Mămici, ce facem cu anxietatea de separare de puii noștri?

Mămici, ce facem cu anxietatea de separare de puii noștri?

Mariana Voinea

„Mami, nu vreau să plec. Mi-e frică. Mergi cu mine? Mă iei cu tine?” Acestea sunt doar câteva dintre rugămințile pe care părinții le aud de la copiii lor, mult prea mici să înțeleagă că nu vor fi separați definitiv de mamă, ci doar pentru o scurtă perioadă de timp.

Vezi cum un mic truc te poate ajuta să îți liniștești copilul. Ai nevoie de un pix și multă empatie...

Indiferent cât de extrovertiți sunt unii copii, cât de dornici sunt să comunice cu alte persoane, anxietatea de separare apare mai ales în primii ani de viață. Când copilul începe școala sau grădinița sau orice altă activitate care implică separarea de mamă ori de îngrijitorul său principal, apare frica, teama, starea de neliniște. De regulă anxietatea de separare se manifestă prin plâns sau prin refuzul separării de părinte.

Psihologul John Bowlby descoperea în anii 1950 faptul că bebelușii și copiii mici tânjesc după mama lor, au nevoie de îngrijirea ei până la vârsta de 6 ani, deoarece abia atunci intervine un oarecare detașament. Teoria pe care a formulat-o în acea vreme este cât se poate de adevărată și de actualitate.

Conform teoriei, micuții se nasc cu o dorință înnăscută de a dezvolta atașamente față de cea/ cel care îi îngrijesc. Atașamentul de mamă este un instinct de supraviețuire care se manifestă din fragedă pruncie, conform experților și terapeuților. Aceste informații sunt foarte importante pentru a înțelege comportamentele copiilor în anumite momente.

Cu siguranță separarea de copii este un sentiment care înspăimântă și pe mulți dintre părinți. Adulții trebuie să facă față la un moment dat plânsetelor, țipetelor copiilor care se tem că rămân fără mămica lor, chiar și pentru o scurtă perioadă de timp.

Terapeut și mamă a trei copii, Jess, pe care o putem găsi pe Instagram sub numele Nurtured First oferă părinților o tehnică simplă pentru atenua anxietatea de separare, care s-a dovedit a fi foarte eficientă. Practic ea îndeamnă părinții să deseneze atât pe mâna lor, cât și pe mâna copiilor, o inimioară.

„Ești mare, pune-ți ghiozdanul în spate și mergi la școală!”.

Terapeuta determină părinții să se transpună în situația în care ar trebui să meargă la școală pentru prima dată. Și le oferă două opțiuni diferite: „Imaginați-vă că sunteți un copil care trebuie să meargă pentru prima dată la școală. Cu siguranță nu veți dori să mergeți. Le spuneți părinților că este prea greu și că vreți să stați acasă”, a scris terapeuta în postarea ei pe Instagram.

femeie imbracata in roz cu telefon in mana sta pe fotoliu

„Opțiunea 1: părinții spun că nu aveți de ales și trebuie să mergeți la școală. Așa că vă urcați în autobuz și trebuie să vă comportați ca un „copil mare”. Dar nu vreți să fiți un„ copil mare”, ci să stați întotdeauna în confortul brațelor părinților. Încă nu sunteți pregătit să vă maturizați… să creșteți.

În plus, dacă profesorul nu este drăguț? Și ce se vor face părinții cu casa goală? În loc să valideze sentimentele copiilor, părinții le spun: „ești mare, pune-ți ghiozdanul în spate și mergi la școală!”.

Acesta este un scenariu probabil familiar pentru mulți dintre cei care au deja copii. Pentru că așa au fost crescuți la rândul lor, o astfel de reacție ar avea sens.

Anxietatea de separare: diferente intre copii in functie de varsta

O inimioară desenată pe mânuță va opri copilul din plâns?

Ce-ar fi să vedem și opțiunea 2? Într-un alt scenariu, avem opțiunea 2: „le spuneți părinților că nu vreți să mergeți în autobuz și ei rămân calmi. Spun chiar: „Știu că nu vrei să mergi la școală, că vrei să stai acasă cu mine… Are sens! Acasă te simți în siguranță. Dar vrei să știi ceva? sentimentul de siguranță pe care îl ai acasă cu mine, îl poți lua și cu tine la școală. Hai să îți arăt cum..”

femeie imbracata in negru cu zambet larg

În acel moment mama îți desenează o inimă pe mânuță. Pe măsură ce trasează liniile curbate ale inimii îți spune că indiferent unde te duci, ea va avea întotdeauna grijă de tine și vei fi în sufletul ei. Apoi desenează o inimă pe propria ei în mână și va spune că se va uita toată ziua la inimioară și își va aduce aminte de tine”, a scris Jess în continuarea postării ei pe Instagram.

Parcă acest scenariu este mult mai empatic, mai delicat, mai potrivit pentru o generație de părinți care tânjesc după o conexiune cu proprii lor copii.

Oare aceasta să fie soluția pentru a scăpa de anxietatea de separare? Oare copiii se liniștesc după ce privesc inimioara desenată de mămica lor pe mânuță?

Surse foto: instagram.cominstagram.cominstagram.com

Surse articol: mother.ly

Articolul urmator
Sfaturi pentru părinți: Cum facem față unui adolescent rebel?
Sfaturi pentru părinți: Cum facem față unui adolescent rebel?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Sfatul specialistului: cum gestionăm anxietatea de separare la cei mici?
  Sfatul specialistului: cum gestionăm anxietatea de separare la cei mici?

  Copilul tău preșcolar are dificultăți în a sta departe de tine? Sarah Rosensweet, expert în parenting, dezvăluie trei metode prin care poți gestiona anxietatea de separare...

  Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi
  Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi

  Chiar dacă ești tentată să crezi că anxietatea de separare se întâlnește doar la copii, de fapt ea poate fi prezentă și la persoanele adulte. De alfel, în anumite...

  Co-parenting felin: două mame pisicuțe au grijă împreună de puii lor
  Co-parenting felin: două mame pisicuțe au grijă împreună de puii lor

  Oricât de haotice și obositoare ar fi rețelele de socializare, există un lucru cu care majoritatea oamenilor sunt de acord: internetul a fost creat pentru pisici. Un exemplu? Aceste...

  Nimic ca dragostea de mamă: o pisicuță oarbă își salvează puii, cerând ajutorul unui trecător
  Nimic ca dragostea de mamă: o pisicuță oarbă își salvează puii, cerând ajutorul unui trecător

  Clue este o pisică abandonată care a supraviețuit pe străzile din orășelul texan Corpus Christi, SUA. Complet oarbă și cu trei pui, pisicuța a realizat că va fi greu să aibă...

  Cum să mă descurc cu anxietatea copilului meu când nu o pot controla pe a mea?
  Cum să mă descurc cu anxietatea copilului meu când nu o pot controla pe a mea?

  Anxietatea poate apărea la orice vârstă și din păcate, chiar dacă am ajuns în punctul în care ne-am obișnuit cu ea și nu ne mai sperie ca odinioară, tot trebuie să...

  Două surori siameze au trecut printr-o operație de separare cu succes, deși au primit puține șanse de supraviețuire
  Două surori siameze au trecut printr-o operație de separare cu succes, deși au primit puține șanse de supraviețuire

  Două fetițe gemene siameze din Texas, care erau unite în zona pieptului și a stomacului, au fost separate după o operație care a durat 11 ore. O echipă de peste 25 de cadre...

  Anxietatea de moarte la copii. Cum îi ajutăm să o depășească
  Anxietatea de moarte la copii. Cum îi ajutăm să o depășească

  Anxietatea sau frica de moarte este foarte comună în rândul copiilor. Toți copii vor experimenta la un moment dat, anxietatea legată de moarte. Parcurge articolul pentru a-ți...

  Mama eroină! O pisicuță s-a aruncat în flăcări pentru a-și salva puii
  Mama eroină! O pisicuță s-a aruncat în flăcări pentru a-și salva puii

  Iubirea de mamă nu are limite. Și acest adevăr ne-a fost demonstrat de o pisicuță care nu a stat deloc pe gânduri când hambarul în care își adăpostea puii a...

  © 2024 Qbebe