5 cărți de copii potrivite pentru școala gimnazială

Qbebe.ro

Când copiii ajung în ciclul gimnazial de învățământ foarte multe lucruri se schimbă, o mare majoritate a lor începe să devină tot mai greu de temperat și putem simți că îi scăpăm de sub „control”. Cam aceasta este perioada de vârstă în care începe prima lor răzvrătire. În domeniul psihopedagogiei, se spune că aceasta este perioada în care ei încearcă să își descopere personalitatea. În încercarea de a se individua, adesea își găsesc părinții ca pe un fel de antagoniști, acestă perspectivă se extinde și asupra îndatoririlor pe care le au pentru școală, cum ar fi: cititul, efectuarea temelor, ș.a.m.d.

Copiii (preadolescenți) și cititul

Mica rebeliune a copiilor (10-14 ani) nu trebuie să ne îngrijoreze prea tare. În cele din urmă, ei se vor responsabiliza. Temperamentul exploziv este datorat de asemenea și schimbărilor hormonale prin care ei trec în pubertate. Datoria noastră ca părinți este să le oferim un mediu potrivit de creștere și un echilibru bun între lucrurile pe care ei doresc să le facă (joaca, privitul la desenele animate) și sarcinile lor de elevi. Este important ca lucrurile plăcute de care se bucură copiii să vină ca o recompensă după efectuarea temelor și citit. Niciodată invers. Acesta este principiul dopaminei; dacă ne începem ziua cu activitățile cele mai plăcute pentru noi, apoi nu vom mai avea chef de activitățile cele mai anoste.

Cititul ajută copiii în dezvoltarea lor; îi învață răbdarea, atenția, precum și modele de gândire, empatie și le îmbunătățește repertoriul lingvistic. Un copil care se exprimă bine în cuvinte va fi un adult asertiv care va ști să se facă auzit de ceilalți. Motivele pentru care un copil trebuie să citească sunt nenumărabile și inestimabile. Cu toate acestea, copiii nu știu încă să aprecieze astfel de activități, deoarece neocortexul lor nu este în totalitate dezvoltat și nu pot înțelege relațiile cauză-efect. Copiii nu se pot gândi cu seriozitate la viitor, ei nu sunt capabili de a prefigura, însă cititul îi poate face sensibili și la acest aspect. De aceea un părinte trebuie să înțeleagă în locul copiilor importanța cititului și adesea, să forțeze un bine asupra lor chiar dacă se iscă cu certuri și supărări din partea celor mici.

copil care citeste o carte

Cum îi determinăm pe copii să citească?

Mintea copiilor funcționează după principiul plăcerii. Singurul mod prin care poți să îi convingi să facă temeinic o activitate este dacă acel lucru le furnizează plăcere. Datoria părinților este să găsească cărți de copii adecvate pentru vârsta și interesele preadolescenților. Puteți să căutați cărți cu personajele preferate din filmele Disney sau cărți care după care s-au făcut filmele fantasy pe care ei le îndrăgesc (Harry Potter, Lord of the Rings, Twilight, etc) sau puteți să găsiți pentru ei acele cărți de copii cu povești nemuritoare care sunt întotdeauna relevante, indiferent de timpuri și epoci.

Pentru a vă face mai ușoară căutarea am întocmit o listă de 5 cărți cu care puteți începe să tatonați împreună cu copiii dvs. lumea minunată și plină de satisfacții a cititului. Iar pentru a aduce un plus de beneficii acestei liste, am ales numai cărți de copii în limba engleză deoarece am observat tendința celor mici de a fi mai fascinați de lecturile în engleză. V-ați putea întreba „de ce?”, însă răspunsul e simplu. Copiii sunt conectați non-stop la internet, joacă videogames online care de cele mai multe ori sunt în limba engleză. Ei doresc să învețe mai bine limba engleză pentru a naviga cu mai multă ușurință prin lumea virtuală a internetului. De asemenea își doresc și să vadă seriale pe Netflix care nu au subtitrări. Copiii noștri sunt niște preadolescenți moderni.

5 cărți de copii potrivite pentru școala gimnazială

Oricât de moderni ar fi copiii noștri, sigur i-ar fascina primele două cărți care sunt cele mai iubite cărți pentru copii din literatura universală:

 1. Robinson Crusoe
  O carte plină de aventuri nemaipomenite! Robinson Crusoe naufragiază și rămâne 28 de ani blocat pe o insulă bizară. Se va întâlni cu creaturi nemaivăzute până atunci, va străbate jungla deasă și paradisiacă și va întâlni mâncătorii de oameni despre care auzise numai în cărți.
  Multe filme de succes au avut ca inspirație cartea Robinson Crusoe și le puteți privi în familie după ce cel mic termină de citit cartea. Acest lucru îi va da prilejul să vadă cât de multe detalii scapă filmele când vine vorba despre adaptarea unei cărți și va realiza că lecturile sunt mult mai bogate în experiențe, ceea ce poate îl va determina să se îndrăgostească de literatură.
 2. The Little Prince (Micul Prinț)
  O carte iconică, îndăgită de persoane de toate vârstele, de la cei mai mici la cei mai mari.
  Un pilot - un tip foarte neobișnuit și sensibil - face o aterizare forțată în deșert. Acolo întâlnește un mic prinț, care vede lucrurile serioase așa cum o fac copii, mai degrabă cu inima decât cu ochii și mintea.
 3. The Fellowship of Rings (Lord of the Rings, Part 1)
 4. The Hunger Games
  Cartea care a inspirat seria filmelor eponime, blockbusters cu un succes extraordinar. Din nou, ar putea fi o carte foarte apreciată de preadolescenți și interesant de analizat în opoziție cu filmele.
 5. Percy Jackson's Greek Heroes
  O carte spectaculoasă. Încercarea lui Percy Jackson de a repovesti legendele Greciei antice într-un mod relevant și fascinant pentru noile generații din secolul 21 cu siguranță îi va captiva pe cei mici, îi va face să își ia spada din teacă, blana de leu în spate, și săgețile în tolbă pentru a porni în căutarea aventurii. Cine a tăiat capul Meduzei? Cine a fost crescut de o ursoaică? Cine l-a îmblânzit pe Pegasus? Totul este povestit într-un fel captivant și plin de umor.

Sperăm că sugestiile noastre v-au ajutat! Dacă lecturile menționate v-au trezit interesul, puteți găsi toate recomandările pe site-ul librăriei Antic ExLibris, care comercializează exclusiv cărți în engleză. Ei au o gamă foarte variată de cărți pentru copii, dar și de cărți de fantezie, science fiction și tot felul de alte lecturi potrivite pentru elevii de gimnaziu.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Elevii de la o școală gimnazială din Jilava au fost percheziționați de o patrulă de poliție
  Elevii de la o școală gimnazială din Jilava au fost percheziționați de o patrulă de poliție

  Percheziții abuzive ale Poliției la Școala Gimnazială Jilava nr. 1 din Ilfov! Recent, au fost publicate de FANATIK imagini video în care mai mulți elevi minori sunt...

  Copiii se întorc la școală! Cum alegi cele mai potrivite articole vestimentare
  Copiii se întorc la școală! Cum alegi cele mai potrivite articole vestimentare

  Vacanța de vară se apropie de final și știi ce înseamnă asta, nu-i așa? Încep cumpărăturile pentru prima zi de școală! Pe lângă rechizite, nu uita să arunci o...

  Cărți de Crăciun pentru copii – dă startul unei ierni de poveste
  Cărți de Crăciun pentru copii – dă startul unei ierni de poveste

  Nu limita spiritul sărbătorilor de iarnă doar la decorațiuni și preparate culinare, ci adaugă un strop de magie cu ajutorul cărților de Crăciun pentru copii. Această perioadă de...

  Rase de caini potrivite pentru copii
  Rase de caini potrivite pentru copii

  Câinii îi pot învăța pe copii lectii serioase despre responsabilitate, compasiune și cooperare - toate în același timp fiind cei mai buni prieteni de joacă pe...

  Educație continuă prin lectură: abonamente de cărți pentru copii de la Editura DPH
  Educație continuă prin lectură: abonamente de cărți pentru copii de la Editura DPH

  Didactica Publishing House continuă demersul activ de sprijinire a educației prin metode și resurse alternative lansând un nou produs, abonamentele pentru copii. Împărțite...

  Studiu 2021: cele mai iubite cărți pentru copii din fiecare țară a lumii. În România nu a fost deloc o surpriză!
  Studiu 2021: cele mai iubite cărți pentru copii din fiecare țară a lumii. În România nu a fost deloc o surpriză!

  Cititul este de departe una dintre cele mai simple mai sănătoase plăceri atât pentru cei mari, dar mai ales pentru cei mici, contribuind la dezvoltarea emoțională, cognitivă și...

  Ziua Cărților pentru Copii la Editura DPH: Top cărți care contribuie la dezvoltarea cognitivă și emoțională a copiilor
  Ziua Cărților pentru Copii la Editura DPH: Top cărți care contribuie la dezvoltarea cognitivă și emoțională a copiilor

  Numeroase studii arată că expunerea copiilor la cărți încă din primele luni de viață contribuie la dezvoltarea lor cognitivă, dar și emoțională. Unul dintre factorii...

  Iulia Albu și-a înscris fiica la o școală de stat:”Este un snobism să duci copilul la o școală privată”
  Iulia Albu și-a înscris fiica la o școală de stat:”Este un snobism să duci copilul la o școală privată”

  Iulia Albu surprinde încă o dată prin declarațiile sale, care stârnesc de fiecare dată controverse! Ea a dezvăluit unul dintre motivele pentru care și-a înscris fiica...

  © 2022 Qbebe