Scrisoare către fiica mea care tocmai ce s-a izbit de viață

Scrisoare către fiica mea care tocmai ce s-a izbit de viață

Gabriela Paladi - Redactor

Draga mea fiică, 

Mi-aș dori să pot lua toată experiența mea de viață și să ți-o inoculez ție, pentru ca trecerea aceasta de la copil la adolescent să îți fie cât mai lină. Te simt cum devii din ce în ce mai confuză și cum realitatea vieții, responsabilitatea ei și oamenii care vin o dată cu ea te copleșesc. Acum viața nu mai este simplă, desenată de iubirea părinților, jucării și desene animate.  Acum viața aruncă spre tine și provocări uriașe, mai ales formate din copiii ca și tine, tulburați de tranziția către viața de adult și bulversați de furtuni emoționale și hormonale imposibil de înțeles și gestionat. Te văd cum te vezi, prin ochii celorlalți, cum te judeci singură și cum te simți judecată. Cum oglinda nu îți mai este prietenă, cum hainele tale ascund secrete și cum te depărtezi de noi, părinții tăi, deși nu vrei. Nu vrei să zbori, dar aripile tale încă fragile îți spun să o faci. Și cazi, ca un puiuț de pasăre și strigi după noi fără să scoți un sunet, de teamă că te vom judeca.  NICIODATĂ! Niciodată, noi, părinții tăi, nu te vom judeca. Niciodată nu vom face altceva decât să te iubim și să avem în suflet, minte, vene altceva decât binele tău. 

Să fii un fulg de nea miraculos și unic așa cum ești tu trebuie să știi să reziști la ger, draga mea.

Nimănui nu îi place să stea în frig, înseamnă să fii singur și să te simți inconfortabil. Dar un fulg doar așa rezistă. Toți suntem fulgi de nea, unici, miraculoși, originali. Dar putem să existăm supraviețuind în ”gerul” realității. Nu este mereu convenabil sau confortabil, dar este necesar ca să evoluăm. Vor fi momente multe când te vei simți nepopulară, neînțeleasă, evitată, eliminată. Dar niciodată să nu te simți nevaloroasă. Ești unică, ești spectaculoasă și meriți să te lupți pentru ceea ce ești. Frigul nu este pentru oricine, fulgul meu de nea extraordinar, iar gerul nu face altceva decât să filtreze oamenii și să îi lase lângă tine pe cei care te acceptă așa cum ești. Alegi să fii ca ceilalți și să te refugiezi în căldură unde să te topești pe loc sau să stai în frig și să fii tu însăți, împăcată cu cine ești? Atunci când te iubești pe tine însăți, atunci vei câștiga toate luptele, chiar și pe cele pe care le pierzi. Pentru că atunci lumina ta strălucește și poți să te întorci la tine mereu, indiferent de provocările pe care ți le dă viața ta și oamenii din ea.

Singura responsabilitate din viața ta ești tu!

Asta nu înseamnă egoism, înseamnă doar că trebuie să prioritizezi ceea ce dorești pentru tine. Pentru că numai atunci când vei fi bine cu tine, numai atunci vei putea să oferi lumii părți din ceea ce ești, numai atunci vei putea să schimbi lumea. Atunci când ești bună cu tine, atunci când te ierți, te iubești, te respecți, vei putea merge spre viața pe care ți-o dorești. Nu ești responsabilă să salvezi lumea, nici pe cei din jurul tău, ești responsabilă cu a te salva pe tine. Trage granițe groase și stabile față de oamenii care nu îți aduc fericire, care nu te respectă, care aduc numai negativism în viața ta. Și deschide porți mari și largi pentru cei care te susțin, care îți aduc stare de bine, lângă care te poți simți confortabil să fii tu însăți. Iubește-te și vei vedea cum vei înflori înconjurată de alte flori ca și tine. Binele atrage bine. Bunătatea atrage bunătate. Iubirea atrage iubire. Când sufletul tău emană bucurie și pozitivism, vei atrage lucruri minunate și oameni la fel de minunați în jurul tău. Învață să te iubești pentru că tu și numai tu ești responsabilă pentru fericirea ta. 

Abia când praful se lasă poți să vezi clar

Toți trecem prin situații confuze. Și, atunci când trecem prin ele, parcă nimeni nu mai are sens. Parcă tot echilibrul acrobatului de pe funia subțire a vieții se distruge și ne luptăm să stăm acolo, tragem tare și cu încăpățânare să stăm pe frânghie, deși sub noi se întinde o uriașă plasă de siguranță. Când lucrurile devin confuze, disperante, deprimante, supărătoare, acceptă-le și lasă-le să treacă. Fă un pas în spate și concentrează-ți energia spre alte lucruri, până ce praful bulversant se lasă și poți să vezi mai clar. Timpul și răbdarea le rezolvă pe toate. Și este greu și pentru noi, adulții care exersează asta de zeci de ani, darămite pentru tine. Dar știu că poți face asta. Poți conștientiza momentele dificile, când echilibrul tău se destramă pentru că un băiat din clasă ți-a spus că ai coșuri pe față. Acela este momentul când trebuie să lași frustrarea să treacă și, când praful acel moment se va lăsa la pămînt, să conștientizezi că dezechilibrul este la el, nu la tine. Vei intra în multe furtuni de praf. Atunci pune-ți ochelari de protecție și te luptă cu ele, reamintindu-ți că se vor termina la un moment dat că toată furtuna emoțională prin care treci este doar o iluzie menită să te dezechilibreze și că la final, când furtuna trece cerul va fi mai senin ca niciodată. 

fetita intr-o imagine abstracta asezata sub un copac ce pluteste in aer

Viața ta începe cu tine

Totul începe cu tine. Ghandi spunea că trebuie să fim schimbarea pe care vrem să o vedem în lume. Nu realizezi cât de multă putere ai, cât de multă înfluență poți avea asupra lumii și asupra celor din jurul nostru. Deja schimbi vieți. Schimbi vieți de când ai fost un ghem mic de celule în burta mea. Să nu te gândești niciodată că nu vei putea să faci vreo diferență în lume, că nu ești importantă. Fiecare gest de bunătate, fiecare zâmbet, fiecare compliment ne schimbă structura noastră la nivel molecular. Ne schimbă energia și ne luminează viața. Fii pozitivă, veselă, zâmbește, iubește-te, respectă-te, ai încredere în ceea ce poți face și vei atrage schimbările de care ai nevoie, pe care ți le dorești. Ești atât de frumoasă când te relaxezi și ești tu însăți, încât uneori mă simt grandomană și prea plină de mine pentru câtă mândrie simt. Ești atât de înțeleaptă încât uneori uit că ai doar 11 ani. Ești atât de blândă și bună încât uneori aș ceda și aș adopta toate cele 100 de pisicuțe orfane pe care le găsești pe străzi. Valoarea ta nu este dată nici de prietenii tăi, nici de noi, nici de profesori sau restul familiei. Valoarea ta și cine ești tu depinde numai de tine și de ceea ce vrei să vezi când te uiți în oglinda trupului și sufletului tău. 

Alege să fii cine ești: blândă, bună, calmă, relaxată, iubitoare, empatică, pozitivă, amuzantă și nu cine crezi că vor ceilalți să fii. Și așa te vei regăsi și nu te vei pierde în furtuni de praf. 

Te iubesc! Mereu. Oricum. Pentru totdeauna. 

Surse foto: istockphotos.com

Articolul urmator
Fiica mea mi-a moștenit trauma și asta aproape că a ucis-o
Fiica mea mi-a moștenit trauma și asta aproape că a ucis-o

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Scrisoare către mama mea care m-a părăsit la piciorul unui pod
  Scrisoare către mama mea care m-a părăsit la piciorul unui pod

  Ultima oară când m-ai văzut m-ai lăsat la piciorul unui pod. Ai plâns?

  Scrisoare pentru fiica mea din Rai
  Scrisoare pentru fiica mea din Rai

  Bolile cardiace congenitale fac parte și ele dintre posibilele cauze ale decesului copiilor aflați în primul an de viață. Dintre aceste boli face parte și sindromul hipoplastic...

  Scrisoare catre mama din parc care nu m-a judecat și mi-a iertat neglijența
  Scrisoare catre mama din parc care nu m-a judecat și mi-a iertat neglijența

  Dragă mami de fetiță din parcul Cișmigiu din acest week-end,

  Scrisoare deschisă către toate mamele care au avut parte de o naștere traumatizantă
  Scrisoare deschisă către toate mamele care au avut parte de o naștere traumatizantă

  Potrivit oamenilor de știință, conceptul de „naștere traumatizantă” este unul foarte complex, ce se folosește pentru a descrie o serie de experiențe și de răspunsuri...

  Viața mea după 6 ani de când soțul meu mi-a ucis fiica de 2 ani
  Viața mea după 6 ani de când soțul meu mi-a ucis fiica de 2 ani

  Au trecut șase ani de când Jacqueline Franchetti nu a mai văzut-o și ținut-o în brațe pe fiica ei, Kyra. Micuța avea doar doi ani pe 27 iulie 2016, când viața i-a...

  © 2024 Qbebe