Top 6 lucruri enervante pe care le fac copiii si care sunt bune

Top 6 lucruri enervante pe care le fac copiii si care sunt bune

Louise Tanase - Contributor

Probabil ca nu exista zi in care sa nu te minunezi de cat de frumosi, inteligenti si minunati sunt copiii tai sau in care sa nu fii recunoscatoare ca ii ai. Insa este la fel de adevarat, chiar daca nu prea iti vine sa recunosti, ca aproape in acelasi ritm si cu aceeasi intensitate te miri cat de incapatanati si chiar enervanti pot fi micutii ingerasi, uneori parca dinadins. Qbebe iti dezvaluie care sunt lucrurile enervante pe care le fac cei mici si care sunt, de fapt, bune. Nu mai putin enervante, dar bune.

Evident ca toti copiii fac anumite lucruri care ii enerveaza pe parinti, oricat de ingaduitori si iubitori ar fi acestia. Evident ca micutii uneori constientizeaza faptul ca sunt enervanti, insa chiar daca le spui si tu acest lucru ei continua sa faca acelasi lucru pana cand esti in pragul unei crize de nervi. Poate ca ar trebui sa incerci sa privesti altfel lucrurile si toate aceste momente vor deveni mult mai bune.

Psihoterapeutul Jude Bijou, autoarea volumului "Reconstruirea atitudinii" crede ca schimbarea propriei atitudini te va ajuta sa faci fata mai bine comportamentului enervant al celor mici, mai ales ca anumite parti ale acestui tip de comportament al copiilor este chiar benefic pentru acestia. Bijou spune ca: "Copiii testeaza rabdarea parintilor tot timpul. Copiii se plang, lancezesc, negociaza, se vaita si pierd timpul. Tipa si urla pentru a atrage atentia. Se proptesc cu picioarele in podea si refuza sa se miste. Si in vreme ce parintii isi doresc ca cei mici sa fie intelegatori, cooperanti si cu un temperament calm si luminos, realitatea este ca micutii fac exact ceea ce ar trebui sa faca. Invata cum sa isi gestioneze emotiile, fie ca este vorba despre tristete, furie sau teama. Copiii fac acest lucru exprimandu-se instantaneu - spre deosebire de adulti, copiii nu isi reprima sentimentele. Ei isi exprima emotiile atunci cand le au, daca le permitem si apoi trec peste ele. Iar acest lucru este foarte sanatos. Ca parinte, trebuie sa inveti sa ai rabdare in loc sa te simti jenat sau sa ii impingi mereu de la spate pe cei mici orice ar face. A lasa copiii sa isi exprime emotiile intr-un mod constructiv, chiar fizic, ii ajuta sa se dezvolte in copiii, adolescenti si apoi adulti fericiti, normali si functionali."

Pentru a intelege mai bine despre ce vorbeste psihoterapeutul Jude Bijou, iata 6 exemple de lucruri enervante pe care le fac copiii, dar care, de fapt, reprezinta un comportament foarte sanatos.

1. Copiii fac crize de isterie

Atunci cand copiii au crize de nervi si se comporta isteric, ei nu fac decat sa isi exprime furia in legatura cu nedreptatile la care simt ca sunt supusi. In acele momente, copiii isi elibereaza tensiunea nervoasa tipand, plangand, lovind cu pumnii si picioarele. Probabil ca ai observat deja ca dupa o asemenea criza de nervi, copiii isi revin foarte repede la propriul sine si la o stare de calm si voiosie. In cazul in care nu ii lasi sa se exprime, ii certi sau incerci sa ii pedepsesti, criza de nervi se prelungeste mult mai mult decat ar fi cazul.

Ce poti face: Cel mai bun lucru pe care il pot face parintii in asemenea situatii este sa le permita copiilor sa isi elibereze emotiile, sa se exprime nervos, cu conditia ca acest lucru sa fie facut intr-un mod sigur pentru sanatatea lor. Pentru copiii mai mari sau adolescenti, parintii pot stabili o camera in care fiecare poate sa isi descarce nervii: sa tipe, sa tranteasca ori sa loveasca pernele, sa sara sau chiar sa planga. Furia, tristetea si teama vor trece mai repede si copilul sau adolescentul in cauza se va calma in mod natural.

2. Copiii plang din orice

Acum cateva decenii, copiilor li se spunea mereu sa nu mai planga, ajungandu-se ca acest mod de exprimare sa fie aproape interzis. Baietii care plangeau erau "molai", fetele erau caracterizate ca "mironosite" si tuturor copiilor li se spunea ca sunt bebelusi, de parca acest apelativ ar fi trebuit sa constituie o jignire. In realitate, trebuie sa stii ca plansul are efecte benefice, vindecatoare emotional. Cercetarile au demonstrat ca plansul reduce aproape instantaneu nivelul hormonilor care produc stresul in organism. A lasa un copil sa planga putin dupa ce a cazut sau atunci cand este trist inseamna a-l ajuta sa se simta mai bine. Plansul este acela care le permite copiilor sa isi vindece ranile emotionale, fizice sau psihice.

Ce poti face: Evident ca nimeni nu poate recomanda sa lasi un copil mic sa planga ore in sir pentru ca ii face bine. Insa, uneori, daca incerci sa observi cu atentie comportamentul copilului, vei intelege ca uneori atunci cand se lovesc ori cand nu primesc ceea ce isi doresc plang mai mult si mai tare daca le acorzi atentie. Asigura-te ca micutul tau nu s-a lovit rau cand a cazut sau ca nu este bolnav si lasa-l sa planga, in timp ce il alini, fara a incerca insa sa il determini sa se opreasca sau sa ii interzici sa planga.

Citeste si:
Mami, iubeste-ma mai putin! 5 riscuri ascunse in iubirea mamei  
Timp pentru copilul tau: 5 solutii pentru parinti super-ocupati  

3. Copiii se sperie

Foarte multi copii mici se tem de intuneric, de fulgere si tunete sau de locuri noi pline de straini, mai ales cand parintii nu sunt langa ei. Trebuie sa stii ca micutii se sperie pentru ca sentimentul lor de "a fi in siguranta" este amenintat. Teama este normala si sanatoasa. De fapt, teama poate salva viata celui care o simte.

Ce poti face: Nu le spune "fricosule, parca esti un iepuras fricos...". Mai degraba, fa tot ce poti pentru a intelege de ce se tem si pentru a ii ajuta sa isi depaseasca frica. Lasa-i sa tremure, sa se ascunda la tine in brate sau sub patura si incearca sa gasesti o modalitate de a-i amuza. A lasa copiii sa isi exprime teama ii ajuta sa fie alerti si atenti, in loc de a fi coplesiti de anxietate sau rusinea de a fi slabi.

4. Copiii pierd timpul

Pentru parintii care incearca sa le faca baie celor mici, sa ii imbrace, sa ii hraneasca si sa ii pregateasca de plecare catre gradinita sau scoala nu este nimic mai iritant decat un copil care pare sa se miste in ritmul unui melc lenes si batran. Copiii trebuie sa invete care este programul zilnic si ritmul familiei din care fac parte, iar pentru a stapani aceasta abilitate au nevoie de timp. De asemenea, trebuie sa iei in considerare faptul ca miscatul lent si intarzierea constanta pot reprezenta modalitati prin care copilul isi manifesta nemultumirea sau disconfortul create de rutina zilnica, de graba sau de actiunea in sine.

Ce poti face: Daca ai un copil care tot timpul ramane cu un pas in urma celorlalti membri ai familiei, in loc sa te enervezi pe el pentru ca tine pe toata lumea in loc, incearca sa gasesti o solutie pentru a ii oferi mai mult timp: ori il trezesti mai devreme, ori ii faci un sandvis sa il manance in masina, de exemplu. Astfel ii vei respecta individualitatea si il vei ajuta sa isi mentina ritmul propriu fara a deranja pe cei din jurul sau.

Citeste si:
Copilul care santajeaza: trucuri de la psiholog 
Dezvoltare emotionala: Puterea cuvintelor si sentimentele copilului 

5. Copiii negociaza si se vaita

Copiii si adolescentii sunt genii in a obtine ceea ce doresc ori au nevoie. Se milogesc, negociaza si se vaita pana cand parintii ridica mainile in sus a renuntare. Trebuie sa stii ca ceea ce fac ei este foarte important. Prin acest comportament, care pe parinti ii enerveaza, copiii invata sa testeze limitele: ale lor si ale voastre, ale parintilor - si se straduiesc din rasputeri sa isi negocieze pozitia si sa fie ascultati. Este foarte important ca voi, parintii, sa le aratati ca dorintele lor sunt luate in considerare, prin urmare incercati sa ii ascultati cu atentie si sa le demonstrati ca intelegeti pozitia lor.

Ce poti face: Este adevarat ca cei mici trebuie lasati sa se exprime si sa isi exerseze abilitatea de a negocia, insa la fel de adevarat este ca cei mici au nevoie si de limite ferme impuse cu dragoste, pentru a intelege ca nu intotdeauna pot obtine tot ceea ce isi doresc.

6. Copiii sunt incapatanati

Atunci cand un copil bate din picioare si striga "nu, nu vreau sa fac asta!" exprima o emotie spontana: furie, neputinta, sentimentul ca este nedreptatit. Inainte de a-l pedepsi pentru impertinenta, incearca sa intelegi ca, la fel precum un adult, si copilul are nevoie sa isi exprime aceste sentimente, chiar daca nu isi alege momentul sau locul cel mai potrivit. De asemenea, trebuie sa incerci sa privesti dincolo de normele sociale: ne-am obisnuit din timpuri stravechi ca toti copiii trebuie sa se supuna parintilor neconditionat. Aceasta nu este insa o abordare sanatoasa: copilul este o fiinta cu sentimente si vointa proprie, care trebuie respectat in aceeasi masura in care i se cere sa respecte.

Ce poti face: In primul rand, incearca sa rezisti impulsului de a obliga copilul sa faca ceea ce refuza. Apoi, explica-i de ce trebuie sa faca acel lucru si de ce nu este momentul sau locul potrivit pentru a se incapatana. Ai grija sa ii explici toate aceste lucruri cu calm, intr-un moment in care si tu esti in stare sa ii asculti propria varianta.

Voi ce parere aveti despre aceste tipuri de comportament si cum le gestionati atunci cand apar?

 

Surse: notsoperfectparent.com; everydayfamily.com; netmums.com

Articolul urmator
Control parental: când este cazul să îl aplici și care sunt cele mai bune aplicații
Control parental: când este cazul să îl aplici și care sunt cele mai bune aplicații

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Top 100 femei de succes din România. Care sunt numele care au ajuns pe listă
    Top 100 femei de succes din România. Care sunt numele care au ajuns pe listă

    Le admiri pentru forță, pentru tenacitate, pentru creativitate și nu în ultimul rând pentru pasiunea de care dau dovadă în tot ceea ce fac. S-au remarcat în cele...

    Cum se descurcă Andreea Ibacka cu Namiko și Tiago. „Îmi fac autocritică fiindcă mi-aș dori să fiu mai înțeleaptă, mai organizată pentru copiii mei, sunt și momente în care mă felicit"
    Cum se descurcă Andreea Ibacka cu Namiko și Tiago. „Îmi fac autocritică fiindcă mi-aș dori să fiu mai înțeleaptă, mai organizată pentru copiii mei, sunt și momente în care mă felicit"

    Fosta prezentatoare a emisiunii „Happy Cafe” formează un cuplu alături de Cabral de mai bine de 12 ani și au împreună doi copii: Namiko (5 ani) și Tiago (2 ani)....

    Top 10 alimente care îți fac copilul mai atent la școală
    Top 10 alimente care îți fac copilul mai atent la școală

    Printre cele mai importante griji ale unei mămici se numără și aceasta: să se asigure că micuțul ei are parte de nutrienți valoroși. Aceștia sunt esențiali inclusiv pentru o...

    Da, urăsc sunetul pe care îl fac copiii atunci când aleargă în casă
    Da, urăsc sunetul pe care îl fac copiii atunci când aleargă în casă

    O femeie mărturisește pe un forum de parenting din Marea Britanie că urăște sunetul pe care îl fac copiii atunci când aleargă prin casă. „Știu că toată lumea o...

    Top 10 cele mai bune metode de a slăbi sănătos fără să ții dietă
    Top 10 cele mai bune metode de a slăbi sănătos fără să ții dietă

    Deși poți fi tentată să recurgi la diete restrictive, care promit eliminarea rapidă a kilogramelor în plus, medicii nutriționiști îndeamnă ca, pentru obținerea unor...

    Sunt pediatru: iată cele 5 lucruri pe care nu le-aș face niciodată copilului meu
    Sunt pediatru: iată cele 5 lucruri pe care nu le-aș face niciodată copilului meu

    De câte ori nu v-ați întrebat cum își crește un pediatru copilul? Oare urmează sfaturile pe care ni le dă și nouă, părinților? Ei bine, iată că era Social Media...

    Mărturiile unui psihoterapeut care tratează copiii bolnavi de cancer. „Ei m-au inspirat și m-au influențat să ajung omul care sunt azi”
    Mărturiile unui psihoterapeut care tratează copiii bolnavi de cancer. „Ei m-au inspirat și m-au influențat să ajung omul care sunt azi”

    Te-ai întrebat vreodată ce este în sufletul unui „înger” care tratează copiii bolnavi de cancer? Diana Todea este psihoterapeut în cadrul Asociației...

    Copiii vecinei mele sunt tot timpul la mine acasă. Cum să fac să scap de ei?
    Copiii vecinei mele sunt tot timpul la mine acasă. Cum să fac să scap de ei?

    Acum cinci ani, eu, soțul meu și cei doi copii ai noștri - Sam de 12 ani și Lana de 10 - ne-am mutat în casă visurilor noastre, într-un cartier tare liniștit din suburbii....

    © 2024 Qbebe