Cum să îi ocupi timpul copilului în mod inteligent

Qbebe.ro

Pentru cei mai mulţi dintre părinţi, perioada aceasta de izolare poate fi o sursă de stres și anxietate dintr-un motiv bine întemeiat: cum menții copiii ocupați atunci când grădiniţele, școlile, parcurile și locurile de joacă sunt închise?

Iată mai jos câteva metode prin care poţi să treci mai uşor prin această perioadă:

Stimulează-i creativitatea

Proiecte de tip DIY, desen, pictură, plastilină - toate acestea pot fi metode foarte potrivite de stimulare a creativităţii. Dacă rămâi în pană de idei, există numeroase conturi pe reţelele de socializare online ori pe YouTube, de unde te poţi inspira în crearea de proiecte pentru a-ţi menţine copilul ocupat. Fără a judeca rezultatul final, ajută copilul să persevereze în demersurile sale artistice. Îl poți ghida prin intermediul unor teme, dar trebuie să îi lași și spațiu să se exprime. Respectă-i gusturile, nu îți impune dorințele, dar îţi poți exprima impresii şi idei privind anumite aspecte ale proiectului artistic.

copil-cu-palme-pictate

Stimulează-i gustul pentru lectură

Cititul îmbogăţeşte vocabularul, mintea, în general, dar trebuie să fie şi distractiv. Există câteva strategii prin care poţi stimula gustul pentru lectură al copilului, indiferent de vârstă. Alege carti pentru copii potrivite, respectiv pe cele care vor atinge o coardă din sufletul copilului: îl vor uimi, intriga sau chiar schimba. Detalii aici!

Pentru a alege cartea potrivită, trebuie, evident, să afli ce fel de poveşti ori personaje preferă. Dacă unii copii pot şi au reflexul de a citi singuri, alţii au nevoie de puțină motivație suplimentară, iar acest lucru se poate face prin sesiuni de lectură în familie. În acest sens, creează o atmosferă relaxată, opreşte televizorul, fă un colţ de citit cu perne, pături etc. Încurajează cititul cu voce tare, pe voci, mai ales în cazul copiilor mai mici. Pentru a ajuta copilul să înțeleagă ce citește și, prin urmare, să-i placă să citească, poţi discuta despre cărţile preferate.

Este un lucru cunoscut că majoritatea copiilor preferă filmele cărților. Întrucât există multe cărți care au fost adaptate pentru marele ecran, poţi oferi copilului o alternativă: imediat ce termină - sau terminați - de citit o carte, urmăriți filmul împreună.

Fă școală acasă

Deoarece perioada de izolare va mai dura cel puțin câteva săptămâni, este important pentru copil să mențină un anumit ritm și să aibă un program dedicat învățării. Pe internet există numeroase platforme educaționale cu ajutorul cărora părinții pot să le ofere copiilor alternative la cursurile de la școală. Numeroase biblioteci, dar și alte platforme de profil și-au făcut disponibil gratuit conținutul în format digital și le oferă părinților și elevilor posibilitatea de a avea o continuitate în educație.

Specialiștii recomandă efectuarea mai multor sesiuni de lecții scurte pe zi, mai degrabă decât una lungă. Alternează lecțiile cu o sesiune de joc, bricolaj sau o excursie în grădină, dacă dispui de una.

Îmbogățește-i cultura generală

Deoarece nu este posibil să îți duci copilul la muzeu, internetul este și în acest caz cel mai bun aliat. Multe muzee au avut ideea bună de a permite tururi virtuale gratuite. De asemenea, multe instituții teatrale, de operă, balet etc. difuzează spectacole zilnic sau săptămânal. NASA a pus la dispoziția celor mici o platformă cu diverse jocuri. Dacă al tău copil are drept hobby un instrument muzical, există numeroși mari instrumentişti care își împărtășesc secretele pe diverse canale online. Pe scurt, resursele în acest moment sunt numeroase și ar fi păcat să nu profiți de ele.

Lasă-l să se plictisească

Dacă această perioadă este departe de a fi ușor de gestionat, acum este și momentul în care te poți bucura mai mult decât oricând de copilul tău. Nu pune prea multă presiune asupra voastră, din dorința de a face multe lucruri. Copilul poate avea grijă singur de el din când în când, este chiar recomandat să îl ajuți să se dezvolte și să devină independent. Dacă ești obosită, alocă-ți timp pentru a te odihni și nu te simți vinovată dacă îți lași copilul să vizioneze un film. Plictiseala este necesară, pentru că, spun specialiștii, poate stimula creativitatea. Pentru a combate plictiseala, copilul trebuie să își folosească resursele personale: neavând nimic de făcut, își va dezvolta lumea imaginară și creativitatea.

Chiar și copiii mai mici pot înțelege situația inedită în care ne aflăm cu toții, dacă le explici ce se întâmplă, fără să dramatizezi și fără să minți din dorința de a-i proteja. Copiii sunt capabili să se adapteze schimbărilor din această perioadă mult mai ușor. Nu ai nevoie decât de puţină planificare.

Sursa foto: Pexels.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum am slăbit inteligent acasă 5 kilograme în două săptămâni
  Cum am slăbit inteligent acasă 5 kilograme în două săptămâni

  De peste 15 ani mă lupt cu kilogramele în plus. O luptă continuă cu suișuri și coborâșuri, fiind mereu în căutarea unui program care să ma ajute să slăbesc...

  Stimulează imaginația copilului tău într-un mod atractiv
  Stimulează imaginația copilului tău într-un mod atractiv

  Joaca este atât de importantă pentru dezvoltarea fizică și emoțională a copilului încât a fost recunoscută de către Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile...

  Cum ai grijă de sănătatea copilului pe timpul verii? Sfaturi pentru părinți responsabili
  Cum ai grijă de sănătatea copilului pe timpul verii? Sfaturi pentru părinți responsabili

  Vara s-a instalat cu drepturi depline, iar copiii sunt nespus de fericiți că au toată vacanța la dispoziție pentru distracție. Dacă pentru cei mici vara este motiv de bucurie, pentru...

  Cum să depozitați în mod corespunzător animalele de pluș pe termen lung
  Cum să depozitați în mod corespunzător animalele de pluș pe termen lung

  Fie că ursulețul de pluș nu mai este jucăria lor preferată, fie că acele plușuri au pus oficial stăpânire pe sufragerie - înțelegem dacă aveți nevoie să știți cum...

  Explorăm lumea digitală în siguranță! Descoperă tovarășul inteligent de care copiii au nevoie
  Explorăm lumea digitală în siguranță! Descoperă tovarășul inteligent de care copiii au nevoie

  Tehnologia este în plină evoluție, la fel și noi și, mai ales copiii, care sunt primii interesați de orice noutate tehnologică apărută. Nu mai este un secret pentru nimeni...

  Modul inteligent prin care un băiețel a reușit să scape de un necunoscut care îl urmărea
  Modul inteligent prin care un băiețel a reușit să scape de un necunoscut care îl urmărea

  Un băiețel în vârstă de 10 ani tocmai se întorcea acasă, când s-a trezit urmărit de o femeie. Citește articolul ca să afli ce a făcut ca să scape de ea.

  Dacă vrei să fii mai inteligent, ia o pauză! Știința spune că pauzele dese îți antrenează creierul
  Dacă vrei să fii mai inteligent, ia o pauză! Știința spune că pauzele dese îți antrenează creierul

  Pauzele lungi și dese cheia marilor succese. Așa spune o vorbă de-a noastră. Dar iată că această vorbă nu este doar ceva ce spunem când vrem să justificăm lenea. Știința o...

  Șoc în avion: o mamă a început să taie unghiile copilului în timpul unui zbor
  Șoc în avion: o mamă a început să taie unghiile copilului în timpul unui zbor

  Uneori, pur și simplu nu găsim timp pentru a face activitățile pe rând, iar această mămică a reușit să combine zborul alături de copilul său cu toaletarea celui mic.

  © 2023 Qbebe