Dacă copilul îți spune aceste cuvinte zilnic, înseamnă că ești un părinte bun

Otilia Geavlete - Redactor Senior

Câteodată te întrebi dacă ești cu adevărat un părinte bun și răspunzi tuturor nevoilor și așteptărilor copilului tău. Este adevărat că îi oferi toată grija din lume, dar ai, oare, toate abilitățile necesare pentru a-l face pe copil fericit? Sunt multe moduri în care să -ți evaluezi însușirile părintești, dar nici unul nu este la fel de important precum cuvintele copilului tău.

Ce înseamnă un părinte bun

Nu te naști un bun părinte, ci devii astfel, iar acest lucru nu este deloc ușor. Chiar dacă îți iubești copilul, asta nu garantează reușita ta ca părinte. O mamă iubitoare poate fi hiperprotectivă și poate încerca să controleze total viața copilului ei, nelăsându-l să crească. Un tată care își adoră copilul poate avea obiceiuri nocive, precum dependența de alcool sau de droguri. Iubirea este necesară, dar nu și suficientă pentru a te face un părinte bun. "În mod paradoxal, cea mai importantă parte a "meseriei" de părinte este de a-l învăța pe copil să se desprindă, încet-încet de el. Așa că, trebuie să le arătăm copiilor noștri cum să se descurce singuri, cum să gândească independent , cum să-și rezolve problemele iși să avem înredere în abilitățile lor", arată Jane Nelsen, terapeut familial și autoarea a 12 cărți de parenting.

copil cu mama
Acestea sunt calități esențiale pentru un bun părinte, dar adevărata confirmare vine chiar de la copil. Prin cuvintele și gesturile sale, copilul îți arată, mai mult decât un întreg tratat de psihologie, că ești părintele de care are nevoie cu adevărat.

Cuvintele copilului îți confirmă că ești un bun părinte

Copiii spun în fiecare zi vrute și nevrute, așa că, uneori, nu îi asculți foarte atent. Dar, dacă îți ajung la ureche anumite replici, trebuie întotdeauna să le iei în seamă. Nu numai să le conștientizezi. dar și să răspunzi copilului în mod corespunzător. Iată câteva replici care îți aduc confirmarea mult-dorită a faptului că ești un părinte bun:

1. Ești cea mai bună mamă din lume.
Aceasta este dovada concretă, directă și incontestabilă a felului în care te vede copilul tău. Dacă îți repetă adesea acest lucru, poți fi sigură că este ceva adevăr în el.

2. Ești persoana mea preferată.
Pentru copil, mama este prima persoană de referință, cea mai semnificativă și mai importantă. Dar, numai acei copii care au simțit că au o bază sigură în părinții lor, își pot mărturisi cu ușurință sentimentele. Atunci când copilul îți declară, fără nici o reținere, că te preferă oricărei alte persoane, înseamnă că ai reușit în misiunea de a-i dezvolta siguranța și inteligența emoțională.

3. Vreau să fiu și eu ca tine când o să cresc.
Să fii un model pentru copilul tău, iată un scop pe care trebuie să și-l propună orice bun părinte. Încă de la vârste foarte mici, copiii învață prin imitarea celor mai apropiate persoane din viața lor. Acest lucru îți conferă o mare responsabilitate, pentru că tu trebuie să-i arăți copilului ce înseamnă buna purtare, controlul emoțional, independența, capacitatea de a lua decizii și a rezolva probleme, compasiunea și empatia, puterea de de a-ți urma visele. Prin exemplul tău, tu îi arăți copilului ce înseamnă un adult și un părinte responsabil, iar, dacă reușești să-i trezești admirația, înseamnă că îți îndeplinești cu succes misiunea de părinte.

4. Mulțumesc că mă ajuți întotdeauna.
Pentru copil este important să știe că se poate baza pe tine în fața oricărei greutăți. Disponibilitatea unui părinte este o adevărată comoară pentru copil, încă din primele zile de viață. Copiii care își simpt părinții disponibili și prompți, cresc mai siguri pe ei și mai apți să exploreze lumea, pentru că se simt protejați. Nu înseamnă că tu trebuie să-i dai soluțiile de-a gata copilului sau să faci lucrurile în locul lui. Dar este important că ești mereu acolo, un reper și un model ppentru a învăța cum să treacă peste obstacole.

5. Îmi place că tu nu renunți niciodată.
Iată o replică pe care orice părinte ar vrea să o audă. Tuturor ne place să fim considerați niște învingători, dacă nu chiar niște eroi. Dar, mai important decât această imagine idealizată, este faptul de a-l învăța pe copil perseverența și răbdarea, precum și capacitatea de a finaliza ceea ce și-a propus. În plus, arătându-i că nici un eșec nu ne oprește din drumul nostru, îi subliniem faptul că erorile și nereușitele sunt simple lecții de viață, care ne ajută să înțelegem ceva și să mergem mai departe. Iar aceasta este o lecție esențială din partea unui părinte.

6. Sunt mândru/mândră că ești mama mea.
Dacă reușești să trezești mândria copilului tău, înseamnă că el îți înțelege calitățile de bun părinte și că te admiră, ceea ce nu este puțin lucru. Încrederea și admirația pe care copilul le are față de părinte sunt temelia unei comunicări respectuoase, dar și garanția că ai o influență pozitivă asupra odraslei tale.

7. Bună treabă, mamă!
Cu cât mai frecvent îți spune copilul tău aceste trei cuvinte, cu atât mai cool arăți în ochii lui. Din partea unui adolescent, o astfel de apreciere este maximul pe care îl poate genera un părinte.

8. Ești atât de calmă!
Unul dintre cele mai importante roluri ale părinților este de a-i învăța pe copii abilitățile emoționale și de a le dezvolta inteligența emoțională și autocontrolul. Faptul că tu, ca părinte, îți poți gestiona emoțiile, nu ai izbucniri necontrolate de furie și nici manifestări iraționale, este esențial pentru copilul tău. Este primul pas în cunoașterea și înțelegerea emoțiilor pe care îl face copilul, iar modelul pe care tu i-l oferi îi deschide calea pentru dezvoltarea unei personalități adaptabile și armonioase.

9. Mă înțelegi întotdeauna.
Nu poți fi un bun părinte dacă nu rezonezi emoțional cu copilul tău, dacă nu te poți pune în locul lui și nu ai capacitatea de a-l asculta și de a-l sprijini, când are mai mare nevoie de tine. Mulți părinți uită un lucru esențial: că au fost odinioară copii. Este extrem de important să te poți pune în pielea propriului copil și să vezi lumea prin ochii lui. Acest lucru nu înseamnă că accepți tot ceea ce face sau că îi permiți orice, ci doar că îi înțelegi punctul de vedere și îl poți corecta, dacă este cazul, în virtutea experienței tale de viață.

10. Ție pot să-ți spun tot.
Iată o replică ce arată încrederea pe care copilul o are în tine. Și să nu crezi că este ușor să câștigi această încredere. De la o vârstă, mai ales, copiii nu mai sunt atât de comunicativi și încep să aibă secrete față de părinții lor. Motivele sunt simple: fie nu se simt înțeleși, fie le este teamă de cum vei reacționa ori nu sunt convinși că le păstrezi cum trebuie secretul. Părinții care reușesc să cultive la copil încrederea , deschiderea și apropierea sufletească sunt, cu siguranță, printre cei mai buni.

incredere
11. Întotdeauna mă distrez cu tine.
Nu numai lucrurile serioase fac un părinte să fie bun. Umorul, folosirea unui limbaj pe înțelesul copiilor, faptul de a căuta lucruri originale și interesante pe care să le facă împreună cu copiii, toate acestea sunt calități importante, pentru că te țin aproape de cei mici și de vârsta inocenței și a descoperirii lumii.

12. Îmi place că mă asculți mereu.
Capacitatea de a asculta activ este una dintre abilitățile părintești care se dezvoltă în timp și este extrem de importantă în relația cu copilul.. Părintele trebuie să învețe realmente ce înseamnă să asculți un copil, nu doar să auzi ce spune. Este necesar să cunoști și să elimini blocajele în comunicare, să fii atent la copilul tău fără să te repezi cu sfaturi, lecții sau critici, să nu minimalizezi ce-ți spune și să deprinzi arta de a-i oglindi emoțiile.

13. Nu știu cum reușești să faci atâtea lucruri.
Este o altă variantă de replică admirativă a copilului și un semn că acesta a devenit conștient de importanța acțiunilor tale și de ce persoană extraordinară ești.

14. Mereu ai grijă de mine.
Sentimentul de siguranță al copilului se construiește în timp și se menține prin eforturi, pentru că părintele trebuie să pună în joc o mulțime de abilități pentru ca cel mic să se simtă protejat. Baza sigură, cum este numit acest sentiment în teoria atașamentului, se formează din primele luni de viață, când copilul realizează că mama sa este mereu acolo pentru el. Nu este ușor să trezești recunoștința la copii, pentru că nu știu încă să aprecieze tot ce se face pentru ei. Dar, atunci când copilul tău îți mărturisește că se simte îngrijit și protejat, are de ce să-ți salte inima de bucurie.

15. Vrei să ne jucăm împreună?
Spiritul ludic este ceva ce nu trebuie să lipsească din arsenalul unui părinte bun. Grija și joaca sunt cele două lucruri fundamentale pe care trebuie să le oferi copilului. De multe ori, însă, părinții se concentrează doar pe aspectele de îngrijire și nu mai apucă să se joace cu copilul. Or, multe dintre abilitățile copilului se dezvoltă doar prin joc, pentru că acesta este instrumentul principal de învățare în primii ani de viață. Atunci când copiii îți cer să te joci cu ei, consideră acest lucru ca pe o mare calitate a ta, care te face un părinte complet.

16. Nu te-aș schimba pe nici o altă mamă din lume.
Sentimentul de mulțumire al copilului de a fi parte dintr-o anumită familie nu este un lucru valabil în toate căminele. Sunt părinți care își rănesc copiii, emoțional sau fizic, îi neglijează, îi abuzează sau nu le oferă hrana sufletească necesară pentru o creștere armonioasă. Atunci când copilul îți declară că ești cea mai bună mamă pentru el, ai de ce să te simți mândră.

17. Învăț o grămadă de lucruri de la tine.
Să fii un mentor pentru copilul tău, să-i deschizi mintea și sufletul, să-i dezvolți pasiunile și interesul pentru cunoaștere, toate acestea sunt calități superioare ale unui părinte. Faptul că un copil are ce învăța de la tine și faptul că își dă seama de asta, implicarea ta atentă în educația lui, capacitatea de a-i stimula căutările, toate aceste aspecte definesc meritul de a fi părinte.

18. Când sunt cu tine, nu mi-e frică de nimic
Puține lucruri ne fac să ne simțim atât de bine ca certitudinea că facem o lume sigură pentru copiii noștri. Atitudinea unui părinte în fața lucrurilor amenințătoare este cea care face diferența în sufletul copilului. Una dintre datoriile tale, ca părinte, este să vindeci teama din inima copilului și să-i arăți că se poate baza oricând pe tine.

19. Mereu mă ajuți când am o problemă.
Atunci când se simte sprijinit, un copil poate dezvolta încrederea în el, esențială pentru independența sa de mai târziu. Nici un copil nu devine cu adevărat autonom, dacă nu a simțit mai întâi că se poate baza pe o persoană de referință. Este important să-l îndrumi pe copil pentru a înțelege mai bine o anumită problemă, pentru a căuta soluții și a le testa, pentru a depăși obstacolele prea grele ca să se descurce singur. Toate acestea sunt etape necesare în dezvoltarea abilității esențiale de rezolvare de probleme.

20. Te iubesc!

Aceasta este replica care adună în mănunchi toate celelalte declarații ale copilului, Dacă un copil îți spune zilnic că te iubește, ai șanse foarte mari să fii cel mai bun părinte pentru el.

Surse: https://www.parentingforbrain.com; https://www.rd.com; https://www.todaysparent.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Spune-mi cum folosești Social Media ca să îți spun ce fel de părinte ești
  Spune-mi cum folosești Social Media ca să îți spun ce fel de părinte ești

  Să fii părinte în 2022 nu este lucru ușor, iar să fii și un părinte model, devine o adevărată provocare. Mamele și tații din ziua de azi trebuie să se lupte cu mult mai...

  De ce nu trebuie să forțezi copilul să spună aceste cuvinte
  De ce nu trebuie să forțezi copilul să spună aceste cuvinte

  Ca mămici sau ca educatoare, nu de puține ori ni s-a întâmplat să le impunem copiilor să spună imediat „Îmi pare rău". Din păcate, ne avertizează psihologii,...

  Dacă spui aceste fraze copilului tău, ești un bully!
  Dacă spui aceste fraze copilului tău, ești un bully!

  Una dintre cele mai mari temeri ale unui părinte este să-și vadă copilul agresat de către cei din jur. Uneori însă, fără să îți dai seama, chiar tu îl poți...

  4 lucruri la care trebuie să renunți dacă vrei să fii un părinte mai bun
  4 lucruri la care trebuie să renunți dacă vrei să fii un părinte mai bun

  Cine nu își dorește să fie cel mai bun părinte pentru copilul său? Ar fi ideal dacă i-am putea crește într-un mod în care să nu cunoască suferință, să se simtă...

  Cum să îți faci copilul să se simtă iubit! Cele 75 de cuvinte pozitive care îi ajută pe micuți să se dezvolte armonios
  Cum să îți faci copilul să se simtă iubit! Cele 75 de cuvinte pozitive care îi ajută pe micuți să se dezvolte armonios

  Încă din primele momente în care devenim părinți, trebuie să avem în vedere următorul lucru: vom fi primele și cele mai importante modele pentru copiii noștri. Dar...

  Dacă eşti părinte şi vezi în caietul copilului aşa ceva, poartă o discuţie cu învăţătoarea
  Dacă eşti părinte şi vezi în caietul copilului aşa ceva, poartă o discuţie cu învăţătoarea

  În cazul în care sesizezi că micuţul tău este adesea copleşit de prea multe teme şi că dispune de prea puţin timp liber, deşi se află în primii de ani şcoală, ia...

  Dacă țipi la copilul tău, știința spune că va avea creierul insuficient dezvoltat ca adult
  Dacă țipi la copilul tău, știința spune că va avea creierul insuficient dezvoltat ca adult

  Fără să îți dai seama, în momentul în care vei țipa la copilul tău, îi poți face mult rău. Recent, oamenii de știință au ajuns la concluzia că impactul...

  © 2023 Qbebe