Un copil poate trece peste orice, dar nu și peste lipsa mamei

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Încă din primele clipe de viaţă, avem nevoie de căldura, de dragostea şi de dăruirea mamei mai mult decât orice. Aceste nevoi nu dispar nici când vom creşte, dar ne vom obişnui cu ideea că mama nu este chiar permanent lângă noi. Avându-le aproape pe mamele noastre, vom simţi că prindem aripi, că este cineva care ne va iubi permanent necondiţionat. Parcurge articolul de mai jos şi descoperă ce se va întâmpla dacă situaţia va fi inversă, dacă un copil va avea o mamă absentă în cea mai mare parte a existenţei sale.

Ce înseamnă prezenţa mamei pentru copil

Când te gândeşti la o mamă, primul lucru care îţi vine în mine este protecţia. Într-adevăr, mama este prima fiinţă care te ajută faci faţă universului înconjurător, care vine în întâmpinarea primelor tale nevoi.


Odată ce vei creşte, mama este cea care poate să-ţi fie alături în cele mai dificile momente. Dragostea şi suportul ei, necondiţionate, sunt cele ce te încurajează să mergi mai departe, să evoluezi.
Treptat, înveţi să faci faţă şi clipelor în care, pentru scurt timp, mama nu este lângă tine. Ştii însă că va reveni, că îţi va fi iar sprijin şi că nu vei duce lipsa afecţiunii ei.

Dacă se întâmplă să ai mamă absentă în majoritatea timpului, vei ajunge să fii rănit/ă, iar o astfel de rană poate nu se va vindeca niciodată, cu atât mai mult cu cât intervine în primii 6 ani de viaţă.

Consecinţele rezultate din absenţa mamei

Psihologii atrag atenţia asupra următorului aspect: una dintre cele mai comune situaţii legate de mame absente intervine când acestea au tendinţa de a folosi frica în încercarea de a-şi controla copiii. De pildă, astfel de mame îşi ameninţă copiii că îi vor abandona dacă nu le ascultă.
Procedând aşa, ajungând să fie absente pentru mult timp din viaţa copiilor, aceştia vor avea de suferit din următoarele puncte de vedere:
Vor avea de înfruntat stări frecvente de anxietate
De exemplu, inclusiv când vor deveni adulţi, cei care au avut o mamă absentă se vor teme extrem de mult să rămână singuri. Când se întâmplă să fie aşa, vor avea de-a face şi cu stări de anxietate duse la extrem, care îi vor determina să se comporte asemenea copiilor în situaţii banale, precum în cazul în care sunt siguri acasă.

Se va crea un fel de „mască”
Pentru a face faţă abandonului venit din partea mamei, copiii vor deveni adolescenţi şi adulţi care, pe de o parte, vor părea ascultători şi supuşi, iar pe de altă parte vor fi insensibili, agresivi şi vor avea tendinţa să-i hărţuiască pe cei din jur.

Copiii mamelor absente sunt reci, distanţi
Întrucât nu au beneficiat de atenţia mamei, aceştia ajung să înveţe cum să facă faţă singuri lumii. Dar acest demers îi va transforma în persoane cărora le va fi foarte greu să dezvolte ataşamente.

Sentimentul de dragoste va fi pur şi simplu blocat
Pe fondul dificultăţii de a crea ataşamente, copiii cu mame absente nu vor mai vrea să intre într-un cerc al dragostei, în condiţiile se tem că vor pierde dragostea de fiecare dată, aşa cum au păţit cu mama lor.

Va creşte predispoziţia spre agresivitate şi tulburări de comportament
De-a lungul timpului, s-a putut constata faptul că un copil care a avut o mamă absentă va fi mai atras în anturaje dubioase şi va adopta comportamente indezirabile, mergând până la delincvenţă.

Din cauza unei mame absente, un copil va deveni sceptic faţă de toate relaţiile
Pentru o astfel de consecinţă, psihologii vin cu următoarea explicaţie: mama este prima persoană din viaţa unui om care îl introduce în universul relaţiilor sociale, care îl ajută să-şi formeze deprinderile necesare pentru a construi legături cu oamenii.
În situaţia în care este vorba despre o mamă absentă, copilul nu va învăţa toate acestea şi de aceea îi va fi greu să construiască şi să menţină relaţii, lipsa încrederii fiind cea care creează această dificultate.

Dacă o mamă este absentă, copilul va avea o stimă de sine scăzută
Mama este cea care încurajează, care îi arată copilului cât de mult îl apreciază. Când acest demers lipseşte, copilul nu se va simţi valorizat, va crede că nu merită dragostea şi atenţia nimănui şi nu va avea încredere în propriile forţe.

Surse: exploringyourmind.com, oureverydaylife.com, youaremom.com

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cele mai arogante zodii. Își dau ochii peste cap la orice
  Cele mai arogante zodii. Își dau ochii peste cap la orice

  Există o linie fină între încrederea în sine și aroganță, linie pe care unii nativi o depășesc frecvent, uneori fără să își dea seama, alteori voit. Sunt...

  De Blagoveştenie se mănâncă peşte! Cum alegem peştele, dar salata de icre? Sfaturi de la APC
  De Blagoveştenie se mănâncă peşte! Cum alegem peştele, dar salata de icre? Sfaturi de la APC

  Ce pește să mâncăm? se întrebă fiecare. „Peștele de mare conține mercur și metale grele!“ este mesajul demolator (și dezinteresat?) al unor manipulatori de...

  Cum se poate să îți lași fetița de 9 ani peste noapte la o prietenă si să fie lasată nesupravegheată și fără mâncare?
  Cum se poate să îți lași fetița de 9 ani peste noapte la o prietenă si să fie lasată nesupravegheată și fără mâncare?

  Sunt absolut oripilată și nervoasă! Fetița mea de 9 ani are o prietenă foarte bună. Sunt apropiate încă de la 2 ani de când au început amândouă grădinița....

  Iubirea cucerește lumea: "Sunt paralizată, dar am vizitat 23 de țări. Soțul meu mă duce în brațe peste tot"
  Iubirea cucerește lumea: "Sunt paralizată, dar am vizitat 23 de țări. Soțul meu mă duce în brațe peste tot"

  ”Nu pot să merg, dar am călătorit în 23 de țări și 80 de orașe. Soțul meu mă cară în brațe. Sus pe scări, sus pe munți, peste tot prin lume.

  Băieţelul de doi ani al vedetei resimte din plin lipsa tatălui: "Spune "tati" atunci când vede orice bărbat!"
  Băieţelul de doi ani al vedetei resimte din plin lipsa tatălui: "Spune "tati" atunci când vede orice bărbat!"

  Fosta membră a formaţiei "Mandinga", Elena Ionescu, a povestit, în cadrul unei emisiuni pentru un cunoscut post de televiziune din România, că fiul ei pronunţă des...

  Ce efecte poate avea lipsa unui somn de calitate pentru mami și bebe?
  Ce efecte poate avea lipsa unui somn de calitate pentru mami și bebe?

  Somnul este extrem de important pentru organismul uman. Atunci când nu reușim să ne odihnim suficient și corespunzător, pot apărea efecte neplăcute la nivelul întregului...

  Am plătit operația câinelui meu, dar nu și a mamei mele. Nu am bani pentru amândouă
  Am plătit operația câinelui meu, dar nu și a mamei mele. Nu am bani pentru amândouă

  Un bărbat a reușit să îi șocheze pe utilizatorii platformei Reddit în momentul în care a mărturisit că a preferat să plătească operația câinelui sau, dar nu...

  Peste 700 de copii diagnosticați cu Covid-19 numai în ultima săptămână
  Peste 700 de copii diagnosticați cu Covid-19 numai în ultima săptămână

  Bucuria începutului de an școlar a fost umbrită, în 2020, de pandemia de coronavirus. Elevii au început școala în condiții atipice, iar Ministrul Sănătății,...

  © 2022 Qbebe