De ce copilul meu nu are prieteni?

Irina Olteanu - Redactor Senior

Prietenii pe care ii are un copil influenteaza in mod semnificativ dezvoltarea sa psiho-emotionala. Exista situatii in care parintii pot interveni pentru a usura crearea acestor relatii, dar si situatii in care doar poate fi ameliorat procesul de integrare sociala. Aflati aici explicate in amanunt toate aceste situatii, alaturi de sfaturi din partea specialistului.

Informatii importante

Cu cat creste mai mult un copil, cu atat stima de sine depinde de succesul fata de prietenii pe care-i are. In special intre clasele a patra si a opta (10-14 ani), imaginea de sine a unui copil poate fi definita prin intermediul relatiilor de prietenie, desi tiparul cu privire la acest domeniu incepe inca de la 3-4 ani. In cazul in care acestea nu exista, este evident modul in care decurg lucrurile: este rar sunat la telefon, nu este invitat la petreceri si nu iese sa se joace deoarece nu este placut de cei din jur.

prieteni

Parintii se simt in aceasta situatie descurajati, frustrati si suparati pe ceilalti copii, pe parintii lor si chiar pe propriul copil pentru ca nu este capabil sa se integreze. Poate aparea de asemenea si un sentiment de vina, suspectand ca problemele sociale ale copilului au aparut din vina lor.
De cele mai multe ori rezolvarea acestei probleme reprezinta o chestiune delicata. Trebuie sa va sprijiniti si ajutati copilul, dar nu va doriti sa interveniti prea mult. Pana la urma, este foarte important ca cel mic sa poata rezolva problema de unul singur.

Motive pentru care copilul tau nu are prieteni

Primul motiv care trebuie mentionat este acela ca cel mic este incapabil sa invete aptitudini sociale prin experienta si trebuie ajutat sa le deprinda. Apoi, dificultatile intampinate in aptitudini sociale sunt componente cheie pentru tulburarile de invatare, limbaj si din spectrul autist. Un alt motiv posibil este reprezentat de anxietate; in acest caz puteti contribui la ameliorarea sa. De exemplu, mergeti mai devreme la petrecerile antiversare, deoarece copiii anxiosi se descurca mai bine cand ajung primii si nu cand trebuie sa intre intr-un grup.

Insa, cel mai adesea, este vorba de un comportament care enerveaza pe ceilalti copii. Copiii nu simpatizeaza un comportament autoritar, auto-centrat sau deranjant. Uneori copiii care se confrunta cu probleme de atentie intampina dificultati in a intelege si urma regulile, prin urmare si in legarea prieteniilor. De asemenea, copiii care se enerveaza usor si isi pierd cumpatul rapid, se vor confrunta si ei cu dificultati in relationare. Si o schimbare in mediu poate fi responsabila de lipsa prietenilor, cum este mutarea intr-o clasa/scoala noua, precum si separarea/divortul parintilor sau nasterea unui frate/sora. Nu in ultimul rand, unii copii nu isi pot face prieteni deoarece sunt timizi si se simt inconfortabil/nesiguri de ei in preajma celor din jur; uneori copiii sunt ignorati sau tachinati de colegi deoarece au ceva apare care ii diferentiaza de restul (de obicei este vorba de un atribut de ordin fizic).

Citeste si:

Copilul meu isi face prieteni la gradinita 

Copilul meu si prietenii lui imaginari 

prieteni

Rezolvarea problemei

In cazul copiilor care se confrunta cu tulburari din spectrul autist, nu trebuie sa amanati si sa sperati ca se va rezolva situatia de la sine. Asteptarea doar complica situatia, iar ei chiar necesita ajutor specializat.

Deoarece fiecare copil este diferit, se impun modalitati diferite prin care acesta poate fi ajutat. Varsta sa, tipul de comportamente care sunt parte din problema, motivele pentru aparitia problemei pot influenta strategia de abordare. Exista situatii in care puteti gasi sprijin din partea unui invatator/educator sau a unui consilier scolar care ii invata pe copii sa deprinda aptitudinile necesare pentru a-si face si pastra prietenii. Acestea includ: impartire, cooperare, ajutor si aptitudini pro-sociale, dar si abilitati de gestionare a furiei si de rezolvare a conflictelor. Se pot organiza sedinte individuale sau in grupuri mici.

Apoi, este bine ca cel mic sa invete sa-si asume responsabilitatea; el este singurul capabil sa inteleaga de ce anume are nevoie. Intelegeti diferenta dintre simpatie si empatie; empatia inseamna sa oferiti intelegere si sprijin, iar simpatia implica compasiune. Daca comportamentul copilului este de vina, trebuie sa afle. Incurajati copilul sa ia prieteniile pe rand si impartasiti din propriile experiente de viata, nu exagerati cand cel mic apeleaza la sfatul vostru si incurajati-l sa-si exprime sentimentele, sa interpreteze situatiile sociale. Daca este vorba de o situatie de hartuire mai ales la scoala, trebuie sa colaborati activ cu conducerea unitatii respective.

In functie de situatie, si parintii pot fi instruiti de consilieri specializati sau psihologi pentru a fi ajutati sa gaseasca strategii de disciplinare pozitiva si aptitudini de comunicare care pot fi insuflate copiilor. Se poate apela si la sisteme de tip recompensa pentru ca cei mici sa invete comportamente pozitive pentru a le inlocui pe cele agresive.
Nu in ultimul rand, puteti cauta o nisa sociala potrivita copilului vostru. De exemplu, un grup destinat anumitor activitati/club/cerc cu care puteti face schimb de vizite.

Citeste si:

Prietenii pe care ar trebui sa-i aiba copilul tau 

Sfatul specialistului 

Doamna Mirela Horumba, psiholog MD, psihoterapeut consiliere individuala, cuplu si familie www.mirelahorumba.ro a avut amabilitatea de a ne raspunde la urmatoarele intrebari:  

1. Din ce motive copilul nu isi poate face prieteni?specialist

Motivele pentru care un copil nu isi face prieteni sunt multiple si este important sa intelegem ca la diferite varste, acestea pot fi foarte variate. Unele tin de socializare, altele de incredere, de modele parentale defectuoase, de stima de sine redusa, de dependenta fata de adultii care asigura cresterea si ingrijirea copilului.

2. Cum trebuie sa procedeze parintii in aceasta situatii?

Fiecare parinte reactioneaza in felul sau propriu, insa daca vrem sa avem copii cu prieteni este important sa incurajam aceste comportamente si sa oferim modele adecvate, in care noi adultii avem prieteni si ne bucuram in compania acestora.

3. Ce probleme concrete din punct de vedere psiho-afectiv?

Studiile de specialitate au aratat ca omul este o fiinta sociala. Lipsa de prieteni poate conduce pe termen lung la dificultati de relationare, o socializare redusa, o ramanere pe un palier neadecvat al stimei de sine al persoanei, pentru ca evident copilul creste si maine comportamentele invatate astazi vor apartine adultului, pentru ca au devenit constante in timp.

4. Ce sfaturi aveti pentru parinti?

Daniel Goleman in cartea sa devenita de acum celebra "Inteligenta emotionala" vorbeste despre inteligenta sociala, de fapt este o alta denumire data relatiilor de prietenie. Si cum viata este mai frumoasa cand ai prieteni si te poti baza pe sprijinul si ajutorul lor, va recomand sa va incurajati copiii sa-si faca prieteni.

De retinut

Consecintele lipsei prietenilor pot fi devastatoare deoarece copiii sunt expusi la un risc mare de a suferi de anxietate, depresie, abuz de substante toxice si izolare sociala, dar si de a fi hartuiti deoarece nu sunt capabili sa identifice indiciile sociale. Nu incercati sa ii fortati excesiv si nu insistati pe aceasta tema, in schimb incurajati-i sa efectueze activitati si sporturi care ii permit sa cunoasca alti copii. Discutati despre comportamentele indezirabile observate la alti copii, dar nu puneti etichete.

prieteni

Cand trebuie sa va ingrijorati? In primul rand, evitati sa comparati copilul vostru cu cel al altuia; unii sunt populari, in vreme ce altii nu. Urmariti astfel daca cel mic sta singur la locul de joaca, nu stie/nu este incantat sa imparta lucrurile, este respins cand incearca sa intre intr-un grup si/sau este agresiv. Va pot fi de folos informatiile primite din partea cadrelor didactice, prin simpla observatie si discutia sincera cu copilul.

Priviti apoi situatia tinand cont de urmatoarele aspecte: doarme, mananca suficient, isi face tema pentru scoala, este stimulat intr-o maniera adevata, face exercitii fizice si iese in societate? Raspunsurile la acest intrebari va pot ajuta in directia potrivita, de exemplu lipsa de somn conduce la irascibilitate si lipsa energiei pentru socializare. Priviti-va apoi si pe voi ca parinti. Reprezentati un model de comportament? Aveti prieteni? Va bucurati de prieteni si de iesiri in grup? Organizati intalniri de joaca cu alti parinti si copii? Aceste tipuri de comportament vor incuraja si motiva copilul sa pretuiasca prieteniii si prietenia.

Multumim doamnei Mirela Horumba pentru informatiile oferite. 

Surse: 

www.bhg.com; www.webmd.com; www.whereicanbeme.com; www.fasttrackproject.org; www.empoweringparents.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Copilul meu crede că tot ce vede pe TikTok este adevărat
  Copilul meu crede că tot ce vede pe TikTok este adevărat

  TikTok este o reţea de socializare care a devenit tot mai populară în ultimul timp în rândul copiilor şi adolescenţilor. Parcurge cu atenţie articolul de mai jos...

  Ajutor! Copilul meu trimite mesaje vulgare pe telefon. Ce să fac?
  Ajutor! Copilul meu trimite mesaje vulgare pe telefon. Ce să fac?

  Sexting-ul a devenit o tendinţă din ce în ce mai vizibilă în rândul adolescenţilor în ultimii ani şi presupune difuzarea, pe telefon sau în mediul online,...

  Ce s-a întâmplat când după un an de izolare copilul meu a ieșit în lume
  Ce s-a întâmplat când după un an de izolare copilul meu a ieșit în lume

  Pe când scriu aceste rânduri îmi dau lacrimile, pentru că am devenit hipersensibilă la tot ce înseamnă pandemie și cred că noi toți, de altfel, trecem prin...

  STUDIU. Copiii care petrec mai mult timp în fața ecranelor au mai mulți prieteni apropiați
  STUDIU. Copiii care petrec mai mult timp în fața ecranelor au mai mulți prieteni apropiați

  În condițiile în care timpul petrecut de copii în fața ecranelor a devenit tot mai mare în ultima vreme, este firesc să ne îngrijorăm pentru sănătatea...

  După 8 ani de citit și inventat povești, acum copilul meu culege roadele la școală
  După 8 ani de citit și inventat povești, acum copilul meu culege roadele la școală

  Sunt mamă, așa că trebuie să mă laud cu puiul meu. V-am păcălit. De data asta nu mă laud numai cu puiul, mă laud și cu mama. Adică eu, mama. Pentru că sunt uimită și...

  De ce copilul meu umblă încalțat doar cu o șosetă. Nu cumva de șoseta asta depinde viitorul nostru?
  De ce copilul meu umblă încalțat doar cu o șosetă. Nu cumva de șoseta asta depinde viitorul nostru?

  E sâmbătă dimineața și, dacă ai un copil, indiferent de ce vârstă, știi că invariabil vei spune: ”du-te și schimbă-te de pijamale”. Nu de alta, dar...

  Copilul meu a participat la un curs de Roblox! Sau cum transformi pasiunea copilului în abilități care să îi ajute viitorul
  Copilul meu a participat la un curs de Roblox! Sau cum transformi pasiunea copilului în abilități care să îi ajute viitorul

  Nu există în acest moment vreun părinte de copilaș mai mare de 6-7 ani care să nu fi auzit măcar de Roblox. Renumita platformă de jocuri care a înnebunit copiii de...

  © 2023 Qbebe