Oaia neagră a familiei: ce înseamnă, de fapt, acest termen și cum îți dai seama dacă te încadrezi?

Oaia neagră a familiei: ce înseamnă, de fapt, acest termen și cum îți dai seama dacă te încadrezi?

Andreea Bitar

Expresia “oaia neagră a familiei” se folosește, de regulă, atunci când ne referim la cineva cu un caracter atipic, adesea prost ințeles, și care e de multe ori marginalizat sau folost drept țap ispășitor pentru dramele familiale. De cele mai multe ori, atunci când ne gândim la stereotipul de oaie neagră a familiei, ne imaginăm o persoană rebelă, conflictuală, care reușește mereu să se găsească în situații problematice și riscante. Un fapt mai puțin cunoscut este că persoanele care se încadrează în acest stereotip sunt, în realitate, deosebit de sensibile, uneori foarte diferite de cei din jur, și manifestă, în mod frecvent, o intensitate emoțională rar întâlnită.

Ce înseamnă oaia neagră a familiei?

Teoria sistemică a familiei este una dintre cele mai populare și influente curente din cadrul psihoterapiei familiei, iar aceasta definește “oaia neagră a familiei” drept un fenomen caracterizat prin felul în care o familie cu o dinamică mai puțin sănătoasă asignează unei singure persoane din sânul acesteia rolul de țap ispășitor. Fenomenul este denumit, în mod științific, drept “pacientul identificat”. 

Totodată, teoria sistemică a familiei sugerează că nu este deloc neobișnuit ca membrii unei familii mai mult sau mai puțin disfuncționale să își asume sau să le fie asignate diverse roluri. Așadar, pe lângă, stereotipul de oaie neagră a familiei, mai regăsim și altele, la fel de nocive, cum ar fi: rolul de împăciuitor, rolul de copil răsfățat sau cel de fiu/fiică docilă (“fata/băiatul mamei”, de regulă).

Atunci când familia a identificat persoana care se încadrează în poziția de oaie neagră, toți ceilalți membri vor tinde să proiecteze caracteristicile reproșabile, specifice familiei în discuție, asupra acesteia. Reproșurile constante adresate oii negre fac parte dintr-o strategie asumată în mod inconștient de către membrii familiei, care îi ajută să se eschiveze de propriul sentiment de învinovățire și să evite o confruntare, adeseori dureroasă, cu propriile emoții.

De asemenea, prin acest obicei de a da mereu vina pe oaia neagră a familiei, persoana în cauză va deveni, în timp, atât sursa, cât și cauza tuturor eșecurilor sau greșelilor întâmplate în sânul familiei. Este, după cum am menționat mai devreme, o strategie inconștientă prin care unii sau toți membrii familiei reușesc să fugă de propria suferință sau frustrare.   

Rolurile asumate sau asignate în cadrul unei familii nu fac altceva decât să clădească o dinamică toxică în raporturile dintre membrii familiei, ceea ce poate duce, în timp, la traume complexe, cu un puternic impact psihologic și emoțional, care va afecta comportamentul și relațiile persoanelor afectate.

Cum îți dai seama dacă ești oaia neagră a familiei?

 Există mai multe semne prin care îți poți da seama dacă te afli în poziția de oaie neagră a familiei. În primul rând, va trebui să te uiți la felul în care se raportează părinții tăi la tine. Dacă ai remarcat, de-a lungul timpului, că părinții tăi te tratează diferit față de ceilalți membri ai familiei, mai ales dacă obișnuiesc să te critice frecvent sau să îți reproșeze că reacționezi “dramatic”, este posibil să fii chiar tu oaia neagră a familiei.

Un alt indiciu este felul în care sunt interpretate greșelile pe care le faci de-a lungul vieții. De cele mai multe ori, greșelile făcute de oaia neagră a familiei sunt subiectul unor discuții exagerate, pline de reproșuri și vin adesea la pachet cu pedepse iraționale. Vei remarca faptul că orice greșeală, oricât de mică, va căpăta proporții gigantice în ochii celorlalți membri ai familiei. La polul opus, atunci când cineva greșește față de tine, părinții tăi sau alți membri apropiați ai familiei nu vor interveni în apărarea ta.

 În mod previzibil, persoanele care se încadrează în stereotipul de oaie neagră a familiei vor avea mereu un sentiment melancolic de neapartenență, unele se pot chiar juca cu fantezia de a fi fost, în mod secret, adoptate, și, în general, vor dezvolta relații superficiale, lipsite de intimitate, cu ceilalți membrii ai familiei.

 Totodată, dacă aceste persoane reușesc să dobândească succes în viață, vor primi în continuare reproșuri și critici din partea familiei, oricât de mari vor fi reușitele lor. Impresia de a nu fi niciodată suficient de buni în ochii părinților se va afla mereu pe fundalul emoțional al oilor negre.

 Nu în ultimul rând, oile negre sunt adesea șicanate de alți membri apropiați ai familiei, precum frați sau surori, și primesc diverse porecle de-a lungul vieții, influențate, în special, de comportamentul lor atipic, considerat ciudat sau problematic de către familie. Acest lucru se întâmplă atât pentru că sunt neînțelese de către familie, dar și pentru că cei din jur nu acordă suficient interes și atenție pentru a înțelege aceste persoane hipersensibile și intense. Acest aspect se leagă în mod direct de criticile constante pe care oile negre le primesc în raport cu felul lor de a fi și cu acțiunile pe care le decid în viață și care le reflectă adevărata natură. 

Cum te comporți cu cineva care este oaia neagră a familiei?

Dacă ai impresia că cineva din familia ta se încadrează în rolul de oaie neagră, în primul rând este esențial să îi demonstrezi acelei persoane că este iubită și prețuită, în ciuda reproșurilor și a șicanării constante pe care le primește din partea familiei. Oaia neagră a familiei are nevoie de validare și de a i se spune și arăta că este iubită, și că nimeni din familie nu îi dorește răul.

În al doilea rând, este important să stabilești un raport de intimitate și comuniune cu oaia neagră a familiei. Adesea, cei care primesc acest rol sunt foarte singuratici și pot cădea ușor în depresie. Pentru a evita ca acest lucru să se întâmple, îi poți împărtăși din propriile frici, regrete sau frustrări, pentru a crea un raport de înțelegere. Nu te feri din a-ți arăta vulnerabilitatea - este cea mai bună cale de a-i demonstra oii negre că nu este singură și neînțeleasă în cadrul acestei familii.

Odată ce ai reușit să stabilești o legătură cu oaia neagră a familiei, rămâi constantă în acest raport. Include-o în activitățile tale, în discuțiile de la masă, limitează reproșurile și criticile, chiar și atunci când crezi că ai 100% dreptate. Nu uita - și le va primi oricum de la ceilalți membri. Iar tocmai din acest motiv este important să ilustrezi un comportament mai tolerant, pentru ca restul familiei să ia aminte și să înțeleagă unde greșește.

Articolul urmator
Ce înseamnă când visezi că îți cad dinții
Ce înseamnă când visezi că îți cad dinții

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Mereu am fost considerată oaia neagră a familiei. Mama mea s-a supărat pe mine dintr-un motiv absurd
    Mereu am fost considerată oaia neagră a familiei. Mama mea s-a supărat pe mine dintr-un motiv absurd

    Trebuie să vă cer părerea. Pentru că simt că fierb de furie. Pe scurt, mama mea vrea să își facă testamentul. Zice ea că simte că i se apropie în câțiva ani...

    Cum îți dai seama că ai un copil care nu poate spune „Nu”? Sfatul specialistului
    Cum îți dai seama că ai un copil care nu poate spune „Nu”? Sfatul specialistului

    Toți părinții își învață pe copii să fie politicoși, ceea ce e foarte bine. Însă dincolo de „te rog” și „mulțumesc”, e important ca cel...

    Este copilul pregătit să renunțe la somnul de prânz? Cum îți dai seama
    Este copilul pregătit să renunțe la somnul de prânz? Cum îți dai seama

    Nu toți copiii vor dormi la prânz până la aceeași vârstă, indiferent de insistențele părinților. Uite cum știi că cel mic este pregătit să renunțe la somnul de...

    Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori
    Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori

    Poate crezi că e ușor să îți dai seama că ai pierdut o sarcină, însă nu este tot timpul așa. Uite la ce semne trebuie să fii atentă.

    Cum îți dai seama că ți-ai găsit sufletul pereche, în funcție de zodie
    Cum îți dai seama că ți-ai găsit sufletul pereche, în funcție de zodie

    Una dintre cele mai mari dorințe pe care le poți avea este să găsești pe cineva care să te completeze perfect și cu care să-ți dorești din tot sufletul să-ți petreci viața. Să...

    Cum îți dai seama că cel mic este pregătit să doarmă peste noapte la un prieten
    Cum îți dai seama că cel mic este pregătit să doarmă peste noapte la un prieten

    Micuțul tău a crescut și a început să-și facă relații stabile de prietenie! Inevitabil, va veni vremea (dacă nu a venit deja) în care se va pune problema să doarmă...

    Cum îți dai seama că cel mic nu este doar mofturos, ci are o tulburare alimentară
    Cum îți dai seama că cel mic nu este doar mofturos, ci are o tulburare alimentară

    Toți copiii trec prin etapa în care fac mofturi la mâncare. În această etapă, e posibil ca al tău copil să mănânce doar câteva alimente, având o...

    Nervul sciatic: ce este și cum îți dai seama că suferă
    Nervul sciatic: ce este și cum îți dai seama că suferă

    Nervii reprezintă grupări de fibre, care transmit impulsuri electrice între creier și restul corpului. Printre nervi se regăsește și cel sciatic, principalul nerv de la nivelul...

    © 2024 Qbebe