Un copil poate trece peste orice, dar nu și peste lipsa mamei

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Încă din primele clipe de viaţă, avem nevoie de căldura, de dragostea şi de dăruirea mamei mai mult decât orice. Aceste nevoi nu dispar nici când vom creşte, dar ne vom obişnui cu ideea că mama nu este chiar permanent lângă noi. Avându-le aproape pe mamele noastre, vom simţi că prindem aripi, că este cineva care ne va iubi permanent necondiţionat. Parcurge articolul de mai jos şi descoperă ce se va întâmpla dacă situaţia va fi inversă, dacă un copil va avea o mamă absentă în cea mai mare parte a existenţei sale.

Ce înseamnă prezenţa mamei pentru copil

Când te gândeşti la o mamă, primul lucru care îţi vine în mine este protecţia. Într-adevăr, mama este prima fiinţă care te ajută faci faţă universului înconjurător, care vine în întâmpinarea primelor tale nevoi.


Odată ce vei creşte, mama este cea care poate să-ţi fie alături în cele mai dificile momente. Dragostea şi suportul ei, necondiţionate, sunt cele ce te încurajează să mergi mai departe, să evoluezi.
Treptat, înveţi să faci faţă şi clipelor în care, pentru scurt timp, mama nu este lângă tine. Ştii însă că va reveni, că îţi va fi iar sprijin şi că nu vei duce lipsa afecţiunii ei.

Dacă se întâmplă să ai mamă absentă în majoritatea timpului, vei ajunge să fii rănit/ă, iar o astfel de rană poate nu se va vindeca niciodată, cu atât mai mult cu cât intervine în primii 6 ani de viaţă.

Consecinţele rezultate din absenţa mamei

Psihologii atrag atenţia asupra următorului aspect: una dintre cele mai comune situaţii legate de mame absente intervine când acestea au tendinţa de a folosi frica în încercarea de a-şi controla copiii. De pildă, astfel de mame îşi ameninţă copiii că îi vor abandona dacă nu le ascultă.
Procedând aşa, ajungând să fie absente pentru mult timp din viaţa copiilor, aceştia vor avea de suferit din următoarele puncte de vedere:
Vor avea de înfruntat stări frecvente de anxietate
De exemplu, inclusiv când vor deveni adulţi, cei care au avut o mamă absentă se vor teme extrem de mult să rămână singuri. Când se întâmplă să fie aşa, vor avea de-a face şi cu stări de anxietate duse la extrem, care îi vor determina să se comporte asemenea copiilor în situaţii banale, precum în cazul în care sunt siguri acasă.

Se va crea un fel de „mască”
Pentru a face faţă abandonului venit din partea mamei, copiii vor deveni adolescenţi şi adulţi care, pe de o parte, vor părea ascultători şi supuşi, iar pe de altă parte vor fi insensibili, agresivi şi vor avea tendinţa să-i hărţuiască pe cei din jur.

Copiii mamelor absente sunt reci, distanţi
Întrucât nu au beneficiat de atenţia mamei, aceştia ajung să înveţe cum să facă faţă singuri lumii. Dar acest demers îi va transforma în persoane cărora le va fi foarte greu să dezvolte ataşamente.

Sentimentul de dragoste va fi pur şi simplu blocat
Pe fondul dificultăţii de a crea ataşamente, copiii cu mame absente nu vor mai vrea să intre într-un cerc al dragostei, în condiţiile se tem că vor pierde dragostea de fiecare dată, aşa cum au păţit cu mama lor.

Va creşte predispoziţia spre agresivitate şi tulburări de comportament
De-a lungul timpului, s-a putut constata faptul că un copil care a avut o mamă absentă va fi mai atras în anturaje dubioase şi va adopta comportamente indezirabile, mergând până la delincvenţă.

Din cauza unei mame absente, un copil va deveni sceptic faţă de toate relaţiile
Pentru o astfel de consecinţă, psihologii vin cu următoarea explicaţie: mama este prima persoană din viaţa unui om care îl introduce în universul relaţiilor sociale, care îl ajută să-şi formeze deprinderile necesare pentru a construi legături cu oamenii.
În situaţia în care este vorba despre o mamă absentă, copilul nu va învăţa toate acestea şi de aceea îi va fi greu să construiască şi să menţină relaţii, lipsa încrederii fiind cea care creează această dificultate.

Dacă o mamă este absentă, copilul va avea o stimă de sine scăzută
Mama este cea care încurajează, care îi arată copilului cât de mult îl apreciază. Când acest demers lipseşte, copilul nu se va simţi valorizat, va crede că nu merită dragostea şi atenţia nimănui şi nu va avea încredere în propriile forţe.

Surse: exploringyourmind.com, oureverydaylife.com, youaremom.com

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  De ce copilului îi este frică de întuneric și cum îl faci să treacă peste problemă
  De ce copilului îi este frică de întuneric și cum îl faci să treacă peste problemă

  Frica de întuneric sau nictofobia este pe cât de normală la copii, pe cât de periculoasă. Milioane de copii de peste tot din lume cred că atunci când se lasă...

  Efectele școlii online: peste 50% din copii au probleme de concentrare și 20% suferă de anxietate
  Efectele școlii online: peste 50% din copii au probleme de concentrare și 20% suferă de anxietate

  Școala online a avut un impact semnificativ asupra copiilor. Potrivit unui studiu recent, realizat de Asociația Proacta EDU, cei mici au fost grav afectați de restricțiile impuse...

  Cele 4 reguli de parenting ale unei mame care au dat internetul peste cap
  Cele 4 reguli de parenting ale unei mame care au dat internetul peste cap

  Ce înseamnă, de fapt, parentingul? În cultura noastră, cel puțin, este un termen nou, care cuprinde setul de reguli și de directive pe care părinții le urmează pentru...

  Cum a reușit un copil să cheltuiască 2700 euro jucându-se pe telefonul mamei sale
  Cum a reușit un copil să cheltuiască 2700 euro jucându-se pe telefonul mamei sale

  Recent s-a aflat că un copil în vârstă de 7 ani din Germania a cheltuit o sumă deloc neglijabilă după ce s-a jucat mai mult timp pe telefonul mamei sale. Parcurge articolul...

  Acest tip de parenting poate cauza depresie la copil
  Acest tip de parenting poate cauza depresie la copil

  Părinții își doresc întotdeauna cele mai bune lucruri pentru copiii lor. Însă, teama de a nu da greș în acest rol îi face pe foarte mulți dintre ei să...

  Roata emoțiilor: unealta de care are nevoie orice părinte pentru a crește un copil extraordinar
  Roata emoțiilor: unealta de care are nevoie orice părinte pentru a crește un copil extraordinar

  Una dintre cele mai mari provocări din „meseria” de părinte este să-ți înveți copiii să-și identifice, să-și exprime, să-și gestioneze propriile emoții, dar și...

  Am un copil supradotat dar el și-ar dori să nu fie așa
  Am un copil supradotat dar el și-ar dori să nu fie așa

  Am un copil inteligent. Incredibil de inteligent: IQ-ul lui este de 160! A început să lege primele lui cuvinte cu mult înainte de a face primii pași și putea purta o...

  © 2023 Qbebe