Ce să faci dacă bănuiești că al tău copil este hărțuit de învățătoare

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Să alegi cea mai potrivită învățătoare pentru copilul tău nu este lucru ușor. Și chiar dacă se întâmplă ca inițial să crezi că ai făcut alegerea corectă, poate apărea oricând și următoarea situație: învățătoarea nu se comportă așa cum trebuie cu copilul tău și crezi că îl hărțuiește. Pentru a te convinge dacă al tău copil se află într-o astfel de situație, urmărește semnele care îți pot indica acest fapt. În plus, niște discuții cu consilierul psihopedagog și cu conducerea școlii te pot aduce mai aproape de aflarea adevărului. Cel mai important este să știi ce pași să faci în cazul în care bănuielile tale se confirmă, în condițiile în care un copil hărțuit de un cadru didactic poate suferi pe termen lung.

De ce un cadru didactic ajunge să hărțuiască un copil?

Desigur, când ne încredințăm copilul unei învățătoare, ne așteptăm ca aceasta să-l trateze mereu bine, să aibă grijă de el, cu alte cuvinte, ne dorim ca ea să ne poată înlocui, într-un fel, în intervalul în care nu suntem lângă el.
Din păcate, nu de puține ori se poate întâmpla, ca aceasta să aibă un comportament total inadecvat față de copilul nostru, iar acesta să ajungă să fie chiar hărțuit de către ea. Experții ne spun că asemenea atitudini pot avea cauze foarte diferite, printre care:
• Copilul nostru îi amintești de cineva pe care nu îl place
• Se simte nesigură în fața copiilor
• Se confruntă cu tot felul de probleme, ceea ce determină apariția frustrării, a furiei
• Îi face pur și simplu plăcere să-i facă pe copii să se simtă prost- În acest caz, ne avertizează psihologii, avem de-a face cu așa-numitul „cadru didactic sadic", care se simte bine să-i amenințe, să-i jignească și să-i facă pe elevi să se simtă inferiori.
Indiferent de motivele pentru care un cadru didactic ajunge să hărțuiască un copil, trebuie să știm că, de obicei, acesta face parte din rândul celor care nu au abilitățile necesare pentru a „stăpâni" clasa, care nu-și îndeplinesc în mod corect obligațiile profesionale și care adesea se plâng că au parte de copii „răi, care nu ascultă".

Care sunt semnele care îți spun că este posibil ca al tău copil să fie hărțuit de învățătoare

Nu este ușor să-ți dai seama că al tău copil este hărțuit de învățătoare, în special dacă este în primul an de școală. Cu toate acestea, dacă vei sesiza multe dintre semnele indicate mai jos, este timpul să te întrebi dacă nu cumva copilul tău se confruntă cu această situație.
În cazul copiilor aflați în primii doi ani de școală, psihologii ne spun că, în situația în care ei sunt hărțuiți la școală de către cadrul didactic, cel mai adesea au tot felul se manifestări fizice (dovezi ale experiențelor emoționale neplăcute, care se materializează în tot felul de simptome neplăcute). Pe măsură ce mai cresc, în condițiile în care dobândesc abilitățile de limbaj ce le permit să spună ce li s-a întâmplat, pot fi identificate și alte semne, menite să ne pună în gardă că este foarte posibil ca ai noștri copii să fie victime ale unui cadru didactic.
Să vedem cum se poate simți un copil care a fost/ este hărțuit de către învățătoare:
• Se plânge adesea de dureri de stomac și de cap
• Are frecvente stări de greață, mai ales înainte să plece la școală
• Nu mai are poftă de mâncare și chiar slăbește
• Poate să facă tot felul de „crize" emoționale înainte de plecarea spre școală sau când vine de-acolo

Baietel ce face o criza de nervi
• Are frecvente fluctuații ale dispoziției, fiind preponderent trist
• Refuză să meargă la școală
• Își pierde interesul față de școală
• Face adesea remarci depreciative față de sine, nu mai are încredere în el însuși, are practic o stimă de sine scăzută
• Nu mai vrea să participe la activități ce se țin în afara școlii, dar care se fac în prezența învățătoarei și a celorlalți colegi
• Spune adesea că „doamna nu mă place"
• Îți spune adesea că învățătoarea a țipat la el și că l-a amenințat cu ceva
• Copilului îi e teamă să spună ce i se întâmplă la școală- În unele cazuri, mai ales dacă al tău copil este agresat constant de învățătoare, el poate ajunge să nu mai vrea să spună ce i se întâmplă, de teamă.

Fetita ce nu ar vrea sa intre in clasa
• Își dorește atât de mult să nu ajungă la școală, încât încearcă să te convingă să mergeți pe o rută ocolitoare
• Se îndepărtează de prietenii cu care își petrecea mult timp înainte
• Observi că are pe corp niște vânătăi sau niște tăieturi inexplicabile
• Vine de la școală cu rechizite deteriorate, își pierde mereu din lucruri și este mai dezordonat ca de obicei
• Rezultatele de la școală nu mai sunt la fel de bune
• Are tulburări de somn (nu doarme suficient, are coșmaruri)
Desigur, nu este neapărat nevoie ca aceste semne să fie prezente la un copil ce este hărțuit de învățătoare, dar în orice caz ele ne indică faptul că la școală se întâmplă ceva nefiresc.

Ce să faci dacă bănuiești că al tău copil este hărțuit de către învățătoare

După ce ai identificat posibilele semne de hărțuire, este necesar să începi să faci cercetări mai amănunțite. Iată cum ar trebui să procedezi:

Încearcă să stai mai mult de vorbă cu copilul

Spune-i direct copilului că ești îngrijorată pentru el și că vrei să-l ajuți, să se simtă din nou bine.
Astfel, poți alege să-i pui întrebări directe, precum:
• „Îmi fac griji pentru tine. Te supără ceva la școală?"
• „Îți place la școală?"
• „De ce ești atât de supărat?"
• „Ți-a spus ceva doamna învățătoare?"
• „Ce ați mai făcut pe la școală?"
• „Îți place de doamna învățătoare?"
• „Ce a spus doamna de tema la...?"
• „Ai mai ridicat și tu mâna să răspunzi?"
etc.
Oricare dintre răspunsurile la aceste întrebări ți-ar putea fi de folos pentru a identifica posibila hărțuire a copilului tău.

Ia legătura cu conducerea școlii pentru a afla mai multe date despre învățătoare

Este foarte important să știi, de pildă, dacă învățătoarea a mai avut plângeri legate de hărțuirea vreunui copil sau dacă aceasta are probleme mai serioase (de exemplu, dacă nu cumva are antecedente legate de afecțiuni mentale).
Cu atât mai mult cu cât bănuiești că al tău copil a fost abuzat fizic de către aceasta, nu lăsa lucrurile așa, chiar dacă îți este teamă că învățătoarea s-ar putea răzbuna mai rău pe copilul tău. Gândește-te la faptul că este o problemă ce poate avea consecințe grave nu numai asupra copilului tău, ci și a altora (obiceiul de hărțuire se poate perpetua).
Dacă nu ești mulțumită de atitudinea conducerii școlii, poți lua legătura și cu consilierul psihopedagog. Acesta ar putea să aibă o întrevedere cu copilul tău și, în urma acesteia, să-ți confirme că este foarte posibil ca acesta să fie hărțuit de învățătoare.
Nu în ultimul rând, ia în calcul și probabilitatea de a-ți muta copilul la o altă școală sau de a-i face o reclamație învățătoarei. În urma acesteia va trebui să primești un răspuns și vei vedea dacă nu cumva ești îndreptățită să faci o plângere la instituții precum inspectorat sau minister.
Din păcate, trebuie să fii pregătită și pentru o reacție nu tocmai potrivită a conducerii școlii. Practic, se poate întâmpla ca aceasta să nu cerceteze așa cum se cuvine cazul sau, de teamă să nu fie afectat prestigiul școlii, să acorde o importanță mult prea mică unei asemenea situații.

Citește și: Întrebări pe care să i le pui învățătoarei la o lună de la începerea școlii

Asigură-ți copilul că se poate baza pe tine

Când se confruntă cu o asemenea situație, copilul își pierde nu numai stima și încrederea în sine și în ceilalți, dar se simte și singur. Iată de ce, mai mult ca oricând, un copil hărțuit are nevoie să știe că nu are nicio vină pentru ce i se întâmplă, că în viață se poate întâmpla să întâlnim și oameni care nu ne respectă și care au tot felul de probleme,ce-i determină să se comporte într-un anume fel.
Susține-ți permanent copil, arată-i că-i ești alături și demonstrează-i că vei face tot ce poți pentru a nu mai fi victima hărțuirii. Nu înceta să-l asiguri că-l iubești și că aceste probleme se vor încheia curând.
Dacă va apărea posibilitatea, nu ezita să-ți muți copilul la o altă clasă, până când vei reuși să-l muți la o altă școală. În orice caz, nu amâna în niciun fel luarea unor măsuri concrete, întrucât orice prelungire a stării în care se află copilul îl poate afecta profund, pe termen foarte lung.

Citește și: Cum alegi invatatoarea copilului tau

Voi ați auzit până acum de semnele ce ne pot indica faptul că al nostru copil este hărțuit chiar de învățătoare?

Surse:
www.glsen.org; www.healingwalls.org; www.noodle.com;www.webmd.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  VIDEO șocant: o fetiță este atacată de un câine în curtea școlii. Este salvată cu greu de învățătoare
  VIDEO șocant: o fetiță este atacată de un câine în curtea școlii. Este salvată cu greu de învățătoare

  Imagini cutremurătoare dintr-un loc de joacă în care o fetiță a fost atacată în mod brutal de un câine lăsat liber. Micuța a fost în cele din urmă salvată de...

  Ce faci dacă ai un copil supraponderal
  Ce faci dacă ai un copil supraponderal

  La fel ca în cazul adulților, supraponderabilitatea a devenit o problemă tot mai frecventă și în rândul copiilor. Părinții au însă un rol de bază în a-i...

  O învățătoare însărcinată și-a întrebat elevii ce să facă dacă bebe va plânge. Răspunsurile sunt haioase!
  O învățătoare însărcinată și-a întrebat elevii ce să facă dacă bebe va plânge. Răspunsurile sunt haioase!

  Viața este plină de surprize, unele fericite, altele mai puțin fericite. Uneori avem nevoie de sfaturi pentru a face față acestor surprize și, de obicei, le primim de la cei pe care...

  Dacă ești dascăl dedicat, se poate! O învățătoare din comuna Eșelnița a luat tablete tuturor copiilor singură, fără să aștepte ajutor de la stat
  Dacă ești dascăl dedicat, se poate! O învățătoare din comuna Eșelnița a luat tablete tuturor copiilor singură, fără să aștepte ajutor de la stat

  Mă credeți că în momentul în care am citit povestea Elisabetei Păcuraru, învățătoarea clasei aII-a din comuna Eșelnița, jud. Mehedinți, mi-au dat lacrimile?...

  Scandalos! O învățătoare i-a atacat pe copii cu spray lacrimogen. Motivul este incredibil!
  Scandalos! O învățătoare i-a atacat pe copii cu spray lacrimogen. Motivul este incredibil!

  O învățătoare din județul Satu Mare a fost reținută miercuri pentru 24 de ore după ce a pulverizat spray lacrimogen peste 2 copii de la clasa pregătitoare.

  Cea mai eficientă metodă dacă vrei un somn de calitate pentru copilul tău. Un studiu dezvăluie ce trebuie să faci
  Cea mai eficientă metodă dacă vrei un somn de calitate pentru copilul tău. Un studiu dezvăluie ce trebuie să faci

  Te numeri printre părinții care consideră că animalele de companie nu au ce caută în apropierea bebelușului sau a copilului mic? Ei bine, studiile arată că prezența unui...

  Studiu recent: un copil este mai fericit dacă pleacă în vacanțe cu părinții, decât dacă primește gadget-uri sau jucării
  Studiu recent: un copil este mai fericit dacă pleacă în vacanțe cu părinții, decât dacă primește gadget-uri sau jucării

  Oamenii de știință au ajuns la concluzia că, și pentru cei mici, vacanțele în familie sunt experiențe la fel de pline de semnificații ca pentru adulți, care le asigură șansa...

  Înălțarea Sfintei Cruci: ce este interzis să faci azi dacă nu vrei să fii în primejdie
  Înălțarea Sfintei Cruci: ce este interzis să faci azi dacă nu vrei să fii în primejdie

  Pe data de 14 septembrie creștinii prăznuiesc Înălțarea Sfintei Cruci. Astăzi nu avem voie să muncim și se recomandă să ținem post negru, pentru vindecarea trupului și...

  © 2022 Qbebe