească anumite momente grele, trebuie să știi că este momentul acela când trebuie să duci copilul la psiholog. Terapia psihologică poate fi foarte benefică pentru a identifica problema copilului tău și a-l ajuta să gestioneze mai bine situațiile cu care se confruntă. Dacă problemele sunt identificate din timp, există mai multe șanse ca ele să se rezolve și copilul tău să se bucure de o viață calitativă.

Sursa: health.clevelandclinic.org,  everydayhealth.com

Surse foto: Pixabay

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Bebelușul tău are o criză puternică de plâns? Când trebuie să te duci la medic
  Bebelușul tău are o criză puternică de plâns? Când trebuie să te duci la medic

  Atunci când sugarul are o criză puternică de plâns, ce te-ar determina să mergi cu el la medic? Te lași influențată de propria ta panică, de sfaturile celor din jurul...

  Cand iti duci fiica prima data la ginecolog?
  Cand iti duci fiica prima data la ginecolog?

  Mersul la ginecolog este, pentru multe femei, o corvoada. Sentimentele pe care acestea le traiesc atunci cand intra intr-un cabinet sunt un amestec de jena, discomfort si stres. Numai ca...

  5 sandvișuri de dietă pentru fiecare zi a săptămânii când te duci la muncă
  5 sandvișuri de dietă pentru fiecare zi a săptămânii când te duci la muncă

  Pentru a reuși să slăbești sănătos, fără a-ți priva organismul de nutrienți esențiali, este recomandat să ai o alimentație variată, cu alimente care să nu conțină multe...

  Iulia Albu și-a înscris fiica la o școală de stat:”Este un snobism să duci copilul la o școală privată”
  Iulia Albu și-a înscris fiica la o școală de stat:”Este un snobism să duci copilul la o școală privată”

  Iulia Albu surprinde încă o dată prin declarațiile sale, care stârnesc de fiecare dată controverse! Ea a dezvăluit unul dintre motivele pentru care și-a înscris fiica...

  Jorge si-a dus copilul de 5 ani la psiholog. „Eu vreau să facă și ceea ce nu-i place”
  Jorge si-a dus copilul de 5 ani la psiholog. „Eu vreau să facă și ceea ce nu-i place”

  Jorge trece prin clipe nu tocmai ușoare! Artistul s-a văzut nevoit să își ducă fiul de doar 5 ani la psiholog după ce a observat la acesta câteva lucruri care l-au...

  Copilul se mișcă mult în somn? Iată de ce și când trebuie să te îngrijorezi
  Copilul se mișcă mult în somn? Iată de ce și când trebuie să te îngrijorezi

  Copilul se mișcă mult în somn și ești îngrijorată din această cauză? Somnul este foarte important pentru sănătatea celor mici, ajutându-i să se dezvolte sănătos...

  De ce a apelat Paula Seling la psiholog când a adoptat-o pe fiica ei, Elena
  De ce a apelat Paula Seling la psiholog când a adoptat-o pe fiica ei, Elena

  Paula Seling a dezvăluit că a apelat la psiholog când a înfiat-o pe fiica ei, Elena, care avea doar trei ani la momentul adopției. Artista a povestit, într-un interviu...

  Medic supraviețuitor al coronavirusului:"Tu, dacă te duci în magazin și cineva cu Covid a strănutat cu 15 minute înainte, te poți infecta, cu tot cu mască. Trebuie să stăm acasă!"
  Medic supraviețuitor al coronavirusului:"Tu, dacă te duci în magazin și cineva cu Covid a strănutat cu 15 minute înainte, te poți infecta, cu tot cu mască. Trebuie să stăm acasă!"

  Dr. Cristian Panaite, medic nutriționist, este căsătorit cu dr. Ana-Maria Teodorov, medic oftalmolog în Franța, care a trecut prin experiența infectării cu Covid-19, atât...

  © 2023 Qbebe