
1. Discută despre sentimente
Altruismul, definit ca grija și devotamentul în serviciul altora, începe cu o bază de empatie, abilitatea de a înțelege sentimentele altei personae. Pentru a-i ajuta pe copii să dezvolte empatie, părinții trebuie să pună accent pe inteligența emoțională, să învețe copiii să identifice sentimente și să le proceseze. Este important să creezi un loc în familie ca ei să se simtă confortabil să exprime și să discute sentimente din viața de zi cu zi, inclusiv emoții puternice. În acest fel le vor putea identifica la alte persoane.
Studiu despre egoismul la copii
Cercetătorul din cadrul Universității Michigan, Felix Warneken, a petrecut 17 ani studiind copii și a învățat că cei mici manifestă comportamente altruiste încă de la o vârstă extrem de fragedă. Acesta a declarat pentru presă că “ceea ce am descoperit este că cei mici sunt înzestrați cu o tendință cu bază biologică de a le păsa de cei din jur. Ei sunt dornici să ajute de la o vârstă fragedă, și fac acest lucru în mod spontan, fără să fie rugați, să li se ofere o recompensă sau să fie observați de părinți. Acest lucru ne face să credem că natura umană nu este pur și simplu egoistă, însă suntem echipați cu înclinații altruiste care pot fi provocate.“
Între timp, adulții joacă un rol important în ghidarea copiilor pe măsură ce cresc și învață să își echilibreze altruismul și interesele personale. Iată ce poți face pentru a-ți îndruma corect copilul, conform specialiștilor:
Sursa:www.huffpost.com