Cele mai bune trucuri pentru a calma un copil in criza de nervi

Cele mai bune trucuri pentru a calma un copil in criza de nervi

Louise Tanase - Contributor

Fiecare parinte s-a confruntat cel putin odata cu o situatie in care, atunci cand micutul sau este in mijlocul unei crize de nervi care pare sa nu se incheie prea curand sau prea usor, a simtit ca el insusi este pe punctul de a ceda nervos. Qbebe iti dezvaluie cateva trucuri pentru a calma copilul in criza de nervi.

"Crizele de nervi ale celor mici pot fi enervante si ingrozitoare, insa fac parte din copilarie si sunt etape in dezvoltarea acestora" spune Ray Levy, psiholog si autor al volumului "Fa-ma! Strategii simple pentru calmarea crizelor copiilor si crearea cooperarii". Psihologul ne explica: "Copiii mici, adica cei intre 1 si 4 ani, nu si-au dezvoltat inca abilitatea de a se adapta, mai ales la situatiile stresante. Ei nu pot inca decat sa cedeze nervos." Pentru ca parintii se intreaba ce anume declanseaza aceste crize de nervi, Levy ii lamureste: "Fiecare criza de nervi apare dintr-un singur motiv si inca unul foarte simplu: nu primesc ceea ce isi doresc. In cazul copiilor de 1 si 2 ani, crizele de nervi pornesc din incercarea de a comunica o nevoie: mai mult lapte, scutec de schimbat, jucaria care este prea departe - insa nu au abilitatea verbala de a comunica ceea ce vor. Cand parintii nu inteleg ceea ce micutii incearca sa le comunice, copiii devin frustrati si se manifesta ca atare." In cazul copiilor mai mari, Ray Levy spune ca aceste crize de nervi sunt, de fapt, o lupta pentru putere si impunerea vointei: "Pana la 3 sau 4 ani, copiii au crescut si au devenit putin mai autonomi. Sunt foarte constienti de nevoile si dorintele lor si vor sa si le impuna din ce in ce mai mult. Nu va supuneti? Criza de nervi este gata!"
Asadar, ce poti face cand copilul tau are asemenea izbucniri? Qbebe iti ofera 10 solutii pentru calmarea copilului in criza de nervi pentru care garanteaza atat expertii cat si mamicile cu experienta.

1. Ignora copilul cand are o criza de nervi

Probabil ca ti se pare o cruzime sau o greseala in ceea ce priveste disciplinarea copilului, insa expertii si, mai ales, mamicile sustin ca acest truc functioneaza foarte bine atunci cand iti doresti sa scoti copilul dintr-o criza de nervi.

Ce spun specialistii: "In timpul unei crize de nervi, copilul tau este irational. Emotiile il coplesesc, supra-incarcandu-i cortexul frontal al creierului, adica acea zona a creierului care ia deciziile si rationeaza.", spune Jay Hoecker, pediatru. Alan Kazdin, medic, autorul volumului "Metoda Kazdin de a creste un copil " spune ca "Motivul pentru care nu poti ajuta un copil sa se calmeze apeland la latura sa rationala este tocmai acesta: in asemenea momente, partea creierului sau care activeaza ratiunea nu functioneaza. Este ca si cum ai incerca sa inveti o persoana sa inoate atunci cand sa ineaca. Nu poti face nimic in asemenea momente pentru a imbunatati situatie. De fapt, aproape orice ai incerca va inrautati situatia. Imediat ce se linisteste vei putea vorbi cu el, nu inainte."

Ce spun mamicile: Emilia, mama Danei spune ca: "Este greu de crezut atunci cand nu ai copii ca un parinte nu isi poate calma fetita, mai ales cand are numai 5 ani. Adevarul este ca orice as incerca sa fac o provoc si mai tare: nu vrea nici in brate, nici pe jos, nici ciocolata, nici desene, nici telefonul, nici ce a vrut si i-am refuzat provocandu-i criza de nervi. Singura solutie este sa o ignor. Se potoleste mai repede."

2. Ofera-i putin spatiu copilului tau

Unele mamici cred ca micutii lor nu au voie sau nevoie sa fie furiosi sau nervosi, altele cred ca micutul trebuie calmat sau/si consolat cat mai repede pentru binele sau fizic si psihic. Exista insa specialisti si mamici care au alta parere: copilul are nevoie de spatiul personal.

Ce spun specialistii: "Uneori copilul are nevoie numai sa isi manifeste furia. Asa ca lasa-l sa fie furios" spune Linda Pearson, asistenta medicala, autoarea volumului "Miracolul disciplinei". Asigura-te ca nu este nimic prin preajma care l-ar putea rani si lasa-l sa se manifeste. Pearson sfatuieste mamicile "Cred foarte tare in aceasta abordare, deoarece ajuta copiii sa invete cum sa se descarce intr-un mod nondestructiv. Ei sunt astfel capabili sa isi exprime sentimentele, sa se adune si sa isi recastige auto-controlul - fara sa se angajeze intr-o lupta a vointei sau a tipetelor cu tine". Acest truc ar putea functiona de unul singur sau in tandem cu ignorarea micutului pana se calmeaza.

Ce spun mamicile: Gina are doi baieti care fac crize de nervi fie pe rand, fie in acelasi timp: "Daca m-as pune la mintea lor sa incerc sa ii calmez sau sa ii consolez de fiecare data cand fac o criza de nervi, cred ca as ajunge la balamuc. Ideea mea este ca micutii mei, desi mici, sunt persoane in miniatura, asa ca trebuie tratati cu aceeasi consideratie ca un adult. Daca sunt nervosi, trebuie lasati sa fie nervosi. La un moment dat, mai repede decat te astepti, le trece."

3. Creaza o diversiune

 

Acesta este trucul care presupune sa ii distragi atentia copilului de la ceea ce il irita sau enerveaza catre alt subiect de interes, astfel incat sa uite criza de nervi.

Ce spun specialistii: Levy explica: "Copiii pot fi atenti pe ceva anume perioade de timp foarte scurte, ceea ce inseamna ca pot fi foarte usor distrasi. Ajuta foarte mult sa pari foarte entuziasmata atunci cand incerci sa ii distragi, astfel incat ceea ce le spui sau arati sa fie mult mai interesant decat ce au ei in cap in momentul acela. Astfel gandurile micutilor vor fi indreptate rapid catre un nou subiect, fara ca ei sa isi dea seama."

Ce spun mamicile: Ileana, mama Ilincai, spune ca: "Poseta mea este plina cu tot felul de obiecte ajutatoare, cum ar fi jucarii, acadele, carti de colorat, carioci si multe alte lucruri interesante pentru fiica meu. De fiecare data cand Ilinca este pe punctul de a porni o criza de nervi sau a inceput deja, scot ceva din geanta si ii distrag atentia suficient de mult timp incat sa uite de ce era iritata. Uneori insa, improvizez cu ceea ce ne inconjoara: vitrinele unui supermarket, o masina colorata sau o melodie pe care o auzim si incercam sa o fredonam in farmacie..."

Citeste si:
Top 6 lucruri enervante pe care le fac copiii si care sunt bune 
Lucruri uimitoare despre creierul copiilor pe care parintii trebuie sa le stie 
Copilul care santajeaza: trucuri de la psiholog  

4. Imbratisarile

 

Unii parinti si chiar experti in psihologie infantila sunt de acord ca exista o metoda foarte la indemana pentru a calma un copil care are o criza de nervi: simpla imbratisare.

Ce spun specialistii: "Probabil ca acesta este ultimul lucru pe care iti vine sa il faci atunci cand copilul tau are o criza de nervi, insa imbratisarea il poate ajuta mai mult decat iti imaginezi. Si ma refer la o imbratisare puternica, adevarata, nu una tandra sau scurta. De asemenea, atunci cand imbratisezi copilul nervos este bine sa o faci in tacere: nu ii spune nimic, nu incerca sa il consolezi sau sa il convingi de ceva pentru ca nu vei face decat sa intri in razboiul vointelor. Imbratisarile ii fac pe cei mici sa se simta in siguranta, sa simta ca iti pasa de ei chiar daca nu le aprobi comportamentul." spune Levy.

Ce spun mamicile: Anca, mamica lui Rares confirma: "Uneori cred ca Rares simte nevoia sa ii confirm faptul ca il iubesc si ca voi fi langa el, fara niciun fel de dubiu, neconditionat. Cand are o criza de nervi serioasa (tipete, plansete, usi si jucarii trantite) il strang tare in brate si se calmeaza dupa un minut sau doua daca nu ii dau drumul. Desi la inceput nu vrea sa il imbratisez si se fereste, dupa cateva zeci de secunde ma strange si el tare in brate."

5. Vorbeste-i calm

Atunci cand micutul tau are o criza de nervi si pare de necontrolat, este imperativ sa ii vorbesti calm. Foarte usor de spus, vor gandi parintii, insa mai greu de realizat, mai ales atunci cand criza de nervi a copilului tau incepe sa iti provoace si tie o criza de nervi.

Ce spun specialistii: Jay Hoecker, pediatru spune ca este foarte important sa iti pastrezi tu calmul atunci cand micutul tau are o criza de nervi: "Altfel, vei porni un razboi gen cine este mai tare si totul poate escalada intr-un mod ingrozitor. In plus, o parte a motivului pentru care micutul tau a facut o criza de nervi este captarea atentiei tale. Copilului nu ii pasa daca atentia pe care o primeste este pozitiva ori negativa. Singurul lucru care il intereseaza este sa beneficieze de intreaga ta atentie." Levy confirma si adauga: "Daca ii vei vorbi copilului pe un ton calm, linistitor, ii vei demonstra ca un astfel de comportament din partea lui nu te afecteaza. De asemenea, propriul tau ton te va ajuta si pe tine sa ramai calm, mai ales in momentele in care tot ce iti doresti este sa tipi si tu la cel mic asa cum tipa el la tine. De fapt, tonul calm este benefic si pentru parinte in aceeasi masura in care este benefic pentru copil. Daca micutul te simte ca esti tensionat sau iritat se va hrani cu iritarea ta si criza de nervi se va amplifica in loc sa scada."

Ce spun mamicile: "Niciodata nu am tipat la Alecsia atunci cand facea o criza de nervi. Am incercat sa ma gandesc la ea ca la mine: pe mine m-ar irita si mai tare daca atunci cand sunt nervoasa cineva ar incerca sa ma calmeze tipand mai tare decat mine.", spune Lidia.

Voi cum procedati atunci cand micutii vostri au o criza de nervi?

Surse: drphil.com; kidshealth.org; parenting.com

Articolul urmator
Ce să faci când copilul tău are o criză de furie în magazin
Ce să faci când copilul tău are o criză de furie în magazin

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Soțul meu șomer a făcut o criză de nervi pentru că-i folosesc biroul de gaming pentru a lucra de acasă
    Soțul meu șomer a făcut o criză de nervi pentru că-i folosesc biroul de gaming pentru a lucra de acasă

    Să găsești un echilibru între viața profesională și cea de familie nu este simplu nici în situația în care lucrezi de acasă. Cu atât mai mult cu cât nu...

    Această dădacă lucrează cu copiii de 18 ani și ne împărtășește cele mai eficiente 3 metode de a calma tantrumurile
    Această dădacă lucrează cu copiii de 18 ani și ne împărtășește cele mai eficiente 3 metode de a calma tantrumurile

    O dădacă din Marea Britanie cu o experiență de 18 ani în lucrul cu copiii, le dezvăluie părinților cele mai eficiente trei metode de a calma tantrumurile celor mici.

    Cele mai bune uleiuri esențiale: cele 5 pe care trebuie să le ai permanent în casă
    Cele mai bune uleiuri esențiale: cele 5 pe care trebuie să le ai permanent în casă

    Cum alegem cele mai bune uleiuri esențiale? Uleiurile esențiale aduc o mulțime de beneficii sănătății noastre, având un spectru larg de utilizare. Sunt eficiente atât...

    Cele mai bune soții din zodiac. Te numeri printre ele?
    Cele mai bune soții din zodiac. Te numeri printre ele?

    Te-ai visat mireasă încă din copilărie, dar oare ai acea „stofă de soție”? Unele femei sunt pur și simplu născute pentru a fi partenere de încredere și soții...

    Criză de anxietate la copil - Ce trebuie să faci tu, ca părinte
    Criză de anxietate la copil - Ce trebuie să faci tu, ca părinte

    Crizele de anxietate pot fi extrem de copleșitoare, în special la copii. Tocmai de aceea, este important să știi cum poți fi alături de copilul tău dacă se confruntă cu...

    Cele mai detestate zodii și de ce ele sunt, de fapt, cele mai bune zodii
    Cele mai detestate zodii și de ce ele sunt, de fapt, cele mai bune zodii

    La fel cum s-a întâmplat în cazul altor aspecte ale vieții, și în ceea ce privește zodiile s-au creat, de-a lungul timpului, diverse stereotipuri. Acestea țin de...

    Iată de ce mamele sunt cele mai bune antreprenoare
    Iată de ce mamele sunt cele mai bune antreprenoare

    „Ce avem la cină? Ew, te rog, nu pește!”, „Pot să mă uit la asta? Pot să mă uit la asta? Dar mamă! Prietenii mei au voie!” Vă sună cunoscut? Mamele au cea...

    Top 10 cele mai bune metode de a slăbi sănătos fără să ții dietă
    Top 10 cele mai bune metode de a slăbi sănătos fără să ții dietă

    Deși poți fi tentată să recurgi la diete restrictive, care promit eliminarea rapidă a kilogramelor în plus, medicii nutriționiști îndeamnă ca, pentru obținerea unor...

    © 2024 Qbebe