Scrisoare către fiica mea care își judecă imaginea din oglindă

Irina Olteanu - Redactor Senior

O fată este cel mai aprig critic când vine vorba despre propriul aspect fizic. Iar oglinda, odată cu trecerea timpului, ajunge să fie o întâlnire dureroasă cu propria persoană. Pentru fiica sa care va crește și care într-o zi nu se va mai considera la fel de frumoasă, o mamă redactează o scrisoare emoționantă.

Draga mea fiică,

Te-am privit în această seară, radiind de frumusețe în oglindă. Erai încântată de noua ta rochie și de împletiturile din păr pe care abia ți le făcusem. Aveai cel mai larg zâmbet și clipeai de mândrie când te priveai. Iar când m-ai surprins privindu-te, mi-ai zis “Eu drăguță, mami.”

M-am uitat în ochii tăi și ți-am spus “da, ești, scumpa mea. Ești frumoasă.”

Dar în interior, o parte din mine s-a întristat. Deoarece, pe măsură ce te priveam, atât de încrezătoare în imaginea ta din oglindă, m-am întrebat cât de mult va dura înainte ca încrederea în tine să scadă. Înainte să începi să te analizezi, în loc să fii mândră de tine, așa cum ai fost în seara aceasta.

scrisoare catre fiica mea

Nu vreau să se întâmple asta niciodată. Îmi doresc să te privești mereu așa cum ai făcut-o acum, să vezi mereu frumusețea pe care eu o văd în tine în fiecare zi. Din păcat, știu asta în special pentru fete, lucrurile nu se întâmplă astfel. Știu că pe măsură ce crești, ajungi să devii tot mai conștientă de așteptările pe care societatea le pune asupra noastră: mesaje despre perfecțiune, greutate și idealuri de neatins. Știu că indiferent cât de mult mă străduiesc să țin departe de căminul nostru aceste mesaje și așteptări, te vor găsi undeva – în filmele la care te uiți, în muzica pe care o asculți și în bârfele cu prietenele.

Eu personal am făcut eforturi imense pentru a învăța să îmi apreciez propria reflexie din oglindă. Și sunt mereu conștientă de cuvintele pe care le spun despre acea reflexie în prezența ta. Dar știu că și dacă modelez pentru tine acel sentiment de valoare interioară pe care sper să îl simți mereu, va veni o zi când cineva undeva îți va dărâma încrederea în tine. S-ar putea întâmpla câte puțin sau dintr-odată, fără nicio avertizare. Fetele de astăzi nu depășesc perioada adolescenței nevătămate. Nu supraviețuiesc copilăriei fără a găsi ceva în oglindă care și-ar dori să fie diferit.

Așa că atunci când acea zi va veni, scumpa mea, când te vei privi în oglindă și îți vei dori să nu ai coapse sau vei tânji după sâni mai mari, când vei visa să nu ai aceeași curbură a nasului sau altă culoare a ochilor, sper să îți amintești acest lucru…
Te văd. Te văd mai clar decât o va face orice altă persoană. Și iubesc fiecare parte din tine.

- Picioarele tale vor fi perfecte, indiferent de forma lor, pentru că sunt suficient de puternice să te poarte pe acest Pământ
- Sânii tăi vor fi ai tăi, ceea ce îi face perfecți
- Nasul tău cârn și ochii migdalați vor fi mereu preferații mei
Ești perfectă.

Acest corp pe care îl ai îți va permite să alergi, să scrii, să desenezi și să respiri. Ceea ce va fi o parte dintr-un tot al perfecțiunii tale.

Dar frumusețea ta nu va veni doar din imaginea fizică din oglindă. Va veni evident din bunătatea pe care o vei arăta celorlalți. Empatia ta. Compasiunea ta. Dorința de a face mereu ce este corect. Pot să văd în tine aceste calități chiar de acum, calități de care sunt mândră că le întruchipezi. Iar în aceste trăsături ale tale există mult mai multă frumusețe decât cea care ar putea fi obținută prin obținerea nuanței potrivite pentru unghiile tale.

Da, ești frumoasă, scumpa mea fetiță. Dar ești mult mai mult decât atât. Și vei fi mereu. Indiferent cum te vei simți când te vei privi în oglindă.

Vor fi oameni care vor încerca să te dărâme. Persoane care îți vor spune că ești prea mare sau prea mică. Că pielea ta nu are culoarea potrivită sau că părul tău nu stă așa cum ar trebui. Vei avea inevitabil de-a face cu durerea când o persoană pe care o consideri atractivă nu va gândi la fel despre tine. Și te va sfâșia acest gând. Te va face să îți pui la îndoială valoarea. Și să te simți insuficientă.

Știu că atunci când acea zi va veni, când acel moment va sosi, vor fi puține lucruri pe care cineva la poate face sau spune ca să îți aline durerea.

Dar sper că undeva, în străfundul minții tale, vocea mea îți va șopti, mângâindu-te “ești perfectă. Ești frumoasă. Ești tot ce ar trebui să fii, exact așa cum ești.”

Deoarece ești, scumpa mea. Ești perfectă. Ești frumoasă. Și ești tot ce ar trebui să fii, exact așa cum ești.
Și nu aș schimba absolut nimic.

Cu iubire, mândră ta mamă

Sursa: www.healthline.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Scrisoare pentru fiica mea din Rai
  Scrisoare pentru fiica mea din Rai

  Bolile cardiace congenitale fac parte și ele dintre posibilele cauze ale decesului copiilor aflați în primul an de viață. Dintre aceste boli face parte și sindromul hipoplastic...

  Scrisoare către mama mea care m-a părăsit la piciorul unui pod
  Scrisoare către mama mea care m-a părăsit la piciorul unui pod

  Ultima oară când m-ai văzut m-ai lăsat la piciorul unui pod. Ai plâns?

  Scrisoare catre mama din parc care nu m-a judecat și mi-a iertat neglijența
  Scrisoare catre mama din parc care nu m-a judecat și mi-a iertat neglijența

  Dragă mami de fetiță din parcul Cișmigiu din acest week-end,

  Fiica Monicăi Bellucci a împlinit 15 ani. Frumoasă ca mama ei, a devenit deja imaginea unei mari case de modă
  Fiica Monicăi Bellucci a împlinit 15 ani. Frumoasă ca mama ei, a devenit deja imaginea unei mari case de modă

  Fiica mai mare a Monicăi Belluci, Deva Cassel, a apărut alături de mama ei pe coperta Vogue! Fotografia a făcut înconjurul lumii.

  Selly, scrisoare deschisă către Guvern. Ce propuneri are vlogger-ul pentru reformarea sistemului educațional din România
  Selly, scrisoare deschisă către Guvern. Ce propuneri are vlogger-ul pentru reformarea sistemului educațional din România

  În urmă cu aproape două luni, vlogger-ul Andrei Șelaru, alias Selly, posta pe canalul său de YouTube un clip cu titlul ”Am picat bacu”, care a devenit viral pe...

  © 2022 Qbebe