Fiica mea spune că își urăște pielea moale de pe brațe și are doar 5 ani!

Fiica mea spune că își urăște pielea moale de pe brațe și are doar 5 ani!

Bianca Geica - Redactor Senior

Rufele pe care tocmai le împăturisem mi-au căzut din mâini în momentul în care fetița mea de doar 5 ani și-a ciupit tricepsul minuscul și mi-a spus: „Îmi urăsc brațele. Urăsc cum mi se clatină pielea!”. Palmele mi-au transpirat imediat, picioarele mi s-au înmuiat deodată, iar camera pe care pitica mea o împarte cu sora ei mai mică se învârtea cu mine. Nu sunt pregătită să fac față unei astfel de situații! Cel puțin, nu acum.

Fiica mea își urăște pielea moale de pe brațe și are doar 5 ani!

Mamele și tații încearcă să se pregătească pentru acele momente în care vor trebui să discute cu copii lor despre subiecte delicate precum moarte, sex, religie, război, rasism. Dar pentru o discuție despre siluetă și imagine corporală va spun sincer, m-am gândit că voi avea mai mult timp să mă pregătesc!

mama care vorbeste cu fiica suparata

Mi-am imaginat că atunci când fiica mea va începe să se preocupe de felul în care arată, va avea poate 14-15 ani, nu 5. Am fi stat la o masă mică, într-o cafenea, sorbind din câte o ciocolată caldă și am fi discutat despre cum este și ce înseamnă să fii fată și femeie. Aș fi avertizat-o în legătură cu pericolele dietelor și cu faptul că unora nu le place corpul lor. Mi-ar fi spus cum se simte în legătură cu transformările prin care trece corpul ei, iar eu i-aș fi povestit despre cât de minunat este corpul unei femei, despre toate lucrurile și schimbările pe care le va experimenta în anii care vor urma. Se pare, însă, că Universul a avut alte planuri pentru noi. Nicio carte de parneting nu m-a pregătit pentru acest moment, cel mai important din viața mea de părinte de până acum.

Cum am reacționat?

Ca mama și femeie care încă se recuperează după o tulburare alimentară, misiunea mea - din ziua în care s-a născut prima mea fiică - a fost să cresc fete care să nu fie nevoite să treacă prin aceeași traumă psihică, emoțională, fizică și spirituală pe care am experimentat-o trăind în corpul meu, torturată de mintea mea.

Citește și: Cum sa vorbesti cu copilul tau despre aspectul fizic

Așa că inițial am reacționat așa cum ar face-o majoritatea oamenilor și părinților care nu vor să își vadă copiii suferind: „Brațele tale sunt perfecte, iubita mea!”.

Imediat mi-am dat seama că nu a fost cea mai potrivită alegere de cuvinte. Cuvântul „perfect” este o muniție în arsenalul de arme pe care aceia dintre noi, care suferim sau am suferit de tulburări alimentare, îl folosim împotriva propriei persoane. Cu toții ne străduim să atingem idealul de perfecțiune setat de societate sau de propria noastră minte. Uneori, arma aleasă este să ne înfometăm. Alteori este să ne îndopăm și apoi să dăm afară ce mâncăm. Uneori este vorba de ore nesfârșite în fața oglinzii, înconjurați de munți de haine aruncate, privindu-ne și analizându-ne corpul din toate unghiurile. Ne tragem de pielea de pe burtă, ne aplatizăm sânii. Ne urcăm și coborâm obsesiv de pe cântar. În mintea noastră există o „greutate perfectă”, o „măsură perfectă” și un „corp perfect”. Dar ținta este în continuă mișcare.

Așa că am făcut ceea ce sunt sfătuiți să facă oamenii care se recuperează în urmă unei dependențe - fie că este vorba de droguri, alcool, mâncare sau bani: M-am oprit.

Am respirat adânc și am așteptat să vină cuvintele potrivite. Cuvinte care să înlocuiască sentimentul meu de panică, cu seninătate și iubire!

Am văzut cum fiica mea aștepta ca eu să spun mai multe, pentru că, la fel ca majoritatea lucrurilor pe care le fac copiii de 5 ani, acesta era un test. Iar reacția mea ar fi dictat de câte ori va se va repeta acest test. Așa că m-am așezat lângă ea pe marginea patului și i-am spus:

„O să te învăț cea mai importantă regulă de familie pe care o avem”, m-am auzit spunând, cu o voce caldă și fermă în același timp. „În familia noastră, niciodată, niciodată nu spunem nimic rău sau neplăcut despre corpul nostru sau despre corpul altcuiva. În casa noastră, ne iubim corpurile”, i-am explicat în timp ce ea mă privea foarte atentă. Am continuat:

„Uite! Brațele tale sunt lungi și puternice. Ele te ajută să te cățeri în copaci, să mănânci, să te joci. Te ajută să înoți și să îți conduci bicicleta. Te ajută să-mi dai cele mai calde îmbrățișări. Te ajută să o ridici pe sora ta când cade”, i-am spus. Ea zâmbea acum, iar eu știam că reușisem o mică victorie.

o fetita care isi imbratiseaza mama

Citește și: Studiu: Fetițele încep să se gândească să slăbească chiar de la 6 ani și vina este a mamelor

„Hai să ne plimbam puțin prin cameră și să spunem ceva ce ne place la corpurile noastre”, am îndemnat-o. Eram puțin panicată, pentru că știam că în curând va fi rândul meu și va trebui să mint. În majoritatea zilelor, încă îmi simt corpul ca pe un dușman, deși adevăratul răufăcător este mintea mea.

„Tu prima!", i-am spus eu.

„Îmi iubesc ochii!”, a spus fiica mea.

„Și mie îmi plac ochii tăi! Arată că niște bomboane de ciocolată cu lapte! Sunt exact ca ai tatălui tău și ca ai surorii tale!”, i-am răspuns.

Ne-am întors spre soțul meu, care trăsese cu urechea la conversația noastră din pragul ușii. El nu a simțit greutatea acestui moment așa cum am simțit-o eu, pentru că nu a crescut simțind că e ceva în neregulă cu corpul său. Gândurile lui despre mâncare se termină atunci când pleacă de la o masă, satisfăcut.

„Îmi iubesc pieptul”, a spus și soțul meu, iar eu i-am spus că și eu îl iubesc, pentru că este atât de puternic, dar în același timp suficient de confortabil pentru un pui de somn în fața televizorului.

familie fericita pe canapea, in sufragerie

Acum venise rândul meu. Trebuia să spun și eu ce îmi place la corpul meu. Așa că am respirat adânc și am zis: „Îmi place burta mea! Îmi place că este moale de la faptul că a fost casă pentru copiii mei, până când ei au fost suficient de pregătiți pentru a veni pe lume”. În timp ce o spuneam, mi-am dat seama că stomacul, burta mea, chiar este un miracol. Este universul care a dat naștere acestor mici stele care îmi luminează chiar și cele mai negre zile.

„Și îmi place și burtica lui Alice", am continuat, gadilând-o pe fata cea mică. „Pentru că este plină de spaghete și afine!” Am râs cu toții la scâncetele și strâmbăturile ei.

„Repetă după mine!”, am spus. „Îmi iubesc corpul! Mă iubesc pe mine însămi! Sunt puternică! Sunt iubită!”.

Ne-am înfășurat brațele puternice în jurul propriilor corpuri - atât cât ne ajungeau - și ne-am îmbrățișat.

În zilele următoare, am întărit noul nostru „crez” de familie! Am sugerat că de fiecare dată când copilul meu de 5 ani aude pe altcineva spunând ceva neplăcut despre propriul corp, să împărtășească regulă noastră de familie. Pot doar să fac tot ce pot pentru a mă asigura că mediul în care trăiesc fetele mele este unul care să le ofere un sentiment de siguranță. Știu că atât de multe lucruri din lume pe care nu le pot controla. Dar dacă le pot oferi instrumentele necesare pentru a demonta și a devia toate stereotipiile societății, au o șansă de a lupta. Iar cea mai importantă „armură” pe care o pot purta este iubirea.

Citește și: Pericolul dietelor de slabire la copii

 • Articol tradus și adaptat în limba română după un material publicat pe site-ul todaysparent.com.

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Fiica mea de 4 ani e foarte timidă la grădiniță. Cum pot să o ajut?
Fiica mea de 4 ani e foarte timidă la grădiniță. Cum pot să o ajut?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Fiica mea de 14 ani vrea să se mărite cu iubitul ei și îmi spune asta obsesiv
  Fiica mea de 14 ani vrea să se mărite cu iubitul ei și îmi spune asta obsesiv

  O mămică de peste Ocean povestește, pentru kidspot.com.au, că fiica ei în vârstă de 14 ani îi repetă obsesiv că vrea să se mărite cu iubitul ei. Aceasta spune că...

  O „bunicuță” de doar 36 de ani își critică fiica de nici 18 ani care a adus pe lume deja 3 copii
  O „bunicuță” de doar 36 de ani își critică fiica de nici 18 ani care a adus pe lume deja 3 copii

  O „bunicuță” își postează nemulțumirile pe platforma de socializare Tiktok, prezentând situația fiicei ei care nu a împlinit nici 18 ani și care...

  Fiica mea de 5 ani își ignoră tatăl cu desăvârșire. Cum pot să-i ajut?
  Fiica mea de 5 ani își ignoră tatăl cu desăvârșire. Cum pot să-i ajut?

  „Soțul meu e un bărbat și un tată cât de poate de iubitor. Cu toate acestea, fiica noastră de 5 ani nu se joacă, nu vorbește cu el și nici măcar nu se uită în...

  O femeie își alăptează fiica de 7 ani înainte și după școală și spune că este ceva perfect normal
  O femeie își alăptează fiica de 7 ani înainte și după școală și spune că este ceva perfect normal

  Sophie spune că cei din jur sunt se îngrozesc când văd că încă își alăptează fiica de 7 ani, dar nu îi pasă. Ea spune că, atâta vreme cât...

  Fiica mea a mâncat doar croasant timp de 10 ani pentru că îi este frică de mâncare
  Fiica mea a mâncat doar croasant timp de 10 ani pentru că îi este frică de mâncare

  O fată de 13 ani a trăit cu frică de mâncare mai bine de 10 ani, pentru că atunci când era foarte mică a avut un incident în care s-a înecat foarte rău cu o...

  Simt că tot ce fac nu este suficient pentru soția mea. Am impresia că mă urăște
  Simt că tot ce fac nu este suficient pentru soția mea. Am impresia că mă urăște

  Un bărbat se află într-o căsnicie nefericită de ani de zile, pentru că are impresia că soția sa nu îl apreciază și nu îl iubește. Dimpotrivă, crede că îl...

  Viitoarea mea soție îmi urăște familia. A decis să avem o nuntă fără copii și acum rudele mele refuză să mai participe
  Viitoarea mea soție îmi urăște familia. A decis să avem o nuntă fără copii și acum rudele mele refuză să mai participe

  Un bărbat de peste hotare se află între ciocan și nicovală, adică între viitoarea soție și familia lui. Se pare că între cele două tabere există un conflict mare,...

  Fiica mea spune că sunt egoistă fiindcă am rămas însărcinată înainte de nunta ei
  Fiica mea spune că sunt egoistă fiindcă am rămas însărcinată înainte de nunta ei

  O mamă a fost certată de fiica ei pentru că a rămas însărcinată înainte de nunta sa! Femeia în vârstă de 41 de ani a rămas șocată în momentul în...

  © 2024 Qbebe