Contributors

De ce e important să lași copilul să-și exprime creativitatea

Copiii trebuie să învețe ce înseamnă să se exprime liber, acest lucru fiind important pentru dezvoltarea lor. De aceea, cel mai bine este să îi lași să-și exprime creativitatea încă din primii ani de viață.

A fost dovedit faptul că acei copii cărora le este îngrădită libertatea de exprimare sunt mai neîncrezători în propriile forțe, au probleme cu stima de sine, sunt mai nefericiți și pot manifesta stări de anxietate și depresie.

Încurajându-i pe cei mici să se exprime liber, eviți astfel de consecințe negative și îi ajuți să își construiască încrederea în sine, să fie independenți, să își dezvolte creativitatea și să aibă succes în activitățile pe care le întreprind. Un copil fericit poate deveni un adult împlinit.

Lasă-l să descopere arta

Arta este o modalitate excelentă prin care copiii își pot exprima sentimentele fără să folosească niciun cuvânt. Studiile au arătat faptul că terapia prin artă îmbunătățește starea fizică, mintală și emoțională prin intermediul auto-exprimării creative. Muzica, dansul, desenul și pictura sunt diferite forme de artă, pe care copilul le poate încerca pentru a-și dezvolta creativitatea. Așadar, atunci când cel mic vrea să desenați împreună, nu îi refuza această dorință. De asemenea, dacă își dorește să își exerseze abilitățile artistice colorându-vă unghiile sau realizând make-up-uri inedite, oferă-i lacurile pentru manichiură și seturile de machiaj pe care le ai și permite-i să se exprime liber. Nu refuza nicio sesiune de karaoke și fii actorul principal în spectacolul de teatru creat de el. Detalii aici!

copil care picteaza pe geam

Sprijină-i deciziile în materie de fashion

Hainele reprezintă o formă de auto-exprimare. Modul în care te îmbraci transmite indicii despre felul tău de a fi. Acest lucru se aplică și în cazul copiilor. De aceea, este important să îi acorzi încrederea celui mic și să îl lași să își aleagă singur hainele atunci când se pregătește pentru grădiniță ori pentru școală, când merge la o petrecere sau la o plimbare în parc. Îi poți oferi sfaturi, mai ales când nu alege ținutele vestimentare potrivite pentru temperaturile de afară, însă este esențial să îl lași pe el să decidă outfit-ul final. În acest mod, îl vei ajuta să capete încredere în sine, să fie responsabil și independent.

Încurajează-l să experimenteze

De multe ori, este dificil să renunți la programul de zi cu zi, însă este vital să îl lași pe cel mic să își descopere propriile pasiunii. Decât să îl obligi să citească, să se joace într-un anumit fel sau să asculte un gen muzical, dă-i voie să experimenteze și să identifice singur lucrurile care îi plac. Copilăria este perioada în care curiozitatea este inevitabilă, însă, de multe ori, prichindeii au nevoie de îndrumare și sprijin pentru a descoperi lucrurile care le plac. Faceți împreună diverse activități pentru copii și, în funcție de interesul pe care îl manifestă pentru unele dintre ele, oferă-i și mai multe variante în direcția respectivă. Totodată, înscrie-l la cât mai multe cursuri care îi pot spori creativitatea: pian, balet, robotică, desen, karate. În cele din urmă, el singur va descoperi nișa care i se potrivește cel mai bine.

Ca părinte, ești primul model din viața copilului tău. Învață-l ce înseamnă să se exprime liber într-un mod sănătos, discutând cu el despre emoții, folosește artele pentru a-i sprijini creativitatea și apreciază-l atunci când reușește să își exprime gândurile folosindu-și imaginația. Un copil încrezător în forțele proprii va ajunge un adult care știe să facă față eșecului, să interacționeze frumos cu persoanele din jur și să se exprime liber când simte că este nedreptățit.

Sursă foto: Da Antipina/ Shutterstock

De ce este bine să lași copiii fără jucării

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  6 motive să lași copilul să mănânce mai multă ciocolată
  6 motive să lași copilul să mănânce mai multă ciocolată

  Ciocolata este un aliment adorat de toate vârstele. Însă din dorința de a-i ajuta să aibă o stare bună de sănătate, mulți părinți ajung să limiteze sau chiar să...

  8 motive științifice să îți lași copilul să meargă în picioarele goale
  8 motive științifice să îți lași copilul să meargă în picioarele goale

  Mersul desculț este unul dintre demersurile ce contribuie la dezvoltarea armonioasă a copiilor. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi de ce este benefic pentru...

  De ce să îți lași copilul să nu facă nimic în vacanța de vară
  De ce să îți lași copilul să nu facă nimic în vacanța de vară

  Vacanța de vară este bucuria cea mai mare a oricărui școlar. Fie că este vorba de timp petrecut la bunici, prin tabere sau pur și simplu de lenevit întreaga zi, temele și...

  Motive să-l lași pe copilul tău cât mai des în natură
  Motive să-l lași pe copilul tău cât mai des în natură

  În 1980, un biolog pe nume Edward O. Wilson de la Harvard emitea o teorie, biofilia, care spune că oamenii sunt atrași instinctiv către mediul lor natural. Din păcate, în...

  De ce ar trebui să îți lași copilul să te ajute, atunci când vrea
  De ce ar trebui să îți lași copilul să te ajute, atunci când vrea

  Studiile derulate de-a lungul timpului au demonstrat că este bine să ne lăsăm copiii să ne ajute când ei își doresc.

  5 beneficii daca te lasi de fumat ACUM
  5 beneficii daca te lasi de fumat ACUM

  Fumatul, acest flagel al societatii moderne, este un obicei care iti controleaza viata, avand un impact negativ major asupra starii tale de sanatate.

  Un pompier avertizează: nu ar trebui să lași niciodată ușa deschisă la camera copilului
  Un pompier avertizează: nu ar trebui să lași niciodată ușa deschisă la camera copilului

  Ușa de la camera copilului trebuie să fie mereu închisă, avertizează un pompier. Motivul? În caz de incendiu, ușa bine închisă poate salva viața celor aflați...

  © 2021 Qbebe