Copiii nu au crize de furie, ei doar învață cum să fie adulți!

Bianca Geica - Redactor Senior

Este atât de frumos să îți vezi puiul cum crește, cum dintr-un bebeluș care până acum câteva luni nici nu reușea să se tină pe picioare fără ajutorul tău, devine un copil parcă tot mai independent și tot mai curios să descopere și să exploreze lumea din jur. Copiii sunt o adevărată binecuvântare! Asta până la vârsta de doi ani, când din puștii simpatici și adorabili se transformă parcă brusc în niște omuleți căpoși, irascibili, iraționali, mega-pretențioși!

Dar vârsta de doi ani nu este nici pe departe atât de teribilă pe cât pare, câtă vreme înțelegi schimbările emoționale prin care trece prichindelul tău.

Copiii nu sunt teribili! Ei doar învață cum să fie umani

copiii de doi ani nu sunt teribili

Înainte să te gândești să schimbi comportamentul copilului tău de teamă să nu crească așa, fă un pas în spate și gândește-te că tot ce ai de făcut în această perioada este să îl înțelegi pe copilul tău.

La doi ani, un copil simte din ce în ce mai puternic emoțiile, fie ele pozitive sau negative. Încă nu știe să și le gestioneze. Tocmai de aceea este important să nu îl forțezi să își suprime emoțiile negative și să îi explici că da, este perfect în regulă că uneori să fii trist. Este perfect în regulă să plângă pentru că s-a lovit sau să fie supărat pentru că ți-ai pierdut jucăria preferată. Găndește-te cât de mult te superi tu când îți taie cineva calea în trafic sau când parchează altcineva pe locul tău de parcare!

Știm, este foarte greu să îți vezi copilul plângând, nervos sau supărat. Întreabă orice părinte ce își dorește cel mai mult pentru copilul sau și vei vedea că îți va răspunde ”Vreau să fie fericit”. Vrem că micuții noștri să fie fericiți, să fie puternici, rezilienți, împliniți, empatici, buni, respectuoși, însă pentru asta ei trebuie să învețe să se adapteze și să își dezvolte anumite abilități emoționale.

De multe ori, părinții, fără să realizeze, stau în calea dezvoltării celor mici în copii și adulți empatici, adaptabili, rezilienți și nu în ultimul rând, fericiți. Poate crezi că faci ce este mai bine pentru prichindelul tău, dar de multe ori se întâmplă să suprimi nevoile care îl fac pe copil să fie copil, încercând să îi modelezi comportamentul conform unor așteptări predefinite.

Stându-i în cale, îi sabotezi, fără să vrei, dezvoltarea abilităților de autocunoaștere, de a explora lumea așa cum simte el, de a fi curios. Îi schimbi motivația de a învăța și încrederea de a stabili relații și, cel mai important, îi sabotezi abilitatea de se dezvolta din punct de vedere emoțional în așa fel încât să reușească și să aibă succes atât la școală, cât și în viață, ca adult.

Și când zicem ”succes la școală și în viață”, nu ne referim la genul acela de succes, în care unui copil îi este înrădăcinat în minte faptul că doar dacă are 10 pe linie o să ajungă cineva în viață. O persoană de succes este aceea care se simte suficient de curajoasă încât de descopere fără rețineri lumea din jur, care nu se teme să greșească pentru că înțelege că greșelile sunt cele care te modelează și te motivează, care se simte suficient de sigură pe ea pentru a-și face prieteni, pentru a socializa.

Nu începe un război cu copilul tău! În tine trebuie să găsească un aliat

mama si copil stand de vorba

Ca adult, lucrurile pe care un copil mic le face sau le spune par adesea iraționale, ilogice, absurde, ieșite de sub control. Tinzi să îl critici, să îl corectezi sau, pur și simplu, să îl faci să înceteze. În loc să faci asta, poate că ar trebui să:

 • îl asculți pe copilul tău, în loc să încerci să vorbești peste el minimizandu-i sentimentele;
 • îl lași să încerce și să greșească;
 • încerci să îl înțelegi și să vezi ce nevoi are;
 • îi acorzi libertatea să se joace, să exploreze lumea înconjurătoare pe cont propriu;
 • îi dai sentimentul de siguranță. Să îl faci să înțeleagă că este în regulă să ți se destăinuie, să îți povestească ce i se întâmplă, să îl faci să realizeze că în tine are un confident, un aliat;
 • îi impui limite cu blândețe și să îi oferi îndumare.

Acestea sunt câteva lucruri pe care le-ai putea face pentru copilul tău pentru a-i permite să crească frumos și să se transforme într-un adult de succes, fericit.

Așa că, părinte drag, nu începe un război cu copilul tău în momentele în care ai senzația că este complet irațional comportamentul lui. Copilul tău nu îți este adeversar, sunteți în aceeași echipa! Gândește-te că micuțul tău nu își face un scop din a te scoate din sărite. Pur și simplu încearcă să dea frâu liber unor emoții și sentimente total noi pentru el. Copilul tău încearcă să devină adult!

Sursă: mother.ly

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Crize de furie la copii. Cum ii calmam pe ei si cum ne calmam pe noi
  Crize de furie la copii. Cum ii calmam pe ei si cum ne calmam pe noi

  Crizele de furie la copii sunt ceva des intalnit. Nu e parinte care sa nu se fi confruntat macar o data cu o criza de furie. „Fetita mea de un an si 2 luni isi da palme in cap dupa ce...

  Nu învăța copilul cum să fie bogat, învață-l cum sa fie fericit
  Nu învăța copilul cum să fie bogat, învață-l cum sa fie fericit

  Fericirea - un cuvânt atât de scurt pentru amploarea pe care o îmbracă - este unul dintre cele mai importante scopuri față de care ne dorim noi, în calitate de...

  Copiii parentificați, sau ce se întâmplă când copiii sunt forțați să fie adulți
  Copiii parentificați, sau ce se întâmplă când copiii sunt forțați să fie adulți

  Ai fost un „copil parentificat”? Ce se întâmplă atunci când copiii sunt nevoiți să se comporte ca niște adulți, preluând atribuțiile unui părinte?

  Cum reacționezi când copilul tău are o criză de furie și tu ești la volan: 6 sfaturi salvatoare de vieți
  Cum reacționezi când copilul tău are o criză de furie și tu ești la volan: 6 sfaturi salvatoare de vieți

  Atunci când conduci, iar copilul tău se confruntă cu o criză de furie poți fi tentat să reacționezi în diverse moduri exagerate, care nu sunt benefice nici pentru tine,...

  O lecție prețioasă de la cei mai calmi părinți de pe Planetă: cum gestionează inuiții crizele de furie ale copiilor
  O lecție prețioasă de la cei mai calmi părinți de pe Planetă: cum gestionează inuiții crizele de furie ale copiilor

  Crizele de furie sunt coșmarul majorității părinților, mai ales că de cele mai multe ori acestea au loc fix când ți-e lumea mai dragă: în supermarket, pe stradă,...

  Crizele de furie epice ale copilului tău sunt semnul că va fi miliardar
  Crizele de furie epice ale copilului tău sunt semnul că va fi miliardar

  Dacă și tu ai trecut prin nenumărate clipe în care ai încercat să îți calmezi copilul în mijlocul unui episod de trantrum, însă fără folos, află că nu...

  Poveste pentru părinți: prințul care se credea cocoș ne învață cum să empatizăm cu copiii noștri
  Poveste pentru părinți: prințul care se credea cocoș ne învață cum să empatizăm cu copiii noștri

  Copiii sunt grozavi și orice părinte va fi de acord cu mine când voi spune că nimic nu se compară cu sentimentul de a știi că ai puterea de a modela o viață pe care ai adus-o...

  © 2023 Qbebe