Iubește-ți copilul mereu, mai ales atunci când nu are talent, se împiedică sau debitează inepții

Iubește-ți copilul mereu, mai ales atunci când nu are talent, se împiedică sau debitează inepții

Otilia Geavlete - Redactor Senior

Într-o lume din ce în ce mai competitivă, părinții pun tot mai mult accent pe abilitățile și talentele copilului, pe care încearcă să le scoată la iveală cu orice preț. Acesta este unul dintre motivele pentru care copiii participă la atât de multe- și obositoare- activități extarcurriculare, pe lângă tensiunea de a avea rezultate școlare deosebite. Desigur că la mijloc stă teama părintelui de a-și ști copilul neajutorat în fața vieții. Dar, oare, un copil este iubit pentru talentul sau inteligența sa? Legătura părinte-copil este prea profundă ca astfel de lucruri să conteze. Orice copil merită o iubire necondiționată. Cât despre părinte, acesta trebuie să-i arate copilului cu atât mai multă dragoste cu cât îl simte mai vulnerabil.

"Iubește-ți copilul oricum ar fi- lipsit de talent, fără succes sau devenit adult. Vorbește cu el, fii fericit, fiindcă copilul este o sărbătoare pe care încă o trăiești."
Cam așa sună cuvintele unuia dintre cei mai uimitori pedagogi ai tuturor timpurilor, polonezul Janusz Korczak. Un om care, din dragoste pentru copii, a ales să meargă alături de ei în lagăr, unde și-a pierdut viața. Deși ar fi putut să emigreze, ba chiar i s-a oferit în mai multe rânduri protecție din partea naziștilor, Korczak a decis să rămână lângă orfanii de care avea grijă până în secunda în care au fost trimiși cu toți în lagărul de exterminare de la Treblinka.

Janusz Korczak

Una dintre cele mai remarcabile note ale sale, din cartea The Child's Right to Respect, scrisă în 1925 spune astfel:
"În ce circumstanțe extraordinare ar avea cineva curaj să împingă, lovească sau să smucească un adult? Totuși, se consideră că este un lucru normal și inofensiv să lovești copilui sau să-l smulgi de braț. Sentimentul de neputință creează respect afață de putere. Nu numai adulții, dar oricine este mai în vârstă și mai puternic decât un copil își poate arăta cu cruzime furia și întâri cuvintele utilizând forța, cerând ascultare și abuzând copilul, fără să fie pedepsit, Exemplul pe care îl dăm arată disprețul pentru cei slabi. Acesta este un parenting negativ, care va avea consecințe rele."
O astfel de viziune extraordinar de actuală ne arată cât de profundă era gândirea sa pedagogică, așa cum o demonstrează și cele 10 principii ale sale legate de cum trebuie să-și iubească un părinte copilul.

10 principii de respectat în iubirea față de copil

Conform unor martori, când Korczak s-a suit în trenul spre lagăr cu copiii, un ofițer german l-a recunoscut și i-a spus că este liber. "Și copiii?" , a întrebat pedagogul. "Copiii vor merge. Dar tu poți să cobori din tren.", a primit răspuns.
" Greșești. Nu pot. Nu toți oamenii sunt ticăloși."
În realitate, nu se știe dacă a fost purtată această conversație, dar ceea ce se cunoaște este că tot timpul Pan Doktor, cum i se spunea bătrânului pedagog și director de orfelinat, a încercat să-și aline și să-și înveselească orfanii, care au plecat spre moarte cu zâmbetul pe buze. El însuși, știind exact către ce soartă se îndreaptă, nu a ezitat nici o clipă. În urma sa au rămas cărți de pedagogie care pot sevri foarte bine și astăzi pentru educarea copiilor, precum și ficțiune pentru copii.

Cele 10 principii de "iubire" a copilului de către părinți stau mărturie pentru profunzimea gândirii sale.
1. Nu aștepta ca copilul tău să fie exact ca tine sau să răspundă lucrurilor pe care tu le vrei de la el. Ajută-l să devină el însuși, nu o prelungire a ta.
2. Nu-i cere copilului să plătească pentru ceea ce ai făcut pentru el. I-ai dat viață, cum ar putea să-ți plătească acest lucru? El va da, la rândul său, viață unui alt copil și aceasta este legea ireversibilă a recunoștinței.
3. Nu-ți vărsa suferința pe copil, pentru a nu te hrăni cu o pâine amară când vei îmbătrâni. Pentru că ce semeni, aceea vei culege.
4. Nu privi de sus problemele sale. Viața este dată tuturor cu propriile lor abilități și fi sigur că și lui îi este freu, la fel ca și ție, ba poate chiar mai mult, pentru că nu are încă experiență.
5. Nu-l reduce la tăcere și umili pe copil!
6. Nu uita că cea mai importantă întâlnire a unui om în lume este aceea cu copiii săi. Dă-le atenție deplină- nu știi niciodată pe cine vei regăsi în copilul tău
7. Nu te tortura cu regrete dacă nu poți face ceva pentru copil, doar amintește-ți: nu faci suficient pentru un copil, dacă nu faci tot ce îți stă în putință.
8. Copilul nu este un tiran care îți ia în posesiune întreaga viață, nici un fruct al cărnii și sângelui. Este un potir prețios, pe care Dumnezeu ți l-a dat să-l păstrezi și să-i dezvolți, cu focul creației. Nu gândi că cel pe care îl crești este "al nostru", iar alt copil este "al lor", ci că dragostea mamei și a tatălui este dedicată creșterii unui suflet.
9. Învață să iubești copilul altuia. Niciodată să nu-i faci unui străin ceea ce nu ai vrea să i se facă copilului tău.
10. Iubește-ți copilul exact așa cum este- netalentat, lipsit de succes, crescut mare. Vorbind cu el, înveselește-te, pentru că orice copil este ca o sărbătoare, care este încă cu tine.

Pentru orice părinte, cuvintele lui Korczak pot servi ca un adevărat decalog în creștere propriului copil. Ideea centrală a principiilor sale este să iubești copilul oricum ar fi, să nu-i imprimi așteptările și insatisfacțiile tale, să nu-l consideri ca o prelungire a propriilor ambiții. Numai înțelegând acest lucru, îi poți da copilului iubirea ta întreagă, necondiționată, atât de necesară atunci când este în pericol de a-și pierde stima de sine.

De ce este important să oferi iubire când copilul este vulnerabilmama cu copil

De fapt, este necesar să-i arăți tot timpul iubire copilului. Chiar și cel mai talentat sau puternic copil, are nevoie să simtă dragostea ta. Unii părinți păstrează obiceiul de a-și "mângâia copiii doar în somn". Dar vechiul model, al părinților și bunicilor noștri, de a crește copii fără slăbiciuni și fără sensibilități s-a dovedit eronat. Pentru copil, iubirea manifestă a părintelui, caldura și mângâierile sale sunt ca o apă vie și îl fac să înflorescă.

Iar copilul care nu dă dovadă de niciun talent deosebit, este stângaci și nu pare strălucitor în conversație, are nevoie de dovezile tale de dragoste mai mult ca oricând. Pentru că iubirea poate suplini orice aparentă vulnerabilitate sau orice neajuns în ceea ce privește prestația și performanța sa. Un copil care primește iubire, va crește cu o formă de siguranță interioară, cu un echilibru care îl va face vesel, plăcut de ceilalți și deschis către lume, chiar dacă nu are abilități extraordinare.

Înainte de a-și dori un copil remarcabil, orice părinte trebuie să învețe să-și dorească un copil fericit. Cât despre lucrurile care par să-i lipsească astăzi, precum aptitudinile deosebite, îndemânarea sau inteligența sclipitoare, nu trebuie să uităm că orice copil este asemeni unui vas care crește și se schimbă în fiecare zi, întocmai cum ia zeci de forme lutul de pe roata olarului. Așa că nu poți ști niciodată ce surprize îți va aduce ziua de mâine și în ce se va transforma micuțul tău stângaci, dacă îi oferi toată dragostea necondiționată de care ești capabil ca părinte.


Surse: http://articolegenerale.eu; https://kid101.com; https://www.skills.edu.eg;

 

 

Articolul urmator
Soacra mea mă încurajează să-mi lovesc copilul atunci când el are o criză de furie și mă lovește
Soacra mea mă încurajează să-mi lovesc copilul atunci când el are o criză de furie și mă lovește

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Zodiile care iartă mereu atunci când sunt înșelate
  Zodiile care iartă mereu atunci când sunt înșelate

  Să descoperi că ești înșelată este o experiență care îți aduce multă suferință, determinându-te adesea să te îndoiești de tine. Cum alegi să...

  Nu încerc să-mi înveselesc copilul atunci când este trist sau dezamăgit. Uite de ce
  Nu încerc să-mi înveselesc copilul atunci când este trist sau dezamăgit. Uite de ce

  Ce îți vine să faci atunci când îți vezi puiul trist? Să îl faci să se simtă mai bine, nu-i așa? Este normal, însă mai există și alte abordări....

  Iată ce se întâmplă atunci când copilul tău nu închide telefonul sau televizorul în timp ce mănâncă. Este grav!
  Iată ce se întâmplă atunci când copilul tău nu închide telefonul sau televizorul în timp ce mănâncă. Este grav!

  Obișnuiți să luați masa în familie în fața televizorului? Copilul tău nu lasă telefonul din mână nici măcar atunci când mănâncă? Potrivit unui studiu...

  Cât de des este normal ca cel mic să se împiedice sau să cadă atunci când învață să meargă? Când trebuie să te îngrijorezi?
  Cât de des este normal ca cel mic să se împiedice sau să cadă atunci când învață să meargă? Când trebuie să te îngrijorezi?

  De la primii pași nesusținut de părinți și până la primii pași făcuți cu încredere în forțele proprii există multe căzături și lacrimi pe obraji (atât...

  Mi-am dat seama că nu știu dacă soțul meu mă iubește sau m-a iubit vreodată...
  Mi-am dat seama că nu știu dacă soțul meu mă iubește sau m-a iubit vreodată...

  O femeie care a avut mereu sămânța îndoielii cu privire la iubirea pe care i-o poartă soțul ei, a scris pe forumul Mumsnet în speranța că va putea primi un sfat util...

  I-am spus cumnatei mele că sun la Protecția Copilului dacă mai lasă copilul cu mine atunci când se duce la cumpărături
  I-am spus cumnatei mele că sun la Protecția Copilului dacă mai lasă copilul cu mine atunci când se duce la cumpărături

  Să aduci un copil pe lume este o responsabilitate uriașă, lucru de care părinții sunt perfect conștienți și sunt pregătiți să accepte toate provocările cu care se vor confrunta.

  Un viitor tată a ales numele perfect pentru copilul său urmărind aceste 12 criterii
  Un viitor tată a ales numele perfect pentru copilul său urmărind aceste 12 criterii

  Să alegi numele copilului nu este un demers tocmai la îndemână, cu atât mai mult cu cât viitorii părinți au preferințe diferite. În aceste condiții, se...

  De ce trebuie să lași copilul să se murdărească atunci când mănâncă
  De ce trebuie să lași copilul să se murdărească atunci când mănâncă

  Una dintre preocupările majore odată cu diversificarea alimentației este ca un copil să se familiarizeze nu numai cu alimente solide, ci și cu manipularea tacâmurilor. În...

  © 2024 Qbebe